Connect with us

Komentar

Herman Vukušić: Tko nam to broji branitelje?

Objavljeno

-

Već danima traje hajka na Ministarstvo hrvatskih branitelja zbog novih liječničkih povjerenstava i navodne nove “poplave” hrvatskih branitelja, odnosno ratnih vojnih invalida Domovinskog rata.

Hajku pretvode jedne dnevne novine gdje članke uglavnom potpisuje supruga vodećeg etnobiznismena u našoj državi (tako su gospodina ocijenila čak dva hrvatska predsjednika), a za istu novinarku iz osobnog iskustva znam da baš i nije sklona braniteljskoj populaciji.

Već sam javno pisao o tome da je traženje objave popisa imena liječnika koji rade u novim povjerenstvima suprotno zakonskim odredbama GDPR-a što sa druge strane nije prepreka da članovi povjerenstava budu transparentni u svojim stručnim mišljenjima koja će potvrditi potpisom i pečatom.

Kako sam već jednom rekao: zamislite samo da netko postavi zahtjev za objavom liječnika, psihologa i socijalnih radnika koji donose mišljenje o promjeni spola, kakvu bi to reakciju određenih manjina izazvalo?

Interesantno je nadalje da se rečena novinarka u svojoj kritici novog vještačenja branitelja poziva na ukidanje sustava stručne procjene koji je u proteklih nekoliko godina prethodio procjeni stupnja oštećenja njihovog organizma, a sprovodio se u dvadesetak hrvatskih bolnica.

S obzirom da sam ja osobno autor ideje stručne procjene i moja je ideja bila da se na taj način u kliničkim uvjetima ustanovi eventualna uzročno-posljedična veza braniteljskih zdravstvenih tegoba sa sudjelovanjem u Domovinskom ratu, evo ja ću odgovoriti zašto je on ukinut najnovijim izmjenama Zakona o pravima hrvatskih branitelja:

Kroz više tisuća obrađenih predmeta koji su obuhvaćali skoro svaku granu medicine, od onkologije do psihijatrije, postalo je razvidno da je znanstveno i klinički izuzetno teško razlučiti jesu li sadašnje bolesti u branitelja (ovdje primarno mislim na kronične organske bolesti) posljedica ratnih trauma ili njihove životne dobi.

Kada se prethodno navedena činjenica dovede u odnos sa ukupnim trajanjem postupka vještačenja, postalo je jasno da stručna procjena predstavlja svojevrsno “usko grlo” cijelog procesa te je opravdano ukinuta.

S druge pak strane, da su spomenuta novinarka i njezini istomišljenici malo dugačije i sa više senzibiliteta pisali o braniteljskoj populaciji prije dvadeset godina, kada smo i počeli upozoravati na povećani rizik smrtnosti i pobola u toj populaciji, možda bi danas situacija bila drugačija.

I na koncu evo malo svježih podataka nad kojima bi se svi oni koji (iznova i periodično) ponovo dižu hajku na branitelje kao teret društva trebali malo zamisliti:

– od prosinca 2017. godine odobreno je 5.497 novih statusa HRVI-ja na više od 20.000 zahtjeva, odnosno jedva njih četvrtina;

– u istome razdoblju ukupni broj korisnika braniteljske invalidske mirovine SMANJIO se za 3391, jer jadni (znanstveno potvrđeno) umiru više od ostatka populacije;

– prosječno trajanje radnog staža branitelja koji ide u mirovinu je 30 godina i nema razlike u odnosu na ostatak populacije;

– prosječna braniteljska mirovina u listopadu 2021. je iznosila 2.894 kuna, što je gotovo identično u odnosu na prosjek opće populacije koji iznosi 2.645 kune.

Iz samo ovih par činjenica jasno je da se opet stvara klima lova na vještice spram braniteljske populacije koju u pravilu predvode isti ljudi i mediji čiji politički mentori i bliža rodbina u isto vrijeme sudjeluju na opskurnim nacionalističkim političkim proslavama političara koji neskriveno žele raspad susjedne BiH i ne priznaju genocid u Srebrenici.

Dr. sc. Herman Vukušić

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari