Connect with us

Iz Svijeta

Tisuće socijalista ispred sjedišta stranke traži ostanak Sancheza na vlasti

Objavljeno

-

Foto: EPA

Tisuće simpatizera vladajuće Španjolske socijalističke radničke stranke (PSOE) okupilo se u subotu ispred sjedišta stranke u Madridu iskazavši potporu premijeru Pedru Sanchezu nakon što je sudac u Madridu otvorio preliminarnu istragu nad njegovom suprugom za korupciju.

Visokopozicionirani dužnosnici PSOE-a pozvali su stranačke simpatizere iz svih dijelova Španjolske na ulice i poručili da žele ostanak 52-godišnjeg Sancheza na vlasti.

Sanchez je optužio “desnicu i krajnju desnicu” da ga “lažnim” optužbama pokušava srušiti politički i privatno. Navodno emotivno pogođen “napadom na suprugu” u srijedu je prekinuo obnašanje svih dužnosti na pet dana kako bi “razmislio” hoće li ostati premijer. Odluku će priopćiti u ponedjeljak na konferenciji za medije.

“Ostani Pedro” i “Nemoj se predati Pedro”, vikali su socijalisti.

Okupilo se 12.500 osoba, po podacima španjolske vlade.

Vođa oporbene Narodne stranke desnog centra Alberto Núñez Feijóo pozvao je u subotu stanovnike “da se ne daju prevariti”. “Španjolska nema nikakav problem, nego sudski problem imaju Sanchez, njegova vlada, njegova stranka i njemu bliske osobe”, rekao je medijima.

Sudac u Madridu je 16. travnja otvorio inicijalnu istragu nad Sanchezovom suprugom, 49-godišnjom Begoñom Gómez.

Osumnjičena je da je davala preporuke poduzetnicima koji su se javljali na natječaje za javni novac i poslove te od njih dobivala protuusluge.

Prijavili su ju sindikat Manos Limpios (Čiste ruke) i aktivistička organizacija Hazte Oir (Učini da te čuju) temeljem tekstova objavljenih u internetskim novinama El Confidencial.

Konzultantska kompanija poduzetnika Carlosa Barrabésa, prema prijavi, dobila je 10 milijuna eura od ministarstva gospodarstva. Taj poduzetnik je kasnije uspostavio poslijediplomski studij kojim upravlja Gómez na sveučilištu Complutense u Madridu.

U prijavi je spomenuta veza premijerove supruge i s turističkom kompanijom Globalia koja je bila sponzor obrazovnog centra “Africa Center del Instituto de Empresa” kojim je upravljala Gómez. Španjolska vlada je sa 600 milijuna eura javnog novca spašavala zrakoplovnu kompaniju Air Europa, čiji je vlasnik Globalia.

Sanchez, na vlasti od ljeta 2018., prije šest mjeseci je uspostavio manjinsku lijevu vladu uz parlamentarnu podršku separatističkih stranaka Katalonije, Baskije i Galicije.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas