Connect with us

Istaknuto

TKO SU „POVLAŠTENI“ U REPUBLICI HRVATSKOJ

Published

on

Povodom članka iz Večernjeg lista pod nazivom „ Savjet iz komisije EU: Braniteljske naknade nepravedne“ ( http://www.vecernji.hr/eu/europska-unija-braniteljske-naknade-nepravedne-1064979 ) a koji je vjerojatno naručen od strane raznoraznih Pusića, Mesića, Jovanovića, Udruge Dokumenta i sličnih njima, ponovno se stigmatiziraju Hrvatski branitelji kao jedino zlo ovoga društva koje uništava Državni proračun, služeći se pritom neistinitim i neprovjerenim činjenicama

[ad id=”93788″]

Iz spomenutog teksta naveo bih sljedeću konstataciju…“Komisija je i lani spomenula da mirovinski sustav pati od visokog broja posebnih mirovina, a da su branitelji i njihove obitelji najveća skupina među posebnim mirovinama“

Kao osoba koja se već dvije godine bori da dokaže diskriminirajuće učinke novog Zakona o mirovinskom osiguranju po Hrvatske stradalnike i jedan od inicijatora „Ocjene ustavnosti tog zakona“, prilikom prikupljanja dokaznih postupaka došao sam do zapanjujućih  podataka usko vezanih uz pražnjenje Državnog proračuna, a koji se tiču povlastica koje imaju bivši pripadnici JNA i borci NOR-a te sramotne odluke iz 2010 godine da se bivšim pripadnicima JNA isplate odštete za stanarska prava iako nas na to nije obvezivala ikakva odluka od strane Međunarodnih institucija.

Za početak kad se spominje Hrvatske stradalnike tada se možemo voditi službenim brojem objavljenim u statističkim tablicama HZMO-a, a on iznosi 72.258 korisnika mirovina.

Iz istih tablica broj korisnika po statusu „bivši pripadnici JNA“ broji 8.162 dok korisnika mirovina po statusu „sudionici NOR-a“ ima još daljnjih 19.492 korisnika.

Ono što stoji kao prikriveni podatak, a za koji masa Hrvatskih građana ne zna, su : mirovine pripadnika bivše JNA, preuzete sukcesijom bivše SFRJ, čije je korištenje osigurano na temelju općeg propisa koji je bio na snazi do stupanja na snagu ovog Zakona i mirovine bivših službenika u saveznim tijelima bivše SFRJ.

 Iz statističkih podataka HZMO-a broj tih korisnika iznosi 158.287. Kako navedena skupina također čine grupaciju tkz. „povlaštenih umirovljenika“ tvrdnje EU Komisije da su branitelji najveća skupina među posebnim mirovinama je neistinita i lažno predstavljena Hrvatskim građanima a samim time i negativno stigmatizirana.

Drugo povlaštenje, a koje se u ovom slučaju veže uz mirovine bivših sudionika NOR-a su njihova nasljedna prava kojima se mirovina prenosi sa „koljena na koljeno“ čime dolazimo da i nakon 70 godina još uvijek imamo 19.492 aktivnih korisnika mirovine. Najmlađi korisnik “boračke penzije” ima samo 71 godinu što znači da je na kraju Drugog svjetskog rata imao samo 3 godine. Takva prava kakva su si priskrbili „Sudionici NOR-a“ nema ni jedan Hrvatski stradalnik.

Ono što je žalosno da navedena EU Komisija ni ovdje, za razliku od Hrvatskih branitelja, nije našla zamjerku u „nepravednim“ odnosima naspram drugih korisnika mirovina već opet napominjem nepravdu nalazi samo među Hrvatskim stradalnicima.

Treći podatak, isto malo poznat javnosti koji u velikoj mjeri „ždere“ Državni proračun je dodatna prava i povlastice koje su već spomenute Pusičke, Jovanovići i Mesići dali bivšim pripadnicima JNA koji su svojom voljom napustili Republiku Hrvatsku. Odnosno 2010 godine pojavio se je sramotni Zakon koji nosiocima stanarskog prava a koji su napustili Hrvatsku dragovoljno nakon osamostaljenja iste, daje za pravo tražiti obeštećenje za ono što su ostavili, opet ponavljam, svojom voljom. (tadašnji propisi su predviđali da ako je stan napušten duže od 6 mjeseci gubi se ili otkazuje stanarsko pravo). Kako niti Europski sud za ljudska prava ne podržava tu metodu isplate (najbolje vidljivo kroz odluku Europskog suda za ljudska prava Đokić protiv BiH) ovdje ne možemo govoriti o obeštećenju već o dobroj volji ili poklonu Republike Hrvatske prema bivšim pripadnicima JNA. Iz dostupnih podataka koje javno obznanjuje Savo Štrbac kroz svoj „Veritas“ radi se o 75.900 osoba čime će Hrvatska još daljnjih niz godina grcati u dugovima a njen Državni proračun će crpiti i osobe koje su možda i aktivno sudjelovale u agresiji na istu.

Ovo je prava istina o „povlaštenima“ u Republici Hrvatskoj stoga Vas molim da se primite ove teme, da Europskim birokratima konačno kažete pravu istinu zbog čega Hrvatska država trpi negativni trend Državnog proračuna i skinete stigmu sa umirovljenih Hrvatskih stradalnika.

GUIDO HORNIK / Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari