Pratite nas

Istaknuto

Tihomir Dujmović: Zašto ćirilica?

Objavljeno

na

Naivnost? Neznanje? Podvala? Samo dobronamjerna ideja nekoga tko živi među policama povijesnih knjiga ili lukavo podvaljena priča koja vodi prema zavodljivoj teoriji zavjere?

[ad id=”68099″]

Teško je reći što je rektora Zagrebačkog sveučilišta koji, nota bene, u recentnoj političkoj stvari nikada nije reagirao ovako politički jednoznačno, natjeralo da zatraži uvođenje ćirilice u hrvatske škole, no nema puno dvojbe da je taj prijedlog u najmanju ruku politički nepismen.

Ovaj zahtjev, s obzirom na političke implikacije, još je čudniji uzme li se u obzir da Sveučilište godinama odbija očitovanje glede promjene naziva Trga maršala Tita gdje, uostalom, stoluje, da se prave da ne vide da im svakih par mjeseci na ogradu Sveučilišta zakvače imena upravo od Titova režima likvidiranih studenata Zagrebačkog sveučilišta, te da na niz drugih recentnih političkih relacija koje su na prvu loptu kulturne, ultimativno znanstvene i primarno obrazovne baš nikada nisu reagirali.

Te teme i niz drugih tema Sveučilište odbija čak i komentirati upravo zato što na političkom prostoru žele hodati na prstima.

Smanjivanje tenzija?

Ovdje su pak, premda se radi o ultimativnom političkom pitanju, zakoračili strojevim korakom!

Dakle, Borasova ideja inspirirana je, kako i sam kaže, ambicijom „da se tenzije smanje“, što je politička, a ne lingvistička definicija problema. Osim toga Boras je dodao kako „nije bilo dobro da se ćirilica isključila iz upotrebe jer se u Hrvatskoj upotrebljavala stoljećima i nikome nije ništa falilo“. Naravno da nije „nikome ništa falilo“ dok se pod ćirilicom nije odvijalo masovno klanje!

Ali, tko je nakon Oluje prošao okupiranim područjima, vidio je da je od agresora ostala samo – ćirilica! Taj prijedlog je rektor imao potrebe iznijeti i mandataru Oreškoviću, unatoč činjenici da je čuo da je Orešković rekao kako u Vukovaru nije vrijeme za ćirilicu. U nizu komentara vidio sam kako je netko dodao da se i njemački jezik učio u hrvatskim školama bez obzira na njemački fašizam, pa je, ako netko zazire od ćirilice glede srpske agresije, primjer s njemačkim ilustrativan.

Stručni prijedlozi za ćirilicu ističu da je to bilo kroz povijest hrvatsko pismo, da su neki od velikih povijesnih dokumenata pisani i na ćirilici. Da, ćirilica je bila kroz povijest jedno od pisama kojim su pisali Hrvati, ali bio je to i hrvatski pisan korijenskim pravopisom, i to godinama prije pojave Pavelića, pa povijesni razlozi nisu dovoljni da ga se vrati u uporabu.

No, bez obzira na to što je srpska agresija vulgarno koristila ćirilicu kao zastavu agresije, kao simbol velikosrpstva, kao crtu do koje seže velika Srbija, kao šifru, odaziv i lozinku četništva, kao dekor pod kojim se klalo u ovom ratu, rektor Zagrebačkog svečilišta od svih ideja koje bi mogao iznjedriti u jednoj sveučilišno siromašnoj zemlji s milijun problema, novom hrvatskom mandataru imao je potrebu istaknuti upravo povratak ćirilice.

Zašto? Da bi se “smanjile tenzije”. Gdje to, rektore, imamo tenzije s ćirilicom? U Vukovaru. Hrvatska ne odbija ćirilicu ni u jednom drugom mjestu gdje manjina za tim ima potrebe osim u Vukovaru, pa „smanjiti tenziju“ glede ćirilice znači smanjiti teniziju u Vukovaru. Tenzije bi se najviše smanjile kad bi Pupovac i Stanimirović kleknuli na Ovčari, ali našem vojniku Švejku, našem domobranu Jambreku, slavnom našem rektoru, ne pada na pamet smanjivati političke tenzije na taj način.

Po njemu bi cijela zemlja trebala pisati ćirilicom samo da bi se smanjile tenzije primarno u Vukovaru. Ali, Boras ne ulazi u razloge vukovarskih tenzija, pa zato i ne razumije da se uvođenjem ćirilice tenzije ne bi smanjile nego povećale. Jer, zašto je ćirilica danas problem u Hrvatskoj, a nije to bila godinama? Samo i jedino stoga jer je prije koju godinu svaki metak u srpskoj agresiji koji je na Hrvatsku ispaljen imao metaforičku, a često i stvarno ispisanu ćiriličnu poruku.

Zato što, kad su Stanimirovićevi drugovi ušli u Vukovar, sve moguće vukovarske zidine bile su išarane ćirilićnim natpisima. Zato što su Srbi upravo majstori u politiziranju svega i svačega, pa su ispolitizirali i krvlju umrljali istu tu ćirilicu.

Obilježavanje teritorija

Ćirilica je korištena kao obilježavanje ratom osvojenog teritorija, ćirilica je korištena kao znak pobjede, ćirilica je korištena kao znak da tu prestaje latinica. Žurim reći da je svaka usporedba srpskog i njemačkog fašizma deplasirana jer su Njemci, pa onda i njemački jezik, nakon Hitlera širom svijeta prihvaćeni tek kada je Njemačka ispričavajući se na svakom koraku doslovno i metaformički padala na koljena, tek kada su priznali i prihvatili sve Hitlerove zločine i grijehe i kad su evidentno doživjeli katarzu i tek kada su isplatili ratnu odštetu.

Tek tada su Njemačka i njemački jezik primljeni u europsku i svjetsku obitelj. Srbija ništa od toga nije napravila, ali našeg rektora to ne zanima.

On ne misli da kraljevski dio hrvatsko-srpskih tenzija leži u tome. On ne želi vidjeti da Srbijom vladaju četnici i sljednici Miloševića koji su spalili trećinu Hrvatske i ćirilicom je označili, a svoj grijeh ni danas ne priznaju. On se pravi da ne zna da su srbijanski predsjednik i srbijanski premjer bili dio agresorske vojske što je ćirilicom ispisivala buduće nazive slavonskih okupiranih sela.

Srbija krije sudbinu više od tisuću nestalih, Srbija krije sudbinu tisuća i tisuća komada kulturnog hrvatskog blaga otetog ovog rata, Srbija policijom i vojskom drži pod okupacijom hrvatske ade na Dunavu. I sve te hrvatsko-srpske tenzije bi rektor smanjio uvođenjem ćirilice?!

Nema mira i nema pomirenja, nema smanjenja tenzija u Hrvatskoj, najmanje u Vukovaru, dok god Srbi ne priznaju elementarne činjenice vezane uz srpsku agresiju.

Ćirilica? Može, ali…

Nema ćirilice u Vukovaru dok se ne saznaju imena ratnih silovatelja i ratnih zločinaca i dok oni ne budu odgovarali. Nema ćirilice u Vukovaru dok agresor istinski ne klekne na Ovčari. Uvesti ćirilicu u Vukovar prije tih izraza pune katarze značilo bi de facto legalizirati ćirilicu kao agresorsku zastavu jer ju je kao takvu u ovom ratu postavila srpska vojska u čijim su redovima bili i Vučić i Nikolić!

Može ćirilica, ali kad je očistite od agresorskih poruka, šifri i oznaka. Jer, ćirilica je u ratu korištena kao dio agresorskog asortimana i dok se to ne prizna i dok se agresija ne prizna, vraćanje ćirilice u Vukovar bila bi afirmacija iste one ćirilice koja je u Vukovar ušla u studenom 1991.. Ako pak govorimo o tenzijama u društvu, čudno je da nam rektor nema potrebe pomoći glede tenzija vezanih uz zločine iz Drugog svjetskog rata, tenzija vezanih uz lustraciju i brojne Hude jame.

Naime, za raščišćavanje tih tenzija držanje akademske zajednice je upravo kapitalno, ali ona o tome šuti starom hrvatskom šutnjom koja je iznjedrila niz profesora emeritusa koji sjede slijeva i zdesna našem slavnom rektoru.

TIHOMIR DUJMOVIĆ / Slobodna Dalmacija

Što vi mislite o ovoj temi?

Istaknuto

HODAK: Oni koji nisu imali za kruzer otišli su iz Hrvatske 1995. na traktorima

Objavljeno

na

Objavio

U Lijevoj i desnoj našoj koplja se i dalje lome oko Istanbulke. Dok u “naprednoj“ Švedskoj dječacima od 5 do 7 godina u školama oblače haljinice kako bi se u najranijoj dobi priviknuli na svoj pravi spol, na brdovitom Balkanu spektar zanimanja puno je širi i maštovitiji.

Recimo, rođendan Jože Manolića, i koliko to košta. Zlobnici tvrde da su ga svjećice na torti koštale puno više nego torta. Nacionalni sindikat policije piše ministru Božinoviću i tvrdi da su “policijski službenici, kojima je to struka i koji redovito sudjeluju u organiziranju i provođenju mjera osiguranja javnih okupljanja, u svezi predmetnog okupljanja, prvotno utvrdili kako u istom javnom okupljanju sudjeluje oko 50.000 ljudi da bi 15-ak minuta poslije tog prvog priopćenja, nakon intervencije iz političkog vrha, taj broj bio smanjen na 5.000 sudionika prosvjeda… što Vam ne ide na čast“. Kako to već ide u razvijenim demokracijama pismo je potpisao Nacionalni sindikat policije, a njih ima previše za bilo kakovu eventualnu “nagradu za hrabro držanje“. Malo mi je nategnuto ono “nakon intervencije iz političkog vrha“. Gdje bi u EU državi politički vrh intervenirao zbog pedesetak tisuća klerofašista. A možda sindikalci misle na KGK i Pantovčak koji je zasigurno najviši “politički vrh“ u Hrvatskoj. Možda misle na 500 metara iznad Banskih Dvora.

Zgodna je vijest iz Lijeve njihove koja je promakla hrvatskoj medijskoj falangi. Naime, na zgradu hrvatskog koncerna Agrama u Banja Luci ispaljen je protutenkovski projektil i to oko ponoći kada, u pravilu, nema Hrvata na poslu. Srećom srpski čuvar nije ozlijeđen. Inače bi u Zagreb hitno doletio GREVIO na čelu sa Carlom de Ponte. Sad zamislite da je neki ustašoid u Mostaru iz praćke pogodio prozorsko staklo na nekom srpskom predstavništvu. Koja bi to vijest bila! Indeks, Telegram, Jutarnji, Slobodanka, Novi list… Puhovski bi grmio na “Otvorenom“, a Dragan Zelić bi se vjerojatno potužio samom Sorošu. Svi bi se sramili. K’o Peđa Grbin. Onako jako muški. Dobro je u nedjelju u Koloseumu Papa Franjo rekao da ga je sram zbog općeg nedostatka srama. Sreća da nije ispaljena raketa iz ruskog sustava S-400 koja ima domet do 600 km. Ta bi preletjela preko Zagreba. A možda i ne bi.

Kada sam već spomenuo Dragana Zelića, zanimljiv je njegov prelazak iz GONG-a u “ligu prvaka“ odnosno u SDP. Dragan me je u neku ruku iznenadio. I to pozitivno. GONG je k’o fol nevladina udruga koja po svojim pogledima i sastavom prije spada u Kapovićevu Radničku frontu nego u sadašnji mlohavi SDP. Srećom da je prelazni rok završen jer bi, ako srce povuče i preostale “neovisne“ gongiće, to moglo označiti kraj jedne važne “nevladine i ne stranačke“ ljevičarske udruge u Hrvata. Sjećam se “skandala“, kolutanja očima, krštenja s tri prsta kada je prilično davno sindikalac Boris Kunst prešao u HDZ. Javnost je bila zgranuta. Rat je bio počeo. HDZ je bio na vlasti. Tuđman – diktator, kojeg se nitko nije bojao. I umjesto u ‘Jugoslavensku sintezu’ nesretni Kunst je otišao ravno na Trg žrtava antifašizma. Jeleni Lovrić, Butkoviću, Feralovcima, “demokratskoj“ ljevici tlak je skočio preko 300 pa je Kunstova zvijezda brzo nestala s hrvatskog političkog neba. Ali Zelićeva tek počinje sjati. ‘Neutralni’ GONG sad zvoni kako već imaju nekoliko gongovaca u raznim strankama. Vi sad pogađajte jesu li te “razne stranke“ na lijevom ili desnom političkom spektru. Uglavnom GONG je bio i bit će ljevičarsko “kukavičje jaje“ u hrvatskom političkom ringu kojeg sve hrvatske vlade uporno hrane iz proračuna vjerujući u fatamorganu kako je riječ o nestranačkoj, objektivnoj i nepolitičnoj udruzi. Uz živog Soroša. I sad je Zelić našao starog prijatelja za novog.

”Amicus certus in re incerta cernitur” napisao je Erazmo Roterdamski. Pravi se prijatelj u nevolji poznaje.

Stalno me svrbi desni kažiprst kojim vas uspješno gnjavim sve ove godine. Ne dam se navući. Barem ne potpuno. Dosta je Istanbulske konvencije. Od sada samo Istanbulska nevjesta. Ja čvrsto držim do svoje riječi. Naime, sva paljba prema dragoj, pastoralnoj i kompromisnoj Konvenciji pada na EU. Nezasluženo. Ona je, međutim, čedo Vijeća Europe, međunarodne organizacije koja nema veze s EU, bavi se ljudskim pravima, sjedište joj je u Strasbourgu, a ima 47 članica, od čega je samo 24 ratificiralo Istanbulku. Od 28 članica Europske Unije ratificiralo je tu musaku 14 članica!!! O tom spektakularnom fijasku naši mediji muče k’o zaliveni. Đakić iz HDZ-a je uvjeren da je od 47 članova Vijeća Europe Konvenciju ratificiralo svih 150 članova. Valjda i Rusija. Žarko Puhovski ne voli reciklirane teme, a što u naravi, Istanbulka i predstavlja. Kako je rekao Zoki za kojim svi pomalo žalimo – ili mi ili oni. Naravno grah se okrenuo “na mi“. Stalni gost ”Otvorenog“ naš Žarko uslišao je uporne pozive Zorana Šprajca i ukazao se na RTL-u. Iz njega je izbijala, kao i obično, ljevičarska blagost, dobrota i pastoralnost. Ne trepnuvši progresivnim jugo-okom, on je proglasio treću generaciju iseljenih Hrvata u Argentini ”ustašama”. Točnije, trećom generacijom ustaša. Treća generacija partizanskih koljača kraj Hude jame otišla je u Argentinu na kruzeru. Oni koji nisu imali za kruzer otišli su iz Hrvatske 1995. na traktorima. A neki nisu otišli nikuda. Evo ih u Zagrebu. Na RTL-u, na HRT-u, u Večernje itd. Tako Goran Gerovac, naš Gero, u svojoj kolumni “Nikad robom“ nariče nad mlakonjama iz njegovog Karlovca. “Intelektualna pustoš…“ Nitko da se hrabro javi. Plevnik… da, na Danka Plevnika misli naš Gera. Bivši novinar Komunista i Borbe još se nije stigao odazvati Gerinom pozivu. Možda za odlazak u šumu… A zadnji urednik Komunista, a danas kolumnist, iako uvijek komunist, Novog lista Branko Mijić pozvan je iz crvene Rijeke na HRT 4 da nas obdari istinom o broju prosvjednika protiv IK. Branko se malo zamislio, počeo brojati na prste, zakolutao progresivnim očima i izbacio brojku 10.000 tisuća – klerofašista. Ostalih 50.000 do 70.000 tisuća čekali su tramvaj. Prije bi dočekali “Tramvaj zvan čežnja“ Tennesseeja Williamsa iz 1951. s Marlonom Brandom kao vozačem, nego ZET-ova bojna kola koja su se jedva uspjela probiti kroz 5.000 tisuća“ zaslijepljenih desničara“ na Jelačić placu.

RH snažno osjeća potrebu za liječnicima i bivšim urednicima Komunista koji se još nisu uspjeli “uhljebiti“ u Večernjaku i Jutarnjem. Strateška podrška Mijiću bila je Jasmina Popović tako da smo ostali na disidentskoj brojci od 10.000 “grla“. Uredničkim propustom Mijića i Jasminu nisu podržali Branimir Pofuk, Igor Mandić, Boris Vlašić, Jelena Lovrić, Matija Babić, Roby Bajruši itd. Stvarno tko je urednik na HRT 4? Google kaže Denis Latin! Morat će Denis drugarskom samokritikom objasniti drugovima što je Mijić htio reći s tih 10.000…

Javio se i obožavatelj IK Krešo Beljak. Okom stručnjaka proglasio je kupnju F-16 totalnim promašajem. Nemaju ugrađen auto-radio i zato ne valjaju! Hoće li se jedan s drugim dovikivati kroz one ogromne kacige? Zašto nismo sklopili posao sa Švedskom? U slučaju rata pomogao bi nam stari prijatelj i vikendaš s Korčule – Carl Bildt. On kuži avione. Toliko je letio ”avijunima” da nije nikada završio fakultet. Kao ni njegov ljevičarski kolega Martin Schulz iz njemačkog SPD-a, s tom razlikom da Martin nije uspio ni maturirati. No, u svakom slučaju prošlotjedne demonstracije protiv IK su raritetne u novijoj hrvatskoj povijesti. Protiv onih koji su na vlasti digli su se njihovi najtvrđi birači. Na jednoj strani gubiš, ali na drugoj dobivaš. Koja je strana važnija u političkom pokeru? Samo da ne prođemo kao Srbija. Dobila je sa 2:0 Nigeriju, a izgubila Kosovo. Treba samo pročitati strastveni komentar Slavice Lukić u Jutarnjem: “Svi uzaludni Plenkovićevi ustupci“. Naša Slavica je srcem i jezikom za Plenkija. I ne treba tome neki poseban komentar. Kad su uz tebe Slavica Lukić, Boris Vlašić, Robert Bajruši, Branimir Pofuk i ostali lijevi falangisti koji za HDZ i Plenkija ne bi dali ni pola trule jabuke onda je to tema za ozbiljnu analizu. Jednom je navodno Toma Bebić napisao (po Anti Gugi) “Trku dobiva konj, a nagradu osvaja jahač“. Možda se trenutno tako osjećaju birači HDZ-a. Oni su dobili zadnjih šest – što lokalnih što državnih izbora. Nagradu su odnijeli drugi – njihovi “jahači“ kao Slavica, Rada, Sanjasvraka, HNS (koji je tradicionalni “jahač“ bez konja za utrku).

Lukička je zgrožena. “Odlazi iz HDZ-a! Izdaja, izdaja!” “Ultra konzervativni prosvjed“. Iza koga stoji katolički kler u Hrvatskoj? Slavica je sigurna da katolici u Italiji i Vatikanu ne stoje iza ovog prosvjeda. Za one u Argentini nije sigurna. Slavica nas blago i majčinski pita zašto nitko nije pročitao IK i njenih 12 poglavlja. IK treba jednostavno “pročitati“, a to su katolici u RH i učinili. Jedna mudra HNS-ovka pročitala je Konvenciju 20 puta, a da je nije uspjela “pročitati“ što sve u njoj piše. I na kraju, kad se podvuče zajednički nazivnik što ostaje? Ljevičari i liberali su za Plenkovića i ratifikaciju. Ali kad dođu izbori ni HDZ ni Plenković njihov glas neće dobiti. A što je dobila Hrvatska? Cinici na fejsu kažu “Hrvatska je postala duševna bolnica otvorenog tipa“. Dubravka Šuica nas tješi “I Tuđman bi tako postupio!“ Što je onda s obitelji koja je protiv IK. Dvije Tuđmanove unuke su bile na prosvjedu. Jedna je čak zbog IK izašla iz HDZ-a. Studentski kapelan Don Stojić kaže: “Ako za naše novinare i političare muško može biti ženko i žensko muško, onda i 50.000 može biti 5.000.“

William Shakespeare je napisao: ”Ako nekog mrzi mnogo ljudi, to mora da je dobar čovjek.“ I ja mislim da je Plenković jako dobar čovjek.

Željko Trkanjec misli da se Hrvatska pokazala vjerodostojnim saveznikom. Naravno, riječ je o Velikoj Britaniji. Hrvatska i vjerodostojnost. Britanci nas vole i cijene. Odmah nakon Srbije, BiH, Slovenije, Makedonije, Kosova dolazimo mi. Zato su nas i razoružavali. Smislili su genijalan plan Z4 kojeg Srbi nisu željeli prihvatiti jer je bio toliko povoljan za Miloševića da je isti mislio kako se radi prijevari i klopki. Čuveni lordovi kroatofobi Owen i Carrington otvoreno su simpatizirali Miloševića. Svaka mirovna inicijativa RH i BiH u svom sastavu je imala bar jednog britanskog diplomata. Sjetite se Paddya Ashdowna i njegove izmišljene salvete na kojoj je Tuđman tobože nacrtao podjelu BiH. Da je taj jeftini trik prošao, naš Paddy pronašao bi još par salveta u kojima je Tuđman “dijelio“ Sloveniju, Austriju i Vatikan.

U Britaniji je otrovan bivši ruski špijun. Munjevitom istragom Englezi su zaključili “da je vrlo visoki stupanj vjerojatnosti kako su to učinili Rusi”. Možda čak i Putin osobno. Nešto slično atomskom oružju koje je posjedovao Sadam Husein. I tko je odmah skinuo gaće? Hrvatska. Vidjela žaba da se konj potkiva pa i ona digla nogu. RH je protjerala trećeg tajnika ruskog veleposlanstva. No, tim vazalskim odnosom prema EU i Britaniji te ubodom komarca pljucnuli smo na sve što su nam Rusi učinili za vrijeme rata. Najviše oružja, najbolje cijene i najbrži rok isporuke. Dok je London slušao Budu Lončara i strogo se držao embarga Vijeća sigurnosti, Moskva je otvorila skladišta bivšeg SSSR-a i dobro nas naoružala. Šimecki u tur trećeg tajnika iz Bosanske ulice je beznačajna gesta s diplomatskog aspekta, ali je u isto vrijeme i znak vazalskog odnosa prema Londonu. A Putin, osim što je sposoban, u isto je vrijeme i zlopamtilo. Ne čudi me što Slovenija nije sudjelovala u tom “plovećem kazalištu“. U njihovom MVP – u ne sjede đaci Mate Granića. To je pokazala i arbitraža oko Savudrijske vale. Još kad pridodamo skoro 25% duga Agrokora dvjema ruskim bankama onda je očito, kako kažu Bračani, da smo ‘debelo falili’. I ne treba nam više neprijatelja. Dosta smo sami sebi, a sada su nam i Rusi. Dobro, da ne bi ispao neki rusofil moram priznati da i Englezi imaju dosta dobrih stvari. Tamo je na snazi Istanbulska konvencija pa je jedna žena stupila u brak sa psom. Ne kaže se je li pas njen ili susjedov. Na fejsu imate zgodne slike s njihovog “vjenčanja“. Ona izgleda sretno, a mladenac je nekako savio rep. Ili se to meni samo čini.

Svojedobno je Madelaine Albright predlagala da se Slobodanu Miloševiću, umjesto u Haagu, sudi u Beogradu. Na pitanje hoće li se isti kriteriji primijeniti onda i na Gotovinu i osumnjičene Hrvate, odgovorila je: “Kako ne, neka i njima sude u Beogradu“.

I na kraju spominjem još samo jedan naslov u Večernjaku. Sebastian Kurz Savezni kancelar Austrije je rekao: “Mir u Europi možemo imati samo s Rusijom, a ne bez nje“. Možda preko Kurza malo zatoplimo naše odnose sa Rusima.

Evo nama Uskrsa! Stoga želim svako dobro i sretan Uskrs svima koji čitaju ovo moje štivo! Neka vas ne ljuti nestašica jaja. Važnije je da naša Vlada napokon pronađe svoja jaja. K’o što su ih pronašli Slovenci. Na Trgu Svetog Petra papa Franjo održao je uskršnju misu pred 5.000 vjernika. Ostalih 150.000 tisuća našlo se tu u šetnji, hranjenju golubova i čekajući “Tramvaj zvan čežnja”. Nazočne su, naime, brojili drugovi iz osiguranja hrvatskog veleposlanstva…

Zvonimir Hodak/7dnevno

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Istaknuto

Srami se haški sude, svake suze s našeg lica

Objavljeno

na

Objavio

Pogni glavu haški sude
i sram nek te bude,
zločincima slobodu daješ
a ubijaš časne ljude!

Srami se haški sude,
svake suze s našeg lica,
umjesto da sudiš pravo
postao si ubojica!

Ubio si samo tijelo
al duša se ubit ne da,
što se nekad pravdom zvalo
to je sada jad i bijeda!

Pravda je na koljenima,
ako to se pravda zove
al istinu ti ne možeš
nikad bacit u okove.

Istina ne umire
nit će poražena biti,
ne može se ona sakrit
nit se može zatvoriti!

Istina je sad u nama,
nikad neće umrijet slika,
ubili ste generala
a oživjeli besmrtnika!!!

Velimir Raspudić / Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari