Connect with us

Politika

Tihomir Orešković: Ako padne Vlade, to će biti zbog nečijih privatnih interesa

Objavljeno

on

Premijer Tihomir Orešković, praćen samo ministrima iz Mosta stigao je nešto prije podneva u Hrvatski sabor koji će u četvrtak raspravljati i odlučivati o zahtjevu 42 zastupnika vladajućih HDZ-a i HSP-AS-a da ga Sabor opozove odnosno da mu iskaže nepovjerenje.

[ad id=”93788″]

“Piše se povijest, idemo završiti to što smo počeli”, izjavio je premijer upitan kakav je osjećaj da ga opozivaju oni koji su ga doveli na vlast. “Poslije Sabora ću biti slobodan” (za pitanja), kratko je uzvratio novinarima dok je prolazio Saborom.

‘Pravaši’ i HDZ, Oreškovićeve su ‘grijehe’ pobrojali u šest točaka, prozivajući ga, među inim, za pokušaj “kancelarske diktature uz pomoć represivnog aparata”.

Premijer Tihomir Orešković stigao u Sabor u pratnji ministara iz Mosta.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner rekao je da očekuje da će se rasprava o prijedlogu Oreškovićeva opoziva otvoriti do podneva, do kada bi zastupnici trebali raspraviti prijedlog izmjena Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, te najavio kako će Sabor raditi bez stanke, a o opozivu premijera glasovati odmah po provedenoj raspravi.

Orešković se obratio u Saboru

“Velika mi je čast što vam se mogu obratiti. Zahvaljujem svim zastupnicima na povjerenju da preuzmem ovu dužnost. Umjesto da raspravljamo o pozitivnom radu Vlade, danas raspravljamo o mom opozivu. Optužbe protiv mene su teške i dužnost mi je da se očitujem. Sve optužbe su lažne i neosnovane. Nikad se nije dogodilo da vladajuća većina pokrene opoziv osobe koju su sami izabrali. Pravi razlog za moj opoziv nije ništa od navedenog u prijedlogu. Optužba da želim uvesti diktaturu je apsurdna. Odbacujem tezu da sam politizirao naše službe, problem je da nisam podlegao pritisku da na čelno mjesto SOA-e stavim nekog tko tome nije odgovarao. Stavio sam Markića i ta je odluka donesena u najboljem interesu Hrvatske, nisam pogriješio. Sve odluke donesene su u mojim zakonskim ovlastima. Zbog navedenog postao sam prepreka. Nije tajna da se moji stavovi oko Ine i LNG-a razlikuju od stavova nekih članova Vlade. Borio sam se da zaštitim nacionalne interese. Što se tiče navoda da sam izgubio povjerenje onih koji su me izabrali, moram reći da sam to učinio jer je neizvjesnost oko Karamarka postao preveliki teret za Vladu. Sad je i Povjerenstvo to potvrdilo. Kad je riječ o odsutnosti volje za suradnju – to odbacujem. Htio sam surađivati s Karamarkom no zadnja dva mjeseca on je moje pozive odbacivao”, rekao je Orešković.

“Laž je da nisam brinuo o onima koji iseljavaju iz Hrvatske. Panenić se aktivirao oko investicije od pola milijarde vezano uz naftu – to bi puno značilo za Hrvatsku. To pokazuje koliko smo radili. Posebno mi je neshvatljiva da se nisam bavio gospodarstvom i financijskim pitanjima. Sastao sam se s investitorima koji drže dio našeg javnog duga. To je bio prvi put da su govorili osobno s hrvatskim premijerom. Od prvog dana mi je u fokusu gospodarski rad. Smanjen je deficit, poboljšan je kreditni rejting, na kraju će i mirovinski fondovi investirati, a mi ćemo time smanjivati javni dug. Od prvog dana to pričam. Zaposlenost raste, plaće rastu, izvoz raste. Pokrenuli smo mjere za pokretanje Hrvatske, nacionalni program. I to su vani dobro dočekali. Pred otvaranjem smo natječaja za Pelješki most, Luka Gruž, potpore od sto milijuna eura, osobno sam se sastao s vodećim ljudima, s investitorima. Na svakom putovanju izvan Hrvatske pronašao sam vremena da se sastanem sa stranim investitorima da se stvori pozitivna investicijska klima. Rekli su mi da govorim njihov jezik. Strateški projekt LNG će staviti Hrvatsku na stratešku kartu Europe. Ovo su samo neki primjeri da smo konkretno radili. Pored ovakvih optužbi mi je ponuđeno da budem potpredsjednik za investicije. Pravi razlog za ove optužbe je da sam počeo raditi na rješenju za Ina-MOL i novim pregovorima, što nekom nije odgovaralo. Pokušao sam spriječiti interes pojedinaca i to je moja jedina krivnja. Dužnost sam obavljao časno i ponosan sam na sve što sam učinio, za sve propuste prihvaćam odgovornost. Dao sam sve sebe. Zahvaljujem na prilici Domoljubnoj koaliciji i Mostu. Dragi zastupnici, na vama je da odlučite. Danas se piše povijest. To zaslužuju svi koji su dali živote i platili visoku cijenu za našu slobodu. Neka dragi Bog čuva Hrvatsku”, rekao je Orešković.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari