Tisuće osobnih dokumenata odnijela voda

0

Tisuće osobnih iskaznica, putovnica, vozačkih dozvola, rodnih listova, zdravstvenih knjižica koje su građani u poplavama pogođenim područjima imali, nestalo je u vodenoj bujici.

Kako će i na koji način, te kada dobiti nove osobne dokumente i po kojoj proceduri, pitanje je koje smo postavili Agenciji za zaštitu osobnih podataka BiH.

licna-i-vozacka

 

Po tvrdnjama glasnogovornice Agencije za zaštitu osobnih podataka Amile Opardije, cijeli sustav izdavanja novih osobnih dokumenata za stanovnike u poplavljenim područjima morat će organizirati županijski i entitetski MUP-ovi. S njihove strane, bit će sve učinjeno da se situacija po ovom pitanju normalizira. “U kaosu koji još vlada na pojedinim područjima BiH, prije svega u Posavini, teško je”, kaže Opardija, “govoriti koliko je stanovnika ostalo bez svojih osobnih dokumenata, ali je broj sigurno velik jer ih je većina domove napuštala u općoj panici”. Postoji mogućnost, ali nema službene potvrde da institucije vlasti u znak solidarnosti novu osobnu dokumentaciju stradalnicima od poplava izdaju besplatno, o tome će biti riječi više na sljedećim sjednicama mjerodavnih institucija vlasti.

Spomenimo da je dokumentacija u matičnim uredima u Bosni stradala zbog poplava, ali su sačuvani podaci građana u središnjem registru, tako da po izdavanju novih, ako sustav bude funkcionirao, ne bi trebalo biti većih administrativnih barijera. Probleme će imati i ostale institucije na koje su građani, ili njihova djeca izravno oslonjeni, poput škola, odjela fakulteta, banaka…

Voda je odnijela i tu dokumentaciju u nekim selima i općinama na poplavljenim područjima BiH. To će biti posao koji je, uz obnovu kuća, zgrada, škola, ostalih institucija, potrebno što prije organizirati kako bi se život ugroženih građana normalizirao. Moguće su i određene malverzacije, ali iz MUP-ova i Agencije za zaštitu podataka BiH napominju kako će taj posao biti nadziran kao i do sada.

Vijeće ministara BiH, entitetski MUP-ovi i vlade o ovome nisu još razgovarali. Očekuje se sljedeći tjedan, prema neslužbenim podacima, poseban osvrt koji se tiče načina izdavanja osobnih dokumenata koje su građani izgubili u poplavama. Tek kad se sanira teren, uklone ruševine, bit će poznati podaci o broju nestalih osobnih iskaznica, vozačkih dozvola, zdravstvenih knjižica, putovnica, rodnih listova…

ZdenkoJurilj/VL

facebook komentari