Pratite nas

BiH

Tko će biti novi predsjednik i premijer F BiH, a tko premijer BiH?

Objavljeno

na

Dok traju pregovori o formiranju vlasti za sve razine u BiH, dotle se već sve češće počinje špekulirati o tome tko bi mogao biti predsjednik, a tko premijer F BiH, tko premijer RS, a tko novi predsjedatelj Vijeća ministara BiH, piše Hrvatski Medijski Servis.

Mjesto predsjednika Federacije BiH pripada HDZ-u. Prema saznanjima TV1 nezakonito izabranog predsjednika F BiH, kojeg je Platformaška vlast, bez hrvatskih predstavnika izabrala za čelnog čovjeka federacije Živka Budimira trebao bi naslijediti Marinko Ćavara. Njegovo ime se spominjalo i tijekom protekle četiri godine, no nastojanja tadašnje parlamentarne većine da smjeni Budimira prošla su neuspješno.

Kako javlja sarajevska TV 1 dva su kandidata za premijera F BiH. Prvi je aktualni federalni ministar energije, industrije i rudarstva Erdal Trhulj. Drugo ime, javnosti ne tako poznato, je Fadil Novalić. U razgovoru je za TV1 potvrdio kako sa SDA razgovara o mogućnosti da sjedne u stolicu federalnog premijera, ali da razgovori nisu okončani.

Također, istaknuo je da postoji dogovor da se medijski ne eksponira. Radi se o uspješnom bh. gospodarstveniku, inače direktoru kompanije CIMOS iz Gradačca. Njegovo ime se u vezu s federalnom premijerskom pozicijom dovodilo u vezu i nakon što je Nedžad Branković 2009. godine podnio ostavku. No, tada je Brankovića naslijedio Mustafa Mujezinović.

Tko će preuzeti premijersku funkciju u RS ovisit će od toga koji blok će imati većinu u NSRS. Ukoliko SNSD bude vladajuća opcija, može se očekivati da funkciju nastavi obavljati Željka Cvijanović. No, ukoliko Savez za promjene dođe do 42 glasa u NSRS, njihov prijedlog mandatara će biti lider SDS-a Mladen Bosić.

Pobjedničkoj stranci iz bošnjačkog korpusa (SDA) pripada mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Ponovo su, saznaje se, u igri dva imena, ali i dva iskusna političara. Prvi je, kako saznaje TV 1, Denis Zvizdić, a drugi aktualni predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac. Iako je Genjac kazao da je o tome još rano pričati, neslužbene informacije govore da ima veće šanse od Denisa Zvizdića.

hms.ba

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Dragan Čović: Da nije bilo Herceg Bosne Hrvati ne bi opstali u BiH

Objavljeno

na

Objavio

FENA

Predsjedavajući BiH Predsjedništva Dragan Čović, koji je i hrvatski član državnoga vrha, izjavio je u subotu u Mostaru da su utemeljenjem Hrvatske zajednice Herceg Bosne na današnji dan 1991. Hrvati osigurali opstanak u BiH te je poručio kako će se razočarati oni koji očekuju da će Haaški tribunal pravomoćnom presudom šestorici dužnosnika Herceg Bosne kriminalizirati sve Hrvate.

“Da nije bilo toga (Herceg Bosne) teško da bi bilo hrvatskog naroda. Hrvati sigurno ne bi bili politički narod niti bi mogli zagovarati jednakopravnost. S te strane, velika zahvala onima koji su imali snage i mudrosti da donesu ključne odluke kako bi se zaštitio hrvatski narod”, rekao je Čović u izjavi za medije.

On je sa čelnicima Hrvatskog narodnog sabora BiH koji okuplja najveće hrvatske stranke u BiH, te predstavnicima Hrvatske zajednice Herceg Bosne položio vijence i zapalio svijeće ispred središnjeg spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu hrvatskih velikana u Mostaru.

“Diljem BiH i Hrvatske danas se pale svijeće i prisjećamo se teških vremena, vremena za povijest. Hrvatska zajednica Herceg Bosne je vrijeme ponosa, ona ima prevelik značaj”, rekao je Čović.

Upitan što očekuje od drugostupanjske presude šestorici dužnosnika Herceg Bosne, Čović je kazao kako se radi o časnim ljudima koji osobno nisu počinili nijedan zločin ili udruženi zločinački pothvat.

Izrazio je očekivanje kako će u sudskom pravorijeku biti uklonjeni navodi o kolektivnoj krivnji bh. Hrvata. “Mnogi očekuju da se kriminalizira sve što ima veze sa hrvatskim narodom, no bit će razočarani”, istaknuo je hrvatski član Predsjedništva BiH.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Izetbegovićevu ponovnu prijetnju ratom HNS BiH ocijenio pokušajem radikalizacije Bošnjaka

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski narodni sabor BiH koji okuplja najveće hrvatske stranke u toj zemlji ocijenio je u priopćenju objavljenom u subotu kako su nove prijetnje ratom, koje je ponovno u Mostaru uputio bošnjački član BiH Predsjedništva Bakir Izetbegović pokušaj radikaliziranja Bošnjaka i njihova okretanja od Europske unije i NATO-a.

Sudjelujući na obilježavanju obljetnice 4. Korpusa Armije BiH u Mostaru, Izetbegović je rekao kako su Mostar i Bošnjaci bili izloženi agresiji Hrvata i Srba, te je dodao da takav scenarij bošnjačka politika više nikada neće dopustiti.

“Ako prijete ustavnom poretku, teritorijalnom integritetu zemlje, ako misle da mogu dijeliti Mostar i druga mjesta, onda ću ponoviti da će dobiti rat! Neka ne prijete i mi nećemo prijetiti. Nećemo dopustiti da se revidira povijest”, rekao je Izetbegović.

Iz HNS-a BiH ističu da takvim istupima Izetbegović pokušava preusmjeriti Bošnjake protiv euroatlantskog puta BiH i usmjeriti BiH u sferu euroazijskog utjecaja, izravno suprotstavljenog EU i NATO savezu.

“Otvorenim prijetnjama i zagovaranjem jedne vrste panislamizma, Bakir Izetbegović svjesno je odabrao ulogu Hamasa i vlastiti narod vodi prema dugoročnoj političkoj izolaciji i pojačavanju stupnja ekstremizma”, dodaje se u priopćenju. HNS BiH upozorava kako će radikalni Izetbegovićevi istupi pogoršati međunacionalne odnose u zemlji.

“To će se vrlo negativno odraziti na suživot u BiH, podizanje stupnja samoodrživosti ove države i europski put BiH. Stoga su postupci Bakira Izetbegovića, dugoročno gledano, ključni faktor nestabilnosti u ovom djelu svijeta”, zaključuje HNS BiH.

Izetbegović je nedavno u intervju za Deutsche Welle ustvrdio kako bi bio spreman na rat ukoliko se Republika Srpska pokuša odcijepiti od Bosne i Hercegovine.  HINA

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari