Pratite nas

Religija i Vjera

Tko je sveti Longin – čovjek koji je kopljem probio Kristov bok?

Objavljeno

na

Na današnji dan 15. ožujka slavi se sveti Longin, rimski vojnik koji je probio kopljem Kristov bok na križu.

Kada je Krist bio prikovan na križ, jedan rimski vojnik probio mu je kopljem bok. Iz boka su, prema izvještajima evanđelista, potekle krv i voda. Svjedok tog događaja i jedini apostol koji je ostao kod križa, sveti Ivan, svjedoči kasnije za to i govori da „krv i voda iz Kristova boka spašavaju svijet“. Potresen tim dramatičnom Isusovom smrću, Longin je bio prvi čovjek koji je neposredno nakon Kristove smrti dao istinito svjedočanstvo koje živi do današnjega dana, a zapisano je u riječima Evanđelja: „Uistinu, ovaj bijaše Sin Božji!“ i „Zaista, ovaj čovjek bijaše pravednik!“

Vojnik koji je probio Kristov bok se prema predaji, kao što smo rekli, zvao Longin i danas se njegovo koplje nalazi u rimskoj prvostolnici uz grob apostola Petra sa njegove gornje strane. Njegov grob i relikvije čuvaju se u crkvi svetog Augustina u Rimu.
Legenda, koja je utemeljena na kršćanskoj predaji, govori da Kristova krv potekla kao iz izvora i kapi te krvi poprskale su Longinove bolesne oči. On je u tom trenutku čudesno ozdravio i postao Kristov učenik.

Kad su započeli žestoki progoni kršćana, Longinu je kao mučeniku za vjeru Kristovu odrubljena glava 2. prosinca 37. Njegove kosti prenesene su 533. iz Kapadocije u Mantovu. Osobito se časti u bazilici svetog Andrije u Mantovi, gdje je glavno svetište Kristove krvi. Zanimljivo je da u filmu Georgea Stevensa „Najveća priča ikad ispričana“ (1965) ulogu Longina tumači John Wayne.
Sveti Longin je zaštitnik vojnika i slabovidnih osoba.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Oglasi

Komentari