Pratite nas

Hrvatska

Tko će platiti režije za rezidenciju u Visokoj?

Objavljeno

na

Iako su se u složili oko proslave Oluje, predsjednica i premijer ponovno su u nesuglasju oko korištenja rezidencije u Visokoj ulici. Naime, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović za nju je, kako tvrdi Državni ured za upravljanje državnom imovinom, dobila račune za režije. S Pantovčaka poručuju da takve račune nisu dobili, te da ih, ne mogu ni platiti, jer predsjednica nikad zgradu nije preuzela.

5034 kune. Toliko iznose režije za veljaču i ožujak za rezidenciju u Visokoj ulici. Ured za upravljanje državnom imovinom proslijedio je račune na plaćanje Uredu predsjednice.

‘Kako su pristigli računi za još uvijek praznu nekretninu, tako je Državni ured kontaktirao Ured predsjednice, dosad se nisu povratno javili. S obzirom na mjesec travanj, računi se trebaju podmiriti’, poručili su iz DUUDI-ja.

Iz Ureda predsjednice poručili su nam da nikakvu obavijest za plaćanje računa za ovu rezidenciju u Visokoj ulici nisu dobili iz DUUDI-ja, te da zbog toga, kažu, nisu niti dužni platiti račun za struju.

Kao ni, kažu, račune za ostale režije.

Odlukom Vlade s kraja siječnja rezidencija u Visokoj ulici pripala je Uredu predsjednice.

Iz Ureda predsjednice tvrde kako fizičke primopredaje rezidencije nikada nije bilo, te kako je predsjednica nikada nije koristila, niti u njoj boravila. No, izvori iz Vlade kažu – bez obzira na to što je vila u Visokoj prazna, predsjednica mora plaćati trošak hladnog pogona.

U međuvremenu, kako se odugovlačilo s plaćanjem računa, na kraju ih je podmirio DUUDI. A u mjesecima koji dolaze ovakvih računa za rezidenciju u Visokoj ulici bit će još. Primjerice za vodu, za odvoz otpada. Ako se pita DUUDI, tko će ih ubuduće plaćati, još uvijek se ne zna.

[ad id=”68099″]

Tko je u pravu?

A tko je u ovoj priči u pravu? Čija je rezidencija u Visokoj? Na ova pitanja odgovorio je reporter Nove TV Andrija Jarak:

‘Rezidencija je u vlasništvu Državnog ureda za upravljanje imovinom. Činjenica je da je Vlada ustupila na raspolaganje uredu predsjednice kao što je i činjenica da njezin Ured tu zgradu nikad službeno nije preuzeo. Poprilično neozbiljno izgleda ovo prepucavanje i nadmudrivanje oko jedne rezidencije.

Predsjednica je u kampanji često spominjala tu zgradu kao jednu od mogućih lokacija za svoj buduči ured, ali je nikad je kažu u njezinom Uredu službeno nije zatražila. Vlada je ustupila zgradu na korištenje, bez prethodnih konzultacija. Predsjednica je osnovala stručno povjerenstvo koja mora odlučiti o lokaciji budućeg ureda. Nakon što naprave sigurnosnu i financijsku analizu izaći će s prijedlogom.

Iako to u Uredu ne žele potvrditi dojam je da predsjednica želi otići iz rezidencije na Pantovčaku na neku drugu lokaciju. Tad će se znati i kamo treba slati račune. Do tada, za Vladu je zgrada briga Predsjednice, a za Predsjednicu je ona i dalje briga Vlade. Ovu zgradu i dalje nitko ne koristi. A tko god platio račune za struju, vodu i odvoz smeća, to je novac svih nas poreznih obveznika.’

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Zagrebačka skupština izglasala proračun!

Objavljeno

na

Objavio

Zagrebački proračun je prošao! Andrija Mikulić je objavio da je 26 zastupnika glasalo za proračun, 24 ih je bilo protiv.

Za proračun je glasalo 26 zastupnika, njih 24 je glasalo protiv, a nitko nije bio suzdržan.

Gradonačelnik Milan Bandić prihvatio je sve HDZ-ove amandmane, a oporba nije uložila niti jedan amandman na prijedlog proračuna, koji ocjenjuje megalomanskim i smatra da ne donosi dobrobit građanima.

Pročelnica Gradskog ureda za financije Daniela Juroš Pečnik istaknula je da je proračun u odnosu na prošlu godinu veći za 185 milijuna kuna te da je razlika u odnosu na prošlu godinu četiri puta veće povlačenje sredstava iz EU fondova i nešto veće kreditno zaduženje za kapitalna ulaganja.

Poručila je da bi nedonošenje proračuna ugrozilo povlačenje iz europskih fondova u iznosu od 500 milijuna kuna.

Glasove Bandiću za proračun osigurali zastupnici HSS-a, HSLS-a i Nezavisne liste Zagreb

Tri glasa potrebna za izglasavanje novog zagrebačkog proračuna Milanu Bandiću su osigurali glavni tajnik HSS-a Ilija Ćorić, HSLS-ov zastupnik Miroslav Polovanec i zastupnik Nezavisne liste Zagreb Jozo Milićević, doznaje se nakon što je s 26 glasova prema 24 u Gradskoj skupštini prihvaćen prijedlog gradskog proračuna za 2019.

Zastupnici Gradske skupštine u četvrtak su većinom podržali novi zagrebački proračun težak 8,19 milijardi kuna, koji je veći za 185 milijuna kuna u odnosu na ovu godinu.

Prije glasovanja zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću nedostajale su tri ruke do potrebne većine od 26 glasova, budući da je prethodno raskinuo koaliciju s Neovisnima za Hrvatsku koji imaju pet gradskih zastupnika.

Rasprava o proračunu bila je obilježena stankama klubova i iznenadnim dolaskom Milana Bandića u Starogradsku vijećnicu, koji se tamo jutros pojavio unatoč tome što se nalazi u bolnici zbog plućne embolije.

Bandić se prije glasovanja o prijedlogu proračuna vratio u bolnicu nakon što je, očito, dogovorio potrebnih 26 glasova.

(Hina)

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Predsjednica o nabavci izraelskih F-16: Inzistiram da Hrvatska dobije ono što je dogovoreno

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović danas je komentirala posao nabavke borbenih zrakoplova F-16 Barak od Izraela.

Kolinda Grabar-Kitarović je potvrdila novinarima da je razgovarala s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom o problemima oko kupovine izraelskih borbenih zrakoplova F-16, dodajući da nije znala za probleme oko dozvole za koju se Izrael obvezao ishoditi od SAD-a za prodaju svojih zrakoplova.

Kaže da je jednom prilikom podsjetila Netanyahua i američkog predsjednika Donalda Trumpa da Hrvatska to čeka. Tada je to, kaže, shvaćala kao birokratski postupak od kojeg ni SAD nisu imune.

“Tad se nisu očitovali ni jedan ni drugi ni o čemu niti smo znali. Rekao mi je sam premijer da ni on nije znao da su postojali neki problemi. O tome sam i ja saznala dva tjedna kasnije”, rekla je Grabar-Kitarović, dodajući da Hrvatska na to ne može utjecati jer je riječ o tehničkim pregovorima SAD-a i Izraela.

Dodala je i kako još uvijek očekuje neke detalje od veleposlanstva SAD-a u Zagrebu, no s njihovim veleposlanikom Robertom Kohorstom razovarala je u utorak.

“Sinoć sam pitala veleposlanika i iz razgovora zaključujem da u ovom slučaju, obzirom da je riječ o ogromnom poslu koji će odrediti nacionalnu sigurnost, a i budućnost Oružanih snaga RH…

Naravno, riječ je o ogromnim novcima, i zato treba postupati transparentno i odgovorno. Mislim da je u ovoj situaciji bolje ići temeljito u tom procesu nego ga okončati na brzinu. Jer apsolutno inzistiram da Hrvatska dobije ono što smo dogovorili i po cijeni po kojoj je to dogovoreno.

U konačnici je, naravno, odluka na Vladi. Ali koliko sam čula od veleposlanika ovaj postupak bi mogao potrajati još koji tjedan. Koliko točno ne znam”, kaže Grabar-Kitarović.

Ponovila je da je izraelska ponuda, od četiri koje je Hrvatska razmatrala, bila “daleko najbolja u svim svojim elementima”.

Postupak oko nabavke zrakoplova vodilo je Ministarstvo obrane, a ona je, kaže, tu i tamo bila izvješćivana o nekim elementima “uključujući od strane Amerikanaca da oni žele da budemo svi sigurni da Hrvatska u konačnici neće platiti bilo kakve dodatne novce za cijeli ovaj posao sa zrakoplovima”.

“Svojevremeno je bilo čak i otpora pri hrvatskom zadržavanju borbenog prostora, jer se smatralo da to nije jedna od sposobnosti koje bi Hrvatskoj trebale.

Međutim, riječ je o suverenoj odluci, Amerikanci su prihvatili da je riječ o suverenoj odluci i Hrvatska je političkim konsenzusom odlučila zadržati borbeno zrakoplovstvo. Bilo je pitanje najbolje ponude, sad ćemo vidjeti što će se odvijati”, rekla je.

“Naravno, nije sad pitanje dana, međutim, ja ipak upozoravam na taj učinak vremena, jer nažalost remont MIG-ova 21 2013. godine em je završio neslavno i većina tih zrakoplova je prizemljena na Plesu.

S druge strane, oni koji malo bolje razumiju tehnologiju, MIG 21 je zrakoplov druge generacije koji se ne može nositi sa zrakoplovima četvrte generacije, kao što je F-16 ili pak MIG 29 i tako dalje.

Očito je da, ako želimo zadržati borbeno zrakoplovstvo, moramo ići u nabavku zrakoplova”, rekla je predsjednica, dodavši da bi ona bila najsretnija da su se mogli kupiti novi, ali da ipak treba pokazati odgovornost te da ima drugih troškova koje zemlja ima.

 

Amerikanci odobrili prodaju izraelskih zrakoplova Hrvatskoj

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Poduprite naš rad


Donacijom podržite Kamenjar.com! Hvala!Komentari