Connect with us

Politika

Tihomir Orešković: Ova vlada će slomiti javni dug

Objavljeno

-

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila Nacionalni program reformi za iduće tri godine, a on bi trebao urediti stanje u mirovinskom i zdravstvenom sustavu i javnim poduzećima.

[ad id=”93788″]

Četiri glavna cilja toga plana su: gospodarska sigurnost i stabilnost, lakši uvjeti poslovanja i poticanje investicija, učinkovitost i transparentnost javnog sektora te bolje obrazovanje za tržište rada. Premijer i svi članovi Vlade, plan reformi su prestavili na konferenciji za novinare u Banskim dvorima, prenosi HRT

Premijer Tihomir Orešković konferenciju za novinare počeo je riječima – imamo problema. Uvjeren je da će danas donesenim reformama Hrvatska krenuti u pravom smjeru rješavanja ključnih problema. Već dugo pričamo o javnom dugu – on je 87 posto BDP-a, dodao je.

Drugi veliki problem je stopa rasta. Ne smijemo dozvoliti da se ostvare prognoze Europske komisije da će rast BDP-a biti ispod 1 posto ako se ne pokrenu reformu.
Kao treći problem naveo je pad nataliteta.

Ova vlada će slomiti javni dug, istaknuo je premijer. Od prvog dana to ponavljam. Planiramo u mjesec dana uložiti 100 do 200 milijuna eura kako bi u kratkom roku smanjili javni dug i nakon toga doživjeli pozitivniju ocjenu kreditnog rejtinga. Ako nam se kreditni rejting podigne samo za jedan postotak imat će veliki pozitivan utjecaj na BDP i pridonijeti investicijama, naglasio je premijer.

Moramo odlučiti jesmo li za reforme – bez njih slika se neće promijeniti, istaknuo je premijer Orešković.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari