Connect with us

Nedjeljom u 14

Tko je ministar u Vladi Republike Hrvatske? Davor Filipović ili Frane Barbarić?  

Objavljeno

-

Umjesto da HEP bude „jači od struje“, bilo bi puno boje da je „HEP jači od korupcije“, jer ako nije, a nije, to bi moglo značajno naštetiti HDZ-u u svim nadolazećim izborima! Percepcija javnosti je neumoljiva!

 

Piše: Kazimir Mikašek-Kazo

 

HEP je najmoćnija državna tvrtka u državi i samim time kroz opskrbu tržišta i kroz cijene energenata značajno utječe na ukupan tijek hrvatskog gospodarstva, a posljedično tome utječe na rast BDP-a kao i na ukupnu inflaciju. Cijene osnovnih energenata struje i plina i ukupni energetski resursi u kontekstu viškova ili manjkova, u tržišnoj utakmici utječu na cijene proizvodnje i cijene konačnog proizvoda, što se onda reflektira na standard svih državljana i određuje njihovu kupovnu moć. HEP nije samo moćna energetska tvrtka u sintagmi „HEP- jači od struje“, ona je i  prvorazredna politička utvrda i ogledalo HDZ-a danas i svih vladajućih administracija u prošlosti, pa s tog gledišta treba promatrati sve turbulencije koje se recentno događaju u državi. Umjesto da HEP bude „jači od struje“, bilo bi puno boje da je „HEP jači od korupcije“, jer ako nije, a nije, to bi moglo značajno naštetiti HDZ-u u svim nadolazećim izborima! Percepcija javnosti je neumoljiva!

U tom kontekstu svi se pitaju zbog čega HEP kao monopolist na tržištu struje i plina troši silne milijune na marketing reklamirajući sam sebe, kao da se grčevito bori za opstanak na tržištu na kojemu je dominantan? Ne kupuje li netko na taj način medije i ne štite li na taj način svoj lik i djelo mogući kriminalci koji izviru u javnost nakon ove zadnje plinske afere? Ipak, ključno je pitanje u ovom segmentu kontrole medija, ne kupuje li Frane Barbarić na taj način medijski prostor i HDZ-u i Andreju Plenkoviću, pa je zbog toga praktički nedodirljiv? Je li Andrej Plenković ucijenjen od svog moćnog Hvaranina, kako se špekulira? Konačno tko je ministar u Vladi Republike Hrvatske, Filipović ili Barbarić?

Ako je HEP tako važna državna tvrtka, a jeste, onda je za skladno funkcioniranje HEP-a i države na obostranu korist i na korist gospodarstva i državljana Republike Hrvatske bitno, da Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja ima transparentne i usklađene odnose s HEP-om i obrnuto. Dakle, nužno je da predsjednik uprave  HEP-a  Frane Barbarić bude lojalan partner ministru Davoru Filipoviću, koji mu je po političkoj strukturi praktički nadležan kao imenovani ministar i vodeći menadžer i na njemu leži politička i moralna odgovornost za ukupnu sliku gospodarstva Republike Hrvatske. Ako ne mogu biti prijatelji, jer u politici prijateljstvo zna biti i štetno i kontraproduktivno, radi dobrobiti države morali bi biti dobri partneri od obostranog povjerenja u istom timu s istim ciljevima. Umjesto toga, čini se, oni su neprijatelji i taj oblik animoziteta kao prljavo rublje ovih dana izlazi na ulicu. Imenovani ministar gospodarstva kao visokoobrazovani menedžer, magistar i doktor znanosti iz područja menađmenta i korporativnog upravljanja, trebao bi imati odriješene ruke odabrati svoj tim ljudi sa znanjem, poštenjem i kompetencijama, jer u suprotnom, ili neće moći biti uspješan pa će na kraju politički odgovarati za tuđe neznanje, promašaje, ili moguću korupciju, ili će i sam biti proglašen lopovom?

Ministar Davor Filipović je baš takav profil znanstvenika i školovanog menađera i mnogi smatraju da je on najbolji Plenkovićev kadrovski potez uopće. Dakle kompetentan znanstvenik s čistim rukama, očito se ne uklapa u sliku „predatora“ s kojima se obećao obračunati i to je javno i hrabro obznanio znajući za rizike koje taj potez nosi? U Javnosti neumoljivo vlada upravo takav dojam, da je ministar dobar izbor, čak i kod onih koji nisu skloni HDZ-u! Čini se da su revizije ugovora u INI nakon pokušaja mega pljačke i smjena Uprave i najavljena revizija svih ugovora u HEP-u, bile taj okidač koji je pokrenuo medijsku lavinu, koja ima za cilj dekapitaciju ministra Filipovića? Ministar Filipović dirnuo je u osinje gnijezdo!

Dakle tko plaća medije koji se brutalno sprdaju s ministrom Filipovićem, ako ne njegovi neprijatelji koji bi mu morali biti najbliži suradnici? Treba li javnost podsjetiti što je sve dobro i pozitivno učinio ministar Filipović u suradnji s Vladom Republike Hrvatske na obuzdavanje eksplozije cijena energenata i drugih osnovnih potrepština s ciljem da se zaštiti standard građana u najvećim krizama kroz koje je prolazila država u svojoj povijesti? Ruganje jednom znanstveniku, američkom stipendisti, vrhunskom sportašu i dokazano poštenom čovjeku, može biti plaćeno jedino od onih koji mu žele skinuti glavu, a čini se da je takvih podosta i unutar HDZ-a? Skinuti Filipoviću glavu, stvoriti razdor između njega i premijera primaran je cilj medijskih plaćenika, a nakon toga, kada bi se to dogodilo, na panju je i glava samog Andreja Plenkovića, ali i HDZ-a? Je li Plenković toga svjestan?

Umjesto da je Frane Barbarić prijatelj, ili lojalan suradnik ministru Davoru Filipoviću, on je prijatelj i vrlo je odan ciljanim plinskim gremijima koji se u kontekstu mogućeg kriminala i pogodovanja spominju u ovoj najnovijoj aferi. HEP je imao barem tri legalna načina zbrinuti tržišne viškove plina i za to postoje neoborivi dokazi. Frane Barbarić izabrao je četvrti model, koji jednostavno ne može proći bez sumnji i pitanja na koja javnost mora dobiti odgovore. Frane Barbarić trebao je odavno ponuditi ostavku, ako ni zbog čega drugog, onda zbog bespravne gradnje vile na otoku Hvaru! Zbog gotovo istog slučaja bivši ministar Lovro Kušćević pribijen ja na stup srama i glava mu je na panju pravosuđa. Takvi kriteriji trebali bi se primjenjivati prema svima i tek tada će građani moći kazati da imamo uspješnu, ali i poštenu Vladu!

Guranje pod tepih, ili zamrzavanje ovakvih neprijateljskih odnosa, dugoročno će naštetiti državi, Vladi Republike Hrvatske i konačno HDZ-u! Ako se to dogodi, s pravom ćemo postavljati naslovno pitanje? Tko je ministar u Vladi Republike Hrvatske? Davor Filipović ili Frane Barbarić?

Kazimir Mikašek-Kazo

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas