Connect with us

Tko je ovdje konzerva?

Published

on

Društvena rasprava je nešto jako zanimljivo. Svi se prepiru i svi podmeću, svi se trude dokazati da su oni nešto bolje od onih drugih, da su oni drugi neprihvtljivi i tako u nedogled. 

Jedna od omiljenih teza naših nepostojećih ljevičara, po samodefiniciji naprednijeg sloja društva, je ona o desničarima, ognjištarima, reakcionarima, konzervama koje sprječavaju napredak kojemu ta, navodno, lijeva strana, urbana elita i proleterska avangarda teži.

Svaki protivnik neoliberalnog kapitalizma, kod nas pod imenom “socijalizam”, je automatizmom proletersko elitističke logike nepismen, konzerva ili u najmanju ruku zatucanko. Ne pomaže tu niti fakultet, niti doktorati niti pismenost, niti dokazano zalaganje za hrvatskog radnika i seljaka. Hrvatski navodni socijalisti kao da su zakupili ekskluzivno pravo na naprednost, na urbanost, na slobodnost, na toleranciju. Oni koji su do jučer donosili zakone po kojima je pederluk kazneno djelo, ti isti danas marširaju u povorkama homoseksualaca i skoro da su žalosni što i oni nisu pederi. Mogli bismo reći da je to paradoks, ali to je naša realnost.

Kad navodni socijalisti ukinu radnička prava onda je to dobro za radnike, kad oni donesu zakone koji izvlašćuju malog čovjeka u korist megakapitala onda je to socijalna politika, kad njihov ministar udari poreze na sve ono što najviše pogađa radnika, onda je to socijalno, kad oni budu izbačeni iz partije zbog nepotizma onda je to poželjno za njihovu daljnju karijeru itd.

Socijalizam i ljevičarstvo u Hrvata je oduvijek simpatiziralo s nekom nehrvatskom idejom, uglavnom jugoslavenskom, a naši ljevičari su skoro odreda samoproglašeni mesije novog svijeta u kojem će svi biti sretni, ako oni prije dolaska toga novog vremena budu na vlasti, što je njima očito osnovni modus življenja.

Tipični predstavnici lažne ljevice, odnosno lažnog socijaldemokratskog svjetonazora, su Josipović, Linić i Holica, u neku ruku i Zoki, al on je zajedno sa srpskim dijelom svoje vlade neka druga interesna sfera.
U svakodnevnom poimanju naprednosti moglo bi se očekivati da se naši socijalisti i ljevičari zalažu malo više za prava ugroženih (npr. radnici). Čine li oni to? Ne. Oni se ne zalažu za prava ugroženih nego za prava manjina i to tako da danas srpska manjina u Hrvatskoj ima više ministara nego u vrijeme Kraljevine Jugoslavije.

Oni bi se trebali zalagati za veća prava žena (barem to možemo tako shvatiti). No zalažu li se oni za prava žena?

Pogledajmo i usporedimo SDP + Josipović s recimo HDZ+Ruža Tomašić. Kako je moguće da jedna konzervativna stranka izbaci premijerku, i na listi za EU ubaci četiri žene, a navodno progresivni SDP jedva jedvice utrpa jednu ženu u EU parlament?

Kako je moguće da HDZ za predsjedničku kandidatkinju promovira ženu, Kolindu, a svi ljevičari se sjatili oko blijedog, ideološki konzervativnog Jugoslavena Josipovića?

Ako su naši lažni socijalisti i ljevičari tako napredni zašto nebi na sljedećim predsjedničkim izborima kandidirali Mirelu Holi ili neku rasnu esdepeovku?

Kako to da oni o toj mogućnosti niti ne raspravljaju? Kako to da moje vatrene esdepeovke, emancipirane feministkinje, dobivaju politoorgazam na muške kandidate, a ne pada im na pamet da u priču ubace neku ženu? Zašto je Holica tako pametna i sposobna, ali nije niti na marginama predsjedničke kandidature? Gdje su nestale te navodno progresivne esdepeovke?

Ne, oni to nikada ne će napraviti jer oni nikada nisu ni bili za emancipiranu politiku. Govoriti o naprednosti, a stalno promovirati usirene tipove, čak niti ne pokušati kandidirati neku ženu je dokaz poraza naprednih ideja u onom bloku koji sam sebe rado naziva progresivnim.

Posebno je to dokaz da su esdepeovke u načelu i u praksi ipak ognjištarke koje služe samo kao ukras neukrasnom Josipoviću ili Milanoviću. Njihove žene će za muške nosati plakate, trubiti o Josipovićevom ili Zoranovom šarmu, erosu i moći, a žene iz konzervativnog dijela će biti one kojima će se muški klanjati i služiti im da dođu na vlast.

Zato moje pitanje na početku: “Tko je u ovoj državi stvarno konzerva”?

VinkoVukadin/kamenjar.com

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari