Connect with us

Događaji

Nekoliko tisuća hodočasnika obilježilo obljetnicu stradanja Zrinjana

Objavljeno

on

Sedamdeset i treća obljetnica stradanja stanovnika Zrina obilježena je u jučer u tome povijesnom hrvatskom mjestu, okupilo se nekoliko tisuća hodočasnika iz cijele Hrvatske, a najviše prognanih Zrinjana i njihovih potomaka.

Program je počeo molitvom ispred križa podno Starog grada Zrina, te mimohodom do mjesta srušene župne crkve Našašća sv. Križa, koju su 1943. godine srušili partizani, priopćeno je večeras iz Sisačke biskupije.

Misno slavlje predvodio je potomak Zrinjana, krčki biskup Ivica Petanjak u zajedništvu sa sisačkim biskupom Vladom Košićem, ravnateljem Zaklade za obnovu crkve u Zrinu mons. Markom Cvitkušićem i tridesetak svećenika.

Biskup Košić podsjetio je kako je Zrin 9. rujna 1943. srušen, Zrinjani pobijeni i protjerani.

“Ipak, mi smo tu, u Zrinu, jer vjerujemo da Zrin nije mrtav, da ova naša župa – u kojoj je rođen i naš nacionalni junak Nikola Šubić Zrinski, čiju smo 450. godišnjicu slavne pogibije u Sigetu također prije koji dan spominjali i o čemu svjedoči postavljena ploča na starom gradu, u Zrinu u kojem su rođeni Stjepan i Katarina, roditelji našeg biskupa Ivice Petanjka – da ova župa postoji i živi u srcima domoljuba”, kazao je.

Dodao je da hodočasnici iz godine u godinu, “na ruševinama župne crkve, daju svoj sveti zavjet da Zrin neće zaboraviti i da će ovo stradanje našeg naroda biti temelj daljnje borbe za Hrvatsku”.

Krčki biskup Petanjak u homiliji je istaknuo kako su stradanja Zrinjana i Zrina opisana u knjizi  „Zrin 1943. – Svjedoci komunističkog zločina“, koja donosi izvorni dokument iz Zbornika dokumenata i podataka o Narodnooslobodilačkom ratu jugoslavenskih naroda u izdanju Vojnog istorijskog instituta JNA iz 1957. godine u kojem je objavljena Zapovijed napada na Zrin, dana 8. rujna 1943., kao i Izvještaj štaba o napadu na Zrin 12. rujna 1943. godine, a koji pokazuju kako je Zrin nakon tri dana „potpuno likviridiran“.

Podsjetio je i kako je 9. i 10. rujna 1943. u Zrinu ubijeno više od stotinu ljudi, jedan dio prije ovih datuma, a više od stotinu Zrinjana ubijeno je nakon rata, većinom bez ikakvog suda i presude.

Biskup Petanjek je također rekao kako do danas “zločinci iz prošlog sustava nisu rekli da su pogriješili”. „I ne samo da nisu osuđeni, nego su za svoj zločin i nagrađeni. To je ono što još uvijek stvara podjele u ovom društvu”, ocijenio je.  Ako želimo imati budućnosti, dodao je, “moramo biti milosrdni kao što je milosrdan Bog”. Biti milosrdan kao Bog – to ne znači zaboraviti i negirati prošlost i povijest, nego se izdignuti iznad svega onoga što je tu povijest degradiralo i urediti ovu zemlju i civilizaciju, kazao je.

Ravnatelj Zaklade mons. Cvitkušić pozvao je okupljene da podupru gradnju crkve u Zrinu, a biskup Petanjak naglasio je kako je ovo trenutak da se poništi presuda Zrinjanima kao što je poništena blaženom Stepincu.

Na misi i komemoraciji žrtvama održanoj nakon mise, sudjelovali su i članovi Generalskog zbora predvođeni predsjednikom Zbora generalom Pavlom Miljavcem, gardisti Počasno-zaštitne bojne Oružanih snaga RH, predstavnici braniteljskih udruga, predstavnici Sisačko-moslavačke županije i brojni drugi javni i politički djelatnici, navode iz Sisačke biskupije.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari