Connect with us

Politički rentgen

Tko je bio ministar obrane, premijer i predsjednik države u vrijeme ovih afera?

Objavljeno

-

Ilustracija/arhiva

…..Treba li uopće podsjećati hrvatsku javnost tko je u vrijeme brutalne korupcije u samom vrhu MORH-a i VSOA-e, bio ministar obrane, premijer i predsjednik Republike Hrvatske?…..

Piše: Kazimir Mikašek-Kazo

Javna sjednica Vrhovnog suda Republike hrvatske u aferi „MIG-ovi“ zakazana je za danas, a o žalbama u slučaju VSOA (Vojna sigurnosno-obavještajna agencija) raspravljat će se 25. studenoga.

Optužnica u slučaju afere „MIG-ovi“, bila je podignuta 2017. kada je počelo i suđenje, spis je na Vrhovni sud zaprimljen u studenom 2019., a sudac izvjestitelj ga je dobio u rad početkom prosinca 2019.

U aferi VSOA svojevremeno je završio cijeli vrh te agencije. Optužnica je podignuta u rujnu 2013., suđenje je počelo u ožujku 2014., a nepravomoćna presuda je donesena u siječnju 2018., dok je Vrhovni sud spis zaprimio sredinom travnja 2019., a sudac izvjestitelj ga je u rad dobio krajem travnja 2019.
Tom presudom bivši ravnatelj VSOA-e Darko Grdić nepravomoćno je osuđen na jedinstvenu kaznu od tri godine zatvora zbog zlouporabe položaja. Na istu kaznu osuđen je i njegov nekadašnji zamjenik Ognjen Preost.

Evo što je o tim aferama u doba Milanovićevog vlastodržja kazala predsjednica Kolinda Grabar Kitarović?

„Naravno da se borim s korupcijom u sigurnosno-obavještajnom sustavu. Pa taj sam sustav naslijedila od Ive Josipovića i Zorana Milanovića opterećen jednim od najvećih korupcijskih skandala od samostalnosti Hrvatske. I danas je u tijeku drugostupanjski postupak protiv Darka Grdića i Ognjena Preosta, zbog nezapamćene korupcije i pronevjere milijunskih iznosa u Vojnoj sigurnosno-obavještajnoj agenciji. Ne očekujete valjda da je korupcijska hobotnica u kojoj je takav kriminal bio moguć istrijebljena preko noći.

Do kuda je ta hobotnica dosezala pokazuje najbolje činjenica kako je Ognjen Preost umirovljen samo tri dana nakon što je razriješen dužnosti zbog pokretanja istrage, a Darko Grdić je umirovljen jedan dan prije podizanja optužnice. Time je Milanovićev ministar obrane Kotromanović zaštitio Grdića i Preosta od zasluženog nečasnog otpusta i omogućio im da uživaju visoku generalsku mirovinu. To je korupcija najvišeg reda. I protiv takvog sustava se borim i borit ću se“!

„Uzeli milijune namijenjene doušnicima: Ovo su bivši šefovi VSOA-e koje je prozvala predsjednica! Tako su glasile naslovnice mainstreama u vrijeme otkrića tih afera“.

Treba li uopće podsjećati hrvatsku javnost tko je u vrijeme brutalne korupcije u samom vrhu MORH-a i VSOA-e bio ministar obrane, premijer i predsjednik Republike Hrvatske? Da se ovdje ne radi o politikantskim insinuacijama već o ozbiljnoj korupciji u vrhu države, svoj pravorijek su donijeli sudovi kada su nepravomoćno osudili aktere tih nečasnih djela na ozbiljne godine robije.

Predsjednik Milanović očajnički želi prikriti tragove svoje suspektne i neuspješne vladavine, izmišljajući uličarski sukob s ministrom Banožićem koji je glavna meta, jer se Plenković jednostavno ne da uvući u taj jadni oblik javne komunikacije. Onako usput, želi potpuno ovladati vojnim vrhom i obavještajnim sustavom u Republici Hrvatskoj u grčevitoj kampanji za svoj drugi mandat na Pantovčaku.

Zoran Milanović je konačno danas pobliže doznao što je to 9. gardijska brigada “Vukovi“ i Motorizirana bojna ‘Vukovi’, boraveći u Gospiću na obilježavanju 29. obljetnice ustrojavanja postrojbe.

“Nemojte me ništa pitati o Banožiću”, rekao je novinarima.

“Idem kod Svetog oca za dva tjedna, strahujem da Banožić i njegovu ostavku ne zatraži, kako je krenulo”, kaže.

Eto, predsjednik, naša dika, usporedio se ni manje ni više nego s Papom Franjom!? Čini se ipak da mu te viceve piše Stjepan Mesić osobno?

Kazimir Mikašek-Kazo

Milanović: Strahujem da Banožić ne zatraži i papinu ostavku

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari