Pratite nas

Hrvatska

Tko će platiti režije za rezidenciju u Visokoj?

Objavljeno

na

Iako su se u složili oko proslave Oluje, predsjednica i premijer ponovno su u nesuglasju oko korištenja rezidencije u Visokoj ulici. Naime, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović za nju je, kako tvrdi Državni ured za upravljanje državnom imovinom, dobila račune za režije. S Pantovčaka poručuju da takve račune nisu dobili, te da ih, ne mogu ni platiti, jer predsjednica nikad zgradu nije preuzela.

5034 kune. Toliko iznose režije za veljaču i ožujak za rezidenciju u Visokoj ulici. Ured za upravljanje državnom imovinom proslijedio je račune na plaćanje Uredu predsjednice.

‘Kako su pristigli računi za još uvijek praznu nekretninu, tako je Državni ured kontaktirao Ured predsjednice, dosad se nisu povratno javili. S obzirom na mjesec travanj, računi se trebaju podmiriti’, poručili su iz DUUDI-ja.

Iz Ureda predsjednice poručili su nam da nikakvu obavijest za plaćanje računa za ovu rezidenciju u Visokoj ulici nisu dobili iz DUUDI-ja, te da zbog toga, kažu, nisu niti dužni platiti račun za struju.

Kao ni, kažu, račune za ostale režije.

Odlukom Vlade s kraja siječnja rezidencija u Visokoj ulici pripala je Uredu predsjednice.

Iz Ureda predsjednice tvrde kako fizičke primopredaje rezidencije nikada nije bilo, te kako je predsjednica nikada nije koristila, niti u njoj boravila. No, izvori iz Vlade kažu – bez obzira na to što je vila u Visokoj prazna, predsjednica mora plaćati trošak hladnog pogona.

U međuvremenu, kako se odugovlačilo s plaćanjem računa, na kraju ih je podmirio DUUDI. A u mjesecima koji dolaze ovakvih računa za rezidenciju u Visokoj ulici bit će još. Primjerice za vodu, za odvoz otpada. Ako se pita DUUDI, tko će ih ubuduće plaćati, još uvijek se ne zna.

[ad id=”68099″]

Tko je u pravu?

A tko je u ovoj priči u pravu? Čija je rezidencija u Visokoj? Na ova pitanja odgovorio je reporter Nove TV Andrija Jarak:

‘Rezidencija je u vlasništvu Državnog ureda za upravljanje imovinom. Činjenica je da je Vlada ustupila na raspolaganje uredu predsjednice kao što je i činjenica da njezin Ured tu zgradu nikad službeno nije preuzeo. Poprilično neozbiljno izgleda ovo prepucavanje i nadmudrivanje oko jedne rezidencije.

Predsjednica je u kampanji često spominjala tu zgradu kao jednu od mogućih lokacija za svoj buduči ured, ali je nikad je kažu u njezinom Uredu službeno nije zatražila. Vlada je ustupila zgradu na korištenje, bez prethodnih konzultacija. Predsjednica je osnovala stručno povjerenstvo koja mora odlučiti o lokaciji budućeg ureda. Nakon što naprave sigurnosnu i financijsku analizu izaći će s prijedlogom.

Iako to u Uredu ne žele potvrditi dojam je da predsjednica želi otići iz rezidencije na Pantovčaku na neku drugu lokaciju. Tad će se znati i kamo treba slati račune. Do tada, za Vladu je zgrada briga Predsjednice, a za Predsjednicu je ona i dalje briga Vlade. Ovu zgradu i dalje nitko ne koristi. A tko god platio račune za struju, vodu i odvoz smeća, to je novac svih nas poreznih obveznika.’

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Svečano obilježena 28. obljetnica osnutka specijalnih postrojbi HV-a

Objavljeno

na

Objavio

Svečano obilježavanje 28. obljetnice osnutka specijalnih postrojbi Hrvatske vojske i Dana Zapovjedništva specijalnih snaga (ZSS) održano je u srijedu, 22. svibnja 2019., u vojarni “Stožerni brigadir Ante Šaškor” u Delnicama.

Foto: MORH / T. Brandt

Uz djelatnike ZSS-a i bivše zapovjednike te druge pripadnike specijalnih postrojbi HV-a, obilježavanju su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, zapovjednik NATO-ova Zapovjedništva za specijalne operacije (NSHQ) američki viceadmiral Colin J. Kilrain, izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice HV-a Zrinko Petener, zamjenik načelnika GS OSRH general-pukovnik Drago Matanović, čelnici i zapovjednici ustrojstvenih cjelina MORH-a i HV-a, ratni zapovjednici postrojbi HV-a, predstavnici specijalnih snaga iz Republike Poljske i Republike Slovenije te Vojno-diplomatskog zbora, kao i udruga proizašlih iz Domovinskog rata, MUP-a, lokalne samouprave i drugi, priopćio je MORH

Obilježavanje je počelo misnim slavljem u crkvi svetog Ivana Krstitelja u Delnicama, a potom je u vojarni “Stožerni brigadir Ante Šaškor” održana ceremonija imenovanja dvorana po poginulim pripadnicima specijalnih postrojbi.

“Bojnik Ferdinand-Ferdo Sučić” novo je ime dvorane za sastanke u zgradi Zapovjedništva, dvorana za sastanke u Taktičko-operativnom središtu nazvana je “Bojnik Joško Kapetanović”, a Vojnički klub “Poručnik Ivica Opačak-Pajo”.

U ceremoniji su sudjelovali i članovi obitelji trojice poginulih specijalaca. Potom su izaslanstva posjetila spomen-sobu u vojarni i položila vijence te upalila svijeće kod spomen-križa u čast poginulim i umrlim pripadnicima specijalnih postrojbi.

Tijekom središnje svečanosti na strojilištu vojarne nazočnima se obratio ministar obrane Krstičević, istaknuvši zadovoljstvo što se imenovanjem dvorana čuva uspomena na junake Domovinskog rata: “Danas je u našim molitvama i sjećanjima sedamdeset i šest pripadnika specijalnih snaga Hrvatske vojske koji su položili svoje živote u obrani domovine. Hvala im, i hvala njihovim obiteljima što danas možemo živjeti u miru, u slobodnoj domovini”.

Podsjetivši na projekte uvođenja novih sposobnosti, opremanja i modernizacije te poboljšavanja uvjeta života i rada specijalnih i ostalih postrojbi HV-a, ministar je zaključio: “Zajedno smo obnovili Hrvatsku vojsku i vratili joj pobjednički sjaj iz Domovinskog rata!” Pripadnicima ZSS-a je poručio: “Od vas tražim da nastavite kao i dosad neumorno raditi i vježbati. Svoju vrijednost dokazali ste puno puta, kako u ratu, tako i u operacijama i misijama potpore miru. Ali to je vojnički život. Svaki dan je novi dan ratnika i svaki dan ratnik se dokaže. Vi ste specijalci, ratnici, elita vojske pobjednika. Vrh ste koplja Hrvatske vojske. Nastavite voditi primjerom”.

Foto: MORH / T. Brandt

Viceadmiral Colin J. Kilrain zahvalio je Hrvatskoj, hrvatskim vojnicima i specijalcima na njihovoj potpori NATO-u. “Impresioniran sam kvalitetom vaših vojnika, dočasnika i časnika. NATO se nalazi pred mnogim izazovima i niti jedna članica na njih ne može odgovoriti sama. Hrvatska je mala zemlja, no njezin doprinos NATO-u je velik”, rekao je viceadmiral, dodavši da izražava punu potporu razvoju Međunarodnog središta za obuku helikopterskih posada i timova za provedbu zadaća specijalnih zračnih operacija (MSAP) u Zadru u NATO centar izvrsnosti. “Mnogo je posla, no računamo na Hrvatsku i znam da ćemo učiniti velike stvari u budućnosti”, zaključio je Kilrain.

Izaslanik predsjednice RH Zrinko Peterner rekao je da je Hrvatska kao dio NATO-a sigurna zemlja, no okružje i krizna žarišta u svijetu daju posebnu ulogu specijalnim snagama, stoga se one trebaju stalno razvijati i prilagođavati. Zahvalio je pripadnicima ZSS-a na stalnoj težnji ka izvrsnosti u zadaćama koje provode u Hrvatskoj i inozemstvu.

General-pukovnik Drago Matanović pripadnicima ZSS-a poručio je: “Uigrani, obučeni, precizni, prilagodljivi svim uvjetima i svakom zahtjevu, vi ste profesionalci i elita u punom smislu riječi. Tijekom proteklih 28 godina profilirali ste se u vrhunski obučenu i opremljenu specijalnu postrojbu na ponos Hrvatske vojske.”

Zapovjednik ZSS-a brigadni general Perica Turalija podsjetio je na dane Domovinskog rata, kada su specijalne snage pokazivale hrabrost i sposobnost na nizu bojišnica i operacija. Danas njihovu tradiciju i domoljublje baštini ZSS, provodi operacije na kopnu, moru i u zraku, zadržava postojeće sposobnosti, razvija nove i poželjan je međunarodni partner.

Tijekom središnje svečanosti najistaknutijim pripadnicima ZSS-a dodijeljena su promaknuća, nagrade i pohvale, a program je završen prikazom borilačkih vještina i pokaznom vježbom pripadnika ZSS-a.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Predsjednica: Trebamo biti usmjereni na rast, globalnu konkurentnost i dobrobit ljudi

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitaroviću srijedu je na otvorenju međunarodnog znanstvenog skupa o europskim izazovima u Bolu na Braču ocijenila da EU i svaka država članica trebaju biti usmjereni na rast, globalnu konkurentnost i dobrobit ljudi, priopćeno je iz njezinog Ureda.

Komentirajući na skupu pod nazivom „Challenges of Europe: Growth, Competitiveness, Innovation and Well-being“ trenutačna geopolitička i gospodarska pitanja s makro razine, predsjednica je rekla kako je politika s dugoročnim ciljevima i vizijom dobitna kombinacija za Europu. No, smatra kako nedostaje jasna vizija i strategija – za cijelu EU, kao i za svaku pojedinačnu državu članicu.

“Ako se usredotočimo samo na probleme, umjesto na ciljeve, ne uviđamo širu sliku i to nas odvraća od onoga na što bismo trebali biti usmjereni: na rast, globalnu konkurentnost i dobrobit naših ljudi. Uvjerena sam kako ćemo se ciljno orijentiranim razmišljanjem moći nositi sa svim navedenim pitanjima s mnogo većom učinkovitošću i uspjehom”, istaknula je Grabar-Kitarović, kazavši kako bi kao zajednica trebali postaviti jasne ciljeve kako bismo postigli i potaknuli rast, konkurentnost, inovacije i dobrobit.

U tom pogledu, svi bismo trebali odraditi svoj dio na nacionalnoj, odnosno regionalnoj razini unutar EU, poručila je predsjednica dodavši kako stavljanje jačeg naglaska na postizanje kohezijskih ciljeva EU-a treba biti među prvim zadaćama.

U priopćenju se navodi da je Grabar-Kitarović naglasila i Inicijativu triju mora koja teži pridonijeti gospodarskom razvoju Srednje Europe, kako bi se ostvarila realna konvergencija ekonomija zemalja Inicijative prema europskom Zapadu, posebno kroz razvitak međusobnih infrastrukturnih veza – energetskih, prometnih i digitalnih.

“Ova Inicijativa je u svojoj srži usmjerena na boljitak cijele Europske unije, jer jaka Srednja Europa znači i snažniju Europu u cjelini. Posebice se to odnosi na njezinu energetsku neovisnost i sigurnost, gospodarsku, socijalnu i teritorijalnu koheziju te ukupnu otpornost EU na globalnoj razini naspram različitih izazova s kojima se suočavamo”, rekla je.

Poručila je i da će Hrvatska, kada ispuni ciljeve na vanjskom i na domaćem planu, stati “rame uz rame“ s najrazvijenijim zemljama i kao takva nastaviti graditi bolju i prosperitetniju budućnost Europe, navodi Ured predsjednice.

Grabar-Kitarović se u Bolu susrela i sa štićenicima i osnivačima Udruge roditelja djece s poteškoćama u razvoju “Brački poljupci“, te pohvalila njihove aktivnosti s ciljem osiguranja stručne pomoći i aktivnosti neophodnih za razvoj i napredak djece s poteškoćama u razvoju, imajući u vidu specifičnost života na otoku i udaljenost specijaliziranih ustanova.

Susrela se i s organizatorima teniskog turnira za žene WTA Croatia Bol Open, koji su je pozvali na turnir – četvrto izdanje jedinog WTA turnira u ovom dijelu jugoistočne Europe.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari