Pratite nas

Politika

Tisuće ljudi pred zgradom institucija – Na prosvjedima građani iz cijele BiH

Objavljeno

na

[quote]Pred zgradom Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu danas su se ponovo okupili građani iz cijele Bosne i Hercegovine koji traže hitno usvajanje zakona o jedinstvenom matičnom broju na razini države.[/quote]

SARAJEVO– Pred zgradom institucija BiH nalazi se oko 3.000 prosvjednika koji dolaze iz raznih dijelova BiH i njihov broj se povećava.

Uz brojna udruženja, podršku prosvjednicima pružaju i sarajevski taksisti. Promet u dijelu oko zgrade institucija BiH je otežan. Prosvjednici traže formiranje državnog Fonda solidarnosti iz kojeg bi se financiralo liječenje građana koji ne mogu dobiti medicinski tretman u BiH, kao i da se parlamentarci i državni ministri odreknu 30 posto svojih primanja do kraja mandata u korist tog fonda.

Na prosvjedima su se okupili mnogobrojni roditelji, studenti i nezadovoljni građani, a podršku im pružaju udruženja nezaposlenih, poljoprivrednika, akademska zejednica, taksisti.

Jedna od sudionica današnjeg prosvjeda obratila se okupljenim demonstrantima, podsjetivši ih da je narodno nezadovoljstvo eskaliralo nakon što je zbog nerada državnih parlamentaraca bio ugrožen život male Belmine Ibrišević čiji roditelji nisu je mogli izmjestiti na liječenje u inozemstvo, jer nije mogla dobiti jedinstveni matični broj.

Istaknula je kako je ovakvo ponašanje parlamentaraca, koji primaju enormno visoke plaće, neprihvatljivo, pogotovo kada se zna da je prosječna plaća u BiH 800 KM, a da skoro trećina građana uopće i ne radi.

Došlo vrijeme da se podvuče crta

Transparent iz Mostara

Transparent iz Mostara

Još jednom je ponovila zahtjeve prosvjednika, posebno naglasivši da traže da se zastupnici odreknu 30 posto svojih primanja, koja bi išla u fond za građane kojima je potreban medicinski tretman u inozemstvu.

Kazala je kako je došlo vrijeme da se u BiH podvuče crta i stane u kraj nacionalističkom divljanju, što su okupljeni propratili skandiranjem “lopovi, lopovi”.

Pred zgradom institucija BiH  je trenutno okupljeno više od  5.000 građana koji pištaljkama i bubnjevima iskazuju svoje nezadovoljstvo zbog nerada vlasti u BiH.

Prosvjedi za sada protiču bez incidenata, uz jako policijsko osiguranje.

Današnje okupljanje je nastavak prosvjeda koji je počeo 5. lipnja kada je grupa građana, izrevoltirana ugrožavanjem života tromjesečne bebe Belmine Ibrišević iz Gračanice zbog nedonošenja spomenutog zakona, automobilima blokirala izlaz iz garaže zgrade Parlamentarne skupštine i Vijeća ministara BiH.

Blokadi se ubrzo priključio veliki broj građana nakon čega su blokirani svi izlazi. Državni parlamentarci, osoblje i gosti Parlamenta proveli su 15 sati u zgradama, nakon čega im je put vani, oko četiri sata ujutro, narednog dana, prokrčila policija.

Uobičajen radni dan

Među današnjim zahtjevima je i onaj da demonstranti koji su sudjelovali u blokadi ne budu kažnjeno gonjeni, te da ne budu izloženi represiji vlasti.

Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (PIC) rano jutros je održao vanrednu sjednicu na kojoj je zaključeno  da nadležne državne vlasti trebaju podhitno pronaći rješenje za zakon o JMBG na državnoj razini.

Iz Parlamentarne skupštine istaknuto je da je danas uobičajen radni dan te da nikome nije sugerirano da ne dolazi na posao, a pojedini uposlenici koji se nalaze u zgradi za Fenu su kazali da nema puno radnika u zgradi, što znači da mnogi nisu ni došli na posao.

Za istaknuti je i da su se prosvjednicima priključili i građani Goražda, Zenice, Banja Luke i Mostara koji su organizirano došli u Sarajevo

Prosvjedi podrške i u Banja Luci

Jedna grupa Banjalučana danas je na okupljanju u blizini zgrade Narodne skupštine RS-a pozvala bh. političare da konačno usvoje zakon o jedinstvenom matičnom broju za prostor cijele BiH, dok je jedan broj njih otputovao u Sarajevo da bi dali podršku prosvjedima ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH.

Okupljanje u Banjoj Luci održano je pod motom „Biramo budućnost“, a organizirano je putem društvenih mreža.

Sudionica okupljanja Aleksandra Petrić, predstavnica nevladine organizacije „Udružene žene“ iz Banje Luke, kaže da je došla zbog svoje kćerke i ostale djece, koja, kako smatra, nemaju budućnost u zemlji u kojoj političari ne rade svoj posao.

-Stvarno je sramotno što zastupnici u državnom parlamentu ne rade svoj posao i što ceh njihovog nerada plaćaju svi građani i građanke ove zemlje – kazala je ona u izjavi novinarima.

Dojava o postavljenoj bombi

Za vrijeme prosvjeda operativni centar MUP-a Županije Sarajevo potvrio je informaciju kako je NN osoba danas u 13.35 sati prijavila da je u shoping centru Alta, koji se nalazi u blizini zgrade instritucija BiH,  postavljena bomba.

Policijski službenici su ispraznili objekat te rade na rasvjetljavanju događaja.

dnevno.ba

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Politika

Sabor raspravlja o slanju hrvatskih vojnika u međunarodne misije

Objavljeno

na

Objavio

Sabor u četvrtak nastavlja sjednicu raspravom o prijedlozima odluka o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u nekoliko misija potpore miru NATO-a, EU-a i UN-a.

Tako se predlaže da se u misiju potpore miru »RESOLUTE SUPPORT» u Afganistan uputi do 110 pripadnika Oružanih snaga (OS RH), a na Kosovo (KFOR) njih do 40, s dva helikoptera Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

U Somaliju bi se, u sklopu operacije »EU NAVFOR Somalija – ATALANTA«, trebalo uputiti do 25 pripadnika OS RH, a u sklopu operacija potpore miru Ujedinjenih naroda u Zapadnu Saharu (MINURSO) do osam, a u Indiju i Pakistan (UNMOGIP) do 10 pripadnika OS RH.

Predlaže se i upućivanje do 80 pripadnika OS RH na dužnostima u NATO-voj zapovjednoj strukturi, NATO-voj strukturi snaga i drugim nacionalnim (multinacionalnim) zapovjedništvima u operacije i druge aktivnosti u inozemstvu pod vodstvom NATO-a.

Na dnevnom redu su i izmjene Zakona o poticanju ulaganja kojima se, među ostalim, uvode povoljniji uvjeti za ostvarenje poticajnih mjera u slučajevima ulaganja mikro poduzetnika, kao i prijedlog zakona o ukidanju Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI) u svrhu racionalizacije poslovanja i učinkovitosti tijela javne uprave. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

(VIDEO) Kaos u Saboru – lupanje, vrijeđanje i mahanje Poslovnikom

Objavljeno

na

Objavio

Saborska rasprava o državnom proračunu više je puta prekidana zbog prestanka rada saborskog Istražnog povjerenstva za Agrokor.

Predsjednik Sabora Gordan Jadndroković tomu je odlučio stati na kraj nakon što je HSS-ov Krešo Beljak zatražio stanku kako bi se osnovalo povjerenstvo radi utvrđivanja štete na saborskom inventaru.

Nakon prepucavanja o Poslovniku, oporbeni zastupnici odlučili su lupanjem  po klupama prisiliti vladajuće na stanku. “Nije ovo ničija prčija”, vikao je Miro Bulj, “Ne radite cirkus od Sabora”, vikao je Nikola Grmoja.

Gordan Jandroković odlučio je nastaviti s raspravom, ali pobuna se nastavila pred cijelom Vladom koja je u Sabor došla na predstavljanje proračuna. I Gordan Maras i Davor Bernardić inzistirali su na stankama tako da je Jandroković u jednom trenutku Bernardiću rekao “Vi ste dosadni, toliko su vam prazne optužbe”. “Bit će stanka kad završimo s replikama, ima ih još šest. Vi biste htjeli da vas izbacim iz sabornice, ali ja to neću”, nastavio je odgovarati Jandroković. Naposlijetku je stanka ipak odobrena.

Nakon povratka u sabornicu, govornicu je zauzeo HSS-ov Krešo Beljak koji je nastavio pet minuta govoriti bez obzira na tijek sjednice.  U međuvremenu je Ivan Pernar (ŽZ) mobitelom snimao govornike. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković zatim je sazvao sastanak predsjednika klubova kako bi se odlučilo o tome kako nastaviti rad.

Nakon jednosatnih konzultacija ipak je postignut kompromis – predsjednik HSS-a Krešo Beljak dobio je priliku da se obrati po stanci koju je još prijepodne zatražio, što je bio “okidač” za višesatni kaos u sabornici, a nakon Beljaka rasprava je nastavljena replikama na prijedlog državnog proračuna za 2018.

Beljak, koji je stanku zatražio zbog stanja u prometu, ustvrdio je kako se, dok Hrvatsku muče demografski problemi, gube životi po hrvatskim prometnicama. Potom je svoju stanku opetovano usmjerio na Agrokor i saborsko istražno povjerenstvo optužujući vladajuće kako žele “zataškati i krivotvoriti povijest”. Konačno, nešto prije 15 sati, nastavljena je još jutros započeta rasprava o državnom proračunu za iduću godinu. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari