Connect with us

Balkan

Tisuće vjernika na ispraćaju mitropolita Amfilohija

Objavljeno

-

isječak/FB

Tisuće vjernika okupilo se ispred hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici gdje će u nedjelju biti pokopan mitropolit Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori Amfilohije, koji je preminuo 30. listopada od posljedica zaraze koronavirusom.

Liturgiju u hramu Hristova vaskrsenja, u čijoj kripti će biti pokopan Amfilohije, služi patrijarh srpski Irinej.

Zbog smrti mitropolita dan žalosti u nedjelju je proglašen u šest crnogorskih općina, ali ne i u cijeloj državi, što je od odlazeće vlade tražio mandatar Zdravko Krivokapić.

Ispraćaju nazoči i visoka delegacija iz Srbije, koju predvodi predsjednik Aleksandar Vučić.

Vučić je u subotu gostujući na televiziji rekao da je Amfilohije bio važna i velika osoba za Crnu Goru i za srpski narod, te da dolazi na ispraćaj kao predsjednik Srbije da bi pokazao poštovanje prema njemu i koliko mu je žao što je do Amfilohijeve smrti došlo u povijesnom trenutku “u kojem bi njegova mudrost i znanje bili itekako potrebni”.

Kazao je da se nije nametao da govori na sprovodu, ali da to može učiniti ako netko od njega bude tražio.

Amfilohije je bio jedan od vodećih kritičara Vučića po pitanju dijaloga s Albanicima o budućnosti Kosova, optužujući ga da na taj način izdaje srpske interese.

Vučić pak tvrdi, da je njihov odnos posljednjih dana bio „izuzetan“ te da se sastajao više puta s Amfilohijem i nakon kritika na svoj račun.

Službena Podgorica drži da je Beograd imao utjecaja na nedavne parlamentarne izbore u Crnoj Gori i pobjedu oporbenih koalicija, te da je podupirao prosvjede i vjerske skupove protiv spornog zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Taj zakon su SPC i Beograd ocijenili pokušajem oduzimanja imovine SPC-a u Crnoj Gori, protivno interesima pravoslavnih vjernika i Crkve, te pokušajem uspostavljanja kanonski nepriznate crnogorske pravoslavne crkve.

Kršenje epidemioloških mjera

Prethodna dva dan vjernici su masovno u mimohodu prolazili pored tijela pokojnog Amfilohija, koje se nalazilo u otvorenom lijesu te ga ljubili, kršeći na taj način epidemiološke mjere Nacionalnog koordinacijskog tijela (NKT) za suzbijanje širenja koronavirusa.

U nedjelju ujutro veliki dio prisutnih ispred Hrama ne nosi maske niti ne drži distancu.

Crna Gora je u teškoj situaciji zbog rasta broja oboljelih od koronavirusa, čemu su upravo doprinijela okupljanja u vrijeme parlamentarnih izbora.

Zdravstvene vlasti apelirale su na sve koji žele prisustvovati ispraćaju da poštuju mjere, a to je učinila i Mitropolija crnogorsko-primorska. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari