Connect with us

Ukrajina

Timošenko: Za Putina vrijedi samo zakon sile

Objavljeno

-

Posljednjih tjedana situacija na bojišnici u Ukrajini, zemlji koja više od dvije godine odolijeva ruskoj agresiji, postala je još složenija. Iz Kijeva i Harkiva prije nekoliko dana vratila se HRT-ova ekipa. O stanju na bojišnici u emisiji “Agenda svijet” razgovarali su s Elizabetom Gojan.

Pad Avdivke

Govoreći o padu Avdivke rekla je kako je to najveći uspjeh ruskih snaga u posljednjih devet mjeseci.- To je jako uporište koje su Rusi uporno osvajali i 17. veljače je novi glavni zapovjednik oružanih snaga Sorokin morao objaviti da je povukao svoje snage od tamo. Rusi su kasnije osvojili još dva mjesta, ali prema najnovim podacima Ukrajinci tvrde da su zaustavili rusko osvajanje oko Avdivke, rekla je.

Dodala je kako je Avdivka sada jedan sigurnosni jastuk ruskoj vojsci za glavno središte udaljeno samo 20 km Avdivke – Donjeck.

– Nisu uspjeli osvojiti Kijev, sad žele potpuno osvojiti istok Ukrajine, rekla je Gojan.

Američka pomoć

Osvrnula se i na blokadu američke pomoći.

Kaže kako nema šanse da Kongres raspravlja o tome prije nego završe predsjednički izbori u studenome i prije nego bude gotova inauguracija u siječnju sljedeće godine.

– Ukrajinci ne mogu računati na 60 milijardi dolara nove vojne pomoći. Ali, zastala je i sva druga vojna pomoć sa Zapada, a oni bez te vojne pomoći jednostavno ne mogu dalje, istaknula je.

Boraveći u Kijevu, Elizabeta Gojan razgovarala sa ukrajinskom političarkom i bivšom premijerkom Julijom Timošenko. Isječak razgovora objavljen je u središnjem Dnevniku HTV-a prije šest dana, a sada donosimo cijeli razgovor.

Timošenko: Upozoravala sam svijet

Julija Timošenko rekla je kako jako dobro poznaje Vladimira Putina, jer dok je dva puta bila premijerka Ukrajine morala je s njime blisko i često surađivati.

– Mogu vam ispričati kako je on 2009. godine, usred ljute zime, dok su temperature bile u velikom minusu, prekinuo dostavu plina cijeloj EU, odnosno svim državama koje su primale isporuke plina od njega. On se tada nije brinuo da se smrzavaju bolnice, škole, dječji vrtići, cijele obitelji. Njega to nije zabrinulo. To je bio iznimno okrutan i ničim opravdan korak. Tada sam kao premijerka rekla svim europskim liderima da trebaju izvući zaključke iz toga. I da idući put njegovo oružje neće biti plin nego rakete, avioni, bombe i sve ostalo što će uništiti ljudske živote. Također sam upozorila cijeli svijet i nakon 2007. godine, kada je napao Gruziju. Tada sam upozorila da ako svijet odmah ne poduzme sve neophodne korake za zaštitu, ako ne zaustavi zlo da će rat doći u Europu. Ali nisu me poslušali. Svijet nije reagirao ni 2014. kada je na red došao Krim, rekla je.

Istaknula je kako se nada da su sada iz ovoga što se događa u Ukrajini izvedeni zaključci, i da se shvaća kako za Putina vrijedi samo zakon sile, a ne diplomatski pregovori niti međunarodno pravo.

– Njegova je snaga u tome što on sustavno gazi preko crvenih linija u svijetu i to mu daje dodatne mogućnosti napadati cijele nacije. Zato sila može biti zaustavljena samo silom. Danas Ukrajina drži otpor za cijelu Europu i za cijeli svijet. Ukrajina je spremna položiti svoje živote za svoju nezavisnost, za naš teritorij i za naše obitelji. A isto tako i za svaku europsku obitelj i za svaki europski narod. I za sve države slobodnoga svijeta. Jednostavno nam pomozite, dajte nam sredstva, dajte nam oružje i mi ćemo odraditi svoj posao, rekla je Timošenko.

“Hrvati nas najbolje razumiju”

Naglasila je kako smatra da ih upravo Hrvati najbolje razumiju.

– Vi znate kako izgleda kad je napadnuta mirna zemlja. Vi znate što je to – ničim potaknuti rat. Vi ste izvojevali svoje pravo biti članom NATO-a i biti članom EU-a, tako što ste položili živote svojih sinova i kćeri. Zato ja danas mogu reći kako mi prolazimo taj isti teški put kakav je u 90-im godinama prošla Hrvatska. I mi smo se danas snagom oružja prisiljeni braniti. Sav svijet zna da rat u Ukrajini nismo mi izazvali. Da su Ukrajinci mirna europska nacija. Mi smo živjeli mirno. Nikada nismo pretendirali na teritorije drugih država. Nismo nikada bili nekomu prijetnja. Mi smo bili doslovno prva država koja se odrekla nuklearnog oružja. I zato mi danas možemo reći da sva ova neistina koju o nama propagira država-agresor, da je Ukrajina nekoga napala, to je potpuna neistina, rekla je.

Mi želimo mir

– Mi molimo samo jedno: ostavite našu zemlju na miru! Pružite mogućnost Ukrajini da bude suverena država na osnovi svojega priznatog teritorija, koji je davno priznat na temelju svih međunarodnih ugovora. Mi želimo mir, ali ne ropski mir, istaknula je.

Smatra kako je ovo što se događa opasno za cijeli svijet.

– Ako zaživi ova strategija po kojoj se mogu prekrajati granice svih zemalja snagom oružja, a ne mogu se očuvati na temelju međunarodnog prava, onda je to doslovce početak novoga svjetskog poretka. Upravo ovdje u Ukrajini treba stati tome na kraj. Sada i zauvijek, rekla je.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari