Connect with us

Politički rentgen

Tko plaća Ledinskog da mrzi Dinamo?

Objavljeno

-

„Da Dinamo ima Boyse k’o Hajduk Torcidu, ja bih preko mora k’o Mojsije išao na Rim. Ljubomoran sam na podršku koju Hajduk ima i nije mi jasno kako su dozvolili ovo s Našim Hajdukom. Kad bi se sad ovi ljudi iz Dinama makli iz kluba, Dinamo za šest mjeseci ne bi postojao.“ (Zdravko Mamić)

 Piše: Kazimir Mikašek-Kazo

„Očito je Zdravko Mamić, izmoren svim procesima koji se vode protiv njega, postao zaboravljiv. No, mogli su ga barem brat Zoran Mamić, ili današnji član Uprave Krešimir Antolić (tada direktor sigurnosti) upozoriti da je u krivu, pa da izbriše taj jučerašnji post na facebooku, piše Karlo Ledinski tvrdeći da je Mamić sam sebi skočio u usta.

Dakako, Karlo Ledinski je iz silne ljubavi prema Dinamu i Zdravku Mamiću izabrao uz svoj naslov „Kakav gaf Zdravka Mamića! Nevjerojatno kakav je previd napravio rugajući se Hajduku“,

baš Mamićevu sliku pred općinskim sudom u Livnu, aludirajući na kazneni progon Mamića i njegove obitelji,  čime zapravo želi kazati da osuđeni „kriminalac“ nema pravo govoriti i da njegove riječi nemaju gotovo nikakvu težinu.

Evo što je Zdravko Mamić  napisao na svom FB-u nakon Hajdukovog poraza u Koprivnici od Slaven Belupa. Karlo Ledinski, dežurni mrzitelj Dinama tvrdi da Mamić „obožava kad je Hajduk na dnu, kad mu ne cvjetaju ruže, a onda mu on još malo “zasoli”.

– Prije dva dana sam saznao da komunizam nije mrtav i da se u 2021. godini još uvijek donose petoljetke i to ni više ni manje na području uspjeha u sportu. Ne organizacije, ne financija, nego uspjeha. Razmišljao sam dugo da li da to komentiram ili ne, jer ne želim biti hejter, ali smatram da je to zbog velikog broja upita koje sam primio i edukacije mladih moja obveza. Za sve one koji žele biti uspješni u bilo kojem poslu poslušajte savjet od čovjeka koji je jedini obećao deset titula zaredom i obećano ostvario, te usput ostvario uspjehe kakve ovakvi planovi ne bi u 40 godina – manite se papira, odbora, samoupravljanja i planova, stvari se mijenjaju iz minute u minutu, svi vi odrasli na internetu to znate. Uspjeh dolazi samo ako ste onaj koji svoj posao živi 24 sata dnevno, 365 dana u godini! Kada taj uspjeh ostvarite, budite spremni da će vam ga sitne duše pokušati minirati i omalovažiti! Usudite se biti uspješni, usudite se biti vanzemaljci! Donošenje petoljetki o vremenskoj prognozi, količini UV zračenja i kvaliteti zraka pustite onima koji za to imaju vremena. – stoji u Mamićevoj objavi, u kojoj je još dodao i sliku izvanzemaljca.

„Petoljetka“ je ovdje samo sinonim za propali komunistički model upravljanja, jer Hajdukov model ne donosi baš nikakve uspjehe čemu nažalost svjedočimo već godinama.

Ledinski komentira:

„Naravno, ismijavajući pritom Hajdukovo znamenito ispadanje od Gzire i naslov koji je prethodio utakmici: “Prije će izvanzemaljci sletjeti na Poljud nego će Gzira izbaciti Hajduk”.

No, vratimo se mi Mamiću i njegovom spominjanju komunizma i petoljetke u kontekstu nove strategije Hajduka. A baš takvu jednu “petoljetku” imao je Mamić još dok je bio formalni gazda Dinama, još dok nije poput kukavice zbrisao od hrvatskog pravosuđa u Međugorje.

Tada, te 2016. godine, Dinamo je u suradnji s konzultantskom kućom Benchmark d.o.o. Izdao baš jednu strategijsku “petoljetku” koja se odnosi na razdoblje od 2016. do 2021. godine. I to vrlo opsežnu strategiju na 113 stranice, iz koje nije ostvareno niti 30 posto ciljeva. Recimo, jedan je cilj bio povećati prosječan broj gledatelja na 15.000 po utakmici, a GNK je u tom strateškom planu uspio optužiti Bad Blue Boyse, medije i politiku za gubitak od 100 milijuna kuna.

Ali to u ovom kontekstu nije niti bitno. Bitno je da se Mamić iživljava nad Hajdukom zbog klupske strategije, a jedna ista takva rađena je u Dinamu prije točno pet godina, po njegovu naređenju. Očito je Zdravko Mamić, izmoren svim procesima koji se vode protiv njega, postao zaboravljiv. No, mogli su ga barem brat Zoran Mamić, ili današnji član Uprave Krešimir Antolić (tada direktor sigurnosti), koji su činili Radnu skupinu prilikom tog Strateškog plana, upozoriti da je u krivu, pa da izbriše taj jučerašnji post na facebooku. Jer, ako je komunizam i petoljetka sada u Hajduku, onda je od 2016. do 2021. bila i u Dinamu. A ustvari nije nigdje, jer najnormalnije je da klubovi donose strategijske planove, bilo petoljetke, šestoljetke, desetoljetke…“ (završava Ledinski)

Dakle bitno je utvrditi tko se sam sebi posrao u usta, vjerojatni plaćenik Ledinski, ili Zdravko Mamić? Notorna je činjenica da Dinamo nije uspio povećati prosječan broj gledatelja na 15 000 i da je zbog toga izgubio oko 100 milijuna kuna. Ali notorna je činjenica isto tako da su oni koji ruše Dinamovu upravu i urotničkim akcijama sprječavaju izgradnju novog Dinamovog stadiona u Maksimiru, učinili baš sve da do realizacije povećanja prosječne posjete Dinamovim utakmicama ne dođe. To upravo radi i za to je medijski zadužen Karlo Ledinski! Osim toga restrikcije zbog korone i razornog potresa u Zagrebu koji je dodatno oštetio tribine, pridonijele su znatno manjem broju navijača na stadionu! Udar na Dinamo i Dinamove navijače pomno je isplaniran razbijanjem zajedništva navijača i simpatizera s konačnim ciljem da se Dinamo uništi kao  jedan od prepoznatljivih hrvatski brendova kao nositelj svakog uspjeha hrvatskog nogometa u Europi i Svijetu. Iz istog razloga izmišljen je sukob juga i sjevera, potencira se patološka mržnja između Hajduka i Dinama, a Ledinski svojim neinteligentnim trolanjem pokušava Mamića staviti u poziciju širitelja te mržnje. Istina je sasvim suprotna! Dinamu je bez ikakve sumnje potrebna i jaka konkurencija i jak Hajduk, kako na sportskom tako i na političkom planu, baš kako kaže ona pjesma koju je Mamić nedavno pjevao s hajdukovcima u Međugorju.: „Hajduk i Dinamo, dva su kluba bratska, s njima se ponosi cijela Hrvatska“! To je jedino logično, a Zdravko Mamić bez ikakve sumnje žali zbog stanja u Hajduku i prijateljski nudi recept da se to promijeni.

Ledinski je ciljano, vjerojatno plaćenički, promašio „ceo fudbal“ i ako želi biti vjerodostojan trebao bi proučiti  – GNK DINAMO – Strateški plan 2016.-2021., koji ga potpuno demantira i raskrinkava. Dinamova „petoljetka“ je realizirana, čak i mnogostruko nadmašena, što nažalost kod Hajduka nije slučaj. Hajduk je ciljano razbijen kao brend i to je ono što si Dinamo ne smije dozvoliti pod naletom Ledinskog i sličnih trolova!

 Donosimo sažetak Strateškog plana Dinama:

 Strateški plan GNK Dinama izrađen je uz suradnju radne skupine GNK Dinama i konzultantskog tima Benchmark d.o.o.

Radna skupina GNK Dinama:

Tomislav Svetina – Glavni direktor GNK Dinama i koordinator radne skupine Zoran Mamić – Sportski direktor, Marijan Vlak –Direktor nogometne škole, Matej Škegro – Financijski direktor, Krešimir Antolić – Direktor sigurnosti, Anđelko Ivanjko – Nogometna škola GNK Dinama

Za potrebe analize Dinama unutar HNL-a, napravljena je usporedba s HNK Hajdukom. Za potrebe analize konkurentske pozicije GNK Dinama unutar UEFA Lige prvaka, napravljena je usporedba sa europskim nogometnim klubovima odabranim od strane radne skupine za izradu strategije.

Dokumentom su oblikovane strateške   daju odgovor na slijedeće pitanje: «Kako u budućem periodu od pet godina osigurati kontinuitet u osvajanju prvenstva Hrvatske nogometne lige, i kako u istom periodu osigurati kontinuitet plasmana u grupnu fazu UEFA Lige prvaka?»

GNK DINAMO – Strateški plan 2016.-2021.– sažetak

GNK Dinamo je najtrofejniji hrvatski nogometni klub s osvojenih 25 titula u nacionalnim   prvenstvima, 21 titulom pobjednika nacionalnog Kupa, četiri osvojena Super Kupa i osvojenim Kupom velesajamskih   1967.godine.GNK Dinamo deset put uzastopno osvaja naslov prvaka Hrvatske, što ga čini po sportskim rezultatima najuspješnijim nogometnim klubom u Hrvatskoj. Sposobnost kreiranja kvalitetne prve momčadi, ključna je strateška snaga kluba u okvirima nogometne industrije Hrvatske, a  kontinuitet osvajanja titule prvaka Hrvatske nogometne lige, nužnost i preduvjet za uspješnost u UEFA Ligi prvaka.

Ovi podatci relevantni su do 2016. kada je sačinjen ovaj strateški plan 2026-2021.

Glavni prioriteti kluba su: (i) završetak procesa statusnog preoblikovanja i unaprjeđenje unutarnjeg ustroja i poslovnih funkcija kluba; (ili) jačanje financijske pozicije, povećanje prihoda i financijske   kluba; (iii) povećanje kvalitete i vrijednosti prve momčadi, razvoj nogometne škole i zadržavanje vrhunskih

mladih nogometaša iz nogometne škole;  rekonstrukcija postojećeg stadiona i dovođenje stadiona na razinu kvalitete UEFA  četiri zvjezdice ; rebranding kluba temeljem jasno identificiranih vrijednosti i   identiteta kluba, te kontinuirano jačanje branda; povećanje broja članova i navijačke baze kluba, te povećanje posjećenosti utakmica.

U posljednjih osam godina menadžment kluba je povećao procijenjenu vrijednost prve momčadi GNK Dinama s 29 milijuna eura (sezona 2007./2008.), na 59.18 milijuna eura (sezona 2014./2015 GNK

Novi podatci: Dinamo je u međuvremenu osvojio sve što se osvojiti moglo i podigao je vrijednost momčadi na 129 milijuna eura! Zdravko Mamić tvrdi da Dinamo danas vrijedi između 200-300 milijuna eura!

„Strategija“ 2016-2021 nadalje egzaktno dokazuje:

„Dinamo ostvaruje pozitivan poslovni rezultat! Ukupna ostvarena neto dobit kluba na tržištu transfera nogometaša u posljednjih deset godina iznosi 112,21 milijun eura. GNK Dinamo ima izuzetno kvalitetne mlade nogometaše svih kategorija nogometne škole koji predstavljaju važan strateški resurs za buduću sportsku i poslovnu uspješnost kluba.

U konkurenciji svih nogometnih klubova europskih nogometnih liga, nogometna škola GNK Dinama je rangirana kao peta po kvaliteti. Jedna od slabosti branda je nedovoljno jasan identitet kluba koji ga razlikuje od konkurencije, a koji ovisi o temeljnim vrijednostima kluba koje su prepoznate od navijača i šire javnosti.

U osamdesetim godinama GNK Dinamo je imao preko četrdeset tisuća registriranih članova. U tom periodu navijači su povezivali identitete i vrijednosti kluba s nacionalnim ponosom i personifikacijom hrvatstva. Osamostaljenjem i stvaranjem Hrvatske države, veliki dio tog identiteta i vrijednosti je nestao, što je kreiralo prazan prostor kada su u pitanju temeljne vrijednosti i identitet kluba. U posljednjih dvadeset godina GNK Dinamo je promjenama u nazivu kluba pokušavao definirati temeljne vrijednosti i identitet kluba po kojima bi bio prepoznat. Trenutni prefiks građanski u nazivu kluba, i kako je navedeno na web stranici «purgerski duh» kluba, impliciraju da su temeljne vrijednosti kluba zasnovane na vrijednostima koje karakteriziraju srednji građanski sloj stanovništva i purgerski duh. Intervjui s članovima uprave kluba ukazuju kako prethodno navedene vrijednosti nisu temeljne vrijednosti na kojima bi trebalo dalje razvijati brand kluba.

Stadion kao resurs koji ima relativno visoku stratešku važnost za uspješnost klub, predstavlja jednu od strateških slabost kluba. Izgradnja novog stadiona ili rekonstruiranje postojećeg je jedan od ključnih prioriteta kluba. Unaprjeđenje ovog resursa može doprinijeti boljoj posjećenosti nogometnih utakmica i povećanju ukupnih komercijalnih prihoda kluba.“

Kao cjeloživotni navijač i ljubitelj Dinama želio bih da se Dinamu vrati onaj svehrvatski nacionalni ponos i sjaj  iz 1967., kada smo osvojili Kup velesajamskih gradova, a osobito onaj zanos kada je Dinamo pod vodstvom „Bijelog šala“ pokorio Jugoslaviju osvojivši naslov pobjedom nad svima  koji su mu stajali na putu. Pobijedio je klubove, sudačku organizaciju, komunistički sustav i sve one koji su činili sve da Dinamo nikada ne bude prvak Jugoslavije. Istim tim naslijeđenim mentalno komunističkim agitatorima, s istim motivima,  i danas je Dinamo trn u oku, pa s podjednakom strašću kao i onda šire mržnju prema Dinamu. Zbog rušenja Dinamovog uspjeha kao hrvatskog brenda, srušen je Zdravko Mamić, njegov brat Zoran i bliski suradnici  u jednom klasičnom političkom obračunu koji je bio začinjen neviđenom reketarskom i iznuđenom korupcijom. Dinamova obitelj, bez toplog doma, a to znači bez svog stadiona, postaje sirotinjska obitelj u kojoj kad-tad dođe do sukoba. Karlo Ledinski i slični njemu taj sukob medijski potpiruju i multipliciraju, čineći sve da Dinamo i nadalje dočekuje svjetske nogometne klubove i klase u svom devastiranom domu, koji je po svom izgledu u potpunoj suprotnosti s Dinamovim dokazanim uspjesima. Diverzijom ne izgradnje stadiona u Metropoli teško je oštećena i hrvatska nogometna reprezentacija i to ništa nije slučajno!

Čini mi se da je konačno kucnuo čas da se Država u kontekstu obnove Zagreba ozbiljno pozabavi problemom Dinamovog i nacionalnog stadiona u Maksimiru. Dinamo ima financijske snage iznijeti taj projekt i ne traži ništa drugo nego pravo na gradnju na kultnom Maksimiru!

Kazimir Mikašek-Kazo

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari