Pratite nas

Pregled

TIHOMIR DUJMOVIĆ U BUJICI: TKO JE UBIO ZVONKA BUŠIĆA?!

Objavljeno

na

Tihomir Dujmović: Amerikanci snimaju film o Bušiću, a Puhovski ga smatra ‘teroristom’!

 I Nelsona Mandelu slavi se kao heroja. Dobitnik je Nobelove nagrade za mir, a njegov pokret odgovoran je za čak 220 terorističkih akcija. Misli li Žarko Puhovski i da je Mandela bio terorist – pitao je Dujmović kontroverznog profesora.

 Bujica je u srijedu ekskluzivno objavila: Sud u Karlovcu oslobodio je studenticu Nataliju Barišić, na čiji je progon pozvao Ivo Josipović zbog fotografije sa Thompsonovog koncerta u Slunju! Dujmović: “Josipoviću, pusti djecu na miru, nemoj ložiti na građanski rat!”

Dugo očekivana predstava ‘Tko je ubio Zvonka Bušića”’ premijerno će biti prikazana ovoga petka u 20 sati u Kulturnom centru Trešnjevka, u Zagrebu. Predstava je postavljena po istoimenoj knjizi Tihomira Dujmovića, a režirao ju je naš poznati glumac Robert Kurbaša. Kurbaši je pripala i čast glumiti hrvatskog domoljuba i mučenika Zvonka Bušića. Hrvatsku heroinu Julienne Bušić, suprugu pokojnog Zvonka Bušića, glumi poznata hrvatska glumica Ana Vilenica, a njezina alternacija je Lucija Dujmović, kćerka Tihomira Dujmovića i vrlo talentirana mlada umjetnica. Nakon svečane premijere u petak, građani će moći u istome terminu ove subote i nedjelje, pogledati predstavu koja će se na zagrebačkoj Trešnjevci prikazivati tijekom cijeloga ožujka. Premijeru je u Bujici na Z1 najavio Tihomir Dujmović, ovoga puta u ulozi producenta, a ekskluzivno su prikazane i snimke sa generalne probe u kojima je i dramatična scena Bušićeva samoubojstva.

“To je priča za 100 filmova. Kada bi mi imali pravu državnu televiziju i zaista hrvatsko Ministarstvo kulture ili filmski fond, napravili bi serijal od 10-ak nastavaka. No, kada nećemo mi, onda će Amerikanci snimiti film o Zvonku i Julienne Bušić,” izjavio je u Bujici Tihomir Dujmović i potvrdio da su ga već kontaktirali hollywoodski producenti oko otkupa prava na knjigu ‘Tko je ubio Zvonka Bušića’, iskazujući tako interes za snimanje filma o burnoj i dramatičnoj životnoj priči najpoznatijeg hrvatskog emigrantskog para.

ROBERT KURBAŠA I ANA VILENICA U BUJICI POHVALNO O ZVONKU I JULIENNE BUŠIĆ!

 Ekskluzivne izjave za Bujicu povodom premijere kazališne predstave ‘Tko je ubio Zvonka Bušića’ dali su poznati hrvatski glumci Robert Kurbaša i Ana Vilenica.

Kurbaša, koji u predstavi glumi Zvonka Bušića, pokušao je dati odgovor na pitanja tko ga je ubio. Rekao je, između ostaloga, da je za njega glumiti Zvonka Bušića “golema odgovornost, ali i velika čast.”

KURBAŠA: – Ispričali smo priču o Julienne i Zvonku Bušiću i pružali svu emotivnost koju ona nosi sa sobom. Ovo je priča za nove generacije, koje znaju malo ili ništa o životnom putu bračnog para Bušić. Napravili smo predstavu koja je kvalitetom iznad ostalih, jer to ova priča zaslužuje. Svi smo krivci za njegovu smrt, simbolički rečeno, ali i doslovno! Ne živimo život po kršćanskim idealima, ne živimo život po idealima bilo koje religije… Ljudi su ili u strahu ili u hedonizmu. Zvonko Bušić je posvetio cijeli svoj život borbi za neovisnost jednoga naroda. U toj borbi se krila čežnja i želja da svakom biću na ovome planetu bude dobro. On je bio idealist koji nije naišao na razumijevanje onodobnog režima, ali nije naišao niti na razumijevanje svjetskih moćnika. Puno je licemjerja oko nas. Zvonko Bušić je ponajbolji svjedok da na svijetu nema pravde u onoj mjeri u kojoj bi svi mi voljeli da je ima.

Ana Vilenica u predstavi glumi Julienne Bušić: – Za mene je to prilika da publici pokažemo tko je Julienne Bušić i koji su bili njeni motivi za sve što je radila u životu. Donijeli smo na scenu idealizam koji više ne postoji kod nas, a koji je dio života i Zvonka i Julienne Bušić. Treba podsjetiti ljude da bi bilo dobro opet malo idealistično gledati na svijet oko sebe i na taj način početi preslagivati sustav vrijednosti. Ovdje bi trebali biti za dobro čovjeka i dobro zajednice, a ne samo za svoju osobnu korist, što je postalo pravilo u Hrvatskoj, nažalost. Zvonkov tragični kraj shvatila sam kao opomenu ljudima, a Julienne nikada neće dobiti dovoljnu zadovoljštinu za sve ono što je učinila za zemlju u kojoj nije ni živjela. To je nevjerojatna hrabrost, idealizam i vjera! Vjerovala je u pravo na slobodu naroda koji niti nije bio njen, a koji je upoznala preko supruga. Teško je govoriti o njihovoj žrtvi… Nisu dobili pijetet koji su zaslužili. Zvonka Bušića ubio je koruptivni mozak u ljudima koji žive u Hrvatskoj, a nažalost i veliki dio njih vodi ovu državu. Zvonko je govorio da u Hrvatskoj najviše nailazi na egomane i osobne interese. Spoznaja da u Hrvatskoj nije mogao pronaći sugovornika koji bi s njime dijelio iste ideale – ubila ga je. To je za njega bilo jedno veliko razočaranje. Boriš se za neki san, dođeš ovdje i vidiš da je on ostvaren, ali se sve raspada i puca po šavovima. To za njega nije bio ugodan osjećaj.

TERORIST JE BIO TITO, A NE ZVONKO BUŠIĆ!

Odgovor na pitanje ‘Tko je ubio Zvonka Bušića’ pokušao je dati i gost emisije Tihomir Dujmović: “To je priča koja nema pandana i ima više dimenzija. Emocionalna dimenzija – žena koja čeka muškarca 32 godine, to više ne postoji! Domoljubna dimenzija – Bušić je čovjek koji je mogao imati lak život, krajem 60-ih je pobjegao iz Jugoslavije, upoznao Julie i mogli su imati pristojan život. Iz perspektive gastarbajtera to je bio život iz snova, no njega je mučila hrvatska muka, to mu je bilo u venama i to mu je bila misija…”

Rekao je da je Zvonko shvatio da je Hrvatska u ropskom položaju, a da nakon Savke i Tripala više nije bilo nikakvog otpora te da je Tito bio božanstvo u svijetu.

“Njihova je akcija imala samo jedan cilj – da se svjetska javnost obavijesti o situaciji u Jugoslaviji i teroru koji se radi nad Hrvatima, uključujući i ubojstva političkih emigranata. Otmica zrakoplova imala je jedan zahtjev – da se tekst koji govori o hrvatskoj istini objavi u svim velikim svjetskim novinama… To nije bio nikakav terorizam. To je bila svjesna žrtva za Hrvatsku,” govori Dujmović.

Napomenuo je da u otmici nije bilo nikakvog oružja, a da su se na sudu kao svjedoci pojavljivali sami oteti putnici koji su svjedočili u korist bračnog para Bušić. Objašnjavali su im hrvatsku priču, nisu im rekli da nemaju oružje, to bi bilo besmisleno, ali ušli su unutra pokazujući da se ne radi o terorizmu. Da bi cijela akcija imala kontekst ozbiljnosti, u poštanskom sandučiću u Americi ostavio je improviziranu napravu i unutra dokument koji je htio da mediji objave. Jasno mu je bilo da će završiti u zatvoru i nije imao namjeru nikoga usmrtiti.

Autor knjige o Bušiću podsjetio je i da je jedna od ideja bilo bacati letke iznad New Yorka i Chicaga, što se i dogodilo, američka vlada to je dopustila, kao i britanske i francuske vlasti iznad Londona i Pariza, što je bio veliki šamar Titovoj Jugoslaviji.

“Ideja je bila  bacati letke iznad Zagreba, Splita i Solina, onda je jugoslavenski vrh na čelu s Titom rekao da, ako zrakoplov uđe u jugoslavenski zračni prostor, da će ga oni momentalno srušiti! Znači, Tito je bio taj koji je bio terorist i zagovornik državnog terora. Zato se taj zrakoplov spustio u Parizu, Zvonko je dobio informaciju da su mediji objavili tekst, otmica se prekida, objasnio je triput što se nalazi u improviziranoj napravi u Americi. Policiji je lonac s napravom ispao na pod više puta i nije eksplodirao jer to i nije bilo napravljeno da eksplodira. Zvonko Bušić nije imao namjeru nikoga ubiti, a namjera terorista je prvenstveno da ubiju. Ovdje nema ideje ubojstva. Uzeli su napravu i odnijeli je na 35 kilometara udaljeno mjesto za razminiranje i četiri sata kasnije, nakon svega, dolazi do eksplozije pod uvjetima koji su potpuno neobjašnjivi. Kasnije se ispostavilo da je procedura kršena, da nije bilo zaštitne odjeće, taj nesretni policajac kojeg je Zvonko nosio na duši cijeli život i kasnije bio inicijator zaklade za njegovo dvoje djece, stradao je nažalost, slučajno. Otišao je tamo nepozvan, nije ni bio zadužen za razminiranje…”

PUHOVSKI PREZIRE BUŠIĆA, JER JE RUŠIO JUGOSLAVIJU!

Voditelj je podsjetio kako je Žarko Puhovski prije nekoliko godina odbio doći gostovati u emisije Z1 pod obrazloženjem da ugošćuju ‘teroriste’. Povod za to bilo je gostovanje Julienne Bušić upravo u Bujici… Dujmović je na to rekao da se na Bušića može gledati iz dva ugla – hrvatskog i jugoslavenskog.

“Ovaj drugi ga prezire i nikada mu neće oprostiti pokušaj rušenja Jugoslavije! Među njih spada i Puhovski, o čijim bi se aktivnostima 70-ih moglo svašta reći, a Zvonko Bušić bio je upravo nasuprot takvih aktivnosti. Svi pišu kako je Zvonko ubio policajca iza kojeg je ostalo dvoje djece. Kada bi ta empatija prevladavala kod hrvatskih ljevičarskih medija, onda bi mogli pobrojati i djecu koja su ostala siročad iza hrvatskih političkih emigranata koje je likvidirala Udba. Valjda i ta djeca zaslužuju empatiju! Sjetite se samo obitelji Ševo u Trstu,” podsjetio je Dujmović.

Kazao je i da se Nelsona Mandelu slavi kao heroja: “Dobitnik je Nobelove nagrade za mir, a njegov pokret odgovoran je za čak 220 terorističkih akcija. Dizali su u zrak cijele zgrade i ubijali nevine ljude, a danas su ikone borbe za slobodu… Zvonka Bušića ubijala je hrvatska nezahvalnost, teza i pitanje koje se postavljalo svih pet godina njegove slobode – terorist ili domoljub. Činjenica je da su ga jugoslavenski mediji u Hrvatskoj teretili više nego američki. Nitko za hrvatsku stvar nije odležao 32 godine i to je nedostižna žrtva.”

ZA OVAKVE PRESTAVE NEMA MJESTA U ‘SAO KEREMPUHU’!

Voditelja Bujice zanimalo je kako Dujmović financira predstavu o Bušiću. Pitao ga je – je li novac možda dobio od Duška Ljuštine i ima li za ovakve predstave mjesta u kazalištima poput ‘SAO Kerempuha’? Dujmović je jasno odgovorio: “Nisam dobio ni kune! Niti od Ljuštine, niti od Nine Obuljen!” Priznao je da ni Kurbaša ni Vilenica ni njegova kćer Lucija koja također glumi u predstavi, nisu dobili ni kune honorara. Sami su kupili dio opreme, a drugi im je ustupilo kazalište na Trešnjevci.

U drugom dijelu emisije Tihomir Dujmović kritizirao je zaključke Vijeća za suočavanje s prošlošću, još jednom upozorivši na njegov od ranije poznati stav: “Ne možete imati Vijeće za suočavanje s prošlošću u kojem ne sjede dr. Josip Jurčević i dr. Zlatko Hasanbegović…”

Nazvao je strašnim činjenicu da na Vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” danas predaju Tvrtko Jakovina i Dejan Jović: “Državu slobodno danas možemo zvati ‘bivša Socijalistička Republika Hrvatska’!”

U emisiji je objavljena i nadahnuta propovijed mons. dr. Ivana Šaška, pomoćnog biskupa zagrebačkog, u kojoj je na do sada nezabilježen način kritizirao nasljeđe komunizma. Biskupovu propovijed iz Zagrebačke katedrale pročitao je naš glumac Joško Ševo.

JOSIPOVIĆEV PORAZ: SUTKINJA U KARLOVCU OSLOBODILA MLADU STUDENTICU OPTUŽBE DA JE POZDRAVLJALA ‘FAŠISTIČKIM POZDRAVOM’ U SLUNJU!

 Bujica je ekskluzivno objavila presudu Prekršajnog suda u Karlovcu, kojom sutkinja Nada Turkalj oslobađa mladu Nataliju Barišić od optužbe da je na fotografiji nastaloj u Slunju na Dan pobjede, na koncertu na kojem su nastupali Marko Perković Thompson i Mate Bulić – pozdravljala ‘fašističkim pozdravom’. Protiv odlične studentice Natalije Barišić i njezinoga dečka Antonija Klarića na Facebooku je huškao bivši predsjednik Ivo Josipović, nakon čega su djeca dobila prijetnje smrću i prijavu od policije. Ipak, sutkinja u Karlovcu ih je oslobodila! Natalija je bila optužena da je narušavala javni red i mir na način da je podigla desnu ruku u zrak i time, oponašajući fašistički pozdrav iz Drugog svjetskog rata, počinila radnju koja simbolizira rasnu, vjersku i nacionalnu netrpeljivost i mržnju. Natalija se branila da je rođena ’95. godine i da nije previše upoznata s razdobljem Drugog svjetskog rata. Isto tako, fotografija je nastala na pjesmi ‘Moja Hercegovina’, a ne tijekom ‘Bojne Čavoglave’ kako su to prenijeli neki mediji. Nataliju Barišić obranio je zagrebački odvjetnik Davorin Karačić, koji je na sudu u Daruvaru, ranije obranio i vukovarskog HOS-ovca Damira Markuša – Kutinu.

Karlovački slučaj komentirao je Tihomir Dujmović: – Mimo svake pameti je da Ivo Josipović pa i Vijeće za suočavanje s prošlošću stare rasprave preseljavaju na nove generacije. To je silno opasno. To je bolesno! Josipoviću, pusti djecu na miru! Mlade generacije znaju koji su simboli ispravni. Ako i pamte petokraku, pamte je iz Domovinskog rata i to po zlu, nemaju pojma što je bilo prije 70 godina. Mlada Natalija Barišić je rođena svega tjedan dana prije Oluje, kakve ona veze ima s bilo kojim totalitarizmom?! Inzistirati na tome da je petokraka simbol nečega od prije 70 godina, a da nema veze sa terorom dugim 50 godina i sa Ovčarom te krvavim agresivnim ratom protiv Hrvatske je suludo. To je zapravo loženje na građanski rat.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Ministar Horvat: Vladajući predlažu 14 radnih nedjelja kroz godinu

Objavljeno

na

Objavio

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat najavio je u subotu u Čakovcu da u javnu raspravu idu izmjene i dopune Zakona o trgovini po kojemu će 14 nedjelja biti radnih, a poslodavci će moći odabrati kojih će to 14 nedjelja biti.

Za takvo rješenje se, naglasio je, odlučilo nakon više od dvije godine analiziranja situacije u trgovinu na području Hrvatske i uz veliku dozu konsenzusa koji je postignut, ne samo sa socijalnim partnerima,  nego i sa zainteresiranom javnošću. Mijenja se članak 57. unutar kojeg se regulira rad trgovina nedjeljom, a 14 je odabrano zbog stava Obrtničke i Gospodarske komore te  velikog dijela HUP-a da je 14 nedjelja profitabilnih, a ostale stvaraju poslodavcima gubitke.

„Konsenzusom je dogovoreno da se blagdanima i praznicima ne radi, a mi ćemo u tom članku zakona još definirati rad subotom, hoće li to biti do 21 ili 22 sata“, izjavio je Horvat kazavši kako će Zakon pustiti u javnu raspravu nakon što to epidemiolozi dozvole i iz uredbe maknu epidemiološku neradnu nedjelju.

Na pitanje novinara što sa turističkom sezonom, odgovorio je kako trgovački sektor u onim dijelovima zemlje gdje je turizam prioritetan također smatra kako u 14 nedjelja trgovine rade profitabilno.

„Svjesni činjenice da su nam petak, subota i ponedjeljak negdje na 16 posto ukupnog volumena trgovine i ako nam ta ista analiza pokazuje da je ta nedjelja na 8 posto, postoji jasna ekonomska konotacija unutar čega te nedjelja ne treba biti radna“, poručio je dodavši kako su posljednja tri mjeseca pokazala da trgovačku nedjelju vrlo efikasno možemo kompenzirati s petkom, subotom i ponedjeljkom.

„Nema nikakvoga prijepora da se ovakav zakon pusti u javnu raspravu i konstrukcijom nove Vlade u rujnu i usvoji“, istaknuo je. Kazao je kako su vrlo dobro proučili sve europske zemlje, a tri modela su se iskristalizirala kao prioritetna unutar kojih se regulira rad nedjeljom. Naglasio je da je jedan od njih slovenski, ali su se odlučili za malo drugačiju varijantu.

„Poslodavci će dobiti priliku da između sebe odrede ili dogovore koje će to trgovine raditi kojih 14 nedjelja“, rekao je Horvat.

Ni jedan konstruktivan prijedlog od Bernardića

Demantirao je da je riječ o predizbornom triku jer se Zakon pripremao više od dvije godine, a konstrukcijom novih uvjeta u granskom kolektivnom ugovoru, dođemo u situaciju da ta nedjelja bude plaćena minimalno 50 posto više, dometnuo je.

Na izjavu predsjednika SDP-a Davora Bernardića da je Andrej Plenković neodlučan oko svega, pa tako i neradne nedjelje, poručio je kako bi volio da Bernardić malo češće obilazi Hrvatsku kao što to radi predsjednik Vlade RH.

„Ni jedan konstruktivan prijedlog nisam čuo od Bernardića. Europske investicije mijenjaju Čakovec i sjeverozapadnu Hrvatsku, a to što gospodin Bernardić ne želi o tome ništa znati ili još manje obići ta gradilišta, je sušta suprotnost onome što radi Andrej Plenković“, odgovorio je.

Predizbornu retoriku SDP koji Vladu proziva za korupciju i da nije napravila ni jednu reformu, Horvat je komentirao kako je puno više članova i dužnosnika iz SDP osuđivano zbog korupcije.

„Gospodin Bernardić neka prvo reda napravi u ‘svom kokošinjcu, a nakon što jedna takva lisica kao što je on uđe u kokošinjac, sve korisne kokice će se razletjeti’. To će se dogoditi na ovim izborima jer HDZ na izbore ne izlazi s kočijaškom retorikom gospodina Bernardića“, kazao je Horvat.

Ministar gospodarstva podsjetio je kako su se u protekle tri godine stabilizirale javne financije, povećala sposobnost hrvatskog gospodarstva za proizvodnjom dodane vrijednosti, povećao izvoz, tri godine za redom proračunski suficit, a sve to, istaknuo je, znači da ova Vlada vrlo dobro kontrolira proračunski novac i investira ga tamo gdje je najpotrebnije.

O izjavi čelnog čovjeka SDP-a da je glas za HDZ glas za korupciju, nakon što je Andrej Plenković izjavio kako je glas za SDP glas za Miroslava Škoru, rekao je kako danas rijetko tko sluša jednog Bernardića pogotovo retoriku kakvom se služi. „Mislim da je Bernardić preskočio koji razred osnovne škole i možda bi se u nju trebao vratiti“, dometnuo je Horvat.

Smatra da je Plenkovićeva i HDZ-ova retorika suprotna, ona “ide prema viziji moderne europske države s kontinuiranim gospodarskim rastom, bez nepotrebnog trošenja proračunskog novca, kao i eliminacijom svih onih problema iz prošlosti koji su nam se srušili iz ormara, a sada su iza nas”.(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Alemka Markotić: Očekivali smo razorniju situaciju

Objavljeno

na

Objavio

Trenutačno u RH imamo 133 zaražena od koronavirusa. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike “Dr. Fran Mihaljević”, gostujući u Dnevniku HRT-a, rekla je kako prije 3 mjeseca nitko nije mogao predvidjeti što će biti, a ovakvom broju nije se nadala.

– Većina nas je očekivala da će razdoblje svladavanja epidemije možda dulje trajati, očekivali smo, gledajući ono što se događa u Italiji, da bi moglo biti puno razornije, ali uspjeli smo sve skupa napraviti, i tu smo s iznimno dobrim rezultatima, rekla je.

Markotić kaže da virus nije oslabio, ali građani su se pridržavali propisanih mjera, zahvaljujući medijima koji su profesionalno odradili suradnju Stožera i građana, ljudi su prihvatili mjere i ponašali se vrlo odgovorno, zbog čega imamo odličan rezultat.

Pojasnila je kako je koronavirus kapljična infekcija, one slabe u ljetno vrijeme, a što će biti dalje, vidjet ćemo. Dodaje da možemo gajiti nadu da će virus nestati, no to ovisi o situaciji u zemljama u kojima je iznimno velik broj zaraženih.

Smatra da bi virus možda nestao kada bi u tim zemljama došli do brojeva do kakvi su u Hrvatskoj ili Sloveniji.

– Ako ostane u populaciji u većem broju, onda se možemo nadati i drugom valu koji svi eksperti predviđaju, rekla je.

Na pitanje kakva će biti borba protiv koronavirusa u drugom valu, kaže kako smo se sada naučili kako se boriti protiv virusa, imamo više dijagnostičkih mogućnosti, kapaciteti su poboljšani i bit će lakše nego kad sve to nismo znali.

– Jasno je da se bez cjepiva nećemo riješiti virusa, rekla je Markotić.

Na pitanje je li realno da cjepivo imamo do kraja godine, rekla je da je realno da određene količine cjepiva budu gotove, ali neće biti kvalitetno ispitane.

– Niti će moći biti proizvedeno u dovoljnim količinama, niti će biti jasna njihova učinkovitost, bit će bitno da je neškodljivo, što se u prve dvije faze kliničkih ispitivanja provodi, pojasnila je.

Smatra da ćemo cjepivo imati za otprilike godinu dana, a HZJZ će, prema epidemiološkoj situaciji koju ćemo tada imati, odlučivati hoće li biti obvezno u RH. Vjeruje da su ljudi tijekom ovog razdoblja osvijestili što znači jedna opasna bolest i koliko bi nam značilo cjepivo.

Govorila je i o opasnosti da nam s dolaskom turista dođe i novi val zaraze, rekla je kako nema značajne opasnosti od turista koji dolaze iz zemalja koje imaju dobre brojke i epidemiološku situaciju, uz daljnje odgovorno ponašanje.

Alemka Markotić: Možda smo na pragu cjepiva za koronavirus

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari