Pratite nas

BiH

Tko još plaća RTV pretplatu?

Objavljeno

na

Sindikalna organizacija Radio-televizije Bosne i Hercegovine (BHRT) od institucija BiH traži da iznađu efikasan način naplate RTV pretplate, odnosno da osiguraju neometano financiranje Javnog RTV servisa.

Logo_of_BHRT_(1998-)Predstavnici Sindikata danas su u Sarajevu na konferenciji za medije kazali kako naplata RTV pretplate konstantno opada čime se ugrožava program i egzistencija zaposlenih te se dovodi u pitanje uloga i značaj koji BHRT ima u kreiranju demokratskog i pluralističkog društva.

Predsjednik Sindikalne organizacije Denis Ferović podsjetio je kako u travnju istječe petogodišnja obveza telekom operatera da prikupljaju RTV pretplatu, a naglasio je kako se novi način naplate ne nazire.

Ukoliko Ministarstvo komunikacija i prometa ne počne rješavati taj problem, Ferović kaže kako će sve funkcije BHRT-a biti dovedene u pitanje.

Također, istaknuto je kako ne treba zaboraviti ni činjenicu da je reforma Javnog RTV servisa i sustava obveza BiH prema EU koja je zaboravljena i koju ponovno treba staviti na dnevni red.

– Reforma prema kojoj Javni servis i sustav emitiranja treba postati moderan i održiv obveza je BiH iz Mape puta koju je davno pred vlasti BiH postavila međunarodna zajednica. Očekujemo da se u konačno rješavanje ovog pitanja trebaju uključiti i OHR i posebni predstavnik EU, kazao je zamjenik predsjednika Sindikalne organizacije BHRT-a Željko Bajić.

Istaknuo je kako je BHRT do sada, u više navrata, pokazao da može odgovoriti zadatku točnog i profesionalnog izvještavanja, bez obzira na sve poteškoće.

Novinar BH Radija Mirsad Bajtarević kao jedno od rješenja menadžmenta izdvojio je smanjenje plaća zaposlenicima ili čak stavljanje na ”minimalac”.

– To ne može biti realizirano u Javnom RTV servisu koji radi na osnovu Zakona o Javnom RTV servisu BiH i zato pozivamo nadležne da se uključe u rješavanje problema, naglasio je Bajtarević.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Za čak 11.800 pripadnika Oružanih snaga BiH uskoro se vraća stari iznos mirovine

Objavljeno

na

Objavio

Tri zakona o braniteljima i njihovim obiteljima uskoro bi trebala stupiti na snagu, piše Večernji list BiH. Naime, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potpisao je početkom ovoga tjedna ukaz o proglašenju zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata.

Povoljnije umirovljenje

Iako su sva tri zakona za branitelje i njihove obitelji jednako važna, bitno je naglasiti kako zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju rješava pitanje diskriminacije prema određenom broju branitelja. Dakle, riječ je o 11.800 pripadnika Oružanih snaga koji su otišli u mirovinu po jednoj odluci. Nakon toga im je, pa čak i do 50 posto, bila smanjena mirovina.

– Ovim zakonom u iduće tri godine im u potpunosti vraćamo njihovo stečeno pravo na isplatni koeficijent 1,485. Ovim usvojenim zakonom u Parlamentu je ispravljena diskriminacija prema tim ljudima – kazao je nedavno ministar za pitanja branitelja FBiH Salko Bukvarević.

Registar branitelja

Najviše bure izazvao je Zakon o pravima branitelja i njihovih obitelji s obzirom na to da on predviđa izradu registra branitelja koji je trebao biti javno objavljen. Međutim, zahvaljujući amandmanima zastupnika HDZ-a BiH, odredba koja se odnosila na objavu registra brisana je iz zakona. Tako sada u zakonu stoji kako će se registar branitelja izraditi, ali ne i da će biti objavljen. Do eventualne objave tog registra može doći ako Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donese poseban zakon koji treba uskladiti sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka u BiH jer je Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH na te odredbe dala negativno mišljenje s detaljnim obrazloženjem. Stupanjem na snagu Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji bit će provedena presuda Ustavnog suda FBiH od 7. studenoga 2012. godine kojom je utvrđeno kako članak ovog zakona, kojim je propisan cenzus za korisnike prava na mjesečni novčani dodatak po osnovi ratnog priznanja ili odličja, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH. (večernji.ba)

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Vijeće ministara jednoglasno usvojilo proračun. On iznosi 950 milijuna KM

Objavljeno

na

Objavio

Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici jednoglasno usvojilo dokument Okvirnog proračuna Bosne i Hercegovine za razdoblje 2018.-2020. godine.

”Poslije toga smo jednoglasno usvojili ažurirani Program javnih investicija BiH za razdoblje 2018.-2020. godina”, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na press-konferenciji nakon sjednice.

Po njegovim riječima, i jedan i drugi dokument su bili ključna baza, ključna smjernica, ključna podloga za usvajanje ”današnjeg najvažnijeg dokumenta“ koji je Vijeće ministara BiH usvojilo jednoglasno, a to je proračun institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu.

”Proračun je usvojen jednoglasno. On iznosi 950 milijuna KM”, kazao je predsjedavajući Zvizdić.

Vijeće ministara BiH je danas utvrdilo i Prijedlog zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu i on ide u dalju parlamentarnu proceduru.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari