Connect with us

Politika

Tko je bila Bugojanska skupina i zašto je 1972. htjela podići Hrvate na ustanak?

Objavljeno

-

Socijalistička Jugoslavija temeljila je svoju stabilnost na vrlo snažnom sustavu sigurnosti, koji su činili golem policijsko-vojni aparat te vrlo razgranate obavještajne službe koje su operirale i u zemlji i u inozemstvu. A za stalnu budnost brinula se Komunistička partija i njezino brojno članstvo infiltrirano u sve pore društva.

Upravo zbog toga hrvatska politička emigracija, koja se nije mogla pomiriti s državom u kojoj se Hrvati nisu osjećali ni ravnopravnima ni slobodnima, nikad nije uspjela ozbiljnije destabilizirati mrski joj režim. Unatoč tomu, borba protiv jugoslavenske države nikad nije potpuno prestala.

Tajna organizacija Hrvatsko revolucionarno bratstvo 

U tome se posebno istaknulo Hrvatsko revolucionarno bratstvo (HRB), koje je Jugoslaviji zadalo jedan od najvećih udaraca i prisililo je na dodatno osnaživanje sigurnosnog aparata. HRB je bio tajna organizacija osnovana u Australiji koja se u svojim temeljnim dokumentima definirala kao „borbena organizacija svjesnih hrvatskih rodoljuba, koji su postavili zadaću osloboditi hrvatski narod od tuđinskoga nasilja, te državu Hrvatsku ponovo uskrisiti u njezinim etničkim i povijesnim granicama“. Preduvjet za to bilo je, dakako, rušenje Jugoslavije oružanom borbom. 

Nakon neuspješnih akcija dviju manjih skupina ubačenih u Jugoslaviju 1963. i 1967., HRB se odlučio za opsežniju akciju s ambicioznim ciljem da se u hrvatskom narodu podigne ustanak i uspostavi neovisna hrvatska država.

Akcija Feniks-72

Bila je to akcija kodnog naziva Feniks-72 koja je počela u lipnju 1972., a u njoj je sudjelovalo 19 pripadnika HRB-a. Gerilska skupina, koja je austrijsko-jugoslavensku granicu prešla 20. lipnja 1972., poslije je nazvana i Bugojanska skupina jer se iskrcala u podnožju planine Raduše u blizini Bugojna u Bosni i Hercegovini.

Tko su bili članovi Bugojanske skupine? Koje su bile njihove sudbine? Jesu li feniksovci bili teroristi ili borci za slobodu? Tajni dokumenti, stručne analize, ispovijesti svjedoka, sudbine obitelji… Sve odgovore donosi  Večernjakov specijal – Bugojanska skupina! Specijal Bugojanska skupina izašao je u nedjelju 17. listopada uz Večernji List (cijen 15,00 kuna)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari