Pratite nas

Događaji

Tjedan poplava iza nas, Vijeće ministara se sastaje tek sutra

Objavljeno

na

Vijeće ministara BiH održat će sutra novu sjednicu sa samo jednom točkom dnevnog reda: “Aktualna situacija nastala usljed prirodne katastrofe, poplava u Bosni i Hercegovini – svibanj 2014. godine”.

O zaključcima sa ove sjednice javnost će po njenom završetku biti upoznata putem priopćenja.

Podsjetimo, u nedjelju je ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović da je inicijativa o proglašenju izvanrednog stanja u BiH zakašnjela

Inicijativa Vlade FBiH da se izvanredna situacija proglasi na razini BiH, a oni neće da je proglase u Federaciji BiH je lakrdija. Mislim kako je to samo igra i politiziranje pojedinaca. Sigurno je bilo više nego očekivano i potrebno da Vlada FBiH u uvjetima kada je pola entiteta pogođeno poplavama proglasi izvanredno stanje na području Federacije BiH. Da je Vlada FBiH proglasila izvanredno stanje u Federaciji BiH, a Vlada RS-a je to već učinila za području RS-a de facto bi imali proglašeno izvanredno stanje u cijeloj BiH“, ocijenio je Nović u izjavi za Anadoliju.

U BiH danas je Dan žalosti. Oplakuju se žrtve najveće prirodne katastrofe u zemlji.

Čak četvrtina stanovništa neposredno je pogođena velikim poplavama, registrirano je više od 2000 klizišta, a uništeno je ili teško oštećeno više od 100.000 kuća.

Vlasti u Bosni i Hercegovini u utorak se pokušavaju izboriti s posljedicama poplava, a uz srušene kuće, potopljene tvornice, zatrpane ceste i oštećene pruge suočavaju se i s učestalim krađama i pokušajima trgovaca da dodatno zarade povećavajući cijene hrane i opreme za čišćenje.

Vlasti dva entiteta donijele su mjere kojima su zabranile povećanje cijena osnovnih prehrambenih proizvoda, ali i artikala za kojima je potražnja iznimno porasla poput metli, gumenih rukavica i čizama.

Policija pokušava spriječiti sve učestalije pljačke stambenih objekata iz kojih su ljudi morali biti evakuirani zbog poplava ili su pak zbog klizanja tla srušeni ili teško oštećeni.

Policija je upozorila i na pojavu lažnih predstavnika humanitarnih organizacija koji pokušavaju prijevarom skupljati novce.

Također, Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zasjedat će izvanredno u petak u Sarajevu da bi razmotrio informaciju o posljedicama prirodne nesreće uzrokovane katastrofalnim poplavama u Bosni i Hercegovini, kao i prijedlog mjera za saniranje posljedica.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Svečano obilježavanje 29. obljetnice osnutka HDZ-a na zagrebačkom Jarunu

Objavljeno

na

Objavio

Na zagrebačkom Jarunu, u prostorijama NK Jarun (nekadašnji NK Borac), HDZ će danas svečano obilježiti 29. obljetnicu osnutka. Na ovaj povijesni nadnevak 17. lipnja, prije točno 29 godina, na tom se mjestu održala Osnivačka skupština Hrvatske demokratske zajednice.

U nazočnosti 48 osnivača, za predsjednika je izabran dr. Franjo Tuđman. Osnivačka skupština održana je usprkos zabrani komunističkih vlasti i njihova represivnog režima.

Iz tih se skromnih prostorija u neizvjesnim i teškim, štoviše, sudbonosnim vremenima – uz mnogo hrabrosti, odvažnosti i požrtvovnosti – krenulo putem državne samostalnosti i suverenosti.

Snaga HDZ-a formalnu je potvrdu dobila pobjedom na prvim višestranačkim izborima u svibnju 1990. s osvojenih 60 posto zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru (ondašnjem Saboru Socijalističke Republike Hrvatske). Prepoznajući povijesni trenutak i volju hrvatskog naroda, utemeljitelji HDZ-a su nas zauvijek zadužili svojom odvažnošću u tim pogibeljnim, prekretničkim danima.

Hrvatska je pobijedila u nametnutoj agresiji, ostvarila samostalnost i suverenost te postala punopravnom članicom euroatlantskih integracija – NATO-a i EU.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Na Raduši obilježena 46. obljetnica Bugojanske skupine

Objavljeno

na

Objavio

rama-prozor.info

Danas, 16. lipnja, središnja komemoracija za poginule i ubijene pripadnike te suradnike ove skupine, upriličena je na planini Raduši, kod spomen obilježja na lokalitetu Grebovi.

U organizaciji Hrvatskog katoličkog dobrotvornog društva danas je na planini Raduši obilježena 46. obljetnica od dolaska i djelovanja hrvatske oružane postrojbe, poznatije kao Fenix (Bugojanske) skupine na prostoru općine Prozor-Rama, te 16 godina od kada se ovaj događaj obilježava pod nazivom „Hod u hrvatsku slobodu“.

Danas, 16. lipnja, središnja komemoracija za poginule i ubijene pripadnike te suradnike ove skupine, upriličena je na planini Raduši, kod spomen obilježja na lokalitetu Grebovi. Riječi dobrodošlice, pozdrava, podsjećanja, poticaja i zahvale okupljenima je uputio dugogodišnji predsjednik HKDD-a don Ante Jelić, koji je ujedno izmolio i molitvu Opijela.

Okupljenima na Raduši obratili su i predsjednik udruge „Križni put“ g. Ivan Beljan i prijatelj sudionika akcije Fenix g. Marko Mudronja.

Program komemoracije završio je paljenjem svijeća ispred spomen obilježja, fotografiranjem i kratkotrajnim druženjem, piše rama-prozor.info.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori