Connect with us

Politički rentgen

Tko bi trebao zakonom odlučivati o statusu branitelja? Sanja Modrić ili Tomo Medved?

Objavljeno

on

….Orkestrirana, nelustrirana bulumenta, docira nam o dogmama i kastama, a zapravo su oni najpovlaštenija kasta u Republici Hrvatskoj! Najbolje su plaćena kasta, i kasta koja je lošim zakonom o medijima, nažalost najzaštićenija vrsta dogme nad dogmama. Mogu cipelariti, trolati, spinati, klevetati, udarati ad hominem na osobu i njihove obitelji, a da su pri tom potpuno sigurni i lišeni bilo kakvog straha….

Piše: Kazimir Mikašek-Kazo

Sanja Modrić, bavi se novinarstvom od 1979., bila je zaposlena u zagrebačkoj redakcija Borbe, zatim u Slobodnoj Dalmaciji, Novom listu , te Tjedniku. Bila je dio ekipe koja je 1998. pokrenula Jutarnji list, kao prva urednica rubrike Politike. Pisala je i za Feral Tribune i druge novine. Od 2019. je komentatorica na portalu Telegram. Danas ima 67 godina i prebogato novinarsko iskustvo koje je stekla u neojugoslavenskim ili neoliberalno obojenim ljevičarskim tiskovinama.

Na temelju ovog kratkog životopisnog presjeka slobodno bi mogli kazati da je ona egzemplarni primjerak, izdanak i bard jugoslavenskog novinarskog miljea odakle vuče temeljni novinarski odgoj i korijene, a kada bi malo temeljitije proguglali njezine novinarske uratke možda bi došli do zanimljivih ideoloških otkrića.

Ali nije današnja tema raskrinkavanje Sanje Modrić, jer ona se ionako sama sukcesivno raskrinkava i deklarira u javnosti svojim čestim javnim istupima.

Čini se da je Sanja Modrić danas na specijalnom zadatku u prvom u ešalonu strijelaca koji ciljaju glavu visoko rangiranih vladinih dužnosnika, a posebno je zadužena za ministra Hrvatskih branitelja i prvog potpredsjednika Vlade Andreja Plenkovića Tomu Medveda. I dok sam neki dan pisao o trećem ešalonu iste novinarske bulumente, koji je zadužen za lokalne čelnike HDZ-a, (npr. za Martina Baričevića iz Jasenica), a taj ešalon čine izvjesni Ma(h)mutovići iz 24 sata, pa onda Klauški, Duhačeki i kojekakvi drugi „indexovci“ koji čini se, izviru ispod šinjela Georga Soroša i Matije Babića, potpuno je razvidno da su u prvom ešalonu zaduženi za dekapitaciju visokih političkih glava pravi kapitalci neoliberalnog novinarstva, premazani svim ljevičarskim mastima.

Iako je sve legitimno, pa čak i blaćenje bez argumenata, zapravo sam htio dokazati da postoje dobro organizirani ešaloni za odstrjel domoljuba, branitelja, invalida Domovinskog rata, Domovinskog rata općenito, a poglavito onih koji kroz svoj ratni put simboliziraju stvaranje slobodne Hrvatske, a danas su se „dokopali“ najviših funkcija u legitimno izabranoj vlasti.

Balvan u oku Sanje Modrić je svakako Tomo Medved, Plenkovićeva desna ruka, a veliki serijal o njemu koji upravo ona plasira u javnost dokaz je tko je za koga zadužen. Sve se to odrađuje za vjerojatno pristojan honorar kojemu se u pravilu gotovo ne zna iznos, kao što se ne zna ni podrijetlo novca. Dakako, nekima je novac potpuno nevažan, jer oni su dio ideološkog hranidbenog lanca kao produžena ruka čiste jugoslavenštine od koje se neće nikada cijepiti. Mentalni komunisti! Smrt pjevača Đorđa Balaševića kojom nas je zapljusnuo taj mainstream zapravo pokazuje pravo stanje medijske svijesti. Oni još uvijek pjevaju „u zakletvu Titu ja spevo sam stih“ i poručuju „računajte na nas“!

Zadnji bombastični naslov Sanje Modrić o Tomi Medvedu u Telegramu je doista bombastičan:
Što je Medved uvalio u novi Zakon o braniteljima? Recimo, on određuje tko su bili sudionici rata?

Nevjerojatno, Sanja je preneražena! Uvrijeđena i iznenađena, pa kaže:
„Status sudionika, piše u prijedlogu novog Zakona, određivat će sam ministar, posebnim pravilnikom“!

Zamislite? Užas nad užasima!“ Ministar branitelja Tomo Medved usudio se predložio nacrt zakona i on će odlučivati!!!!
A tko bi to trebao raditi? Možda Sanja Modrić? Zamislite što bi se dogodilo da novinarka Sanji Modrić odlučuje o sudbini dobrovoljaca Domovinskog rata, o sudbini branitelja, invalida i o sudbini njihovih obitelji?

Zamislite što bi se dogodilo da je Sanja Modrić odlučivala o Domovinskom ratu, o obrani Hrvatske pred velikosrpskom najezdom, o raspadu Jugoslavije, o nekoj novoj konfederaciji bivših jugoslavenskih republika. Ne trebate to zamišljati, jer sve to piše direktno ili između redaka u njenom novinarskom opusu. Osim toga, vjerojatno bi bacala cvijeće na okupatorske tenkove kao njena drugarica Jelena Lovrić!?

Svi, pa i narečena novinarka imala je šansu biti hrvatska novinarka, ratna izvjestiteljica s prve crte, imala je šansu dobiti zasluženi status braniteljice, imala je priliku dobiti i visoka odličja za hrabrost, imala je šansu dati i svoj život za domovinu kao Gordan Ledere i drugi novinari junaci Domovinskog rata. Konačno, da je tu šansu iskoristila, imala bi pravo ta sva eventualna priznanja i privilegije s gnušanjem odbaciti čime bi dobila poseban legitimitet kritizirati sve moguće devijacije u kontekstu donošenja bilo kakvog zakona koji se bavi pravima branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata. Ovako, kada cipelari ministra Tomu Medveda zbog jednog nacrta zakona koji još nije donesen, koji nije prošao ni javnu raspravu i kada taj zakon komentira na način kao da on već egzistira, kao da se po toj imaginaciji dijele silni milijuni kuna iz državnog proračuna Republike Hrvatske, to doista izgleda jadno, neinteligentno, navijački, krajnje pristrano i asocira na krečanu, na nedostatak inspiracije.

Između njenih redaka izvire jedan oblik javne netrpeljivosti, jala pa čak i mržnje prema svemu što ima sveze s Domovinskim ratom. Hoće to s godinama, ako se u kontekstu seksizma uopće smije napisati koliko su stari ti feministički agitpropovci?

Novinarka nastavlja sa svojim tezama:
„Pozivanje na sijaset zakonski utemeljenih ili umišljenih prava na temelju sudjelovanja u Domovinskom ratu, u Hrvatskoj je posebna vrsta dogme. Zato se – ne samo među onima koji nisu bili branitelji, nego i među mnogim braniteljima koji svoj ratni staž nisu pretvorili u profesiju – smatra da su vlasti, izrazitim protežiranjem veterana na teret svih ostalih građana, kod nas stvorile posebnu kastu“!

Američki narod je svoje ratne veterane pretvorio u pravu legitimnu kastu i nepogrješivu dogmu i to javno pokazuju nevjerojatnim poštovanjem kojim se odnose prema tim američkim domoljubima. Što bi tek bilo da su američki veterani svoje domoljublje morali pokazati u obrambenom ratu na tlu Amerike, kao što smo to mi morali dokazivati u obrani od velikosrpske najezde? Veterani Amerike, branili su interese SAD-a daleko od svog doma, ali bili su uvijek „Za dom spremni“ kao da brane vlastiti obiteljski prag.
Kada već pričamo o dogmama i kastama postavlja se logično pitanje u koju to povlaštenu kastu spada Sanja Modrić i svi oni novinari koje redovito secira naš najbolji kolumnist Zvonimir Hodak?

Nije li to zapravo najpovlaštenija kasta koja je znalački stvorila četvrti stup vlasti u Republici Hrvatskoj, a notorni su sljednici agitpropa ispod Titovog šinjela? Orkestrirana, nelustrirana bulumenta, docira nam o dogmama i kastama, a zapravo su oni najpovlaštenija kasta u Republici Hrvatskoj!

Najbolje su plaćena kasta, i kasta koja je lošim zakonom o medijima, nažalost najzaštićenija vrsta dogme nad dogmama. Mogu cipelariti, trolati, spinati, klevetati, udarati ad hominem na osobu i njihove obitelji, da su pri tom potpuno sigurni i lišeni bilo kakvog straha od kaznene ili prekršajne odgovornosti za izrečenu riječ. Jer, kada homoseksualac Gordan Duhaćek nije prekršajno odgovarao za sramotno masakriranje pjesme „Oj ti vilo, vilo Velebita“, kako će Sanja Modrić odgovarati za lukavo trolanje o zakonu koji još uopće ne postoji?

Da, lukavo i perfidno i čini mi se da to uopće nema nikakve sveze sa mogućim donošenjem zakona o braniteljima koji je tek u povojima. Ali vjerojatno ima sveze sa ministrom Tomom Medvedom, s njegovim statusom drugog čovjeka u državi, s njegovim statusom unutar braniteljskog korpusa gdje je u pravilu omiljen ili je jako dobrodošao. Sjećamo li se koliko je bio omiljen Fred Matić? Sjećamo li se Savske 66? Branitelja štakoraša? I Sanja Modrić se sjeća, to je bila njena vladajuća kasta s kojom je bila je oduševljene , kao što je danas oduševljena seksistom Milanovićem na drugom brdu.

Svi vulgarizmi Freda Matića-Punjene ptice došli su ministru Medvedu na stol kao svojevrsni kosturi iz vremena kukuriku vladavine! Zakon o braniteljima je potreban da se više nikada ne dogodi Savska 66!

U Sanjinim očima i u očima kukurikavaca iz tog miljea ja zapravo čitam strah od transparentnosti. Jer kada se do kraja uvede red u tu braniteljsku priču, neće se više moći cipelariti Medveda i Plenkovića!? Neće više biti argumenata protiv „sina lekarke“ i „briselskog ćate“ koji je za svoju desnu ruku izabrao baš dokazanog branitelja i domoljuba Tomu Medveda. Dakle, potrebno je rušiti nosivi stup HDZ-ovog braniteljskog i demokršćanskog habitusa, potrebno je srušiti stup koji na okupu drži braniteljski korpus kao povijesnu baštinu Republike Hrvatske i kada se taj Medved kao stup ne može nikakvim argumentima srušiti potresom u Petrinji, izmišljaju se ovakve prozirne gluposti koje zapravo uopće ne postoje niti će se ikada dogoditi. Netko takvu rušiteljski agendu očito jako dobro plaća, jer Bože moj, približavaju se lokalni izbori na kojima je, na zaprepaštenje udružene ljevice i desnice, HDZ izraziti favorit.

I kada meni „dokazani“ domoljubi šalju linkove ovakvih i sličnih uradaka kao što je ova Sanjina smijurija koja je očito preko noći postala desničarski novinarski hit, pa kada mi postavljaju pitanje „vidi što to radi veleizdajnik Medved“, onda mogu samo s tugom i rezignacijom konstatirati, „laku noć Hrvatska“!

Kada mi pojedini „dokazani“ domoljubi šalju linkove uradaka koji su nastali ispod šinjela Klauškog, Klarića, Modričke i da dalje ne citiram Hodaka, i kada mi to sugeriraju kao primjer opravdane domoljubne novinarske kritike vladajuće nomenklature, onda se doista upitam kako je moguće da se danas ti „dokazani“ domoljubi pozivaju na one novinare koji su ih jučer brutalno zbacili iz sedla vlasti optužujući ih da su okorjeli „ustaše“? Desnica i „crni labudi“ iz HDZ-a su u svom jalu i nemoći napravili savez i sa crnim i sa crvenim vragovima samo da sruše HDZ s vlasti i time su prestali biti domoljubna desnica, pa pripadaju svojevrsnoj septičkoj jami sa svim onim lijevo blokovskim novinarima koji su ih do jučer s posebnom strašću cipelarili.

Sanji Modrić pak toplo preporučam. Piši Sanja, nemoj se umoriti! Ti si zbog svog habitusa i osebujnog CV-a najbolja odvjetnica ministru i potpredsjedniku Hrvatske vlade Tomi Medvedu i potpuno je legitimno i razumljivo da ti je baš on balvan u oku!

Kazimir Mikašek-Kazo

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari