Connect with us

Gospodarstvo

Tko iskreno pomaže potrošačima, a tko ih gura u dužničko ropstvo?

Objavljeno

-

Ipak, gramzljivost trgovaca, osobito u ovo predblagdansko vrijeme prije Uskrsa, čini se ne može zaustaviti nikakav državni intervencionizam. Njihovu lakomost mogu kazniti jedino potrošači u potrazi za korektnim trgovinama i centrima uz pomoć aplikacije „Kretanje cijena“.

Piše: Kazimir Mikašek-Kazo

Državni intervencionizam u tržišnoj ekonomiji bez ikakve sumnje ima svoja ograničenja, no u vrijeme velike kriza uzrokovane covidom-19 i ratom u Ukrajini, ograničeni  državni intervencionizam dobiva legitimitet uglednih ekonomista, tržišta i svekolike javnosti. Doista, ograničeni solidarni državni intervencionizam je opravdan kada tržište ne može samostalno pronaći adekvatne odgovore na krizu. Krize se javljaju u određenim ciklusima, stoga i državna intervencija kao takva mora biti pravovremena i vremenski ograničena. U tom smislu važno je osigurati praćenje ekonomskih kretanja, cijena i rasta inflacije na unutarnjem, ali i na vanjskom tržištu, jer recentne krize prelijevaju se iz vana na tržište u Republici Hrvatskoj. Država treba pravovremeno prepoznati signale usporavanja ekonomije i na vrijeme prevenirati nekontroliranu eksploziju krize. U tom kontekstu potrebno je donijeti  programe i alate za ovladavanje krizom, koji uključuju pravovremeno zaduživanje na domaćem i stranom tržištu kapitala kod međunarodnih financijskih institucija, kako bi se tržištu osigurala likvidnost. Koronakriza nam je pokazala koliko je bilo  važno osigurati likvidnost na tržištu, spasiti poduzeća, isplaćivati redovne plaće, mirovine i druga socijalna davanja. Iz današnje perspektive svjedočimo relevantnim statističkim podatcima da sva nabrojena davanja sukcesivno rastu, a blagodati takvih ekonomskih politika dobit će svoj puni smisao nakon obuzdavanja inflacije koja znatno usporava.

Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja učinili su baš sve da danas imamo mir, stabilnost i tržišnu ravnotežu, a dokaz tome je situacija u kojoj nismo imali socijalne frakture, štrajkove i nemire što su mnogi priželjkivali kako bi dokazali nesposobnost ove administracije.

Zamrzavanje cijena energenata, koji su uvijek glavni okidač rasta inflacije i kontrola cijena osnovnih prehrambenih proizvoda naišlo je na razumno odobravanje velike većine ekonomskih stručnjaka i potrošača. U tom kontekstu, razumni ljudi neopterećeni politikantstvom, pozdravljaju svaku inicijativu koja ima za cilj obuzdati rast cijena, a jedna od tih inicijativa svakako je aplikacija „Kretanja cijena“. Oni koji se ovakvim i sličnim inicijativama sprdaju i nazivaju ih komunističkim „Sekretarijatom za cijene“, zapravo potiču nekontrolirani rast cijena i inflacije i guraju građane u siromaštvo i dužničko ropstvo. Guraju ih u nemire, razdor i pakao što nam je svojevremeno obećao aktualni predsjednik Milanović. Guraju nas u pakao i nude se kao spasonosno rješenje da nas iz tog pakla izvuku. Bez stvaranja pakla oni politički jednostavno ne postoje!

Aplikacija „Kretanje cijena“ smišljena u timu ministra Davora Filipovića i njegovog posebnog savjetnika Jurice Lovrinčevića, apsolutno ima svoj stvaran, ali i psihološki učinak kako na trgovce, tako i na građane-potrošače, jer im sugerira jednu novu filozofiju svijesti o trošenju vlastitog novca u trgovačkim centrima. Jedan euro cent, kao najmanja platežna jedinica novca, danas je 7,5  puta vrjedniji od jedne lipe i stvarno ga je potrebno tri puta okrenuti na dlanu prije odluke u kojoj trgovini ili trgovačkom centru ga ostaviti. Osim toga, aplikacija „Kretanje cijena“, pruža mogućnosti izbora najjeftinijih roba i uspoređivanja cijena  u trgovačkim centrima i sugerira novi način planiranja kupovanja što kod potrošača u Hrvatskoj do sada nije bio dominantan običaj. Ipak, gramzljivost trgovaca, osobito u ovo predblagdansko vrijeme prije Uskrsa, čini se ne može zaustaviti nikakav državni intervencionizam. Njihovu lakomost mogu kazniti jedino potrošači u potrazi za korektnim trgovinama i centrima uz pomoć aplikacije „Kretanje cijena“.

Ovakav način omogućit će građanima da vide tko je od trgovaca korektan, a tko ne. Tome će pridonijeti upravo ove ‘bijele liste’. Nemamo iluziju da možemo ograničiti sve cijene u državi, rekao je ministar Filipović

Cilj aplikacije za kretanje cijena je utjecati na eventualna povećanja cijena i trend kretanja inflacije jer, kad građani vide tko je korektan, i oni će to znati cijeniti. Internetskoj stranici moći će se pristupiti mobitelom i računalima, rekao je na konferenciji za novinare ministar Davor Filipović u petak.

Aplikacija za praćenje cijena od danas je dostupna građanima, a možete joj pristupiti ovdje.

Trgovci koji su na toj tzv. “bijeloj listi” su Konzum, Tommy i KTC i oni su Ministarstvu dostavili sve tražene podatke, a to je oko 350 artikala čije će cijene građani moći usporediti svakih 15 dana.

Foto: Vlada

– Ovakav način omogućit će građanima da vide tko je od trgovaca korektan, a tko ne. Tome će pridonijeti upravo ove ‘bijele liste’. Nemamo iluziju da možemo ograničiti sve cijene u državi, ne radimo ovo iz hira nego jer živimo u krizi.   – istaknuo je ministar koji je dodao kako je za izradu stranice utrošeno manje od 200.000 kuna.

SUDJELUJU TRI TRGOVAČKA LANCANova aplikacija Ministarstva: Moći će se pratiti cijene oko 300 proizvoda u čak 80 kategorija

Ministar Filipović je istaknuo je da će se aplikacija konstantno nadograđivati i da će sami skupiti informacije o cijenama ako ih trgovački lanci ne dostave.

Kazimir Mikašek-Kazo

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari