Pratite nas

BiH

1000

Objavljeno

na

Nogomet je ovih dana potisnuo političke teme. Čak je i premijer, smijenivši dvojicu ministarskih štetočina, odletio u Brazil. Ne bi li djelić tog nogometnog sjaja pao i na njega. Šteta što se tamo kratko zadržao, puno bi više učinio za zemlju kojoj je na čelu da se što manje miješa u unutrašnju i vanjsku politiku. Izgubili smo od Brazila. Jedni se žale na sudca, drugi se tješe da nismo nadigrani iako smo poraženi. Iskreno, nesklon sam toj vrsti utjehe. Izgubili smo, to je činjenica, a sve ostalo je ostalo.

100Dvojica naših fotoreportera su, kako piše u Jutarnjem listu, uspjela snimiti naše nogometaše dok su se kupali goli u bazenu. Slike golišavih nogometaša tako su objavljene na stranicama dnevnih novina.

U Večernjem listu piše: ”Poslastica kakve nema! Domaće navijačice ove fotografije neće lako zaboraviti. Nakon teške utakmice protiv Brazila, naši nogometaši su se opustili u bazenu.” Vijest nije potpisana pa ne znamo tko to u Večernjaku slike golih mladića doživljava kao ”poslasticu kakve nema”. Meni se pak čini da naše novinarstvo pada na sve niže grane.

Zamislite dvojicu reportera kako se, poput voajera, šuljaju grmljem da bi vidjeli nekolicinu muškaraca kako se kupaju. Sad, što su ti muškarci poznati nogometaši, nimalo ne umanjuje apsurdnost te situacije. S druge strane Severinu Vučković nije trebalo špijunirati, ona to za sve manje radoznalu javnost radi sama. I tu se Večernji iskazao, citiram: ”Zapamtite datum. Snimljen je najprovokativniji hrvatski selfie dosad. Severina je jutros pozdravila obožavatelje iz Rio de Janeira, i to potpuno gola. Na krevetu, krijući grudi nogama, gola Seve pozirala je bez šminke, još omamljena od sna. ‘9.20 am. Dobro jutro, Rio’, poručila je kratko Seve.”

U poplavi tako važnih vijesti gotovo se izgubila vijest da je Sanaderu potvrđena presuda za primanje mita prilikom prodaje Ine Molu. Da ipak ne bude tako, pobrinuo se predsjednik Josipović oduzevši Sanaderu hrpu odlikovanja, koje je dugobabski šarmer bez pokrića nakupio dok je još vedrio i oblačio. Još nezapaženije je prošla vijest da su upravljačka prava nad Inom prodana Madžarima još prilikom prve prodaje Ininih dionica 2003., dok su vedrili i onlačili Račan, Linić i Jurčić. Ostaje nejasno zašto hrvatsko pravosuđe ne zanima ta transakcija.

Sve izglednije je da propada još jedan Vladin projekt, tzv. outsourcing. Korist od toga je dvostruka: hrvatski jezik ostao je pošteđen od još jedne rogobatne tuđice, a ni uštede nisu zanemarive. Naime, Hrvatska je takva zemlja u kojoj se  svaka reforma te vrste na kraju pokaže kao kukavičje jaje, s lošim posljedicama za državni proračun i sjajnim posljedicama za džepove tajkuna bliskih vlasti. I tako u očekivanju utakmice s Kamerunom sve pomalo pada u drugi plan, a tu je i ”dugo, toplo ljeto”… Ipak, jedan događaj zaslužuje da ga se posebno naglasi. To je tisućiti broj Hrvatskog slova, jedinog hrvatskog tjednika za kulturu.

Tisuću brojeva časopisa za kulturu zaslužuje respekt i u zemljama većim i razvijenijim od Hrvatske. U Hrvatskoj pak nadležno ministarstvo kao da se upinje što više naškoditi hrvatskoj kulturi. Ali uzaludan im je napor, organizam se kad-tad riješi nametnika. Ako u tome ne uspije, umire. U tom slučaju svrhu i razlog postojanja gube i ti isti nametnici. Dakle, tko smisao vlastitog rada i postojanja nalazi u destrukciji, na kraju uvijek gubi. S druge strane pred Hrvatskim slovom je, nadam se, još mnogo brojeva. Jer o tome u konačnici odlučujete vi, dragi čitatelji, a ne slučajni ministri slučajne vlade.

Damir Pešorda/hrsvijet

facebook komentari

BiH

Saudijska Arabija je izdvojila 800 mil. USD za militante na Balkanu

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Večernji list

Služba za istrage Europskog parlamenta upozorila je na porast utjecaja Saudijske Arabije i drugih muslimanskih Zaljevskih zemalja na Balkan, a napose na Bosnu i Hercegovinu u kontekstu porasta utjecaja vehabizma te radikalnih učenja islama od tradicionalne bosanske verzije.

Stoji to u dokumentu koji je izrađen za potrebe zastupnika i njihovo lakše razumijevanje stanja u ovoj regiji. Pri tome se navodi kako je Saudijska Arabija tijekom rata izdašno pomagala muslimanima te su sa sobom doveli i novu verziju islama.

Džamija Kralja Fahda

Upozorava se i na ranije pokušaje promjena tradicionalnog islama kroz razne pokrete za vrijeme II. svjetskog rata, tijekom 1971., ali i na Islamsku deklaraciju Alije Izetbegovića. Za Izetbegovića se navodi kako je udomio tisuće stranih boraca u postrojbu “El Mudžahid”, a koju je financirala Saudijska Arabija.

Taj se utjecaj s vremenom širio na brojne džamije, a najočitija je, prema podacima Europskog parlamenta, džamija kralja Fahda u Sarajevu. Procjenjuje se kako je Saudijska Arabija donirala 800 milijuna dolara militantnim islamistima, piše Večernji list

 

Čović pisao premijerima i/ili predsjednicima svih zemalja članica NATO-a: Problem u BiH su islamski radikalisti

 

Prvo arapsko naselje u BiH – Ulaz bh. građanima je zabranjen

 

Naučite arapski! ‘Reportaža iz Sarajeva koja je podigla prašinu u čitavoj regiji’

 

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Hamdija Abdić “Tigar” i ostali uhićeni pušteni na slobodu

Objavljeno

na

Objavio

Kantonalni sud u Bihaću, na upravo završenom ročištu, odbio je prijedlog Tužiteljstva USK za određivanje mjera pritvora Hamdiji Abdiću i drugima u predmetu ubojstva generala HVO Vlade Šantića i oni su pušteni na slobodu, potvrdila je za Klix.ba Fata Nadarević, predsjednica suda.

Hamdija Abdić, Dedo Karabegović, Jasmir Topal, Enver Keranović i Ramiz Bajramović privedeni su danas u Tužiteljstvo USK iz prostorija Federalne uprave policije, a ročište u Kantonalnom sudu počelo je u 14:30 sati.

Kako je potvrdila Nadarević, prijedlog Tužiteljstva za određivanjem mjere pritvora osumnjičenim Sud je odbacio i oni su pušteni na slobodu.

Hamdiju Abdića, nekadašnjeg zapovjednika 502. viteške brigade Petog korpusa Armije BiH i četvoricu osumnjičenih jučer su, po naredbi Tužiteljstva USK, uhitili pripadnici Federalne uprave policije (FUP) zbog sumnje da su umiješani u ubojstvo generala HVO Vlade Šantića, koje se dogodilo u noći 08. na 09. ožujka 1995. godine u Bihaću. Od te noći, Šantiću se gubi svaki trag, piše Klix.ba

 

Oni su osumnjičeni da su između 8. i 9. užujka 1995. ubili generala Vladu Šantića.

General Šantić podsljednji put je viđen živ 8. ožujka 1995. u bihaćkom hotelu “Sedra” gdje je bio u društvu s tadašnjim zapovjednikom Petog korpusa Armije BiH generalom Atifom Dudakovićem.

Iz hotela su ga odvele naoružane osobe, navodno pripadnici vojne policije 502. brigade iz sastava Petog korpusa kojom je tada zapovjedao Hamdija Abdić i potom mu se gubi svaki trag.

Šantićev sin Duje Šantić,ranije je opetovano tvrdio kako je zapravo Dudaković taj koji je zapovjedio ubojstvo njegova oca.

“Slučaj Šantić” je nakon početne istrage 1995. završene bez rezultata godinama bio zaboravljen da bi ponovo bio otvoren 2013. na temelju iskaza zaštićenog svjedoka,

Svjedok je tvrdio kako je generalovo tijelo nakon ubojstva raskomadano, zapaljeno i potom ubačeno u bačvu zalivenu gipsom ili cementom. Plastična bačva s koštanim ostacima je 2014. pronađena na odlagalištu otpada kod Bihaća no iz sadržine nije mogao biti izdvojen materijal za DNK analizu pa navodi svjedoka nisu mogli biti potvrđeni.

Abdić je opetovano odbacivao bilo kakvu vezu s nestankom i ubojstvom generala Šantića.

Trebalo je čak 22 i pol godine da se počne rasvjetljavati nestanak i ubojstvo generala HVO-a

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari