Connect with us

Komentar

Tihomir Orešković: U najboljem interesu Hrvatske je da ova Vlada funkcionira

Objavljeno

-

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković nazočio je potpisivanju Ugovora o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika nakon čega je dao izjavu za javnost, prenosi N1

[ad id=”93788″]

Ugovor o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika za istražni prostor DR-02 potpisali su ministar gospodarstva Tomislav Panenić i predstavnici INA-e Želimir Šikonja i Lilit Cota, a ugovore o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika za istražni prostor DR-04, istražni prostor SA-08, istražni prostor SA-09 i istražni prostor SA-10 ministar gospodarstva Tomislav Panenić i predstavnik Vermiliona Bryan Sralla.

“Pozdravljam naše drage investitore iz Kanade i iz Ine. Potpisali smo ugovore kojima smo osigurali pola milijarde kuna novih ulaganja”, kazao je premijer Orešković na početku te je pozvao ministra Panenića da se obrati javnosti.

“Vjerujem da će i lokalna ekonomija u Slavoniji zbog ovih ugovora naći svoj interes. U srpnju se nadam i novima natječajima’, kazao je ministar gospodarstva Tomislav Panenić rekavši kako se nada novoj milijardi kuna na novim natječajima. ”Nafta koja se pronađe bit će prerađena u hrvatskim rafinerijama. Ovo je bitno jer pokazuje da se stvara pozotivna investicijska klima”, dodao je.

Nakon službenog dijela počela su novinarska pitanja:

Premijeru, imate li vi pravo potpisivati ugovore sa stranim investitorima u ovakvoj političkoj situaciji u Hrvatskoj?

‘Jasno je da možemo pojačati investicije, to nije nikakav problem’, odgovorio je premijer. ‘Investicije dolaze, iskoristili smo institucije, što god smo radili najbolje je za hrvatske interese’.

Je li se odustalo od eksploatacije na Jadranu?

‘Istraživanje nafte u Jadranu nije priohvatljivo i to se neće dogoditi’, odgovorio je Panenić.

A što se trenutno događa u vrhu Vlade?

‘Još uvijek čekam poziv gospodina Karamarka. Kao što znate uvijek sam otvoren za razgovor. Nažalost moram reći da već dugo nismo imali komunikaciju. Što se tiče zahtjeva da podnesem ostavku zajedno s gospodinom Petrovom, to ne mogu prihvatiti jer bih tako priznao krivnju za lažne optužbe. Svoj odgovor moram dati saborskim zastupnicima i to ću učiniti, gdje ću obraniti svoju čast’, rekao je Orešković koji sve prepušta Saboru.

Upitan je, očekivano, bio i oko njegovih kontakata oko SOA-e, budući da ga se u nekoliko navrata optužilo da politicira Sigurnosno obavještajnu agenciju. ‘SOA je dio moje odgovornosti i zbog toga sam direktno odlučio tko će biti šef SOA-e, a ovo da sam politizirao pitanje SOA-e, to je čisti spin’, rekao je.

Premijer je bio upitan i zašto je tražio ostavke dvaju potpredsjednika. ‘Više ne možemo ovako funkcionirati i zbog toga trebamo nekakve promjene. Tražili smo nekakvo rješnje i onda sam zatražio ostavke. Gospodin Petrov je odmah bio spreman na ostavku, a gospodin Karamarko nije. Gospodin Karamarko je pokazao da mi ne daje podršku’, odgovorio je.

Što se doznao u SOA-i, kaže, ne može reći. ‘Narod ne treba brinuti jer nema brige za nacionalnu sigurnost, a jasno je zašto se neke stvari ne mogu podijeliti’, rekao je.

A što kaže o posljednjoj sjednici Vlade i činjenici da je polovica ministara dan prije podržala njegov opoziv?

‘Poštujem HDZ kao političku stranku, oni su bili ključan partner. Nadam se da će se donijeti odluka koja će omogućiti da ova Vlada može nastaviti dalje, no morat će se dogoditi neke promjene u konfiguraciji Vlade’, zaključio je.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari