Connect with us

Analiza

Tihomir Dujmović: Tjedni pregled hrvatske političke gluposti

Objavljeno

-

Pusić je u Bruxellesu kazala da Hrvatska neće postaviti nijedan dodatni uvjet Beogradu, “jer “smo bilo koje bilateralne teme sposobni riješiti bilateralno”.

DOK ŠEŠELJ ZAZIVA I NAJAVLJUJE STVARANJE VELIKE SRBIJE, VESNA PUSIĆ I DALJE MISLI DA KAO ŠEFICA DIPLOMACIJE NIŠTA NE TREBA NAPRAVITI! JOSIPOVIĆ UMJESTO DA SE OBRATI BEOGRADU, PIŠE PISMO HAAGU, KAO DA HAAG NE ZNA DA ŠEŠELJ NE SMIJE JAVNO NASTUPATI! I JOSIPOVIĆU I PUSIĆKI I DANAS NOGE KLECAJU PRED BEOGRADOM! ZAMISLITE IH U RATU!

Zamoljena da odgovori planira li povući neki diplomatski potez nakon četničkog divljanja po Beogradu i Šešeljeve najave stvaranja velike Srbije, Vesna Pusić je odgovorila: “Zašto bi hrvatska diplomacija nešto poduzela po tom pitanju?”! Kad bi Vesna Pusić bila zadužena za uzgajanje bonsai drveća onda bi ovakav odgovor bio smislen, ali šefica diplomacije države koja svakih nekoliko desetljeća doživi masovne pokolje od istih tih četnika koji pak sad najavljuju nove pohode, uz svu svoju koncilijantnost prema Beogradu, ne bi smjela biti ovako ravnodušna! Vesna Pusić tvrdi da je za Hrvatsku najvažnije da se Srbija drži europskog puta (?!)! No, nije jasno kako se to Srbija drži europskog puta dok pruža logističku podršku Šešeljevom divljanju po Beogradu. Kolinda Grabar Kitarović je poentirala u ovoj stvari, rekavši “očekujem od srbijanske vlade da se vrlo jasno ogradi i distancira od izjava gospodina Šešelja, a ako se to ne dogodi, onda mislim da Hrvatska mora pozvati svog veleposlanika na konzultacije u Zagreb”. No, Vesna Pusić nije rekla da očekuje srbijansko distanciranje od Šešeljevih izjava! Ona, dakle, ne traži da se službeni Beograd distancira od Šešelja. Ne traži to niti Ivo Josipović! Fantastično! Šefica hrvatske diplomacije je, naime, još rekla da “Srbija na svojim ulicama ima poludjelog ratnog zločinca”, što je zapravo eufemizam. Osim toga, to isto govori i bivši tajnik Miloševićeve stranke, Ivica Dačić! On i Pusi

ka misle isto o Šešelju!? No, posve je nevažno je li Šešelj poludio ili nije, politički je relevantno da Vučić i Nikolić, a oni su četnički šegrti koji su ponikli u Šešeljevoj stranci, šute na Šešeljeve najave ponovnog stvaranja velike Srbije. I zato bi i Josipović i Vesna Pusić, da su hrvatski, a ne predstavnici međunarodne zajednice, morali pozvati Beograd na red. Ali, kad ste vidjeli hrvatskog ljevičara da poziva Beograd na red? Makar se radilo i o klasičnim četničkim provokacijama! No, pritisnuta enormnim prigovorima, zacijelo i savjetima s Pantovčaka, (jer izbori su, zaboga!), Vesna Pusić je procijedila da će ipak u Bruxellesu postaviti pitanje Šešeljevih nastupa. Opet, dakle, neće ništa pitati Beograd?! Fantastično! Pitat će Bruxelles! No, kad bi Bruxelles bio autoritet za Beograd niti bi Putin došao u Srbiju, niti bi se na hrvatskoj granici izvodile vojne vježbe rusko-srpske vojske! Da stvar bude gora, haaško tužiteljstvo je istaknulo kako neće uložiti prigovor na Šešeljev izlazak na slobodu?! Je li onda doista teorija urote tvrditi da je Haaški sud dokazano naklonjen agresoru, Srbiji, i napose srpskim zaštitnicima u međunarodnoj zajednici?

ZA BIVŠEG GLAVNOG UREDNIKA NOVOG LISTA NEMA PUNO RAZLIKE IZMEĐU ŠEŠELJA I DARIJA KORDIĆA! U SVOJOJ KOLUMNI ON POSTAVLJA PITANJE: ZAŠTO SVA TA HALABUKA KAD JE ŠEŠELJA BEOGRAD DOČEKAO KAO ZAGREB ONOMAD DARIJA KORDIĆA?!

Moj nekadašnji kolega iz HTV-ove emisije “Press klub”, Branko Mijić, u novoj kolumni “Voja i Dario” postavlja pitanje: “Zašto sva ta nepotrebna halabuka naših političara kada bi se moglo reći da je Beograd dočekao Vojislava Šešelja baš kao onomad Zagreb Darija Kordića?”. U nastavku teksta Mijić ponavlja tu tezu, izjednačavajući kao nikad nitko četničkog agresora koji je spalio trećinu Hrvatske i Darija Kordić koji je u potpunom okruženju spašavao kompletnu Lašvansku dolinu te je u Haagu po stanovitoj zapovjednoj odgovornosti osuđen. Dakle, Dario Kordić i Vojislav Šešelj su jedno te isto?! Povijesni je sarkazam koji nam donosi Haaški sud da nisu niti jednaki, jer je Kordić osuđen, a Šešelj nije, ali fantastična je ta dvoličnost naše ljevice. Dario Kordić je jednak Šešelju jer su tobože obojica činili zločine, premda Kordić nije ni optužen ni osuđen zbog vlastoručnog ubojstva niti zbog fašističkih izjava. Osuđen je po prilično maglovitoj i suspektnoj zapovjednoj odgovornosti, jer je u zoni njegove odgovornosti počinjen zločin. Dario Kordić je branio svoj narod koji je bio napadnut. Vojislav Šešelj je napadao druge narode, treba li ovu jednostavnu logiku objašnjavati zdravom čovjeku koji ima pravnu i poslovnu sposobnost? U tom kontekstu doček jednog i drugog je neusporediv! No, zanimljivo da kad je zločin zajednički nazivnik neke teme, da svaka logika kod naših ljevičara prestaje kad se dotaknemo zločina partizana i zločina komunista! Ako je na Bleiburgu počinjen zločin možemo li s odobravanjem pljeskati i klicati vrhovnom zapovjedniku JNA? Mijić će vam reći da taj zločin nije pravno utvrđen, no neće niti biti kad svaki put kad ljevica stigne na vlast ukinu ili umrtve rad komisije za istraživanje žrtava komunizma! Kad bi naša ljevica bila tako silno istinoljubiva otkrila bi nam komunističke i partizanske zločine, ali umjesto toga usred münchenskog suđenja netragom nestaju zapisnici sa 60-tak sjednica Centralnog komiteta. Je li i to istinoljubivost? U svakom slučaju, do ovog Mijićevog teksta još se nitko nije usudio izjednačiti Darija Kordića i Vojislava Šešelja! Što je sljedeće?

NAKON PUTINOVOG POSJETA SRBIJI POSVE JE JASNO DA JE SRBIJA IZMEĐU UNIJE I RUSIJE ODABRALA RUSIJU. ZATO JE ZAGREB S VELIKOM PAŽNJOM MORAO PRATITI SRPSKU I RUSKU VOJNU VJEŽBU NA GRANICI S HRVATSKOM!

Srpski i ruski vojni specijalci, kako javljaju strani mediji, a prenosi i dio srbijanskog tiska, održali su ovih dana vojnu vježbu “Srijem 2014” faktično uz hrvatsko-srbijansku granicu. To je najveća vojna vježba koja je održana u Srbiji – i to je ujedno i najveće iskrcavanje ruskih vojnih snaga u Srbiji od 1999. kada su se ruski specijalci iskrcali u Prištini u jeku napada NATO-a. Mediji doduše navode da se radi o tipičnom ruskom pokazivanju mišića Europskoj uniji, ali ova vojna vježba nedvosmisleno govori da ćemo ponovno biti graničari Zapadne Europe. Nakon svega što je do sada pokazala, nema puno dvojbe da je Srbiji jasno kako nema što tražiti u Uniji, kao što je očito da se odlučila za Rusiju i obratno. To pak znači da će u nastavku novog hladnog rata Hrvatska i Srbija biti na prvoj crti bojišnice novog podijeljenog svijeta. Takav razvoj situacije traži iznimnu političku pažnju hrvatske strane, pripremljenost, od vojne do obavještajne, a iznad svega svijest o ovim relacijama. Potrebna je odgovorna vlast i odgovoran državnik koji će se znati postaviti prema ovom zveckanju oružjem na samoj granici. Ništa se od ovoga ne nazire u današnjem držanju Zagreba. Uostalom, kada treba glede Šešeljevih uvreda pozvati Beograd na red, predsjednik Josipović piše pismo Haagu! To je sve samo ne državnički stav prema Srbiji! S ovakvom vlašću u vremenima koja dolaze, a mogu se već nacrtati konture nove velike svjetske podjele, od Hrvatske će se tražiti držanje na visini zadatka! Milanović i Josipović su već pokazali da za tako nešto uopće nisu dorasli! Oni bi u trenutku novog hladnog rata i dalje sa Srbijom najradije stvarali Jugoslaviju! Čak i kad im Srbi zveckaju oružjem na istočnoj, nota bene, dijelom okupiranoj granici! Ima li kraja gluposti i naivnosti u toj anacionalnoj politici ovog državnog vrha? Mogu li shvatiti da Jugoslavije nema, a da je Srbija pretežito četnička i da će takva, kako vidimo, i ostati?

PREMDA JE NA SKUPU TRILATERALE U BEOGRADU NA SAMOM POČETKU REČENO KAKO NA HRVATSKU U REGIJI NE RAČUNAJU JER JE UŠLA U EU, JOSIPOVIĆ I DALJE PLAŠI NAROD TRILATERALOM. NO, NAJBOLJE JE KAD KAŽE DA U POLITICI PREMA REGIJI NE SMIJEMO IMATI PREDRASUDA. ZAR SU ŠEŠELJ I BEOGRADSKA ŠUTNJA NA NJEGOVE IZJAVE PRERASUDA? JE LI DODIK PREDRASUDA? JESU LI SRPSKO-RUSKE VOJNE VJEŽBE NA GRNICI S NAMA – PREDRASUDA?

U velikom intervjuu Večernjem listu, u kojem jemimo svake profesionalnosti preskočen set pitanja o Brkićevim optužbama vezanim uz način na koji je svojedobno predsjednik Josipović povukao štednju iz banke koja je već bila u stečaju, izrečeno je nekoliko upravo blasfemičnih tvrdnji. Predsjednik, govoreći o regiji, kaže da mu “nije prihvatljiva defenzivna, zapravo preplašena politika koja trpi od predrasuda prošlosti”. je li srbijanski predsjednik Nikolić četnički vojvoda ili je to naša predrasuda? Je li rekao da je Vukovar srpski grad ili je i to naša predrasuda? Odriče li Nikolić Bunjevcima hrvatsku nacionalnost ili to mi umišljamo? Šuti li službeni Beograd na Šešeljeve velikosrpske eskapade ili je i to predrasuda? Je li Bakir Izetbegović nedavno izjavio da hrvatski narod u BiH nikad neće imati vlastiti TV kanal ili je to predrasuda iz hrvatsko-bošnjačkog rata? S druge strane, predsjednik proziva Kolindu Grabar Kitarović da je članica svjetske Trilaterale koja, eto, svoj veliki skup organizira u Beogradu pa je to tobože parada jugoslavenstva! No, pritom gura pod tepih činjenicu zaključak skupa Trilaterale da na Hrvatsku ne računa u regiji, s obzirom na činjenicu da je ušla u Europsku uniju. Čemu onda takve jeftine manipulacije?

ZNAJU LI UOPĆE MILANOVIĆ I JAKOVINA DA SE U HRVATSKOJ ILEGALNO KORISTE GMO USJEVI? JESU LI SVJESNI, KAKO UPOZORAVA NAJPOZNATIJI HRVATSKI GENETIČAR MARIJAN JOŠT, DA JE ARGENTINA PRIJE 15 GODINA DOPUSTILA GMO, A DA DANAS IMA ČETIRI PUTA VIŠE SLUČAJEVA RAKA?

“Pri kontroli zrna namijenjenih izvozu 2013. utvrdili smo da je u 12 posto soje proizvedene u nas GMO pozitivno”, ističe Ivo Delonga, direktor tvrtke tvrtke Euroinspekt-Croatiakontrol! U Hrvatskoj se godinama ilegalno sije genetski modificirano sjeme soje, ti se plodovi beru i prodaju, iako smo mi još 1998. donijeli zakon o tome da se GMO sjeme ne smije sijati niti u pokusne svrhe. Ovo je, naime, glavni zaključak okruglog stola agrarnih novinara HND-a, o čemu najvjerojatnije ministar poljoprivrede nema pojma! Dapače, unatoč ovakvim istraživanjima iz Ministarstva poljoprivrede tvrde da u ove četiri godine nisu pronašli nikakvu GMO soju u Hrvatskoj! No, znanstvena savjetnica s Poljoprivrednog instituta u Osijeku, Aleksandra Sudarić, ističe da su je proizvođači soje iz istočne Slavonije oko Đakova, Vinkovaca i Županje pozvali na savjetovanje o proizvodnji soje te joj priznali da su oni već sijali GMO sjeme soje koje da su uvezli iz BiH. Ali Jakovina ni o tome nema pojma! Nije dosta da su nas doveli do toga da nam je nacija na rubu gladi, premda to Milanović ne priznaje, nego se sad trebamo bojati da će dopustiti da nas se truje GMO hranom! Ima li netko normalan i odgovoran u toj vlasti?

NAKON ŠTO JE PO PRVI PUT NA IZBORIMA ZA MJESNE ODBORE U RIJECI HDZ POBIJEDIO SDP U TOJ CRVENOJ UTVRDI, U ZADRU JE NA MJESNIM IZBORIMA HDZ DO NOGU POTUKAO SDP I NJEGOVU KOALICIJU. TREBA LI REĆI DA MEDIJI UGLAVNOM ŠUTE O TIM REZULTATIMA IZBORA? BI LI ŠUTJELI DA SU REZULTATI OBRNUTI?

Velika HDZ-ova pobjeda na mjesnim izborima u Zadru medijski je faktično prešućena kao i nedavna senzacionalna pobjeda HDZ-a u Rijeci, na isto tako mjesnim izborima. Izbori za mjesne odbore redovito su sjajan indikator mogućih rezultata na parlamentarnim izborima, bez obzira što je izlaznost na ove izbore vrlo mala i vrti se oko 10 do 15 posto. HDZ je u Zadru pobijedio samostalno u 19 mjesnih odbora, od njih 37, a u još pet će sigurno formirati vlast s HSS-om. HDZ je samostalno od ukupno 224 vijećnička mjesta osvojio 101, a još dvadeset vijećnika ima iz koalicije s HSS-om. SDP je pak u koaliciji s HNS-om i DSU-om osvojio tek tri mjesna odbora i ukupno imaju 51 vijećnika. Od izbora za Sisačku županiju i izbora za vukovarskog gradonačelnika, do ovih mjesnih izbora u Rijeci i Zadru, HDZ bilježi samo pobjede, tako da rezultati koje izbacuju agencije za istraživanje tržišta djeluju gotovo smiješno!

NAKON ŠTO SE USPROTIVILA IZJAVI MINISTRA PRAVOSUĐA MILJENIĆA DA ĆE HRVATSKA SRBIJI POSTAVITI DODATNE UVJETE ZA ČLANSTVO U UNIJI, POSTAVLJA SE PITANJE NIJE LI JEDNOSTAVNIJE DA VESNA PUSIĆ PREBACI RADNU KNJIŽICU U BEOGRADSKO MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA? JER, OVO NIJE PRVI PUT DA REZOLUTNO BRANI SRBIJANSKE POLITIČKE INTERESE!

Na izjavu hrvatskog ministra pravosuđa Orsata Miljenića da će, s obzirom na niz neriješenih bilateralnih pitanja Hrvatska postaviti Srbiji dodatne uvjete kod njenog približavanja Europskoj uniji, rezolutno i oštro je tako nešto odbila Vesna Pusić, šefica hrvatske diplomacije. Ona je u Bruxellesu kazala da Hrvatska neće postaviti nijedan dodatni uvjet Beogradu, “jer “smo bilo koje bilateralne teme sposobni riješiti bilateralno”. Postavlja se pitanje po čemu smo mi to sposobni bilateralno riješiti otvorena pitanja s obzirom da ih nismo riješili u ovih dvadesetak godina, te je evidentno da nam uporno ne vraćaju niti planiraju vratiti zemlju na otetim vukovarskim adama, jer nam više od 20 godina taje istinu o tisuću nestalih, jer nam uporno ne vraćaju 22 tisuće pokradenih umjetnina! Osim toga, Miljenić je tražio da Hrvatska inzistira na tome da Beograd za zločine već jednom počne suditi na višoj razini! Postavlja se, dakle, pitanje je li to Vesna Pusić zadovoljna činjenicom da Beograd uporno ne sudi časnicima kontraobavještajne službe koji su bili mozak likvidacija, počevši od Ovčare, kako sjajno pokazuje nedavno prikazani film Višnje Starešine o Siniši Glavaševiću i Vukovaru. Ako nije zadovoljna tim suđenjima, zbog čega ne podržava stav Orsata Miljenića? S obzirom da je Vesna Pusić bila aktivni pristaša odbacivanja tužbe za genocid, te da se u nizu pitanja glede hrvatsko-srbijanskih odnosa do zadnjeg zareza slaže sa srbijanskim vodstvom, ne bi li bilo praktičnije da prijeđe na slično radno mjesto u beogradskoj diplomaciji? Osim toga, kad bismo imali profesionalne medije sad bismo se svi skupa trebali okrenuti predsjedniku države, koji po Ustavu sukreira vanjsku politiku, i njega pitati slaže li se s ministrom pravosuđa ili s ministricom vanjskih poslova!

 7Dnevno/ Tihomir Dujmović

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari