Pratite nas

Komentar

TKO O ČEMU, DEJAN JOVIĆ O ĆIRILICI

Objavljeno

na

Da ga sutra lustriraju, ne bih niti okom trepnuo. Nego, draga, gdje držimo čačkalice.

T. Orešković izjavio je sljedeće: “Ćirilica će doći u Vukovar, ali u svoje vrijeme. Ja mislim da je svima jasno da su sada možda rane još svježe i da nekada vrijeme treba raditi svoje”.

[ad id=”93788″]

D. Jović to je prokomentirao sljedećim riječima: “To je iznenađujuća izjava koja se već nekoliko puta ponovila. Štoviše, čini mi se da je temeljena na vrlo slabom, tzv. argumentu. Jer ako je vrijeme za dvopismenost u BiH ili dvojezičnost na Kosovu, postavlja se pitanje zašto nije vrijeme za to isto u Vukovaru?

Jesu li možda te rane, o kojima mandatar Orešković govori da su još uvijek dosta svježe, nešto manje svježe ili nešto malo manje bolne u Bosni i Hercegovini ili na Kosovu?”. Ovaj prigovor ne stoji: RH nije, poput BiH država triju konstitutivnih naroda, pa tim slijedom država dvaju konstitutivnih naroda, hrvatskog i srpskog, nego “hrvatskog naroda i nacionalnih manjina” (Ustav RH), kako u Špičkovini i Vukovini tako i u Samoboru i Vukovaru.

Wikipedija o Joviću piše sljedeće: „Jovićevi politički stavovi, ideje i izražaj proizlaze iz njegovog angažmana kroz srednju školu kao aktivnog člana Saveza socijalističke omladine Hrvatske (SSOH-a), te njegovim pisanjem i djelovanjem u listu Polet koje je bilo glasilo SSOH-a. U svom pisanju za Polet, Jović je pokazao čvrste stavove kao „branitelja tekovina revolucije“ i svako tko se odmicao od službenih stavova zadobio bi oštre kritike. Sredinom 1980-tih, uz redovito pisanje kao suradnik lista Polet, Jović je posao zamjenik glavnog urednika lista.

Ovo nije trajalo dugo, jer nakon Republičke konferencije za omladinu 1986. godine biva smijenjen s dužnosti zamjenika glavnog urednika te iz rukovodstva SSOH-a. Po pitanju Jugoslavije, Dejan Jović čvrsto vjeruje u ideju o ispravnosti njene ideje. Ovo svoje duboko uvjerenje u ideju Jugoslavije, Jović je dosljedno pokrijepljeno svojim javnim izjavama te svojim radnim opusom od 1980-tih.“ („Dejan Jović“, Wikipedija, pristupljeno: 07. 01. 2016.).

Ono što je zabrinjavajuće u Jovićevom prigovoru je pogrešnost analogije. On u Vukovaru vidi, po sličnosti s BiH, kako se čini, neku malu nepostojeću Jugoslaviju. Duha koji lebdi nad zgarištem propale države koje će, ako ga se dovoljno održava, biti mjestom s kojeg će se ta država jednog dana ustati kao Feniks iz pepela. Tako je to kad logičke noge vodi ideološka glava. Natuknica o D. Joviću na Wikipediji pojašnjava njegovu uvjerenost, obratimo pažnju, u „ideju o ispravnosti ideje Jugoslavije“. Ta predivna tipična racionalizacija: zamisao je briljantna, ali ostvarenja su grozomorna.

To ima dublje korijenje, ono koje seže sve do njegovog pravovjernog, štoviše prerevnog služenja SSOH. Dakle, pravovjerni vojnik mladeži totalitarnog sustava odjednom je, vjerojatno transakcidentacijom, postao punokrvni branitelj demokracije i prava manjina. Dopustit ću si slobodu obraćati pažnju na njega, njemu slične, njihova mišljenja i loše analogije otprilike koliko i na crno pod noktom.

Da ga sutra lustriraju, ne bih niti okom trepnuo. Nego, draga, gdje držimo čačkalice.

Kristijan Krkač

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Željko Huljev o presudi Ercegu: Na tuđoj bi krvi ubirao poene

Objavljeno

na

Objavio

Arhiva

Općinski sud u Splitu nepravomoćno je odbio kao neosnovanu tužbu Zorana Ercega, u javnosti poznatog aktivista iz Splita koji je tužio Željka Huljeva, nekadašnjeg novinara, tražeći 60 tisuća kuna zbog povrede časti.

Općinski sud u Splitu je odlučio: Zoran Erceg bio je u službi Ratka Mladića, nije izgledao kao slučajni gost, avanturist ili osoba koja odaje strahom.

SlobodnaDalmacija je uspjeli doći i do Huljeva koji je rekao kako ga raduje da pravna država funkcionira. – Naravno, zadovoljan sam presudom ne toliko zbog sebe koliko zbog očuvanja diginiteta Domovinskog rata. Hvala časnom sudu što je pravilno i profesionalno procijenio činjenične elemente u postupku koji bi trebao biti poučan za bilo koga tko se drzne ubirati bilo kakve osobne i ine poene na tuđoj krvarini – komentirao je Huljev, piše SlobodnaDalmacija.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Mate Knezović: ‘Šeparovićeva prijetnja upućena narodu’

Objavljeno

na

Objavio

”Dobro zapamtite ovaj intervju. Sasvim je izvjesno da Miroslav Šeparović ne govori samo u svoje ime, nego i u ime struktura kojima je pripadao i pripada. Ovaj intervju je dokaz da su te strukture u ozbiljnom strahu. Baš zato trebamo ustrajati”, napisao je Mate Knezović na svom FB profilu

Mate Knezović, zagrebački odvjetnik i predsjednik Obiteljske stranke, na svom je Facebook profilu  prokomentirao intervju Miroslava Šeparovića, predsjednika Ustavnog suda, objavljen u subotu u Jutarnjem listu, piše Promise.hr

Šeparović je, podsjetimo, izjavio da bi, prema njegovu mišljenju, na čelu Povjerenstva za sukob interesa –  institucije koje u Hrvatskoj koliko toliko nezavisno preispituje hrvatske političare i dijeli im packe – trebao biti predsjednik Vrhovnog suda, dakle osoba koju pomno biraju isti ti političari.

Šeparović se usprotivio najavljenoj inicijativi predsjedničkog kandidata Miroslava Škore, koji je kazao da će zatražiti izmjene Ustava i povećanje ovlasti predsjednika države – kao jedine osobe koja se neposredno bira od strane hrvatskih građana.

”Načelno ću reći da je nezamislivo da bi u državi vladavine prava bilo moguće Ustav donijeti na referendumu. Možete li zamisliti situaciju u kojoj bi građani koji izlaze iz crkava, koji su obavili kupovinu na tržnicama, izašli u šetnju gradom, zaokruživali da ili ne i tako odlučili o usvajanju novog Ustava? To je nemoguće!”, kazao je Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda, za Jutarnji list.

Šeparovićeve izjave njegov je kolega – pravnik i odvjetnik Mate Knezović – nazvao prijetnjom upućenom narodu.

”Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda RH, je danas objavio hrvatskom narodu da u RH postoji politika ograničenog suvereniteta naroda. Poučio je hrvatski narod da on nema izvornu vlast, nego neke druge silnice.

Iz današnjeg intervjua YUlistu potpuno je jasno zašto su odluke Ustavnog suda usmjerene protiv dosadašnjih narodnih inicijativa (3 referenduma).

Šeparović je također najavio da će Ustavni sud spriječiti svaki pokušaj hrvatskog naroda da se ozbiljnije promijeni politički sustav i raspodjela moći. Najavio je da će u slučaju pobjede Miroslava Škore onemogućiti najavljeni referendum o promjeni Ustava, ako bi te promjene dirale u postojeću raspodjelu moći. Također će se onemogućiti donošenje novog Ustava na referendumu.

Drugim riječima javno je najavljen rat narodu ako izabere drugačiji put.

Dobro zapamtite ovaj intervju. On je javno objavljena prijetnja hrvatskom narodu da i ne pokušava nešto promijeniti.

Sasvim je izvjesno da Šeparović ne govori samo u svoje ime, nego i u ime struktura kojima je pripadao i pripada.

Ovaj intervju je dokaz da su te strukture u ozbiljnom strahu. Baš zato trebamo ustrajati”, istaknuo je odvjetnik Mate Knezović na svom Facebook profilu.

Cijeli, opširni intervju Miroslava Šeparovića, predsjednika Ustavnog suda Republike Hrvatske Jutarnjem listu, možete pročitati OVDJE.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari