Pratite nas

A tko je branio vama i SDP-u da oformite svoje dobrovoljačke postrojbe “Josip Broz”, “Edvard Kardelj” i “Većeslav Holjevac” i pošalje ih u obranu Vukovara?

Objavljeno

na

A tko je branio vama i SDP-u da oformite svoje dobrovoljačke postrojbe “Josip Broz”, “Edvard Kardelj” i “Većeslav Holjevac” i pošalje ih u obranu Vukovara?

Objavljujemo pismo naseg čitatelja, upućeno onima koji veličine koje su branile Vukovar i Hrvatsku proglašavaju fašistima… ali svaka sila za vremena..

hosVolim Dorinu. Proizvodi ju tvornica Kraš. Nekad se zvala Union i nalazila se na mjestu današnjeg Branimir Centra u Zagrebu. Stari zagrepčani kažu da se miris čokolade širio uokolo… Nakon nasilne nacionalizacije nazvana je po komunističkom zločincu Josipu Krašu. I danas se tako zove.

Obožavao sam one stare tramvaje T101 proizvedene 50-ih, bili su u službi do prije par godina. Proizvela ih je slavna tvornica Đuro Đaković, nazvana po komunističkom zločincu. Prije toga zvala se “Prva jugoslavenska tvornica vagona, strojeva i mostova dd Brod na Savi”.

Siemensova podružnica u Hrvatskoj nakon 2.svjetskog rata oteta je vlasnicima i nasilno nacionalizirana. Nosi ime Rade Končar, po komunističkom zločincu. Nema ga tko nije imao posla s Končarom. Kućanski aparati, tramvaji, vlakovi i još mnogo toga…

Ako si rođen u Zagrebu (osim možda novijih generacija), navijaš za Dinamo! Ime je klubu nametnuto nakon 2.svjetskog rata, baš kao što je i Viktorija preimenovana u Crvenu lokomotivu. U 90-ima klub nosi druga imena, da bi dolaskom reformiranih komunista opet postao Dinamo.

Rijetke su razglednice iz Zagreba na kojima nema HNK. Nalazi se na vjerojatno najljepšem zagrebačkom trgu. Trg prepun institucija – od Sveučilišta, preko Leksikografskog zavoda do Muzeja za umjetnost i obrt, Pravnog fakulteta, Muzičke akademije… Pričaju Zagrepčani da se nekada taj trg zvao Kazališni trg, a danas se po komunističkom zločincu zove Trg (samozvanog) maršala Tita.

Ako od Nacionalne i sveučilišne knjižnice poželite otići preko Save do Bundeka, u Novi Zagreb, ići ćete Avenijom Većeslava Holjevca, komunističkog zločinca, poslije rata osnivača zagrebačkih logora koje brojni nisu preživjeli, a kasnije i poznatog zagrebačkog gradonačelnika. Izgradnjom Mosta slobode premostio je Savu. Danas je to “usko grlo” jedna od najvažnijih prometnica sa vrlo gustim prometom. Malo je poznato da je Holjevac radio taj most prema projektu rađenom u NDH koji je u Njemačkoj u vrijeme rata dobio nagradu. Naravno, “ustaški projekt” je bio puno bolji, most je bio širi, navodno je imao predviđen i koridor za prugu… Danas se pokazuje zašto je verzija iz NDH bila puno bolja od Holjevčeve.

I tako, kažete, vas brine što IX. bojna HOS-a nosi ime “Rafael vitez Boban”  po časniku NDH Rafaelu Bobanu? A tko je branio vama i SDP-u da oformite svoje dobrovoljačke postrojbe “Josip Broz”, “Edvard Kardelj” i “Većeslav Holjevac” i pošalje ih u obranu Vukovara? Ako vam je poznat ratni put Rafaela Bobana, jasno vam je zašto je njegovo ime odabrano za ime postrojbe.

M.B./croative

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Događaji

U povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – povezivanje škola u Vukovaru, Širokom Brijegu i Chicagu

Objavljeno

na

Objavio

U subotu, 18. studenog 2017., u organizaciji Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, održana je videokonferencija u okviru pilot projekta Korijeni kojim se ostvarila suradnja osnovnih škola Dragutin Tadijanović iz Vukovara, Prve osnovne škole Široki Brijeg i Hrvatske škole Kardinal Stepinac Chicago pri župi Sv. Jeronima u Chicagu te Hrvatske škole pri Hrvatskom kulturnom centru Chicago.

Tijekom videokonferencije djeca iz Chicaga su pokazala što znaju o domovini i otpjevala pjesmu Bože čuvaj Hrvatsku, maleni Vukovarci održali su zanimljivo predavanje. Svojim vršnjacima pričali su o Gradu heroju, o mjestu kojem se svatko od nas nakloni i zahvali na žrtvi. Iz Širokog Brijega naglasili su da je najvažnije zajedništvo našeg naroda, ma gdje bili, jer nas veže jedna ljubav prema istoj domovini Hrvatskoj.

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, tom je prigodom poručio kako je projekt Korijeni usmjeren na izgradnju i jačanje zajedništva hrvatskog naroda, svijesti da smo jedan – nedjeljiv narod ma gdje živjeli te je prvenstveno usmjeren na djecu i mlade koji su budućnost Hrvatske „ Draga djeco iz Vukovara, Širokog Brijega i Chicaga stvorite nova prijateljstva utemeljena na činjenici da ste Hrvati, da dijelite jedan jezik jednu povijest, jednu kulturu i jednu budućnost. A svaki vaš uspjeh je hrvatski uspjeh, dogodio se on u Vukovaru, u Chicagu ili u Širokom Brijegu.

Svi ga zajedno iščekujemo i svi ćemo ga zajedno slaviti, a Vaša hrvatska država se s Vama i danas već ponosi“.

Cilj projekta Korijeni, između ostalog je, međusobno upoznavanje i zbližavanje djece iz Republike Hrvatske, BiH i iseljeništva u osnovnoškolskoj dobi, radi jačanja svijesti o nedjeljivosti hrvatskog naroda i poticanja njegovog zajedništva, ali i  svladavanja komunikacijskih barijera između Hrvata u Republike Hrvatske i izvan nje, poglavito među najmlađim generacijama.

facebook komentari

Nastavi čitati

Reagiranja

Mladen Pavković: Sramota. U svijetu nitko  ne zna ništa o Vukovaru!

Objavljeno

na

Sipa Press

Prolazi još jedna obljetnica sjećanja na nevine žrtve Grada Vukovara, ali i Škabrnje u hrvatskom obrambenom Domovinskome ratu. Koliko djeca u školi uistinu znaju o ovim velikim tragedijama hrvatskog naroda, koliko znaju o agresorima? Malo ili ništa. Međutim, još je žalosnija činjenica da se recimo o onome što se događalo u Vukovaru tijekom 1991. gotovo ne zna ništa u Europi, a kamoli u svijetu.

Mnogi ne znaju ni pokazati na zemljopisnoj karti gdje je Vukovar, a kamoli Škabrnja, iako je riječ o jednoj od najvećih ratnih katastrofa nakon II. svjetskog rata. O ovom razorenom gradu vrlo malo ili bolje rečeno ništa ne znaju ni žitelji susjednih država, poput Madžarske, Italije…

U školama diljem Europe se ne uči o Domovinskome ratu. Tome se ne treba čuditi kad se ni u hrvatskim školama ovoj temi ne pridaje zaslužena pažnja. Međutim, što rade hrvatska veleposlanstva diljem svijeta, je li ona barem prigodom ovakvih događanja upozoravaju tamošnje medije, odnosno iznose istinitu sliku o onome što ste događalo na ovim prostorima? Prema šutnji europskih medija vrlo lako se da zaključiti da se u ime nečijih interesa ova tema zaobilazi, marginalizira i prešućuje! Zašto?

S druge pak strane svjedoci smo da se svijetom širi lažna istina o Domovinskome ratu, pa čak i da se agresora pretvara u žrtvu. Nitko to ni demantira. To traje iz godine u godinu, pa će na kraju laž  ipak  postati – istina.

Dakle, pitanje glasi: što ste gospodo hrvatski veleposlanici učinili ili što činite da se 26 godina nakon okupacije Vukovara i Škabrnje zna o tim događajima u državama u kojima predstavljate Hrvate, odnosno zašto šutite, umjesto da „urličite“ o onome što ste nadamo se gledali i ovih dana u ovome gradu i ovome selu?

U vrijeme Domovinskoga rata hrvatska je diplomacija odnijela pobjedu, baš kao što su to učinili i mediji, ali u miru opet gubimo.

Ne, ništa se u Europi ne zna o Vukovaru, o bijelim križevima na Memorijalnom groblju ili pak o Ovčari.

Sramotno, ali je tako!

Inače, svjetski mediji su relativno dobro informirani o „ustaškoj Hrvatskoj“, pa i o „genocidu Hrvata nad Srbima“, o čemu im ne svjedoče samo Srbi, već i pojedini hrvatski (?) političari, domaće izdajice i dezerteri.

Mladen Pavković

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari