Connect with us

Kolumne

TKO JE SNIMAO MESIĆA U NOVSKOJ 1992 GODINE?

Objavljeno

-

Iz prve ruke, od živog svjedoka sastanka 1992. u Novskoj doznajem kako sudionici tog sastanka nisu znali da ih se snima.

Iz istog izvora, koji je pomno analizirao cijeli događaj, a  na temelju ukupnog dokazanog Mesićevog veleizdajničkog političkog djelovanja, zaključak je da je za snimanje znao samo Mesić, a uradak je pomno isplaniran u KOS-ovoj kuhinji  kako bi ostao kao dokaz iz usta visoko rangiranog HDZ-ovca Mesića, dokaz da Tuđman stvara ustašku državu.

Mesić je bio samo dobar glavni glumac koji je isprovocirao raspravu kojoj smo ovih dana svjedočili nakon objave na Bujici.

„Manolićeva komisija“, „izdaja Vukovara“, taj film iz Novske i još mnogo drugih javnih i tajnih operacija  bili su priprema za državni udar i rušenje Tuđmana!

Ovo Mesićevo „svjedočenje“, a u stvarnosti dobra gluma, bila je priprema za rušenje Tuđmana, rušenje  HDZ-a i priprema za državni udar 1994. godine i stvaranje neke nove konfederalne Jugoslavije!

Tim rabotama svjedočimo i dan danas. Mesićeva bulumenta nikada ne će odustati od te anacionalne koncepcije. U svakom slučaju, svjedok koji želi ostati anoniman, tvrdi da je sastanak u Novskoj trajao više od 2 sata, a mi smo vidjeli tek djelić tog montiranog materijala.

Zašto nismo vidjeli cijeli film?

Možda ga nismo vidjeli zbog toga što ostatak filma nije zanimljiv, jer izgleda, jedino što je nekom zanimljivo jest da se Jasenovac ponovo nalazi u centru medijske pozornosti u trenutku kada bi konačno trebala biti sastavljena Plenkovićeva komisija za suočavanje s prošlošću.

Oni koji misle kako je Mesić ovom izjavom postao krunski svjedok istine, čini mi se grdno se varaju. Ako vjeruju Mesićevoj provali iskrenosti onda moraju povjerovati i onom dijelu njegove izjave u kojoj kaže: „u Jasenovcu je ubijeno najviše 25 000 ljudi!“

Tu paušalnu ocjenu Mesića, kockanje sa žrtvama Jasenovca, tu izjavu u kojoj se zapravo suprotstavlja Tuđmanu i njegovoj procjeni o 70 000 žrtava Jasenovca ja osobno nikada ne ću i ne mogu prihvatiti. Dakle ni Mesićevu ni Tuđmanovu procjenu ne prihvaćam, jer radi su o potpuno neznanstvenim metodama. Dok se ne zakopa lopata kao u Hudoj jami, nema istine!

Tuđman je napravio veliku stvar, jer je u doba Titove diktature i totalitarizma ipak uspio za deset puta smanjiti broj žrtava u Jasenovcu iako je znao kako ni to nije konačna istina.

Jer da je napisao istinu o Jasenovcu u „Bespućima“ završio bi na doživotnoj robiji.

Mesićevo „svjedočenje“ tim je gore, jer on se želi prikazati većim Hrvatom i znanstvenikom od Tuđmana i u Novskoj provocira jednu „ustašku“, neznanstvenu, trač partiju ili raspravu, kako bi upravo tu snimljenu raspravu kasnije koristio za proglašenje Hrvatske ustaškom državom u domaćim i međunarodnim krugovima. Nismo li upravo tome svjedočili dugi niz godina? Ili netko misli da se Mesić krstio u Crkvi!?

Mesić je bez imalo sumnje bio udbaški špijun u Tuđmanovim redovima!

Naivno je pitanje hoće li Mesićevo „svjedočenje“ iz Novske koristiti ili naštetiti istini? Po mom dubokom uvjerenju može samo naštetiti, a sam film je izvorno nastao zbog toga da se našteti Tuđmanu, HDZ-u i Hrvatskoj!

Ova bombastična afera služit će da se istina još dublje zakopa! Ova afera koristi kao ozbiljno upozorenje Plenkoviću da dobro razmisli šta želi s tom „komisijom za suočavanje s prošlošću“! Ova afera koristit će  snažnom pritisku da se HOS-ova ploča u Jasenovcu s pozdravom „Za dom spremni“ što prije ukloni!

Ova afera koristit će ljevici za daljnju proizvodnju fašizma i ustaštva na štetu Domovini! Konačno, ova afera koristi kako bi se još jednom HDZ i Tuđmana proglasilo ustašama, a sljednik te ustaške „zajednice“ je upravo Andrej Plenković, koji eto, osniva nekakvu komisiju. Upravo zbog toga je Vice Vukojević imao potrjebu ovo oštro komentirati!

Mentalno komunistička ljevica zna istinu o Jasenovcu, to je za njih „institucionalno“, „povijesno“, „znanstveno“ utvrđeno gradivo i oni neku drugu istinu o tom mitu nikada ne će prihvatiti. Oni su strana koja dugi niz godina institucionalno gospodari tom istinom.

Oni su tu istinu odavno uspješno lansirali u međunarodne krugove kao konačnu istinu. Naravno, tu istinu neprijatelji Hrvatske u tim međunarodnim  krugovima bespogovorno su prihvatili. A gdje je naša strana istine da barem otpočnemo demokratsku raspravu?

Gdje su naše institucije koje bi mentalno komunističku istinu znanstveno dovele u pitanje? Tražimo li mi Mesićevu pomoć? Nije li sramotno da ni jedna hrvatska institucija nije stala iza Romana Leljaka i Hude jame?

Nije li sramotno da Roman Leljak ide u snimanje novog filma o post ratnom Jasenovcu bez ikakve institucionalne potpore? Nemamo institucije, a stalno nasjedamo na spinove i ulazimo u medijski rat sa stostruko jačim neprijateljem. Suludo! Od svih institucija imamo Bujicu!

Velimir Bujanac je pošteno odradio svoj novinarski posao, a njegov zadatak i jest izazivati kontroverze oko ovog pitanja bez neke duboke filozofije i hipotetskih pitanja o šteti ili koristi. Možda će ova bura potaknuti vladajuće na razmišljanje kako jedino demokršćansko zajedništvo može stvoriti nacionalni institucionalni okvir kako bi se konačno napisala istinita hrvatska povijest!? Ali stvari imaju sasvim obrnuti tijek!?

I na kraju, kako sam i predvidio u svojoj prvoj kolumni o ovoj temi, Mesićev filmić izazvao je lavinu reakcija s obadvije strane političkog spektra. Mesića su razapeli svi, HDZ je stjeran u kut i mora se ograditi od Mesićevih izjava, a Andrej Plenković donosi veleban zaključak:

„Hrvatska država mora snažno osuditi zločine ustaškog  režima i to će biti zadaća komisije koja je trenutno u  fazi osnivanja“!

Zar ustaški režim do sada nije već više puta snažno osuđen? Ne postoji li zakon o osudi ustaškog režima i simbola na temelju kojega je zakonski odgovarao Joe Šimunić?

Gdje je zakon o snažnoj osudi zločinačkog režima J.B.Tita? Što Plenković misli ovom rečenicom?

Misli li se on ograditi od Mesićevog ustaškog glumatanja, proglasiti to povijesnim revizionizmom i prihvatiti „ad hoc“ Tuđmanovo svjedočanstvo o 70 000 žrtava ustaškog režima u Jasenovcu   i ostaviti to jedinom živom istinom  bez znanstvene i forenzičke analize i time zauvijek staviti točku na kraj tog procesa? Shvaća li Plenković uopće što za hrvatsku povijest i budućnost znači jasenovački mit?

Nisu li „antifašisti“, Tel Aviv, Bruxelles i Beograd glede ovog pitanja Plenkoviću svezali ruke na mašnu s porukom: „ne talasaj“ oko Jasenovca!? Nisu li ga zapravo ucijenili, jer Mesićeve izjave dolaze zapravo iz najvišeg vrha HDZ-a?

Dakle, je li film o „ustaši“ Mesiću naštetio ili koristio istini, naštetio ili koristio nacionalnim interesima  Republike Hrvatske?

Kazimir Mikašek-Kazo / Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari