Connect with us

Politika

Tihomir Orešković donio odluku o ministru branitelja

Published

on

Unatoč poplavi kandidata za ministra branitelja, čiji se broj jučer popeo na čak devet, predsjednik Vlade Tihomir Orešković, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list iz Banskih dvora, idući bi tjedan Saboru najvjerojatnije trebao predložiti Milijana Brkića za šefa tog resora.

[ad id=”93788″]

Iako je i jučer premijer u Vladi razgovarao s jednim od kandidata, odnosno sa Stjepanom Štercom kojeg je kandidirala Udruga udovica Grada Zagreba, iz premijerova kabineta jučer je potvrđeno, kako piše Jutarnji, da će novi ministar branitelja najvjerojatnije ipak biti glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić.

Politička realnost

Premijer sada želi smiriti strasti koje su se podigle između njega i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka s jedne strane, te Mosta i HDZ-a s druge strane, koji će sigurno podržati premijerovu odluku.

Orešković je, prenose Jutarnjem neslužbeno izvori iz Vlade, želio čuti što kažu ostale braniteljske udruge, htio je upoznati više kandidata kako bi mogao odabrati najboljega, ali i kako bi zadovoljio zahtjeve Mosta, koji je tražio da se ministra branitelja bira na jednak način kao sve druge ministre.

Orešković sada napokon neke užarene političke teme želi skinuti s dnevnog reda, a jedna od njih je svakako i pitanje novog ministra branitelja koje opterećuje vladajuću koaliciju i dovodi njene aktere u sukob. Premijer želi riješiti ta pitanja i kako bi se u potpunosti mogao posvetiti ekonomiji i planiranim reformama, sada kad je i proračun pred usvajanjem.

“Ne bih htio ništa prejudicirati, ali mislim da je to vrlo realna mogućnost. Stvari su prilično jasne i premijer želi smiriti odnose u koaliciji. Mislim da je i javnost toga svjesna i da je to politička realnost, ali predsjednik Vlade je imao želju ipak upoznati više kandidata”, kaže nam naš izvor blizak Oreškoviću.

Inače, na razgovoru kod premijera bila su trojica kandidata od njih devet, i to prvi Milijan Brkić, zatim vođa braniteljskog prosvjeda u Savskoj Đuro Glogoški, te jučer demograf Stjepan Šterc.

Među kandidatima su još bili i zadnji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković kojega su za ministra predložili njegovi vukovarski suborci, ratni liječnik Zlatko Tomašić, kojega predlaže udruga Zavjet, Vlado Marić kao kandidat Udruge ratnih pripadnika ATJ Lučko 90, ratni zapovjednik Specijalne policije Željko Sačić te Petar Bajan, kojega su za ministra nominirali pripadnici njegove ratne postrojbe u Udruzi veterana “Crne mambe”. Njima se jučer pridružio i HOS-ovac Damir Banić.

[ad id=”93788″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari