Pratite nas

Pregled

Tihomir Vinković: Udruženi zločinački pothvat ne postoji u međunarodnom pravu; Presudu bi svaki sud oborio

Objavljeno

na

Gostujući u Studiju 4 vanjskopolitički komentator HRT-a Tihomir Vinković rekao je kako presuda Haškog suda bosansko-hercegovačkoj šestorci ne odgovara činjeničnom stanju i nema nikakvu pravnu podlogu. HDZ-ov saborski zastupnik Davor Ivo Stier komentiravši kritike upućene premijeru rekao kako je njegov stav od početka jasan i precizan.

Nakon posljednje presude Haškog suda koja bi za Hrvatsku mogla imati dalekosežne pravne i političke posljedice, Hrvatski državni vrh je u svojevrsnoj diplomatskoj ofenzivi. Predsjednica je u SAD-u, sutra će govoriti na sjednici Vijeća sigurnosti o radu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju.  Za to vrijeme premijer Plenković u Mostaru, u misiji smirivanja bosanskohercegovačkih Hrvata, zabrinutih zbog mogućih posljedica presude Haškog suda šestorici u slučaju Herceg Bosna.

Gosti Studija 4 su bili HDZ-ov saborski zastupnik, bivši šef diplomacije Davor Ivo Stier i vanjskopolitički komentator HRT-a Tihomir Vinković.

Davor Ivo Stier rekao je da je priopćenje Vlade dano na sam dan presude vrlo jasno i da se premijer drži toga što je tada rečeno, a to je da je Hrvatska nije bila agresor. Tihomir Vinković je istaknuo kako se interes stranih medija za ovaj slučaj pojavio tek nakon samoubojstva generala Praljka. Rekao je da presuda ne odgovara činjeničnom stanju, a da pravno nema nikakvu podlogu. Recimo, oni ne sude za agresiju. Agresiju niti u jednom trenutku ne spominju. Ali kažu da je Hrvatska de facto okupirala teritorije BiH preko posrednika, a to je HVO. Ako slijedimo to pravilo, uz obrazloženje da je Hrvatska naoružavala, opremala i uvježbavala HVO. Tada istu činjenicu da je 90 posto oružja koje je imala armija BiH dopremila Hrvatska, da su se njihovi časnici uvježbavali u Hrvatskoj, ranjenici liječili u Hrvatskoj. Isti taj teritorij koji je držala armija BiH u tom trenutku, ako slijedimo logiku presude, onda je Hrvatska bila okupator cijelog dijela BiH koji nije bio pod nadzorom Republike Srpske., rekao je i dodao kako udruženi zločinački pothvat ne postoji u međunarodnom pravu.

U slučaju šestorke udruženi zločinački pothvat podijeljen je u tri dijela. Treći dio je najsporniji. On kaže kako samom činjenicom da si dijelio isti cilj s nekim ljudima koje nisi ni poznavao, ti si kriv i dio si zajedničkog zločinačkog pothvata. Govorilo se da će to biti odbačeno. Njega ne priznaju ni Međunarodni stalni sud, niti Sud za Ruandu i Kambodžu. Oni to potpuno odbacuju. A šestorci je baš presuđeno po tom trećem dijelu.  Tu smo vidjeli neke katastrofalni prijevode. Prevoditelji su neke dijelove interpretirali. I ti prijevodi du degutantni. Neke psovke koje su uobičajene u komunikaciji su prevedene kao naredbe za silovanje.  Prema tome su neki ljudi osuđeni. Presuda nema pravno nikakvog značenja. Svak sud, recimo sud za ljudska prava u Strasbourgu, bi je oborio., rekao je Vinković
Davor Ivo Stier rekao je kako Sud nije doprinio miru i pomirenju. Ključni razlog je što da nije presudio najodgovorijima za rat i agresiju na RH i BIH. Slobodan Milošević je umro prije presude, dok je general Vasiljević postao suradnik Tužiteljstva odnosno svjedok, rekao je Stier. Hrvatska, ističe Stier, odbacuje bilo kakvu insinuaciju da je bila agresor.

Tihomir Vinković je dodao kako prema presudama Suda Franjo Tuđman, Gojko Šušak i Janko Bobetko niti jednom nisu spomenuti kao dio zajedničkog zločinačkog pothvata ni kao krivci za zločine i da Hrvatska ne može odgovarati za zločine. Ali je u jednoj rečenici presude spomenuto da je Franjo Tuđman dijelio njihove ciljeve, ciljeve zajedničkog zločinačkog pothvata. Svaki pravnik na nekom normalnom Sudu to može osporiti., kaže Vinković.

Davor Ivo Stier ističe kako u Bosni i Hercegovini vlada pravna nesigurnost jer se u toj zemlji za procesuiranje ratnih zločina koriste dva različita standarda. Jedan je Kazneni zakon iz 2003. po kojem se uglavnom sudi Hrvatima, a drugi je zakon iz bivše SFRJ, a “po tom blažem zakonu” se uglavnom sudi Bošnjacima. Takva politizacija pravosuđa je ugroza i samoj sigurnosti BiH, istaknuo je Stier.

Tihomir Vinković ističe kako treba stalno isticati kako su Hrvati u BiH konstitutivan narod jer ih se “počelo tretirati kao marginalnu manjinu” te kako Hrvatska mora učiniti sve kako bi zaštitila prava Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Ključno je, dodaje Stier, da se Hrvatima kao jednom od tri konstitutivnih naroda BiH zajamči puna ravnopravnost koja podrazumijeva izbor legitimnih predstavnika, njihovu ravnomjernu zastupljenost na svim razinama vlasti i zato je potreba reforma izbornog zakona. Treba poslati poruku Hrvatima  u BiH da je Hrvatska zainteresirana za stabilnost zemlje i za njihov ostanak u BiH – i to će svakako biti poruka premijera u Mostar i to je svrha njegova puta, istaknuo je Stier.

 

Glasnović: Hrvatska je desetljećima izložena destibilizaciji od strane trojanskih konja, nevladinih udruga (VIDEO)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Dalić poručio Livnu: Pošaljimo u svijet poruku ljubavi

Objavljeno

na

Objavio

Izborniku hrvatske nogometne reprezentacije Zlatku Daliću za utorak se priprema doček u njegovom rodnom Livnu u BiH.

Kako se najavljuje, na dočeku na gradskom stadionu Zgona trebali bi pjevati Marko Perković Thompson, Mate Bulić, Jole, Nina Badrić i mnogi drugi, a najavljuju se i gosti iznenađenja.

Svim svojim sugrađankama i sugrađanima te ljudima iz drugih mjesta koji će doći na njegov doček sljedećega utorka Zlatko Dalić je poslao poruku:

“Dragi moji, sljedećeg utorka pošaljimo u svijet poruku ljubavi, mira, zajedništva i hrvatskog ponosa. Učinimo sve Hrvate diljem svijeta ponosnim našim ponašanjem i našim zajedništvom. Zajedno smo najjači, zajedno možemo sve.

Želio bi da se sljedećeg utorka ujedinimo kao nikada prije, da se ujedimo u ljubavi i zajedništvu. Pokažimo svijetu koliko srce ima naše malo Livno i koliku energiju možemo poslati u svijet. Želim svima dobru i dostojanstvenu zabavu, kakvu ovaj kraj zna napraviti. Nemojmo dopustit da blate naš ugled i naše dostojanstvo, pokažimo svima da smo veliki u slavlju i veliki u svemu”, poručio je Dalić, piše portal Livno-online.

 

Livno sprema veliki doček za Zlatka Dalića, nastupaju Mate Bulić i Thompson

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Pogledajte najspektakularnije trenutke dočeka Vatrenih heroja iz svih hrvatskih gradova!

Objavljeno

na

Objavio

U posebnom izdanju Bujice donosimo necenzurirane snimke dočeka naših junaka u Zagrebu, veličanstveni doček na splitskoj Rivi, slavlje za pamćenje u Imotskom, Omišu i Karlovcu, feštu nad feštama u Zadru te dirljive scene iz Donjega Miholjca i Slavonskoga Broda…

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari