Connect with us

Pregled

TIHOMIR DUJMOVIĆ: Tjedni pregled hrvatske političke gluposti

Objavljeno

-

Kad bi nam ministar Zmajlović pokazao ugovor i uvjete pod kojima se seli u Zagrebtower javnost bi odmah znala o čemu se radi, ali mediji otkrivaju da sam ugovor ima klauzulu tajnosti, dakle nešto se krije od javnosti.

Afera vezana uz činjenicu da je šef Agencije za okoliš Neven Voća smijenjen jer je odbio preseliti se u nove prostore koje je ministar iznajmio za svoje ministarstvo dobiva nove konture. Prva i osnovna se vidi iz izjave smijenjenog Voće koji tvrdi da je ugovor o uvjetima preseljenja „do danas tajan“?! Osim toga on tvrdi da je cijena novog najma točno pet puta veća od cijene koja se trenutno plaća! Smijenjeni dužnosnik ističe da ga je Mihael Zmajlović prisiljavao na preseljenje, a da je ministar u tajnosti potpisao ugovor o preseljenju još u lipnju prošle godine! Uostalom Voće sam tvrdi da je cijeli ovaj slučaj po izjavi iz Uskoka u fazi istrage! Šef Ureda državne imovine Pejnović ističe da njegov ured nema odgovarajućih prostora koji su potrebni Zmajloviću. „Ima takvih prostora i to u okviru imovine kojom raspolaže DUDI“, ističe pak smijenjeni ravnatelj na HTV-u dodajući da na zagrebačkom Ksaveru 208 ima dovoljno prostora u koje se Ministarstvo moglo smjestiti i da će mu ih, ako Pejnović to hoće, on rado pokazati! Kad bi nam ministar Zmajlović pokazao ugovor i uvjete pod kojima se seli u Zagrebtower javnost bi odmah znala o čemu se radi, ali mediji otkrivaju da sam ugovor ima klauzulu tajnosti, dakle nešto se krije od javnosti. Jesu li točna nagađanja da je netko iz ministrove blizine ili i on sam uistinu dobio neku proviziju za sklapanje nepovoljnog ugovora nećemo znati dok se o tome ne pokrene istraga. Naime, ako se plaćanjem mjesečnog iznosa za taj prostor ne štedi nego oštećuje proračun sve je jasno! A pogotovo je sve jasno ako je istina što govori smijenjeni dužnosnik, da na zagrebačkom Ksaveru zjape prazni državni prostori a ministarstva se zadužuju u privatnim poslovnim prostorima! Jer, dnevni tisak donosi da „Zmajlović daje za Zagrebtower 39.448 eura svakog mjeseca“! Ima li ova vlada premijera pa da čujemo što on misli i što on uostalom zna o ovoj aferi?

[ad id=”68099″]

Krmpotić o prijetnjama pisao i Ostojiću i Cvitanu, ali oni nisu reagirali. Zatražio je pomoć njemačke policije – i stigla je za 3 sata!

Večernji list ovih dana iz izvora bliskih obitelji Krmpotić donosi da je Ivan Krmpotić kao vrlo važan svjedok na suđenju Josipu Perkoviću čak jedanaest puta pisao ministru Ranku Ostojiću, da uporno dobiva razne prijetnje tražeći policijsku zaštitu, ali da se nitko nije obazirao. Iz istih izvora se doznaje da se čak osam puta pisalo glavnom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu s istom molbom, ali da niti od tuda nije došla nikakva pomoć! Tek tada je Krmpotić odlučio zatražiti zaštitu njemačke države i Nijemci su reagirali u roku od tri sata! Dobro obaviješteni izvori tvrde da je Krmpotić u dogovoru s njima napustio Hrvatsku te da su ga izvan hrvatskog teritorija prihvatili njemački policajci i pod policijskom zaštitom prebacili u Bavarsku, u „sigurnu kuću“, gdje će ostati najmanje dva mjeseca i za to vrijeme će i dati iskaz njemačkoj policiji. Naime, on bi trebao svjedočiti 22. lipnja. Osim njega, pritiske i svojevrsne prijetnje i šikaniranja su doživjele i njegove dvije kćerke, a jedna od njih – Helena Krmpotić – radi na HTV-u! Nakon ovakvog presedana možemo reći da u Hrvatskoj više ne postoji pravna država, nego tek pojedine pravne enklave u kojima se država drži propisa. Naime, ako policija ne reagira u ovako eklatantnom slučaju to znači da mi uistinu nemamo pravne države – i da smo na pragu bezvlašća!

Zašto samo radnike slati na poligraf, a ne i menadžere i političare?

Poduzeće Valipile, koje je nedavno preuzelo pazinski Puris, svoje radnike šalje na detektor laži! Andrej Alilović, izvršni direktor te tvrtke tvrdi kako tu nema ničeg protuzakonitog, da je testiranje dobrovoljno te da u pravilu provjeravaju rukovodeći kadar. Kroz pitanja se ispituje lojalnost, odgovornost i savjesnost s kojom se postupa, a zaposlenici dobivaju i mogućnost napredovanja. A tvrtka koja provodi poligrafska ispitivanja ističe kako cilj podvrgavanja detektoru laži nije traženje krivaca, već eliminiranje nevinih! Dakle, radi se tobože o zaštiti integriteta radnika! Poligrafska istraživanja kod nas su se pojavila prije nekoliko godina, a medijski je odjeknulo podvrgavanje poligrafu u firmi Profil. No, tamo se išlo na to ispitivanje jer je došlo do krađe knjiga i znakovito je da nakon toga krađa više nije bilo. Meni se čini da ovakvim ispitivanjima još dublje uranjamo u robovlasnički sustav, ali više od toga me smeta činjenica da ovu praksu ne okrećemo prema političarima ili menadžerima javnih poduzeća. Zamislite da cijelu ovu vladu stavite na poligraf? Pa onda Čačića? Pa Jakovčića? Cijeli Zagreb bi ostao bez struje od siline iskakanja osigurača iz strujne mreže kad bi oni počeli davati iskaze! Ali umjesto toga, baš kao i u socijalizmu, na ispitivanja idu radnici i na odgovornost se poziva radnike. Stari trikovi!

 Tek sad doznajemo: Mirko Galić izbacio je Olivera Mlakara s HTV-a!

„Bio sam tada u najboljim godinama, publika me voljela… Ali to je bilo zbog toga što sam doista bio istaknut kod Tuđmana, a 2000. je druga politika bila na snazi“, tako nam nakon punih petnaest godina Oliver Mlakar otkriva istinu zbog čega je nestao s malih ekrana faktično na vrhuncu popularnosti. On u jednom intervjuu ovih dana objašnjava zašto je i kako nestao s HTV-a ističući kako je točno da ga je Mirko Galić „poslao kući“. Točno je i to da je Oliver Mlakar imao uvjete za mirovinu, ali ne bi bio ni prvi ni zadnji koji bi ostao u eteru honorarno. Ali, to mu nije bilo ponuđeno jer je tih godina Mirko Galić prodavao demagogiju da će se striktno inzistirati da svi koji imaju uvjete za mirovinu jednostavno moraju otići. S obzirom da se radilo o enormno popularnom voditelju bilo je uistinu neshvatljivo zašto je napustio tv ekran. Uostalom, brojni drugi njegovi kolege ostali su u eteru i godinama kasnije. Ljubo Jelčić je još u poznim godinama davao svoj glas radio emisijama, a Vojo Šiljak je u trećoj životnoj dobi zbog svojih radijskih emisija stekao niz priznanja i nagrada kao da je na početku karijere. Ono što su Vojo i Ljubo mogli očito nije predloženo Oliveru, a on danas priznaje da je takav stav prema njemu definitivno bio vezan uz činjenicu da je bio istaknuti novinar u vrijeme dr. Tuđmana. “Tito? Tita nikada nisam upoznao, niti sam bio u njegovoj blizini, nikad me nisu ni zvali, a kod Franceka sam bio i kod kuće. I danas ga jako cijenim“, reći će Oliver Mlakar, a nama ostaje okrenuti se prema Mirku Galiću i pitati ga je li moguće da ste publici i to napravili?

Nakon punih 25 godina Srbija vraća još 1000 kulturnih dobara, uglavnom onih koja su u vlasništvu SPC-a!

Punih 25 godina nakon rata Srbija će nam ove godine u samo jednom navratu vratiti više od tisuću raznih kulturnih dobara, s tim da se uglavnom radi o dobrima koji su u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve. To je bila prigoda da statistički pogledamo na srbijansko-crnogorsku otimačinu o kojoj se u našim medijima uglavnom šuti. Dakle, Hrvatska je od Srbije ukupno potraživala više od 22 tisuće raznih muzejskih predmeta i kulturnih dobara, te gotovo 4 tisuće kulturnih dobara iz 151 manastira, crkve i privatnih muzejskih zbirki. Crna Gora je nedavno izvijestila da nakon posljednje povratne pošiljke kulturnih dobara i raznih umjetnina u Crnoj Gori više nema kulturnih dobara iz Hrvatske. Krajem svibnja iz Beograda će, uglavnom u Knin i okolicu, biti upućena velika pošiljka otetog kulturnog blaga. Ova statistika primarno se tiče službenih kulturnih hrvatskih dobara i arhiva, a koliko kuća i stanova širom Srbije kite razne hrvatske umjetnine ukradene u ovom ratu iz hrvatskih domova uopće se ne zna.

Nakon dugogodišnje agonije i seljaci možda dođu na svoje – EU će im udijeliti nešto eura!

Pune tri i pol godine traje agonija hrvatske poljoprivrede hrvatskog seljaka kojima sudbinu presudno kroji jedan od najnesposobnijih ministara koje je ova država imala. Jakovina i njegovo ministarstvo najprije su godinama kasnili s izradom programa ruralnog razvoja, a onda su ipak sredinom prošle godine napisali program na koji je Europska komisija uputila nevjerojatnih 278 primjedbi! Onda smo opet morali čekati više od pola godine da Jakovina složi dopune tog programa. Program je opet bio takav da je tražio još niz razgovora i konzultacija i evo tek sada smo se dovukli do toga da možemo raspisivati natječaje i projekte za koje će Unija davati novac. Na prva tri natječaja pristiglo je više od tisuću projekata, a za razvoj hrvatskog sela u sljedećih pet godina u Uniji je predviđeno 2,4 milijarde eura. Da nam je poljoprivredu vodio netko drugi, a ne lik kojem je (prije negoli je postao ministar) propala i poljoprivredna ljekarna, sigurno ne bi čekali tri duge godine!

HDZ i ORaH tvrde: Vlada je strateške energetske podatke ustupila privatniku, a u mnogim zemljama to je – veleizdaja!

Iako se radi o odvojenim interpelacijama, one su se po logici stvari pojavile u isto vrijeme pa su tako i ORaH i HDZ zatražili hitno očitovanje Vlade zbog nezakonitog i netransparentnog provođenja mjera istraživanja ugljikovodika u Jadranu. Mirela Holy tako traži da se Sabor izjasni o odgovornosti ministra Ivana Vrdoljaka koji je u cijeli postupak ušao bez potrebnih strateških dokumenata, što je bio dužan i po hrvatskim propisima i po međunarodnim direktivama. „Vlada je odlučila strateške energetske podatke ustupiti besplatno privatnoj tvrtki Spectrum i to nije praćeno nikakvom procjenom utjecaja na okoliš što se u mnogim državama tretira kao veleizdaja“, ističe Mirela Holy. HDZ-ovci traže očitovanje Sabora i Vlade zbog toga što isti taj posao nije pratila ni strategija gospodarenja mineralnim sirovinama, ni upravljanja morskim okolišem, čak niti državni plan prostornog razvoja. “Donošenje navedenog plana pretpostavlja istraživanja i eksploataciju ugljikovodika, što pretpostavlja izdavanje lokacijske dozvole za postavljanje bilo kakvih platformi jer nije jasno kako Vlada bez toga uopće misli potpisati ugovore s koncesionarima“, pita Branko Bačić iz HDZ-a. On tvrdi da je sve skupa mimo pameti s obzirom na činjenicu da je Vlada donijela zakone kojima se ugljikovodici mogu istraživati, ali ne i eksploatirati! Dakle, ovoj zemlji s ovakvom vlašću samo dragi Bog pomaže da ne umiremo od gladi!

Čičak: Jašić, čelnica “Iskoraka”, tražila da policija ukloni transparent na kojem hrvatski grb ima početno bijelo polje!

„Nama je bilo neprihvatljivo“, izjavio je Čičak, čelnik HHO-a, “da predstavnica skupine ‘Iskorak’ Suzana Jašić, koja surađuje s PHARE-om, u Poznanu traži od policije da ukloni transparent navijačke skupine iz Stuttgarta zato što je na njemu hrvatski grb koji je počinjao bijelim poljem. Konačno, PHARE je to stavio na popis zabranjenih grbova tvrdeći da je to ustaški grb! Naši zlonamjerni denuncijanti zaboravljaju da se taj grb, koji počinje bijelim poljem, nalazi na crkvi sv. Marka na Markovom trgu, gdje su smještene tri ključne institucije hrvatske države… Treba li crkvu sv. Marka sravniti bagerom ili samo preslagivati kockice po crkvenim krovovima?… Političke implikacije takvog načina razmišljanja vrlo su jednostavne: hrvatski narod uvijek je ustašoidan i genocidan…“. Ovo je nedavno u intervjuu Jutarnjem listu izjavio Ivan Zvonimir Čičak, na znanje i ravnanje kakve sve nevladine udruge imamo i čime se sve one bave. A i država ih financira!

„Nino, odi na detektor laži, da vidimo kako s Hypo bankom nisi imao ništa“ – kliče Kajin Jakovčiću!

Damir Kajin ovih dana tvrdi da je Ivan Jakovčić slatko nasmijao cijelu Istru tezom kako nije imao ništa s ulaganjima „Hypo banke“ u Istru, te dodaje: “Niti jedna velika investicija povezana s Hypom nije se radila, a da se Jakovčića nije pitalo. Sve je dokumentirano u austrijskom izvješću – i Mirna i Puris i legendarni avioni i Barbariga-Dragonera, sve će se to uskoro rasvijetliti. Koliko je Jakovčić involviran u sve treba pitati i Vinku Cetinski. Potvrdila mi je, a isto je rekla i Bajiću, da su svi materijali za Končarova preuzimanja tog zemljišta dolazili iz Jakovčićeva kabineta…“. Kajin, pun bijesa na današnji IDS, ističe i ovo: “Danas u Istri imamo ljude bliske lokalnoj vlasti, ili iz lokalne vlasti, njih 50-ak, svaki je ‘teži’ od dva milijuna eura, a do te su imovine došli pretvaranjem javnog u privatno… U austrijskom izvješću stoji: 12 milijuna eura namijenjeno je za najmoćnije istarske političare, tu je cijeli popis imena… Istra je pretvorena u prostor straha, medijskih manipulacija i podmetanja, a sve se to financira javnim novcem, što je gore od Fimi medije…“. Hoće li nakon ovoga DORH i policija reagirati ili ćemo i ovdje trebati zatražiti pomoć Njemačke?

Tihomir Dujmović / 7Dnevno

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari