Pratite nas

Pregled

Tihomir Vinković: Udruženi zločinački pothvat ne postoji u međunarodnom pravu; Presudu bi svaki sud oborio

Objavljeno

na

Gostujući u Studiju 4 vanjskopolitički komentator HRT-a Tihomir Vinković rekao je kako presuda Haškog suda bosansko-hercegovačkoj šestorci ne odgovara činjeničnom stanju i nema nikakvu pravnu podlogu. HDZ-ov saborski zastupnik Davor Ivo Stier komentiravši kritike upućene premijeru rekao kako je njegov stav od početka jasan i precizan.

Nakon posljednje presude Haškog suda koja bi za Hrvatsku mogla imati dalekosežne pravne i političke posljedice, Hrvatski državni vrh je u svojevrsnoj diplomatskoj ofenzivi. Predsjednica je u SAD-u, sutra će govoriti na sjednici Vijeća sigurnosti o radu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju.  Za to vrijeme premijer Plenković u Mostaru, u misiji smirivanja bosanskohercegovačkih Hrvata, zabrinutih zbog mogućih posljedica presude Haškog suda šestorici u slučaju Herceg Bosna.

Gosti Studija 4 su bili HDZ-ov saborski zastupnik, bivši šef diplomacije Davor Ivo Stier i vanjskopolitički komentator HRT-a Tihomir Vinković.

Davor Ivo Stier rekao je da je priopćenje Vlade dano na sam dan presude vrlo jasno i da se premijer drži toga što je tada rečeno, a to je da je Hrvatska nije bila agresor. Tihomir Vinković je istaknuo kako se interes stranih medija za ovaj slučaj pojavio tek nakon samoubojstva generala Praljka. Rekao je da presuda ne odgovara činjeničnom stanju, a da pravno nema nikakvu podlogu. Recimo, oni ne sude za agresiju. Agresiju niti u jednom trenutku ne spominju. Ali kažu da je Hrvatska de facto okupirala teritorije BiH preko posrednika, a to je HVO. Ako slijedimo to pravilo, uz obrazloženje da je Hrvatska naoružavala, opremala i uvježbavala HVO. Tada istu činjenicu da je 90 posto oružja koje je imala armija BiH dopremila Hrvatska, da su se njihovi časnici uvježbavali u Hrvatskoj, ranjenici liječili u Hrvatskoj. Isti taj teritorij koji je držala armija BiH u tom trenutku, ako slijedimo logiku presude, onda je Hrvatska bila okupator cijelog dijela BiH koji nije bio pod nadzorom Republike Srpske., rekao je i dodao kako udruženi zločinački pothvat ne postoji u međunarodnom pravu.

U slučaju šestorke udruženi zločinački pothvat podijeljen je u tri dijela. Treći dio je najsporniji. On kaže kako samom činjenicom da si dijelio isti cilj s nekim ljudima koje nisi ni poznavao, ti si kriv i dio si zajedničkog zločinačkog pothvata. Govorilo se da će to biti odbačeno. Njega ne priznaju ni Međunarodni stalni sud, niti Sud za Ruandu i Kambodžu. Oni to potpuno odbacuju. A šestorci je baš presuđeno po tom trećem dijelu.  Tu smo vidjeli neke katastrofalni prijevode. Prevoditelji su neke dijelove interpretirali. I ti prijevodi du degutantni. Neke psovke koje su uobičajene u komunikaciji su prevedene kao naredbe za silovanje.  Prema tome su neki ljudi osuđeni. Presuda nema pravno nikakvog značenja. Svak sud, recimo sud za ljudska prava u Strasbourgu, bi je oborio., rekao je Vinković
Davor Ivo Stier rekao je kako Sud nije doprinio miru i pomirenju. Ključni razlog je što da nije presudio najodgovorijima za rat i agresiju na RH i BIH. Slobodan Milošević je umro prije presude, dok je general Vasiljević postao suradnik Tužiteljstva odnosno svjedok, rekao je Stier. Hrvatska, ističe Stier, odbacuje bilo kakvu insinuaciju da je bila agresor.

Tihomir Vinković je dodao kako prema presudama Suda Franjo Tuđman, Gojko Šušak i Janko Bobetko niti jednom nisu spomenuti kao dio zajedničkog zločinačkog pothvata ni kao krivci za zločine i da Hrvatska ne može odgovarati za zločine. Ali je u jednoj rečenici presude spomenuto da je Franjo Tuđman dijelio njihove ciljeve, ciljeve zajedničkog zločinačkog pothvata. Svaki pravnik na nekom normalnom Sudu to može osporiti., kaže Vinković.

Davor Ivo Stier ističe kako u Bosni i Hercegovini vlada pravna nesigurnost jer se u toj zemlji za procesuiranje ratnih zločina koriste dva različita standarda. Jedan je Kazneni zakon iz 2003. po kojem se uglavnom sudi Hrvatima, a drugi je zakon iz bivše SFRJ, a “po tom blažem zakonu” se uglavnom sudi Bošnjacima. Takva politizacija pravosuđa je ugroza i samoj sigurnosti BiH, istaknuo je Stier.

Tihomir Vinković ističe kako treba stalno isticati kako su Hrvati u BiH konstitutivan narod jer ih se “počelo tretirati kao marginalnu manjinu” te kako Hrvatska mora učiniti sve kako bi zaštitila prava Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Ključno je, dodaje Stier, da se Hrvatima kao jednom od tri konstitutivnih naroda BiH zajamči puna ravnopravnost koja podrazumijeva izbor legitimnih predstavnika, njihovu ravnomjernu zastupljenost na svim razinama vlasti i zato je potreba reforma izbornog zakona. Treba poslati poruku Hrvatima  u BiH da je Hrvatska zainteresirana za stabilnost zemlje i za njihov ostanak u BiH – i to će svakako biti poruka premijera u Mostar i to je svrha njegova puta, istaknuo je Stier.

 

Glasnović: Hrvatska je desetljećima izložena destibilizaciji od strane trojanskih konja, nevladinih udruga (VIDEO)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Martin Mikulić ponovno izabran za predsjednika HSPF-a

Objavljeno

na

Objavio

Martin Mikulić ponovno je izabran za predsjednika Hrvatskog studentskog politološkog foruma (HSPF). Odluka je to donesena na X. redovnoj izbornoj sjednici Skupštine HSPF-a, koja je održana na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Svih 30 nazočnih članova jednoglasno su potvrdili povjerenje svom dosadašnjem predsjedniku.

Novoizabrani predsjednik zahvalio je članovima Udruge te izrazio uvjerenje da će se sve aktivnosti uspješno odvijati u skladu sa predstavljenim planom i programom za tekuću akademsku godinu.

„Nova godina uvijek donosi nove izazove, ali uz ovakvo pozitivno ozračje koje vlada u Udruzi siguran sam da će HSPF ostati predvodnik studentskog aktivizma. Nastavit ćemo ostvarivati našu temeljnu misiju, a to je artikuliranje glasa kritički nastrojenih studenata.
Ne smijemo biti zadovoljni tek pukim promatranjem društveno-političkih procesa, imamo obvezu i odgovornost u njima sudjelovati te graditi zdraviji ambijent u BiH“, rekao je Mikulić u obraćanju članovima.

Osim predsjednika, članovi Udruge birali su i tajnika/icu, a tu je funkciju preuzela Marijana Primorac, za koju je glasovalo 19 članova.
Udruga “Hrvatski studentski politološki forum” je studentska, nevladina udruga neprofitnog karaktera koja okuplja studente Sveučilišta u Mostaru, primarno studente Studija politologije Filozofskog fakulteta SUM-a, ali i studente s ostalih odsjeka i fakulteta na Sveučilištu koji se zanimaju za politološke te političke teme.

Udruga djeluje na razini Bosne i Hercegovine, registrirana je pri Ministarstvu pravde BiH i jedina je studentska udruga s hrvatskim predznakom u BiH.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Hasanbegović: Sve dolazi iz Bruxellesa jer tamošnja oligarhija više ne može manipulirati javnim mnijenjem

Objavljeno

na

Objavio

Otvoreno: Što stoji iza fotomontaže potpredsjednika Vlade

U HRT-ovoj emisiji Otvoreno gostovali su, ministrica kulture Nina Obuljen, bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović, saborski zastupnik Živog zida Branimir Bunjac te glavni urednik Nacionala Berislav Jelinić.

Jelinić: Znam tko je donio fotografije, ali čuvam novinarski izvor

Glavni urednik Nacionala rekao je da su fotografije nuđene i drugim medijima, a ne samo njihovom tjedniku.

– Njih to nije zanimalo, a mene je zanimalo. Osoba je donijela isprint, a kada sam pokazao interes, a potom sam na sticku dobije dvije fotografije. Vidio sam sedam ili osam fotografija iz mobitela. Izvoru sam rekao da je to priča kako god se okrene i da moram provjeriti o čemu se tu radi, govori Berislav Jelinić te dodaje da mu je u ovom trenutku jako teško reći što se tu dogodilo.

– Znam tko je to donio, ali moram čuvati novinarski izvor pod svaku cijenu. Bilo je dosta onih kojima je bilo žao što fotografije nisu autentične. Tomislav Tolušić radi svoj posao tako da izaziva dosta bure, to je čovjek kojega kritiziraju s raznih strana, dodaje.

Obuljen: Falsifikat koji je trebao teško inkriminirati Tolušića

Nina Obuljen na pitanje je li točna informacija da je ministar Tolušić dobio policijsku zaštitu, kaže “da nema ta saznanja, ali i da ih ima, da to ne bi mogla komentirati”.

– Ovdje se govori o falsifikatu koji je trebao teško inkriminirati potpredsjednika hrvatske Vlade. Da se to dogodilo, to bi ulazilo u školsku definiciju kako danas definiramo dezinformacije, poglavito ako je iza toga nije samo osoban interes, već udarac na instituciju potpredsjednika vlade, smatra ministrica kulture.

Zlatko Hasanbegović ističe da su se jednim udarcem ubile dvije muhe. Tolušić je “dobio poseban status” u HDZ-ovskim previranjima koja nas očekuju. Također, stvorena je društvena psihoza putem koje se treba provesti briselska direktiva koja ima za cilj, a to je uvođenje cenzure.

– Imamo jedan politički tjednik koji nastupa s elementima subverzije, manipulacije, različitim obavještajnim i paraobavještajnim podacima i sada imamo slučaj da je do gospodina Jelinića došao materijal, za koji tvrdi da je uoči samog objavljivanja egzaktno ustanovio da je falsificiran. Ako je to tako, zašto ste to objavili? Koja je svrha objavljivanja nečega što je lažno. Pa boriti se protiv lažnih vijesti se može jedino njihovim neobjavljivanjem, kaže bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

Jelinić se brani i kaže da je objavio vijest jer za nju postoji nedvojben javni interes.

– Ne želim polemizirati s vama, vaši zaključci su na razini vaše aktualne političke relevantnosti u Hrvatskoj.

– Doista je smiješno da nas Vlada koja svakodnevno proizvodi lažne vijesti nas vodi u borbu protiv lažnih vijesti, kaže Branimir Bunjac iz Živog zida.

– Prvo bi premijer trebao prvo “zalijepiti flaster na usta” svojim ministrima jer svaki dan proizvode lažne vijesti. Imate obećanja oko INA-e, F-16 ili najavu ministra Butkovića da će se ukinuti mostarina na Krku do Nove godine, a to se ništa nije dogodilo. Ovo je unutarstranački obračun u HDZ-u. To je kontinuitet nastavka jednih te istih metoda, dodaje.

Hasanbegović optužuje Bruxelles, Obuljen odmahuje rukom

Bunjac dodaje da se Vlada predstavlja kao “branitelj slobode govora”, a istodobno ne mogu podnijeti niti jednu kritiku, što se vidjelo na primjeru bacanja makete u Saboru kao i pokušaja obračuna Plenkovića s Grmojom.

Zastupnik Živoga zida dodaje da je jedan od Tolušićevih vozača uhapšen u “aferi SMS”, koja je vezana uz takozvanu elitnu prostituciju. Kaže da je ovo samo nastavak i da treba raščistiti.

– Je li se gospodin Tolušić našao slučajno u aferi Varga – Curić? To treba raščistiti.

Hasanbegović nadalje tvrdi da je ovo sve poslužilo za stvaranje ozračja kako bi se prihvatio novi zakon o suzbijanju lažnih vijesti, a zapravo uvela cenzura.

Prema njegovom viđenju, sve dolazi iz Bruxellesa, tvrdi zastupnik Nezavisnih za Hrvatsku jer “tamošnja oligarhija više ne može manipulirati javnim mnijenjem”.

Nina Obuljen mu pak odgovara da na poznaje procedure i odbacuje sve njegove navode.
Berislav Jelinić je pred kraj emisije rekao i da će Otvoreno odlično poslužiti kao dokaz na sudu na kojem će se naći s Hasanbegovićem.

 

Vlada RH najoštrije osudila perfidnu i protuzakonitu krivotvorinu

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari