Pratite nas

Kultura

Tisućljeća jednog naroda

Objavljeno

na

intimna prisjećanja na kulturu hrvatskoga naroda u Boki kotorskoj

u ovoj divnoj svibanjskoj večeri – uspostavljamo nove mostove naših predaka. Gradimo nove horizonte prijateljstva. Vraćamo se na trenutak zaboravljenim korijenima u ne tako davnoj prošlosti. Osluškujemo echo srca, koje odjekuju sada i u Boki, i u Zagrebu. I u Crnoj Gori, i u Hrvatskoj. Jedna od prvotnih nakana ove skromne izložbe – jest da donekle uprispodobimo: prirodne, etnografske i historiografske zasebnosti podneblja juga mediterana, prostora nekadašnje Crvene Hrvatske (prema tvrdnjama znamenitog povijesnog vrela Ljetopisa popa Dukljanina iz 12. st.).

[ad id=”68099″]

Potom, da prikažemo krajičkom oka, jednu napose veliku kulturnu – civilizacijsku epohu, koju je nesumnjivo ponajviše obilježio hrvatski narod zadnjih tisuću i petsto godina. Stoga, ponukani tom spoznajom, nedvojbeno da i danas nakon skončanih tisućljeća, imademo neprikosnoveno pravo – ne samo na blijeda sjećanja, nego i na neotuđivo pravo da i dalje bivamo, i da se i dalje rađamo. Ne samo danas… nego i sutra, i za stoljeće, i za tisućljeće!

Slijedom toga, i sam u nekom širem smislu riječi, intimnoga sam osjećanja, da je i to moje osobno djelomično poslanje, nastojati svojim istina odveć skromnim radom, trudom i naporom, kao nekakav samozatajni kroničar, samo neprimjetno bilježiti objektivom foto – aparata obrise Boke kotorske, i još neispisana poglavlja iz vjedara zajedničke budućnosti; te dijeliti sudbinu svoga naroda, sve njegove poraze i pobijede – ma kakvi god bili u vremenu koje nezaustavljivo navire. Ni u kojem slučaju, ne smijemo prestati cijeniti svoju vlastitu kulturu (unatoč izrazito teškoj socijalnoj i duhovnoj situaciji), bez obzira na malobrojnost i onemoćalost bilo gdje u svijetu. Jer upravo cijeniti svoju vlastitu kulturu, znači sama sebe prepoznati i poznati, otkriti i susresti.

U tome navedenom kontekstu, vrednovati svoju baštinu, prije svega znači uvidjeti njezinu civilizacijsku vrijednost i osebujnu ljepotu, te iznimno dragocjen međugeneracijski značaj. Nadasve je intresantno, da smo Boku udomili, u ovoj čarobnoj secesijskoj dvorani u Hrvatskoj Paneuropskoj uniji, koja i sama nastoji predano podsjećati na civilizacijske tekovine svih europskih naroda, gdje osobito svojim kulturološkim identitom u cijelosti Boka kotorska pripada, zauzimajući značajno mjesto u kolektivnoj memoriji jednog tisućljetnog naroda.

(Pogledajte i TV priloge HTV-a)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kultura

BUDI VJEČNO KRALJICA HRVATA

Objavljeno

na

Objavio

Sklapam ruke svakoga jutra…
i gledam te u sjaju plavog safira,
zahvalan za danas, molim za sutra,
štiti svoj narod kraljice mira.

Pružam ti ruke svakoga trena,
Marijo majko, Velika Gospe !
blagoslovljena ti si od svih žena,
sjaj tvojih zvijezda neka nas pospe !

Smiluj se svome grešnom puku,
hvala ti, hvala, na svakom danu,
kroz bespuća vodi, daj nam ruku,
k’o kap vode, čuvaj na dlanu !

Hrvatsku našu, čuvaj nam mati…
i zacijeli joj Gospe sve rane ljute !
na putu mira uvijek nas prati…
i ne daj da slogu, zli nam mute.

Obitelj nam štiti i kršćanski dom,
sve sinove i kćeri Hrvatske pazi,
da vazda budu svoji na svom…
i usmjeri nas Marijo, k’ rajskoj stazi.

Ružo bijela sva u rosi jutra,
pokucaj na svakog doma vrata,
budi s’ nama danas, budi sutra…
i budi vječno kraljica Hrvata !

Ivan Pajdek / Kamenjar.com

 

Velika Gospa, Uznesenje Blažene Djevice Marije na nebo

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Herceg Bosna

Spomenik poginulim Širićima i Knezovićima

Objavljeno

na

Objavio

Spomenik je izgrađen po nacrtu fra Marija Knezovića, a izradio ga je kipar Grgo Mikulić

U ponedjeljak 13.kolovoza bilo je svečano u Širića Brigu u selu Broćancu kod Posušja. Tradicionalno, dvanaesto po redu, okupljanje Širića i Knezovića je započelo Sveto misom koju je predvodio fra Mario Knezović.

Na Svetoj misi je pjevala Frama iz Posušja. Nakon Svete mise bilo je otkrivanje i blagoslov novoizgrađenog spomenika poginulima u ratovima za hrvatsku slobodu. Spomenik je izgrađen po nacrtu fra Marija Knezovića, a izradio ga je kipar Grgo Mikulić.

Iz maloga zaselka gdje žive Knezovići i Širići u Drugome svjetskome ratu i Domovinskome ratu je poginulo 25 branitelja, te brojni u Prvome svjetskome ratu.

Na spomeniku su popisana i sedmorica poginulih iz Cerovih Dolaca. Blagoslov spomenika imao je fra Valentin Vukoja, župnik na Posuškome Gracu.

Svi Širići i Knezovići

Svi Širići i Knezovići

Spomenik su otkrili Branka i Stanko Širić, roditelji poginuloga branitelja Petra Širića, te Venco Knezović sin poginuloga oca Petra Knezovića, a svečanome činu uz mnoštvo mještana i gostiju nazočili su Branko Bago, načelnik općine Posušje i Mladen Begić, ministar branitelja ŽZH. Program je vodio Zvonimir Širić, predsjednik udruge „Didovina“.

Nakon svečanosti blagoslova spomenika bilo je druženje uz tradicijske sportove, pjesmu i večeru.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari