Connect with us

Kolumne

Tihomir Dujmović: Zoran gubi izbore

Objavljeno

on

Sjećam se još kod posljednjih, čini mi se lokalnih izbora da je „U ime obitelji“ Željke Markić tražila promjenu Izbornog zakona u smislu ukidanja prijevremenih koalicija. Zdušno sam podržao taj prijedlog jer je elementarno pošten prema biračima i sjećam se kako sam oštro bio napadnut baš s desnice jer je tada bila već gotovo dogovorena jedna takva desna shopping lista.

[ad id=”93788″]

Izborni zakon se, dakako, nije promijenio i sada ćemo svi opet na izbore po monstruoznim pravilima čiste političke prostitucije. I dok Plenković već ističe da će HDZ vrlo vjerojatno ići sam na izbore jer mu se to čini najpoštenijim, bojim se da će morati odustati jer će upravo zbog nedostatka sinergije na taj način unaprijed – izgubiti izbore!

Jer, ako Milanović planira ići i s HSS-om i s Jambom, a cijela bivša partija i s časnom Marijanom Petir koju su zvjerski napadali doslovno bjesneći na njena kršćanska načela, ako dakle Milanović koćaricom kupi sve na što naiđe, onda HDZ nema puno izbora. On se može zahvaliti BUZ-u i staviti na led HSP AS, ali ako ih sve odbije i ne napravi koaliciju prije izbora, poraz mu je zagarantiran.

Pokvarene koalicije

„U ime obitelji“, odnosno projekt „Domovina“ kako su se stranački morali kategorizirati, na prošlim je izborima dobila nešto manje od 25 tisuća glasova, ali zbog toga što nisu išli u prijevremenu koaliciju, te su glasove bacili u D,hontov bunar. Osim najvećih, a više od njih su dobili samo HSS i HNS, (HSS je dobio 35 tisuća glasova), cijela plejada malih stranaka dobila je bitno manje.

HSLS, Hrast i HSP-AS imali su između 7 i 8 tisuća, što znači da je „U ime obitelji“ koja je na izbore išla pod nazivom „Domovina“ dobila sama više nego HSLS, Hrast i HSP-AS zajedno! Te tri stranke zbog predizborne koalicije imale čak pet zastupnika u Saboru, Željka Markić niti jednog, premda je osvojila više glasova nego te tri stranke zajedno.

Uostalom, Laburisti su skupili oko sedam tisuća glasova, ali su zbog koalicije imali tri zastupnika i svoj klub! Čak i to možete ako idete u predizbornu koaliciju. Sa sedam tisuća glasova imati klub zastupnika u Saboru! Prijeizborne koalicije na hrvatski način kriju podlost koja je, nažalost, učinkovita.

S obzirom na temeljitu podvojenost nacije, s obzirom na to da na povijesnom pomirenju ne radi nitko, s obzirom na to da kad god na vlast dođe ljevica, upravo ona zauzda istraživanja komunističkih zločina, demonstrativno se odmakne od obilježavanja Bleiburga i jednoznačno se klanja Titu, to je sjajan materijal za svaku garnituru HDZ-ove vlasti da svojoj i široj svojoj publici kaže „čujte, samo da na vlast ne dođu komunjare…“. I tako stalno.

Jer to je povijesna himna na desnici, to je lozinka za prijeizbornu koaliciju koja uvijek pali. Tako je bilo sve do pojave Mosta i to je ta povijesna uloga Mosta! No, od trenutka kad je Zoran Milanović službeno najavio rat pokličem „ili mi ili oni“, svaka rasprava na ovu temu dobiva kontekst deplasiranosti. Kako ideološki, tako i matematički. Doista, ostane li kod svoje čestite ideje da HDZ ide samostalno na izbore, Plenković potpisuje poraz po ovom izbornom zakonu jer Milanović kao svežder uzima u svoj tor sve što tamo ulazi. Od HSS-a, preko Hreljinih umirovljenika (ta moda umirovljeničkih stranaka je posebna tema!) pa sve do Jambe.

Jambo je negacija svih Hreljinih stremljena i obratno!

Prostitucija

A elementarna HSS-ova doktrina „Vjera u Boga i hrvatska sloga“ odiozna je cijeloj plejadi Milanovićevih likova već u prvom redu do mora: jednako Jovanoviću i Komadini, kao i Ingrid Antičević ili veteranu Jurjeviću. I sam Milanović je po vlastitom priznanju na „vi“ s vjerom, a između Tita i Tuđmana javno bira Tita.

Koji je eksplicitni krivac kao i cijeli njegov režim što su selo i poljoprivreda ovako rascjepkani, ovako uništeni, što je od seljaka kundakom radio proletere, pa je seljaka uništio, a proletere kakve je htio nikad nije stvorio. I sad ta predizborna prostitucija ide tako daleko da je Milanović ponudio, odnosno dao HSS-u ni manje ni više nego četiri mjesta u Saboru i mjesto potpredsjednika u Vladi, što bi Beljak inače mogao samo sanjati. Nota bene, imali smo razne hohštaplere u političkoj eliti, ali ne sjećam se da smo tako nisko pali da smo imali kao dio elite i bivše provalnike u automobile!

I sad se vidi koliko je Željka Markić bila prokleto u pravu kad je tražila zakonsku zabranu perverznih prijeizbornih koalicija. Osim toga, te koalicije zapravo jamče neučinkovitu vladu i vlast. Pogotovo u slučaju ljevice! Jer, ono što je Hrelji svetinja, Čačića beskrajno iritira!

Ono što je Jovanoviću u seksualnom odgoju kad se na umjetnim lutkama osnovnoškolcima objašnjava pravilna masturbacija posve normalno, povjereniku HSS-a u Križevcima je krajnje odiozno. No, da bi Beljak bio dio Vlade i da se više nikad sa dva šrafcigera i boljim komadom žice ne šeta po parkiralištima, spomenuti lik u nekim Križevcima mora šutjeti.

HSS-u se, primjerice, bjanko nudi mjesto ministra poljoprivrede, što bi trebalo biti krajnje uvredljivo za poljoprivredu, pogotovo za Slavoniju, jer u ovom trenutku HSS nema baš nikoga tko bi tu bio pravi autoritet. Za razliku od HDSSB-a čijeg stručnjaka za poljoprivredu gotovo konsezualno priznaju i lijevi i desni. Ali, što svima njima znači poljoprivreda i cijela Slavonija ako nema šire i više matematike?

Kako se i na ove izbore ide sa starim zakonom, Plenković neće imati izbora i morat će se baviti matematikom. Možda bi poljoprivreda tu mogla biti pravi okidač. Naime, HDZ-u ratovati s HDSSB-om uistinu nema smisla jer je taj rat izmrcvario cijelu Slavoniju. Kako nisu poznati HDZ-ovi stručnjaci za taj resor, a HDSSB uistinu ima znalca za to mjesto, ako bi negdje prijevremena koalicija bila i principijelna i načelna i na korist cijeloj zemlji, onda je to u slučaju suradnje HDZ-a i HDSSB-a.

Spas za selo

Naime, kao i kod svakog zakonskog rješenja, ako pratite duh zakona, on obično ima smisla. Dakle, prijevremene koalicije imaju smisla ako na istom političkom fonu spajate nepotrebno zavađene istomišljenike. Ali, ako kao Sanader uzmete SDSS u koaliciju, onda ste napravili politički protuprirodni blud i mi cijene te perverzije plaćamo i dandanas i ne samo kad govorimo o ćirlici u Vukovaru, niti samo o spomeniku u Srbu.

Hoću reći da nelogične prijeizborne koalicije sugeriraju lošu vlast i od birača dotičnih opcija rade idiote. Marijana Petir i Stazić za istim stolom, može li perverznije? Pokažite mi nekog HSS-ovca koji podržava Orsata Miljenića u lex Perković, nekog lokalnog HSS-ovca koji se slaže sa zabranom obilježavanja Bleiburga i veličanjem Tita! A tek Jambo i SDP! Pa Jambo je južnohrvatska lozinka za sve nemoralno u privatizaciji, a SDP je stranka koja je u zakon ugradila odredbu o nezastarijevanju pljački u pretvorbi! Da ne nabrajam dalje!

No, na terenu još morala ima, pa je tako kompletan HSS dubrovačkog kraja istupio iz Beljakova HSS-a i danas nema dvojbe da će za HSS koalicija sa SDP-om biti jednako pogubna kao nekad koalicija HSLS-SDP. Uzimanjem u svoje društvo Jambe, Milanović je nagovijestio i rat Mostu koji je i nastao kao negacija Jambe i takvog pristupa politici. Gurajući Most ponovo za stol HDZ-u, Milanović neopisivo riskira kao i time što u svoje redove uzima Stipu Mesića.

[ad id=”93788″]

Ne samo da je izrugivanje vlastitoj mladeži to da na listu stavljate vremešnog 80-godišnjaka, Milanović uzimanjem Stipe Mesića od sada nosi na svojim leđima sve što Mesić personificira, od čudnog nestanka čekova iz Australije, preko tajnih svjedočenja na Haaškom sudu do „otvaranja usta“ u društvu gdje su se pjevale ustaške pjesme. Ljevica bi po svemu sudeći trebala imati želudac od inoxa da u jedno „da“ strpa sve što je halapljivi Milanović stavio na listu.

Tihomir Dujmović/Slobodna Dalmacija

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari