Connect with us

Gospodarstvo

Tijekom prvih pet mjeseci u Hrvatskoj ostvareno 3,9 milijuna turističkih noćenja

Objavljeno

on

Foto: Arhiva

U Hrvatskoj je od siječnja do kraja svibnja ostvareno više od milijun turističkih dolazaka i 3,9 milijuna noćenja, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine predstavlja rast od 42 posto u dolascima i 38 posto u noćenjima, objavila je u utorak Hrvatska turistička zajednica (HTZ).

Od ukupnih dolazaka i noćenja inozemni turisti ostvarili su više od 516.000 dolazaka i 2,5 milijuna noćenja, pokazuju podaci iz eVisitora koje prenosi HTZ.

Promatrajući samo svibanj, ostvareno je 451.000 dolazaka i 1,9 milijuna noćenja, što u odnosu na svibanj prošle godine predstavlja rast od 412 posto u dolascima i 256 posto u noćenjima. Pritom su inozemni gosti ostvarili više od 312.000 dolazaka i više od 1,5 milijuna noćenja.

“Dosadašnja realizacija turističkog prometa pokazuje kako je Hrvatska na mnogim tržištima pozicionirana kao sigurna, kvalitetna i dobro pripremljena destinacija. Trenutno u našoj zemlji dnevno boravi više od 100.000 turista, a prvi smo put tu brojku u ovoj godini premašili u petak, 28. svibnja. Ušli smo u lipanj u kojem očekujemo daljnje jačanje turističkog prometa, dok najveći broj turista očekujemo u glavnim ljetnim mjesecima srpnju i kolovozu za koje imamo vrlo dobre najave“, izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

Pozvao je na daljnje pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Tijekom prvih pet mjeseci najviše je noćenja ostvareno u Istri, na Kvarneru, Splitsko-dalmatinskoj, Zadarskoj županiji, dok je na kontinentu, zajedno s gradom Zagrebom, ostvareno više od 712.000 noćenja. Gledajući po destinacijama, najviše je noćenja tijekom prvih pet mjeseci ostvareno u Zagrebu, Rovinju, Poreču, Splitu, Zadru i Dubrovniku.

Najviše noćenja ostvarili su turisti iz Njemačke, Slovenije, Austrije, BIh, Poljske itd.

Najviše noćenja u dosadašnjem dijelu godine ostvareno u hotelima (1,2 milijuna), objektima u domaćinstvu (milijun noćenja) i kampovima (682.000). (Hina)

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari