Pratite nas

Događaji

Tisuće hodočasnika u marijanskom svetištu Gospi od Utočišta u Aljmašu

Objavljeno

na

“Dunavu će prije vode nestati, nego od nje milost teći pristati. Drava će se natrag vratit, prije neg’ će milost skratit Gospa Diva od Aljmaša, Utočište, Majka naša”
Antun Kanižlić 1759.g.

Gospa AljmašMarijansko svetište Gospi od Utočišta u Aljmašu danas su posjetile tisuće hodočasnika.

Otkako je 1704. godine Marijin kip u Aljmaš Dunavom došao iz baranjskog sela Lug i tu pronašao svoje utočište, ni požar kada je izgorjela aljmaška crkva i gotovo pola sela, kao ni Domovinski rat, kada je Gospin kip pronađen u ruševinama ponovo srušene crkve i zahvaljujući UN-u stigao na čuvanje u Osijek, nisu bili jači od hrvatskih katoličkih vjernika.

Gospa od Utočišta 1998. godine vratila se svojoj kući, a aljmaška je crkva tada je sagrađena po četvrti puta i svake joj godine vjernici hodočaste u sve većem broju.

Naša Mladež na hodočašće je krenula još sinoć pješačeći od Osijeka do Gospinog kipa u Aljmašu kazao je Ivan Anušić šef Osječko – baranjskog HDZ-a.

aljmas

Kao i brojnih dosadašnjih godina, u naravno dobrom društvu, hodočastio sam Gospi od Utočišta u Aljmašu koja od davne 1704. oko svoga lika okuplja svoje štovatelje, brojne hodočasnike iz svih krajeva naše županije i šire, kaže Domagoj Mikulić

Među mladeži bio je i mladi tajnik Osječko – baranjskog HDZ-a Domagoj Mikulić koji se nalazi na listi za IV izbornu jedinicu. Koliko saznajemo iz priče ove godine sklopiti će sakrament ženidbe blizu Marijanskog svetišta u Međugorju.

Na svetoj misi pridružilo joj se i Županijsko vodstvo predvođeno predsjednikom Ivanom Anušićem. Na fotografijama vidimo i pomoćnicu ministra turizma Snježanu Brzicu , zatim gradonačelnika Grada Valpova Leona Žulja koji je također na listi za IV izbornu jedinicu.

aljmas1Svečanu misu predvodio je uzoriti Vinko Puljić, bosansko-hercegovački kardinal, poznat kao izraziti štovatelj Majke Božije. Kardinal Puljić u svojoj je propovijedi pozvao vjernike na očuvanje obitelji i vraćanje osnovnim i najvažnijim kršćanskim načelima: poniznosti, dobroti i zajedništvu.

puljic2“Čast i zadovoljstvo mi je bilo slušati Svetu misu koju je predvodio kardinal Puljić.

Njegove su riječi u skladu s demokršćanskim načelima našega programa, ali i mojim životnim uvjerenjima.

Dijelim i njegove stavove o izazovima današnjice, te opasnostima koje se dogode kada se udaljimo od kršćanskih vrijednosti.

Ljudi vrlo često novac zamjene za Boga, a kako je kardinal rekao, novcem se može kupiti lijek ali ne zdravlje, može se kupiti knjiga, ali ne i znanje, novcima se može privući osobu uz sebe, ali se ne može kupiti ljubav.

Za sve to trebaju nam Božja ljubav i dobrota i zato valja slijediti i živjeti Marijine riječi”, poručio je Ivan Anušić, županijski predsjednik HDZ-a Osječko-baranjske županije koji ujedno vuče korijene iz Bosne i Hercegovine.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

GI Istina o Istanbulskoj traži od predsjednice da im pomogne otkazati Istanbulsku konvenciju

Objavljeno

na

Objavio

HRAST-ov Hrvoje Zekanović kazao je kako sve ovo dokazuje lakrdiju po pitanju kontrole nevažećih potpisa

Inicijativa Istina o Istanbulskoj uputila je danas zahtjev predsjednici RH Kolindi Grabar-Kitarović da iskoristi svoje ovlasti i raspiše referendum za otkazivanje Istanbulske konvencije, za koji je ova inicijativa prikupljala potpise, upozoravajući je pri tome na, kako kažu, nedemokratsko ponašanje Vlade prema građanima.

Od predsjednice očekuju, u skladu s njenim ovlastima, aktivnu i djelotvornu podršku u ostvarivanju demokratske procedure poštivanja volje građana. Uz to, zatražili su i da se prikupljeni potpisi iz Ministarstva uprave, odnosno APIS-a vrate u Hrvatski sabor, gdje ih je inicijativa i predala, te pošalju na novo prebrojavanje, ovaj put u Državno izborno povjerenstvo, uz nazočnost inicijativinih promatrača.

Ustavnom sudu su također poslali jedan zahtjev, i to sa zahtjevom za održavanje javne rasprave u kojoj bi, kažu, imali prilike iznijeti sve argumente o postupku provjere broja i vjerodostojnosti potpisa građana.

Inicijativa je konferenciju za medije održala u Hrvatskom saboru gdje ih je ugostio HRAST-ov Hrvoje Zekanović, a kako bi prikazali, kako su naglasili, lakrdiju koju s provjerom potpisa radi Ministarstvo uprave, sa sobom su ponijeli abakuse s kojima će, sumnjaju, jedino moći u kontrolu prikupljenih potpisa koje Ministarstvo uprave nije priznalo.

– Sljedeći tjedan idemo gledati nevažeće potpise u APIS, a kako smo čuli, tamo ne smijemo unijeti ni mobitele, ni kemijske, posebno laptope, pa smo se opremili drvenim dječjim računarima (abakus op.a.) Vrijeme koje smo dobili za provjeru potpisa dokazuje lakrdiju i cirkus, jer mi bi u jedan, dva dana trebali napraviti nešto što je Ministarstvo uprave radilo četiri mjeseca – prigovorila je Kristina Pavlović iz Inicijative Istina o Istanbulskoj.

Zato su danas Hrvatskom saboru predali podnesak u kojem upozoravaju na, kako kažu, brojne propuste i nepravilnosti u lancu “šalji dalje” – oni su predali potpise Saboru, Sabor ih je poslao Vladi, Vlada Ministarstvu uprave, a Ministarstvo APIS-u.

– Neke od nepravilnosti su da Ministarstvo uprave uopće nije izvijestilo da su nam neke lokalne vlasti naplaćivale javne površine na kojima smo prikupljali potpise, iako to ne smiju, kao ni da u nekim gradovima uopće nismo smjeli prikupljati potpise. Promatračima nije dopušteno nadgledati provjeru potpisa, a nije objašnjeno ni zašto je dio potpisa proglašen nevažećima – nabraja Pavlović.

Postoje i razlike u broju knjiga s potpisima u kutijama, nastavlja. One su, sumnjaju, očito otvarane od trenutka kada su zapečaćene u Saboru do otvaranja u APIS-u. Osim toga, naglašavaju iz Inicijative, ministar uprave Lovro Kuščević tvrdio je da će se potpisi provjeravati u strogo kontroliranim uvjetima, no svejedno je i tjedan dana prije službene objave rezultata u medije procurila informacija da Inicijativa nije prikupila dovoljno potpisa. HRAST-ov Hrvoje Zekanović kazao je kako sve ovo dokazuje lakrdiju po pitanju kontrole nevažećih potpisa, dok je čelnik njegove stranke Ladislav Ilčić zatražio od ministra Kuščevića da pojasni razlike u brojci birača u Hrvatskoj.

– Prema popisu stanovništva, u Hrvatskoj ima najviše 3,4 milijuna punoljetnih stanovnika, a Državni zavod za statistiku kaže da ih ima i manje. Zašto onda u popisu birača ima 350 do 400 tisuća birača više? Poručuje li ministar Kuščević da imaju protuzakonito prebivalište i koji su razlozi da se popis ne ažurira – zaključio je Ilčić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Predsjednica stiže u Lovas gdje će se pokloniti žrtvama rata

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Republike Hrvatske, gđ-a. Kolinda Grabar-Kitarović danas, 17. studenog 2018. godine u 18 sati na poziv Općine Lovas svojim dolaskom odati počast žrtvama Domovinskog rata iz Lovasa i Opatovca.

Predsjednica će paljenjem svijeća, kod Spomen križa žrtvama Domovinskog rata u centru Lovasa, podržati nastojanja mještana koji su se vratili na granicu da grade svjetlu budućnost za buduće naraštaje – za što nas je zadužila prolivena krv 89 mještana.

Lovas i Opatovac podnijeli su ogromnu žrtvu u Domovinskom ratu stradanjem pripadnika Hrvatske vojske, Hrvatske policije, Civilne zaštite i civila, a samo zato što nisu Srbi.

U Lovasu je, nažalost, druga po veličini masovna grobnica u Republici Hrvatskoj, iz koje su ekshumirani posmrtni ostaci 68 žrtava Domovinskog rata. Dana 18. listopada 1991. godine skupina u kojoj je bio 51 lovaski Hrvat prisilno je, a nakon cjelodnevnoga mučenja i zlostavljanja koje su nad njima provodili pripadnici Jugoslavenske vojske i četnika, odvedena na „čišćenje“ minskog polja u selu. Samo u tom okrutnom zločinu je ubijena 21 osoba, a 14 osoba je ranjeno.

I danas, 27 godina nakon početka stradanja, jedna osoba se vodi kao nestala. Najviše boli činjenica da za počinjene ratne zločine još nitko nije odgovarao.

Antun Ivanković

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari