Pratite nas

Događaji

Tisuće hodočasnika u marijanskom svetištu Gospi od Utočišta u Aljmašu

Objavljeno

na

“Dunavu će prije vode nestati, nego od nje milost teći pristati. Drava će se natrag vratit, prije neg’ će milost skratit Gospa Diva od Aljmaša, Utočište, Majka naša”
Antun Kanižlić 1759.g.

Gospa AljmašMarijansko svetište Gospi od Utočišta u Aljmašu danas su posjetile tisuće hodočasnika.

Otkako je 1704. godine Marijin kip u Aljmaš Dunavom došao iz baranjskog sela Lug i tu pronašao svoje utočište, ni požar kada je izgorjela aljmaška crkva i gotovo pola sela, kao ni Domovinski rat, kada je Gospin kip pronađen u ruševinama ponovo srušene crkve i zahvaljujući UN-u stigao na čuvanje u Osijek, nisu bili jači od hrvatskih katoličkih vjernika.

Gospa od Utočišta 1998. godine vratila se svojoj kući, a aljmaška je crkva tada je sagrađena po četvrti puta i svake joj godine vjernici hodočaste u sve većem broju.

Naša Mladež na hodočašće je krenula još sinoć pješačeći od Osijeka do Gospinog kipa u Aljmašu kazao je Ivan Anušić šef Osječko – baranjskog HDZ-a.

aljmas

Kao i brojnih dosadašnjih godina, u naravno dobrom društvu, hodočastio sam Gospi od Utočišta u Aljmašu koja od davne 1704. oko svoga lika okuplja svoje štovatelje, brojne hodočasnike iz svih krajeva naše županije i šire, kaže Domagoj Mikulić

Među mladeži bio je i mladi tajnik Osječko – baranjskog HDZ-a Domagoj Mikulić koji se nalazi na listi za IV izbornu jedinicu. Koliko saznajemo iz priče ove godine sklopiti će sakrament ženidbe blizu Marijanskog svetišta u Međugorju.

Na svetoj misi pridružilo joj se i Županijsko vodstvo predvođeno predsjednikom Ivanom Anušićem. Na fotografijama vidimo i pomoćnicu ministra turizma Snježanu Brzicu , zatim gradonačelnika Grada Valpova Leona Žulja koji je također na listi za IV izbornu jedinicu.

aljmas1Svečanu misu predvodio je uzoriti Vinko Puljić, bosansko-hercegovački kardinal, poznat kao izraziti štovatelj Majke Božije. Kardinal Puljić u svojoj je propovijedi pozvao vjernike na očuvanje obitelji i vraćanje osnovnim i najvažnijim kršćanskim načelima: poniznosti, dobroti i zajedništvu.

puljic2“Čast i zadovoljstvo mi je bilo slušati Svetu misu koju je predvodio kardinal Puljić.

Njegove su riječi u skladu s demokršćanskim načelima našega programa, ali i mojim životnim uvjerenjima.

Dijelim i njegove stavove o izazovima današnjice, te opasnostima koje se dogode kada se udaljimo od kršćanskih vrijednosti.

Ljudi vrlo često novac zamjene za Boga, a kako je kardinal rekao, novcem se može kupiti lijek ali ne zdravlje, može se kupiti knjiga, ali ne i znanje, novcima se može privući osobu uz sebe, ali se ne može kupiti ljubav.

Za sve to trebaju nam Božja ljubav i dobrota i zato valja slijediti i živjeti Marijine riječi”, poručio je Ivan Anušić, županijski predsjednik HDZ-a Osječko-baranjske županije koji ujedno vuče korijene iz Bosne i Hercegovine.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Dan otvorenih vrata na HVU ‘Dr. Franjo Tuđman’ u Zagrebu i Splitu

Objavljeno

na

Objavio

Foto: HVU / M. Sever (Arhiva)

Dan otvorenih vrata Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” održava se u subotu u vojarni “Petar Zrinski” u Zagrebu te u splitskoj vojarni “Admiral flote Sveto Letica-Barba” u Loru, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH.

Posjetiteljima su prezentirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studijski programi za potrebe Oružanih snaga RH, navode iz MORH-a.

Također prezentirani su uvjeti i način upisa na studij Vojnog inženjerstva, Vojnog vođenja i upravljanja, Vojnog pomorstva i Aeronautika – smjer vojni pilot, kao i posebni kriteriji Ministarstva obrane RH za upis, kadetska prava i obveze te vojna obuka. Posjetiteljima je omogućen i obilazak Kampusa, kabineta i drugih objekat, razgovor s kadetima te razgledavanje brodova Hrvatske ratne mornarice.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Na Širokom Brijegu obilježena 74. obljetnica jugokomunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca

Objavljeno

na

Objavio

U povodu 74. obljetnice jugokomunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca, u samostanskoj crkvi na Širokom Brijegu 4. – 7. veljače održali su se »IX. dani pobijenih hercegovačkih franjevaca«. Prva tri dana molitveni program započinjao je molitvom krunice, a nastavljao se slavljenjem sv. mise zadušnice za ubijene fratre i puk. Kroz ove dane sv. mise zadušnice predvodio je fra Ivan Landeka, ml., uz sumisništvo vicepostulatora fra Miljenka Stojića i fratara iz širokobriješkog samostana. Molitvom krunice, čitanjem i pjevanjem na sv. misama posebno su sudjelovali ministranti, članovi Franjevačke mladeži te članovi Franjevačkog svjetovnog reda i zborova koji djeluju u župi.

Kroz ova tri dana dodijeljene su i nagrade te prigodne plakete nagrađenima na »VIII. nagradnom natječaju« na temu pobijeni hercegovački franjevci. Zastupljeni su bili uzrasti djeca, mladež i odrasli.

Danas, na dan obljetnice ubojstva franjevaca na Širokom Brijegu, 7. veljače, koji je ujedno i dan sjećanja na sve hercegovačke franjevce ubijene u Drugom svjetskom ratu i poraću, molitveni program započeo je u 16.00 molitvom kraj ratnog skloništa gdje su članovi Frame Široki Brijeg zapalili 12 svijeća u znak sjećanja na 12 fratara koji su ubijeni i spaljeni u ovom skloništu. Nakon molitve procesija se uputila u samostansku crkvu prema grobu gdje su pokopana 24 ubijena fratra. Svečanu sv. misu zadušnicu predslavio je dr. fra Miljenko Šteko, provincijal hercegovačkih franjevaca, uz sumisništvo generalnog vikara hercegovačkih biskupija don Željka Majića, vicepostulatora fra Miljenka Stojića i 70-ak drugih hercegovačkih franjevaca.

Pjevanje na sv. misi predvodio je veliki župni zbor pod ravnanjem s. Mire Majić. Misno čitanje pročitao je fra Rade Dragićević, koji je pohađao glasovitu franjevačku gimnaziju na Širokom Brijegu. Molitvu vjernika čitali su gvardijani samostana.

Provincijal je u propovijedi istakao sljedeće. »Tu nepreglednu kolonu svjedoka, u Drugome svjetskom ratu i poraću, ovoga ozemlja uprisutniše – svojom krvlju natopljenim haljinama – i naša braća. Jedan fratar, pa dva, pa dvanaest, pa tri, pa sedam, i tako do broja 66 ubijenih. Mi poznajemo neka mjesta stradanja, o drugima još uvijek nagađamo. Poznati su nam neki iskazi, poznajemo i neke sudionike, ali nipošto sve. Kad god pokušamo prodrijeti do potpune istine, ustanovljujemo da nam netko ili nešto u čudnovatu križištu iznova izmiče. Šezdeset i šest braće, na čelu s provincijalom fra Leom, slične sudbine sa smrću pred očima, sudbine povezane i odvojene poznatim i nepoznatim vremenom i mjestom. A uvijek i svugdje na njihovim stratištima prisutnost zločina gotovo opipljiva.

U ovo predvečerje ovdje smo s osjećajima zahvalnosti za vjeru i žrtvu naše pobijene subraće, ali i za svu ostalu braću i sestre koji su kao krštenici svjedočili Kristov križ i tako svoje trpljenje ucijepili i u naše postojanje. Tragamo, preko Vicepostulature, za dokazima u istini i nosimo njihov spomen u realitetu događaja – daleko od svih mitologija. Kao vjernici sabrali smo se na slavljenje euharistije, koja je “vrhunac kojemu teži djelovanje Crkve” i izvor iz kojega dolazi naša vjernička snaga. Došli smo kako bismo i ovaj put svome Gospodinu kazali u euharistijskoj molitvi: “Zahvaljujemo ti što si nas pozvao da stojimo pred tobom i tebi služimo!” – kao što ti služahu i braća naša ubijena. Služahu, nalik onome što izvješćuju Djela apostolska: “Svaki su dan postojano – kao po dogovoru – bili u hramu, i po kućama lomili kruh” (Dj 2, 46). A onda su u strašnom mučenju i rastanku uviđali da je nekima zbog njih i njihova služenja bila tijesna ova dolina suza… pa su ih na silu uklonili!«

Na kraju sv. mise zadušnice nazočnima je nekoliko riječi uputio generalni vikar hercegovačkih biskupija don Željko Majić koji je prenio pozdrave mjesnog biskupa Ratka Perića te se zahvalio Vicepostulaturi na svemu što čini. Još je dodao. »Zato danas izričemo zahvalnost dragom Bogu da su pobijeni fratri bili spremni darovati najviše što su imali, svoj život, njima zahvaljujemo na svjedočkom primjeru ljubavi prema Bogu, svojoj Crkvi, svome redu i svome narodu.«

Fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, zahvalio se svima koji su na bilo koji način pomogli tijekom ovih dana i tijekom čitave godine. Kratko je predstavio rad Vicepostulature kroz proteklu godinu te istaknuo sljedeće. »Nastavili smo tragati za posmrtnim ostatcima naše pobijene braće pa smo uspjeli pronaći još njih trojicu iz skupine od njih 9 koje su jugokomunisti odveli iz naše mlinice i hidrocentrale 8. veljače. Trenutno dovršavamo još određena provjeravanja i mislim da ćemo za koji tjedan o svemu iscrpno obavijestiti javnost.«

Riječi zahvale izrekao je i fra Tomislav Puljić, gvardijan širokobriješkog samostana, koji se također zahvalio svima koji su bili sudionici ovoga slavlja. »Mi danas obnavljamo uspomene na one koji su sveto živjeli i koji su usmrćeni kao mučenici, da sjećanja na njih budu što sadržajnija i snažnija te da donesu plodove ljudima na dobrobit, Bogu na slavu. Oni su naše svete i obvezujuće uspomene i naše moći koje nas osposobljavaju da uz Božju pomoć gradimo bolji svijet, nadvladavajući grijeh koji lako zavodi, grijeh nepoštivanja i zaborava.«

Kroz ova četiri dana molitveni program je putem interneta i radiovalova prenosila Radiopostaja Široki Brijeg i Radio Marija u BiH. Katolički tjednik stradanju hercegovačkih franjevaca posvetio je temu najnovijeg broja. A i mnogi drugi mediji izvijestili su o svemu, na čemu im se posebno zahvalio vicepostulator fra Miljenko Stojić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari