Connect with us

Pregled

Tko je hrabri pilot koji je iskočio iz gorućeg MIG-a 21

Published

on

U svojoj 20-godišnjoj karijeri nisam se susreo s takvim kvarom, a nisam ni čuo da se nekome takvo što dogodilo, kaže legendarni pilot

7fd8cc26d2d1671281ea1797e01f99b5

Na pilota Stanka Hrženjaka, koji je uspio spasiti živu glavu bez ugroze drugih katapultirajući se iz gorućeg MiG-a, ponosan je i njegov nekadašnji nastavnik i instruktor letenja, ali i njegov bivši ratni zapovjednik Danijel Borović iz Kneginca Gornjeg pokraj Varaždina. Riječ je o umirovljenom pukovniku HV-a koji je kao vojni pilot preletom iz Bihaća u Pulu 4. veljače 1992. iz JNA Hrvatskoj na raspolaganje stavio prvi borbeni zrakoplov MiG-21bis. Borović je poslije zapovijedao mladom pilotu Hrženjaku, koji je 1991. završio vojnu akademiju.

U ratu je Hrženjak sudjelovao u Oluji na nekim letačkim akcijama sukladno svojim sposobnostima. Jer pilot, kada završi akademiju, kao onaj je tko je završio autoškolu. Treba mu još barem pet godina daljnje obuke kako bi od njega postao potpuno uvježban borbeni pilot – ističe Borović, koji Hrženjaka pamti kao iznimno predanog i sposobnog pilota.

Hrženjak je bio jedan od onih koji su pozorno slušali i brzo svladavali nova znanja. Da nije bilo tako, on uostalom danas ne bi bio tu gdje je – kazao je Borović o tom pilotu koji je rodom iz Gornjeg Vratna u Varaždinskoj županiji.

Borović je sretan i ponosan što je Hrženjak uspio na ovakav način svladati velike probleme te ističe da se po tome vidi da je riječ o vrhunskom pilotu.

U svojoj 20-godišnjoj karijeri nisam se susreo s takvim kvarom, a nisam niti čuo da se nekome takvo što dogodilo – kazao je Borović i dodao kako i mlađi zrakoplovi od ovog mogu imati takve kvarove.

Riječ je o vrlo visokim tlakovima koji se stvaraju u sistemu hidraulike i može biti da se dogodio zamor materijala – komentirao je Borović.  (VečernjiList)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari