Pratite nas

Kronika

Tisuće osobnih dokumenata odnijela voda

Objavljeno

na

Tisuće osobnih iskaznica, putovnica, vozačkih dozvola, rodnih listova, zdravstvenih knjižica koje su građani u poplavama pogođenim područjima imali, nestalo je u vodenoj bujici.

Kako će i na koji način, te kada dobiti nove osobne dokumente i po kojoj proceduri, pitanje je koje smo postavili Agenciji za zaštitu osobnih podataka BiH.

licna-i-vozacka

 

Po tvrdnjama glasnogovornice Agencije za zaštitu osobnih podataka Amile Opardije, cijeli sustav izdavanja novih osobnih dokumenata za stanovnike u poplavljenim područjima morat će organizirati županijski i entitetski MUP-ovi. S njihove strane, bit će sve učinjeno da se situacija po ovom pitanju normalizira. “U kaosu koji još vlada na pojedinim područjima BiH, prije svega u Posavini, teško je”, kaže Opardija, “govoriti koliko je stanovnika ostalo bez svojih osobnih dokumenata, ali je broj sigurno velik jer ih je većina domove napuštala u općoj panici”. Postoji mogućnost, ali nema službene potvrde da institucije vlasti u znak solidarnosti novu osobnu dokumentaciju stradalnicima od poplava izdaju besplatno, o tome će biti riječi više na sljedećim sjednicama mjerodavnih institucija vlasti.

Spomenimo da je dokumentacija u matičnim uredima u Bosni stradala zbog poplava, ali su sačuvani podaci građana u središnjem registru, tako da po izdavanju novih, ako sustav bude funkcionirao, ne bi trebalo biti većih administrativnih barijera. Probleme će imati i ostale institucije na koje su građani, ili njihova djeca izravno oslonjeni, poput škola, odjela fakulteta, banaka…

Voda je odnijela i tu dokumentaciju u nekim selima i općinama na poplavljenim područjima BiH. To će biti posao koji je, uz obnovu kuća, zgrada, škola, ostalih institucija, potrebno što prije organizirati kako bi se život ugroženih građana normalizirao. Moguće su i određene malverzacije, ali iz MUP-ova i Agencije za zaštitu podataka BiH napominju kako će taj posao biti nadziran kao i do sada.

Vijeće ministara BiH, entitetski MUP-ovi i vlade o ovome nisu još razgovarali. Očekuje se sljedeći tjedan, prema neslužbenim podacima, poseban osvrt koji se tiče načina izdavanja osobnih dokumenata koje su građani izgubili u poplavama. Tek kad se sanira teren, uklone ruševine, bit će poznati podaci o broju nestalih osobnih iskaznica, vozačkih dozvola, zdravstvenih knjižica, putovnica, rodnih listova…

ZdenkoJurilj/VL

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Lübeck – Napadač s nožem ozlijedio 14 osoba

Objavljeno

na

Objavio

Jedan muškarac nožem je napao ljude u busu u njemačkom gradu Lübecku.

Kako piše njemački ln-online, prema iskazu svjedoka, do napada je došlo nakon što je napadač na pod bacio ruksak iz kojeg se krenulo dimiti.
Ljudi su počeli vrištati, a napadač je krenuo u pohod u kojem je ozljeđeno 14 osoba, a prema posljednjim informacijama, nema mrtvih, piše VečernjiList.

Da je do napada došlo potvrdila je i policija, koja je obavijestila da su raspoložive snage na terenu. Također, dodaju kako je napadač uhićen na licu mjesta. Neki lokalni mediji spominju da je uz nož imao i pištolj, ali to još nije potvrđeno.

Policija pokrajine Schleswig-Holstein, u kojoj se nalazi Luebeck, ranije je na svom Twitter profilu objavila kako je u gradu u tijeku velika policijska akcija.

– U Luebecku je u tijeku veliko raspoređivanje policije” napisali su iz policije. “Istražujemo situaciju te ćemo se kasnije javiti s više informacija”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kronika

Kapetan Dragan pobjesnio u sudnici: ‘Ovo je fašistički progon, pa mene je i JNA mrzila’

Objavljeno

na

Objavio

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, kojega optužnica Županijskog državnog odvjetništva tereti za ratne zločine nad hrvatskim vojnicima i civilima u četvrtak je iznoseći svoju obranu na splitskom Županijskom sudu odbacio krivnju za sve što mu se optužnicom stavlja na teret

Vasiljković je iznio obranu, ali nije želio odgovarati na pitanja sudskog vijeća, optužbe i obrane. Kazao je da je cijeli sudski proces ‘opsesivno fašistički progon‘, a nakon što ga je sudac Damir Romac upozorio da ne vrijeđa nastavio je da od procesa ne bi ostalo ništa ‘kada bi isključili fašizaciju Hrvatske‘.

Odbacio je tvrdnje da je ikada imao veze sa zatvorom na kninskoj tvrđavi upitavši kako netko može biti ratni zarobljenik prije rata s obzirom da je rat u Knin došao 1995.

‘Ja sam dao prijedlog da se zatvor izmjesti i napravi mokri čvor. Ne znam kome je palo napamet da me predstavi kao čuvara zatvora kada je tamo bilo toliko puno policije. Želim reći kako sam 12 godina zatvoren od čega 11 godina bez optužnice. Oduzeli su mi 12 godina života. Čak su i Alojzija Stepinca držali u kućnom pritvoru, a ja sam 12 godina u zatvoru’, kazao je Vasiljković.

U svojoj je obrani kazao i da je Glinu napustio 27. srpnja u 14 sati, a u optužnici ga se tereti da je djela počinio 30. srpnja. Istaknuo je kako je ‘komično’ sve ono što o tom slučaju pišu novine.

‘Veće su šanse da sam zapovijedao Anti Gotovini nego JNA. Pa oni su mene mrzili. Ne samo da nisam počinio ratni zločin nego se zapitajte zašto sam postao to što jesam’, rekao je Vasiljković na kraju svoje obrane.

Vasiljković je optužen da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije.

Na teret mu se stavlja da je tijekom lipnja i srpnja 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te tijekom veljače 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Uz to je optužen i da je tijekom srpnja 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku postaju te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje.

Tijekom napada su oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, opljačkana je imovina, a ubijeni su i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Poduprite naš rad


Donacijom podržite Kamenjar.com! Hvala!Komentari