Connect with us

Naši u svijetu

Tivat: Znanstveni skup o identitetu Hrvata Boke

Objavljeno

-

Konferencija “Identitet Hrvata Boke kotorske“, kojoj je cilj zaštititi bogato kulturno nasljeđe bokeljskih Hrvata kroz njegovo uvrštavanje u nastavu u Hrvatskoj i Crnoj Gori, počela je s radom u četvrtak u Zagrebu, nastavljena je ovog vikenda u Tivtu.

Hrvatski identitet Boke kotorske i stoljetna baština Bokelja ugroženi su i nepravedno zanemareni, a to ćemo pokušati promijeniti ovom konferencijom, kazala je organizatorica, kroatologinja na Sveučilištu u Zadru Vanda Babić, dodajući da će biti zaštićena baština i pružena ruka europskoj Crnoj Gori.

Na konferencijama u Zagrebu i Tivtu predstavljeno više od 25 radova hrvatskih i crnogorskih znanstvenika iz različitih disciplina.

Na konferenciji u Tivtu svoje radove o identitetu Hrvata Boke kotorske predstavili su Miljan Gogić (Istorijski institut Univerziteta Crne Gore): O kotorskom episkopu Grimoaldu, don Robert Tonsati (Kotorska biskupija): Vizualni identitet – masovni javni izričaji (katoličke) vjere u Boki u IX. i XX. stoljeće, Josip Uglešić – Josip Renić – Jakov Momirović (studenti 2. i 3. godine Kroatistike Sveučilišta u Zadru): Boka kotorska, biser hrvatske kulture koju treba poznavati – viđenje studenata zadarske Kroatistike, kolegija Hrvatska književna i kulturna baština Boke Kotorske.

„Novonastala društveno politička situacija u Crnoj Gori potaknula je na razmišljanje što još treba učiniti kako bismo zaštitili hrvatsku autohtonu baštinu Boke, ali i Hrvata Boke, Bokelja koji se našao u sličnoj situaciji iz devedesetih godina prošlog stoljeća. S druge strane turistički vodiči o Boki kotorskoj ne prepoznaju baštinu, ne nazivaju je i ne prezentiraju kao takvu što je na određeni način kulturocid pa je cilj potaknuti crnogorske obrazovne strukture da udžbenik o bokokotorskoj kulturnoj baštini uključe u obveznu literaturu i time iskažu kako pijetet prema onomu što je Hrvat Boke Crnoj Gori donio kao i da ispune obveze iz temeljnih prava manjina.“ – kazala je jedna od pokretačica inicijative Babić, Bokeljka i profesorica na Sveučilištu u Zadru.

Skupu u Tivtu prisustvovao je ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman, koji je na kraju znanstvenog skupa pozdravio sudionike i izrazio podršku u nastojanjima očuvanja hrvatskog identiteta u Boki kotorskoj.

Održan Znanstveni skup ‘Identitet Hrvata Boke Kotorske’

Skupu su prisustvovali kotorski biskup mons. Ivan Štironja, izaslanik predsjednika Crne Gore Boris Bastijančić, veleposlanik RH Veselko Grubišić, predsjednik HNV CG Zvonimir Deković, predsjednik HGI Adrijan Vuksanović.

Simbolično, na brodu tijekom plovidbe Bokom kotorskom donijeti zaključci su svečano potpisani, koji će biti proslijeđeni nadležnima u Hrvatskoj i Crnoj Gori kako bi se potaknule prijeko potrebne promjene i zaštitila hrvatska autohtona baština Boke, Hrvati Boke i Bokelji. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari