Pratite nas

BiH

Tjedan ‘prosvijećenog apsolutizma’ završio ideološki obojenom emisijom Aleksandra Stankovića

Objavljeno

na

[pullquote_left]Ako bi protekli tjedan trebao dobiti neko ime, onda bi najprikladnije bilo nazvati ga „tjednom glasnika prosvijećenog apsolutizma“. Nakon što je objavljeno da je građanska inicijativa ‘U ime obitelji’ prikupila najprije pola milijuna, a po novijim izvještajima i preko 700.000 potpisa hrvatskih građana, javio se cijeli niz onih koji su pokušavali i još uvijek pokušavaju obezvrijedniti tu činjenicu.[/pullquote_left]

Riječ je o ‘prosvjetiteljima’ 21. stoljeća koji sami sebe smatraju kulturnima, učenima, obrazovanima, društveno osjetljivima – prosvijetljenima – a sve ostale, ma koliki njihov broj bio, zadrtima, zatucanima, ideologiziranima, primitivnima, itd. Ta šačica ljudi koji su sebe prozvali elitom ne prestaje iznositi tezu prema kojoj većina građana smije odlučivati samo o onome o čemu im ta ista elita dozvoli da odlučuju. Oni su prosvijetljeni, mi smo zatucani – i zato je na njima da preuzmu svu kontrolu i vlast, da nas „prosvijetle“ i u konačnici zaštite od nas samih. U nizu „prosvjetitelja“ koji su davale izjave proteklog tjedna, spomenimo samo neke. G. Zoran Šprajc, koji se nije libio predloženu referendumsku odredbu na Dnevniku javne televizije proglasiti „homofobnom“, iako je ista praktički prepisana iz postojećeg Obiteljskog zakona kojeg je 2003. potpisao predsjednik Republike Stjepan Mesić. Zatim gđica Mirela Holy koja je nakon prvih rezultata inicijative izjavila da je hrvatski narod neosviješten i da je ovo očiti pokazatelj da treba još ustrajnije raditi na njegovom osvještavanju (lijepa riječ za ‘pranje mozga’). Onda je tu i gospodin Mate Kapović s Filozofskog fakulteta, koji se od perspektivnog mladog intelektualca pretvorio u papagaja koji ponavlja izlizane parole i dženderističke floskule. Zatim g. Boris Dežulović, koji je od svih njih bio jedini dovoljno inteligentan i iskren da otvoreno kaže da se zalaže za ‘prosvijetljenu Državu’ koja služi tome da zatucanu većinu drži pod kontrolom. Njegov bivši kolega, g. Viktor Ivančić, Hrvatsku je nazvao ‘pokatoličenom jazbinom’…

Ovaj niz mogao bi se nastaviti u nedogled, pa završimo s g. Aleksandrom Stankovićem koji je svoj šou ‘Nedjeljom u 2’ još jednom iskoristio za promidžbu ideologije u čijoj je službi, pozvavši gošću s kojom se u svemu slaže, pa je ta emisija više izgledala kao live prijenos kave dvoje istomišljenika koji nakon ugodnog ćaskanja malo i zapjevaju. Najzanimljiviji dio emisije nastupio je kada je gđica Simić – inače veliki borac za ljudska prava, prava na izbor, toleranciju i sve što uz to ide – s nevjericom konstatirala da postoje roditelji koji su toliko zatucani i nazadni da svojoj djeci govore da je masturbacija nešto loše. I ne samo to, nastavlja gđica Simić, oni im govore da je to grijeh, i to težak grijeh koji je potrebno ispovjediti! Od takvih roditelja svakako treba zaštititi djecu, i zato je Jovanovićev zdravstveni odgoj prijeko potreban. Gđica Simić čak i osobno poznaje osobe koje su bile izložene tom monstruoznom odgoju, i koje do dan-danas osjećaju teške traume. I tako su sve maske pale. Od gay aktivizma i borbe za „ljudska prava“ za čas dolazimo do tvrdnje da se katolicima ne bi smjelo dozvoliti da odgajaju djecu u skladu sa svojim svjetonazorom. Katolici su, kao što svi znamo, nazadni, zadrti i primitivni. Njihove se „ludorije“ onda odražavaju na djeci koja će cijeli život osjećati traume tog srednjovjekovnog odgoja.

Ministar Jovanović i njegov šef, premijer Milanović, i dalje nastavljaju s potkopavanjem temeljne institucije na kojoj počiva pravno uređena država – Ustavnog suda. Nečuvena je i neviđena situacija u kojoj jedan ministar uz podršku premijera javno kritizira rad Ustavnog suda, kao da je to visoko tijelo njihova privatna prčija koja je dužna ispunjavati im želje. S obzirom na modus operandi ove Vlade, ovo zapravo i nije nešto čudno – već su odavno političari na vlasti pokazali nepoznavanje abecede demokracije, nerazumijevanje trodiobe vlasti i neuvažavanje glasa naroda. Pravi „prosvjetitelji“!

Hrvatski su biskupi, prilikom zasjedanja Vijeća HBK, po prvi put javno i nedvosmisleno progovorili o neetičnosti bankarskog sektora i bankara koji „svojim potezima preuzimaju glavnu riječ nad sudbinom pojedinca, obitelji te na posljetku i čitavog društva“. Biskupi su svoje izlaganje zaključili pozivanjem na uspostavu „etičkih banaka“ koje će raditi u prilog pojedincu i obitelji, te tako davati doprinos izgradnji čovječnog društva otvorenog životu. Iako ne znam što bi to bila ‘etička banka’ (možda ona koja bi radila po distributističkom modelu društvenog kreditiranja kojeg su predlagali Chesterton i Belloc?), svim srcem zahvaljujem našim mudrim pastirima što su otvoreno i bez rukavica prokazali jedno od najvećih zala suvremene civilizacije. Neka ih Bog blagoslovi!

dnevno.hr

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Za čak 11.800 pripadnika Oružanih snaga BiH uskoro se vraća stari iznos mirovine

Objavljeno

na

Objavio

Tri zakona o braniteljima i njihovim obiteljima uskoro bi trebala stupiti na snagu, piše Večernji list BiH. Naime, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potpisao je početkom ovoga tjedna ukaz o proglašenju zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata.

Povoljnije umirovljenje

Iako su sva tri zakona za branitelje i njihove obitelji jednako važna, bitno je naglasiti kako zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju rješava pitanje diskriminacije prema određenom broju branitelja. Dakle, riječ je o 11.800 pripadnika Oružanih snaga koji su otišli u mirovinu po jednoj odluci. Nakon toga im je, pa čak i do 50 posto, bila smanjena mirovina.

– Ovim zakonom u iduće tri godine im u potpunosti vraćamo njihovo stečeno pravo na isplatni koeficijent 1,485. Ovim usvojenim zakonom u Parlamentu je ispravljena diskriminacija prema tim ljudima – kazao je nedavno ministar za pitanja branitelja FBiH Salko Bukvarević.

Registar branitelja

Najviše bure izazvao je Zakon o pravima branitelja i njihovih obitelji s obzirom na to da on predviđa izradu registra branitelja koji je trebao biti javno objavljen. Međutim, zahvaljujući amandmanima zastupnika HDZ-a BiH, odredba koja se odnosila na objavu registra brisana je iz zakona. Tako sada u zakonu stoji kako će se registar branitelja izraditi, ali ne i da će biti objavljen. Do eventualne objave tog registra može doći ako Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donese poseban zakon koji treba uskladiti sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka u BiH jer je Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH na te odredbe dala negativno mišljenje s detaljnim obrazloženjem. Stupanjem na snagu Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji bit će provedena presuda Ustavnog suda FBiH od 7. studenoga 2012. godine kojom je utvrđeno kako članak ovog zakona, kojim je propisan cenzus za korisnike prava na mjesečni novčani dodatak po osnovi ratnog priznanja ili odličja, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH. (večernji.ba)

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Vijeće ministara jednoglasno usvojilo proračun. On iznosi 950 milijuna KM

Objavljeno

na

Objavio

Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici jednoglasno usvojilo dokument Okvirnog proračuna Bosne i Hercegovine za razdoblje 2018.-2020. godine.

”Poslije toga smo jednoglasno usvojili ažurirani Program javnih investicija BiH za razdoblje 2018.-2020. godina”, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na press-konferenciji nakon sjednice.

Po njegovim riječima, i jedan i drugi dokument su bili ključna baza, ključna smjernica, ključna podloga za usvajanje ”današnjeg najvažnijeg dokumenta“ koji je Vijeće ministara BiH usvojilo jednoglasno, a to je proračun institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu.

”Proračun je usvojen jednoglasno. On iznosi 950 milijuna KM”, kazao je predsjedavajući Zvizdić.

Vijeće ministara BiH je danas utvrdilo i Prijedlog zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu i on ide u dalju parlamentarnu proceduru.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari