Pratite nas

Događaji

Tisuće hodočasnika u marijanskom svetištu Gospi od Utočišta u Aljmašu

Objavljeno

na

“Dunavu će prije vode nestati, nego od nje milost teći pristati. Drava će se natrag vratit, prije neg’ će milost skratit Gospa Diva od Aljmaša, Utočište, Majka naša”
Antun Kanižlić 1759.g.

Gospa AljmašMarijansko svetište Gospi od Utočišta u Aljmašu danas su posjetile tisuće hodočasnika.

Otkako je 1704. godine Marijin kip u Aljmaš Dunavom došao iz baranjskog sela Lug i tu pronašao svoje utočište, ni požar kada je izgorjela aljmaška crkva i gotovo pola sela, kao ni Domovinski rat, kada je Gospin kip pronađen u ruševinama ponovo srušene crkve i zahvaljujući UN-u stigao na čuvanje u Osijek, nisu bili jači od hrvatskih katoličkih vjernika.

Gospa od Utočišta 1998. godine vratila se svojoj kući, a aljmaška je crkva tada je sagrađena po četvrti puta i svake joj godine vjernici hodočaste u sve većem broju.

Naša Mladež na hodočašće je krenula još sinoć pješačeći od Osijeka do Gospinog kipa u Aljmašu kazao je Ivan Anušić šef Osječko – baranjskog HDZ-a.

aljmas

Kao i brojnih dosadašnjih godina, u naravno dobrom društvu, hodočastio sam Gospi od Utočišta u Aljmašu koja od davne 1704. oko svoga lika okuplja svoje štovatelje, brojne hodočasnike iz svih krajeva naše županije i šire, kaže Domagoj Mikulić

Među mladeži bio je i mladi tajnik Osječko – baranjskog HDZ-a Domagoj Mikulić koji se nalazi na listi za IV izbornu jedinicu. Koliko saznajemo iz priče ove godine sklopiti će sakrament ženidbe blizu Marijanskog svetišta u Međugorju.

Na svetoj misi pridružilo joj se i Županijsko vodstvo predvođeno predsjednikom Ivanom Anušićem. Na fotografijama vidimo i pomoćnicu ministra turizma Snježanu Brzicu , zatim gradonačelnika Grada Valpova Leona Žulja koji je također na listi za IV izbornu jedinicu.

aljmas1Svečanu misu predvodio je uzoriti Vinko Puljić, bosansko-hercegovački kardinal, poznat kao izraziti štovatelj Majke Božije. Kardinal Puljić u svojoj je propovijedi pozvao vjernike na očuvanje obitelji i vraćanje osnovnim i najvažnijim kršćanskim načelima: poniznosti, dobroti i zajedništvu.

puljic2“Čast i zadovoljstvo mi je bilo slušati Svetu misu koju je predvodio kardinal Puljić.

Njegove su riječi u skladu s demokršćanskim načelima našega programa, ali i mojim životnim uvjerenjima.

Dijelim i njegove stavove o izazovima današnjice, te opasnostima koje se dogode kada se udaljimo od kršćanskih vrijednosti.

Ljudi vrlo često novac zamjene za Boga, a kako je kardinal rekao, novcem se može kupiti lijek ali ne zdravlje, može se kupiti knjiga, ali ne i znanje, novcima se može privući osobu uz sebe, ali se ne može kupiti ljubav.

Za sve to trebaju nam Božja ljubav i dobrota i zato valja slijediti i živjeti Marijine riječi”, poručio je Ivan Anušić, županijski predsjednik HDZ-a Osječko-baranjske županije koji ujedno vuče korijene iz Bosne i Hercegovine.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Predstavljena monografija “Specijalna policija u domovinskom ratu 1990.- 1996”

Objavljeno

na

Objavio

U organizaciji Udruge Specijalne Policije HR-HB u petak je u Hrvatskom domu Hercega Stjepana Kosače u Mostaru predstavljana monografija pod nazivom “Specijalna policija u domovinskom ratu 1990.- 1996”.

Prije predstavljanja monografije, položeni su vijenci kod spomenika hrvatskim braniteljima ispred Kosače. Ova monografija predstavlja trajnu uspomenu na izuzetan doprinos specijalne policije u Domovinskom ratu.

Velimir Raspudić posvetio je pjesmu svojim suborcima iz Specijalne policije

NAD KUPRESOM

Nad Kupresom,plovi oblak rata!
Para ga jeziv krik granata.
Ispod njega svojom krvlju pišu,
slavnu povijest sinovi Hrvata!

Specijalci policije Herceg Bosne,
gaze kupreške livade rosne!
U svitanju jesenjeg dana,
prekrila ih magla i jutarnja slana.

Ni jedan smrti se ne boji!
Kao da smrt za njih ne postoji .
Već joj hrabro prkose u lice
a ona ih gleda poput zmije otrovnice!

I pregaziše kuprešku ravnicu!
Pod Stožerom razviše trobojnicu.
Godinama ona se vijori
na toj svetoj i krvavoj gori!

Ali nisu na Kupresu stali.
Najhrabriji živote su dali,
diljem ove zemlje napaćene.
Sklopiše se mlade oči snene!

Od Kupresa do Mrkonjić Grada,
koliko ih u mladosti strada !?
Gazili su i polomljenih krila,
da bi zemljo moja,ti slobodna bila!

 Velimir Raspudić / Kamenjar.com

Velimir Raspudić: Sve se može zaboraviti ali oni !!!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Šibenik: U nazočnosti predsjednice Grabar Kitarović potpisan ugovor o dodjeli bivše vojarne Županiji

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u četvrtak je u Šibeniku prilikom potpisivanju ugovora o dodjeli bivše vojne nekretnine Minerska Šibensko-kninskoj županiji za izgradnju posjetiteljskog centra, rekla kako se u županijama koje je dosad obišla  pokazalo da su odlazak stanovništva i raspolaganje državnom imovinom najveći problemi te je ministru državne imovine Goranu Mariću zahvalila što je konačno pokrenuto pitanje raspolaganja vojnom imovinom.

“Zahvaljujem ministru Mariću što smo uspjeli dogovoriti ovo potpisivanje u vrijeme izmještanja ureda u Šibensko-kninsku županiju. Moram istaknuti da obišavši petnaest županija, dva najveća problema koja bi se iskristalizirala na terenu su demografija i pitanje raspolaganja državnom imovinom i njeno propadanje, te zadržavanje i zaustavljanje raznih razvojnih projekata. Zahvaljujem ministru Mariću što je konačno pokrenuo to pitanje, ovaj rezultat pokazuje koliko je dobra odluka Vlade da se rješavanje državne imovine podigne na razinu ministarstva i da mu se da odgovarajući značaj. Utvrdili smo kako je to jedna od ključnih okosnica u razvojnim projektima, ali i u ulaganjima u Republiku Hrvatsku. Drago mi je da su se konačno počeli rješavati projekti koji stoje godinama,“ istaknula je predsjednica Republile.

Dodjela bivše vojne nekretnine u Uvali Minerska Šibensko-kninskoj županiji uvjet je za izgradnju posjetiteljskog centra,  koji je zamišljen kao dnevni boravak tvrđave sv. Nikole koja je pod UNESCO zaštitom. Riječ je o drugoj fazi projekta turističke valorizacije Kanala svetog Ante u Šibeniku predstavljenog 2010. godine.

Župan Goran Pauk je istaknuo da je otvaranje šetnice u Kanalu svetog Ante jedna od najvećih prekretnica u turističkoj povijesti Šibenika i jedan od prvih uspješno realiziranih europskih projekata. „Ministar Marić prepoznao je našu dugogodišnju inicijativu, da ne kažem borbu, i učinio da ovaj iznimno vrijedan prostor ustupi na upravljanje građanima Šibenika i Županije. Dobivanjem prostora Minerske na upravljanje riješeni su svi imovinskopravni uvjeti za provedbu druge faze projekta turističke valorizacije u Kanalu sv. Ante,” rekao je.

Projekt Minerska ključan je za uspješno upravljanje tvrđavom sv. Nikole prema standardima UNESCO-a, a Minerska kao središte buffer zone i posjetiteljski centar za prezentaciju prirodne i kulturne baštine postaje pristupni centar čitavog područja sa svim popratnim sadržajima, “ istaknuo je župan Goran Pauk. Dodao je da ove godine slijedi potpisivanje ugovora iz europskih fondova za projekt uređenja posjetiteljskog centra vrijednog 26 milijuna kuna čime će, rekao je, Uvala Minerska postati dnevni boravak Šibenčana i bitan faktor u kreiranju turističke ponude.

Ministar državne imovine Goran Marić istaknuo je kako se prostor bivše vojarne u uvali Minerska na ovaj način vraća Šibenčanima i ocijenio da će projekti u Minerskoj i na području bivše Tvornice elektroda i ferolegura (TEF) izmijeniti lice Šibenika.

„Dijelim zadovoljstvo za županom što sam danas imao prigodu potpisati ugovor u nazočnosti predsjednice. Ima li ljepše poruke od toga da jedan prostor koji je služio povijesno upitnoj instituciji kakva je JNA stavljamo na raspolaganje narodu. Koji je paradoks da nešto što je izazivalo nelagodu i neugodnost danas postaje mjesto afirmacije. Zamislite, vojni hangari su bili skladište straha, a danas postaju posjetiteljski centar Kanala sv Ante. Želim da se svi priviknu na taj šok i buduću stvarnost. Ministarstvo državne imovine učinilo je napor da toga i dođe,“ kazao je ministar Goran Marić, koji se danas sastao i sa svim gradonačelnicima i načelnicima na području Županije.

Predsjednica će u sklopu trećeg dana boravka u Šibensko-kninskoj županiji, gdje je privremeno premjestila Ured, posjetiti otoke šibenskog arhipelaga Žirje, Prvić i Murter i sastati se s ribarima u Tribunju. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati