Connect with us

BiH

Titov tunel od 4,6 milijardi dolara više nitko ne želi

Objavljeno

-

Građevinu u Konjicu u čiju je izgradnju uloženo 4,6 milijardi američkih dolara u 26 godina koliko je građena, a koja je trebala služiti za spas užeg predsjedništva i izvršne vlasti Jugoslavije u slučaju nukleranog napada, danas nitko ne želi.

Ovaj impozantni objekt službenog naziva ARK, a u narodu poznatiji kao Titov ratni tunel, betonske masovne konstrukcije, leži na oko 6500 četvornih metara prostora i oko 300 metara dubine ispod površine zemlje.


Titov Bunker KonjicDo 2012. godine bio je pod ingerencijom Oružanih snaga BiH, međutim resorno ministarstvo je procijenilo da nije perspektivan za OS BiH te je vraćen Vladi FBiH. Nakon kraćeg vremena Vlada FBiH ga je odlučila ustupiti na korištenje poduzeću Igman koje je u njenom većinskom vlasništvu. Međutim, vodstvo ove tvrtke ARK ne želi. “Kompanija je tražila povratak magacina koje je bilo vojarna, ali nismo tražili ARK.

titov_bunker_konjic 1Vlada FBiH nam je ustupila sve. Međutim, za održavanje ARK-a su potrebna velika financijska sredstva koje ova tvrtka nema”, kaže direktor Igmana Džahid Muradbegović. Dodaje da je ARK ogroman trošak koji ovoj tvrtki ne treba te da su mjesečni troškovi za održavanje električne energije i djelatnika veći od 15.000 maraka. “Nadam se da ćemo naći riješenje s Ministarstvom civilnih poslova ili kulture da se taj dio ustupi na korištenje nekoj drugoj instituciji koja bi mogla od toga praviti turističku atrakciju. ARK nama smeta”, kaže Muradbegović. Voditeljica ureda Turističke zajednice HNŽ-a u Konjicu Jasminka Hadžajlija kaže kako je ARK veliki turistički potencijal za kojim vlada veliko zanimanje. “Znali smo bilježiti više od 10.000 posjeta tijekom godine. Vjerujem da će se i ubuduće naći mogućnost za posjete ovom objektu”, istaknula je Hadžajlija.Objekt se sastoji iz tri dijela.Prvi je vidljiv i zove se maskirni dio, sastoji se od tri objekta: nadzorne rezidencije, objekta za uže osiguranje bivšeg predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita te objekta u kojem je trebalo biti smješteno osoblje za tehničku podršku.

[ad id=”40551″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari