Pratite nas

BiH

Tiresija u Modroj lasti

Objavljeno

na

U kasno se proljeće othodilo na Otok. Danima je ustreptalost rasla, a noć bi prije konačnoga pokretanja obično bila nesana. Ranim bismo jutrom kretali prema Makarskoj koju zavoljeh jer bijaše posljednjom postajom Križnoga puta koji bi otpočeo s napuštanjem vartla edenskoga negdje u rujnu.

mlastaDolazilo bi se katkad i u međuvremenu, no doživljaj nikad ne bijaše potpun jer ti dolasci bijahu kratki te se ne bi uspio raspiriti ćuh bezvremenosti i vječnosti bez kojega ni Dante nije mogao zamisliti raj. Iako sam znao da je odlazak neizbježan, beskonačni sutoni u kojima me obuzimala tajanstvena obamrlost koju Grci nazivahu letargijom, beskonačna plavet obrubljena bjelinom hridi te zelenilom makije i borovine, dubine podmorja kojih se nikad nisam bojao jer u njima ne bijaše nemani (nisam tada znao ni za Hada, ni za Perzefonu), zelenilo dolaca i visova u kojima si se mogao izgubiti u trenu i nepredvidivost bure čiji bi refuli i usred ljeta razgonili gužvu istkali bi sladostrasnu ugodu zbog koje se i danas teško od Otoka odiljam i koja me sve više upustinjačuje, koja me tjera da se sklanjam od pogleda i u prirodi ištem ono što sam negda tražio u drugima.

Jedino je isto ono širenje zjenica kad se sjedne na veleplavcu, krijes u oku i znatiželja kad se stupi na tlo raja zemaljskoga i bubanje srca kad se otvori pogled na Misto. „Bože, zašto me izgoniš iz raja zemaljskoga u kojemu mi je tako lijepo i toplo, u kojemu sam okružen onima koje volim?“ toliko sam se puta pitao kao mali. „E, muoj Domogoj, to ti je da vidiš di smo ti nuono i jo sal i da duojdeš i ti meju obloke, da budeš s nami i da gledoš nega s velon bilon broduon koji barba Stipi doje somo lišine!“, kanda mi se nona i nono smiju s neba.

I uistinu možda sam bio darovan slikom raja kakvu je malo tko imao prigodu vidjeti i koja se u bljeskovima vraća tijekom svakoga boravka na Otoku. Bljeskovi danas jesu kraći jer su mi ostala gotovo samo mjesta, malo je dobrih ljudi koji su me nekoć okruživali, a sraz je toga raja zemaljskoga i zemlje u koju sam kao sin Evin zasluženo prognan sve snažniji i bolniji. U novim se zemljama često ćutim poput slijepca kojemu su od vida ostali tek bljeskovi. Bože, hoćeš li mi ostaviti barem bljeskove?

Prijeđimo sad na bljeskove Novosadskoga dogovora koji su zaiskrili u iseljeništvu. Petar Tutavac, jezikoslovac prognan u Argentinu, u prosincu 1966. u časopisu Svitlenik objavljuje tekst „Jezični rat u domovini“ u kojemu već u podslovu stoji kako se „prof. Jonke i dr. Hraste brane od plodova Novosadskih Zaključaka koje su i sami podpisali kao i drugi hrvatski rodoljubi (…)“ Tutavac se u tekstu čudi čuđenju Ljudevita Jonkea koji je dobio podatke da se u BiH čak i u krajevima u kojima su Hrvati izrazita većina jezik u školama ne naziva ni hrvatskosrpskim, ni srpskohrvatskim nego srpskim, zgranutosti Mate Hraste činjenicom da je u BiH željezničko, upravno i školsko nazivlje isključivo beogradsko te zaprepaštenosti Siniše Resteka podatkom da se nitko ni ne trudi prevoditi naslove srpskih filmova poput „Pomeri se, draga“. (Hrvati su prevođenju srpskoga očito težili čak i u razdoblju jugoslovenske idile.) Ističe na koncu i slučaj Andrije Borilovića koji je zbog protivljenja novosadcu osuđen na tri godine uzništva s obrazloženjem da je izazivao nacionalnu mržnju.

Nizu jezikoslovnih proturječja u poslijeratnoj Jugoslaviji dodajmo podatak kako je na naslovnici časopisa Jezik od prvoga broja objavljenoga 1952. stajalo „časopis za kulturu hrvatskoga književnog jezika“. Navedeni je dodatak uz ime časopisa stajao i 1954. kad mu je glavni urednik potpisao Novosadski dogovor (kad se počelo govoriti o potrebi za zajedničkom nadgradnjom dviju varijanata istoga jezika), i 1967. kad je potpisana Deklaracija, i 1971. kad se teorija o varijantama prometnula u ideju o dijasistemu istodobno s odustajanjem od novosadštine, i 2009. kad je objavljen rad Snježane Kordić Policentrični standardni jezik, a stoji i danas. Sve su to vrijeme Hrvati govorili jezikom koji su nazivali hrvatskim, a koji su jezikoslovci nazivali kako su smjeli (doduše, neki i kako su htjeli). Međutim, čak su i nakon uspostave hrvatske države mnogi ustrajali u vlastitim zabludama, a neki nisu htjeli okajati grijehe iz prošlosti te u svojim biohagiografijama redovito prešućuju neke neugodne epizode. Ne nameće li vam gore navedeni slijed događanja pitanja?

Kako si danas za zajednički jezik, a sutra hrvatski domoljub? Otkud posve oprječna mišljenja istih osoba u istim razdobljima? Tutavac još 1966. veli: „Dok god prof. Jonke ne shvati (a i svi drugi, koji s time nisu na čistu), da Hrvatski Jezik nije nikakva varijanta ni srpsko-hrvatskog ni jugoslavenskog, t. zv. književnog jezika, jako malo će moć koristit borbi Hrvatskog Naroda (…)“ Ljudevit Jonke za svoju je borbu za pridjev hrvatski umirovljen iako se, po mišljenju Snježane Kordić, jedini „znanstveni“ naziv srpskohrvatski nije nametao. Vlastitu pak ideju o policentričnim jezicima Snježana Kordić nije primjenjivala na torlački dijalekt kojim bi mogla ujediniti južne srpske govore, makedonski i bugarski. Zašto se u tome slučaju povodi za politikom i ne osvijesti stanovnike Vranja, Kumanova i Sofije da govore dubinski istim jezikom?

Reći će ona da su standardni jezici na tome području nastali iz različite dijalektne osnovice. No zašto govoriti samo o standardu? Zar ne postoji jezici koji nisu standardizirani i otkad je jezik samo standard? Bilo je i ima jezika bez pisma, zašto oni ne bi mogli imati povlasticu da postanu policentričnima? Eto, to je ta znanost koju uzdižu u nebesa hrvatski intelektualci koji drže do sebe. Ma dajte, teorija Snježane Kordić o policentričnim jezicima ne bi prošla ni u Polineziji!

A otkud Tiresija i Modra lasta? Umberto Eco u napomenama uz Ime ruže doslovno kaže: „Bolje je recitirati Dantea kao da je riječ o pjesmicama iz Modre laste nego po svaku cijenu juriti za smislom.“ U usta mu je Modru lastu ubacila prevoditeljica Morana Čale u staroj hrvatskoj prepjevnoj maniri, a u potrazi za smislom mojih štiva vjerojatno se i sami osjećate poput slijepoga Tiresije. Ecovu pak tvrdnju da pisca treba ubiti kad napiše štivo ne iskušavajte na meni. Barem ne prije zime.

 

Domagoj Vidović, Hrvatsko slovo, 12. lipnja 2014.

Što vi mislite o ovoj temi?

BiH

Prijetnje ratom i tko je veći “patriot” dominiraju izbornom kampanjom

Objavljeno

na

Objavio

Visoko je “podignuta letvica” u nikada nervoznijoj predizbornoj kampanji u Bosni i Hercegovini, u kojoj se ne preza čak ni od poruka koje su obilježile godine pred početak krvavog raspleta 90-ih godina prošloga stoljeća, piše Večernji list BiH.

Još uvijek u ušima svih onih koji su pratili dramatična zasjedanja Skupštine BiH odzvanjaju poruke tadašnjeg srpskog vođe Radovana Karadžića: “Nemojte da mislite da nećete Bosnu i Hercegovinu odvesti u pakao, a muslimanski narod možda u nestanak”, kada je upozoravao što će se dogoditi ako se BiH odcijepi od krnje Jugoslavije prateći primjere Slovenije i Hrvatske.

Konflikt i rat

Četvrt stoljeća kasnije ponovno su u javnome diskursu rat i prijetnje drugim manje brojnim narodima. Najprije ih je uveo bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović prošle godine u intervjuu za Radio Slobodna Europa tvrdeći kako se bez rata RS ne bi mogao odcijepiti.

Nakon “upozorenja” Srbima, Izetbegović je prijetio i Hrvatima nedavno u emisiji HRT-a. – Bez konflikta i rata ne može doći do trećeg entiteta – poručio je Izetbegović. U međuvremenu su se i marginalne bošnjačke stranke nastavile natjecati u potpirivanju mržnje i poticanju nasilja.

Među najekstremnijima je upravo ona koja u sebi ima epitet “građanska”. Tako su iz Građanskog saveza održali lekciju svima onima koji ne misle kao oni. 
- Građanski savez poziva vladajuće stranke, posebice SDA, koji ima nadzor nad ključnim polugama vlasti, da počnu s pripremama za zaštitu života i imovine stanovništva.

Pozivamo ih da počnu dizati kapacitete Federalne uprave policije i MUP-ova županija u kojima HDZ nema nadzor – pozvali su iz GS-a uz dodatnu poruku kako Bošnjaci moraju biti spremni da se više ne bi uveo embargo na naoružanje.

Nastavio je i SDP BiH sa sijanjem straha. Opet, u nedostatku drugih poruka, problem su našli u Hrvatima.

Treći entitet

Nešto umjerenijom retorikom ipak su upozorili kako HDZ planira “uspostavu trećeg entiteta nakon gubitka izbora sljedeće godine”. Povod za obračun s Hrvatima našli su u istupu da će Hrvate znati obraniti policija.

– Sve policije u BiH u službi su zaštite svih građana. Svaki pokušaj da se pretvore u naoružane etničke falange koje su u službi jedne etničke skupine i jedne stranke neće uspjeti – navode iz SDP-a. Ovo zatrovano ozračje dodatno je potaknuo i čelnik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić koji nije odolio također dokazati kako je veći Bošnjak od drugih čelnika.

– Vidio sam neku izjavu gospodina Dodika. Priča o opciji trećeg entiteta. Ja mu kažem, ako dođe u Sarajevo, neka u svojim koferima u Banjoj Luci ostavi ideju trećeg entiteta. Neće biti trećeg entiteta po cijenu rata na cijelom teritoriju BiH – rekao je Radončić. Na srpskoj političkoj sceni optužbe su uglavnom povezane s izdajom nacionalnih interesa.

Ponajprije to uspješno koristi vladajući SNSD kako bi na stup srama postavio SDS i koaliciju Savez za promjene. Istodobno hrvatska politička scena u BiH može se smatrati najdosadnijom. U kampanji se koriste optužbe za korupciju, nepotizam…

Fahrudin Radončić: Po cijenu općeg rata, nema trećeg entiteta

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Radoš: BiH bi se mogla destabilizirati ako ne izmijeni izborni zakon

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski eurozastupnik Jozo Radoš ocijenio je u intervjuu od utorka kako bi se Bosna i Hercegovina mogla destabilizirati ukoliko se ne promijeni izborni zakon što je uvjet da bi se mogla uspostaviti vlast u Federaciji BiH.

“Ako do tog rješenja o izmjenama izbornoga zakona ne dođe, BiH je suočena s vrlo ozbiljnim prijetnjama, blokadama i destabilizacijom. Najblaže rečeno, doći će do nastavka pat-situacije koja, naravno, sprječava njezin razvoj”, rekao je Radoš u intervjuu za bosanskohercegovačko izdanje Večernjeg lista.

Radoš, koji je u Europskome parlamentu izvjestitelj za BiH u ime političke skupine liberala ocijenio je najvećim problemom BiH ‘asimetrični i nefunkcionalni ustroj zemlje’.

Hrvatske i bošnjačke političke stranke pokušavaju se usuglasiti o promjenama izbornog zakona kako bi se osiguralo popunjavanje gornjeg, nacionalno koncipiranog Doma naroda Parlamenta Federacije BiH nakon što je Ustavni sud BiH osporio te odredbe. U slučaju da ne dođe do dogovora i izmjena zakona neće se moći uspostaviti Dom naroda te tijela izvršne vlasti ovoga entiteta.

Radoš je kritizirao i odnos političkih stranaka iz Zagreba prema BiH i tamošnjim Hrvatima. “Hrvatska već dugi niz godina nema odgovarajuću ulogu i BiH je za jedne područje nekakvoga političkog interesa, kao što je dobiti tri zastupnika za Hrvatski sabor i neke ritualne manifestacije”, rekao je Radoš.

Pozvao je službeni Zagreb na osmišljavanje strategije prema BiH i tamošnjim Hrvatima u što bi bile uključene sve političke stranke.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati