Pratite nas

Pregled

Tko stoji iza otkazivanja Thomsponova koncerta u Berlinu?!

Objavljeno

na

Tko stoji iza otkazivanja Thomsponova koncerta u Berlinu za dnevno.hr  analizira ugledni odvjetnik Zvonimir Hodak.

Prema pisanju berlinskoga Der Tagesspiegela, uprava koncertne dvorane C-Hall jednostrano je otkazala održavanje koncerta Marka Perkovića Thompsona, čije je održavanje u tome gradu najavljeno za 26. travnja. U istom mediju pozivaju se na riječi glasnogovornice dvorane Ines Riepenhusen. Odluci uprave dvorane, u kojoj je hrvatski pjevač nastupao već dva puta, pridonijeli su pritisci s raznih internetskih foruma. Na forumima su uoči koncerta najavljivani prosvjedi protiv Thomspona, a kako navode on slavi hrvatski fašizam, pa su ga proglasili i pjevačem mrziteljem.

Na ovaj slučaj u razgovoru za dnevno.hr osvrnuo se ugledni odvjetnik Zvonimir Hodak. On prije svega objašnjava da Thompson ne veliča fašizam, a nadalje dodaje da nije niti pjevač mrzitelj, ali po svemu sudeći sustigla ga je sudbina hrvatskog reprezentativca Josipa Šimunića koji je na stadionu poviknuo ‘Za dom’ te je stoga kažnjen s deset utakmica ne igranja. “To sve čine hrvatske lijeve političke frakcije koje čekaju na svaki mig, a potom reagiraju ciljajući na slabosti Zapada, a Nijemci imaju kompleks Drugog svjetskog rata”, smatra Hodak uvjeren kako lijeve političke opcije čine sve kako bi se ocrnili oni koji na bilo koji način veličaju hrvatske vrijednosti. Uz, to naš sugovornik uvjeren je kako iza ovog otkazivanja koncerta stoje lijeve političke hrvatske strelice. “One su u Njemačku slale crvene golubove pismonoše, s osudama ovoga pjevača.

plakat-berlin_tisakDogađa mu se isto što i Šimuniću, u čijem je slučaju FIFA angažirala nekom američkog povjesničara”, kaže odvjetnik te dodaje kako je isti taj povjesničar konstatirao kako su Hrvati svojedobno bili manjina te da je na ovim prostorima nekoć živjelo više Srba i Židova. “Vjerujem i nadam se da će se doznati tko su ti eksperti i tko u hrvatskoj politici stoji iza njih. Ne čudi me da se Thomsponu odgađa koncert, pa kako će pjevat u Berlinu kada mu hrvatska politika ne dopušta izvođenje koncerta u Puli”, pita se Hodak. No, dok se Thompsonovi koncerti brane po Lijepoj našoj nastupaju osobe poput Lepe Brene, a Hodak pak sarkastično kazuje, ne samo da nastupaju već i gostuju na javnoj televiziji. “Lepa Brena na HTV-u je imala elitni doček i program. Imam osjećaj da bi je jednako dočekali i u četničkoj uniformi. To je Hrvatska podijeljena na nacionaliste i jugokomuniste, a posljedica svega ovoga je neprovedena lustracija koja je jugokomuniste trebala stjerati u kut. I tek tada bi imali Hrvatsku”, zaključuje Hodak.

Inače, organizatori Thompsonova koncerta angažirali su berlinsku odvjetnicu koja će pokušati osporiti odluku uprave dvorane ne bi li koncert ipak bio održan. Paralelno s pravnom bitkom koju vode odvjetnici, organizatori koncerta pregovaraju s nekoliko dvorana ne bi li se najavljeni koncert ipak održao. Sve koji su u Berlinu poželjeli čuti Thompsona, pozivaju na strpljene, a one koji su kupili ulaznice ili su se zbog koncerta planirali vratiti s uskrsnih blagdana poziva se na strpljenje do subote, kada će imati više informacija. U pismu objavljenom na stranici Cro Best Berlin, koji su inače organizatori pojašnjavaju da stoje uz Thomspona, ali i da njegov album ‘Ora et Labora’, kojega planira predstaviti u njemačkoj metropoli nema veze s fašizmom. Također, dodaju da su bili izloženi medijskom pritisku da se koncert ne održi, a kako kažu uprava dvorane nakon prekida ugovora odbijala je razgovarati s njima. Navodno je i nekoliko hrvatskih udruga u Berlinu uputila prosvjed upravi dvorane ogorčena ovom odlukom.

Iva Međugorac

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Hrvoje Zekanović podnio prijavu za ugrožavanje nacionalne sigurnosti

Objavljeno

na

Objavio

Hrvoje Zekanović, Hrastov zastupnik u Saboru, podnio je prije desetak dana prijavu Sigurnosno-obavještajnoj agenciji (SOA), Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP) i Uredu vijeća za nacionalnu sigurnost zbog ugrožavanja nacionalne sigurnosti kroz sprječavanje i kontroliranje informacija, osobito na društvenim mrežama.

Zekanović tako u svojoj prijavi piše da su od 29. studenog, dakle od presude Hrvatskoj šestorci u Hagu, na društvenim mrežama u Hrvatskoj zabilježeni dosada najveći cyber napadi koji predstavljaju ozbiljan sigurnosni problem.

Nakon donošenja presude ‘Hrvatskoj šestorki’ u Haagu gotovo sve objave koje su korisnici društvenih mreža postavili na svoje profile, a ticale su se gore navedenih, bile su na udaru nepoznatog/ih cyber napadača.

Teško je točno procijeniti koliko je korisnika društvenih mreža bilo na udaru cyber napadača, ali s obzirom na važnost događanja u Haagu i na broj korisnika društvenih mreža pretpostavljam da se radi o stotinama tisuća – istaknuo je Zekanović.

Uloga interneta, piše, danas postaje sve važnija u kreiranju društvenih i sigurnosnih procesa, s obzirom na ovisnost društava i pojedinaca o internetu i informacijskoj tehnologiji. Ovakvi napadi u kibernetičkom prostoru, bez obzira na motive, sve više ugrožavaju pojedince, organizacije i državu.

Republika Hrvatska je očito ovaj put bila izložena obliku hibridnog djelovanja koje sadrži elemente nekonvencionalnog, asimetričnog i kibernetičkog djelovanja s ciljem iskorištavanja ranjivosti, slabljenja hrvatskog suvereniteta i neovisnosti, potkopavanja demokratskih vrijednosti i sloboda.

Bitno je naglasiti da je ovo cyber djelovanje bilo isključivo usmjereno na objave i osobe koje su izražavale stav identičan ili sličan stavu predsjednice Republike Hrvatske i Vlade Republike Hrvatske pa tako ovi napadi imaju još veću opasnost po sigurnost Hrvatske. Svako ovakvo buduće djelovanje može eskalirati do razmjera koji mogu ozbiljno ugroziti sigurnost Republike Hrvatske – smatra Hrastov saborski zastupnik.

Nadalje, izražava ozbiljnu sumnju da se radi o hibridnom napadu kojim se ugrožava nacionalna sigurnost s obzirom da je svim građanima Republike Hrvatske Ustavom zajamčena sloboda mišljenja i izražavanja misli koja obuhvaća osobito slobodu tiska i drugih sredstava priopćavanja, slobodu govora i javnog nastupa te se zabranjuje cenzura, te da je nužno detektirati njegova izvorišta.

Strategija nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske (NN 73/2017) takvo djelovanje navodi kao iznimnu opasnost, te predlažem hitno postupanje, jer intezitet i broj napada sugeriraju da se radi o dobro organiziranim skupinama, zaključio je Hrvoje Zekanović

Željka Markić: Vlada bi trebala od Facebooka tražiti da poštuje hrvatske zakone

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Vlado Galić novi savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost predsjednice Republike

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović imenovala jenovog savjetnika za obranu i nacionalnu sigurnost, priopćeno je u petak iz Ureda Kolinde Grabar-Kitarović.

Širokobriježanin Vlado Galić rođen je 1965. godine, diplomirao je 1991. godine rudarstvo na zagrebačkom Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu. Od 1991. bio je dragovoljac Domovinskog rata u kojem je bio pripadnik specijalnih postrojbi Oružanih snaga (OS) te djelatnik Sigurnosno-informativne službe Ministarstva obrane RH (MORH).

Završio je Ratnu školu OS “Ban Josip Jelačić”, a pohađao je NATO seminare iz područja organizacije, upravljanja i zapovijedanja.

U organizaciji Fakulteta političkih znanosti i Udruge hrvatskih menadžera sigurnosti stekao je zvanje menadžera sigurnosti iz područja poslovne i nacionalne sigurnosti.

Bio je i nastavnik u Zapovjedno-stožernoj školi “Blago Zadro” za predmet Strategija nacionalne sigurnosti te je obnašao i dužnost stožernog časnika za izobrazbu u Glavnom stožeru OS.

Umirovljen je u činu pukovnika u siječnju 2007. godine.

Od lipnja 2006. godine pa do oslobađajuće presude u studenome 2012. godine bio je član odvjetničkoga tima obrane generale Ante Gotovine pred Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu.

Od siječnja 2013. godine do dolaska na Pantovčak obnašao je dužnost voditelja Ureda za strategiju, upravljanje promjenama i projektima u Glavnome tajništvu HDZ-a te je bio voditelj odjela za analitiku u stranačkim izbornim stožerima.

Za sudjelovanje u Domovinskome ratu i obnašanje dužnosti u MORH-u, sigurnosno-obavještajnoj zajednici te OS RH višestruko je nagrađivan i odlikovan.

U javnosti se problematiziralo njegovo djelovanje u sklopu Sigurnosno-informativne službe gdje je kao načelnik u drugoj polovici 1990-ih provodio akciju “Kameleon” tijekom koje su nadzirane neke nevladine udruge i organizacije, među njima i HHO, zbog koje je protiv njega i pokrenut stegovni postupak pod sumnjom da je narušio ugled MORH-a, a koji je pao u zastaru.

Izvori bliski Galiću kažu kako je to bila njegova zadaća prema poslovniku SIS-a, da protuobavještajno djeluju te nadziru osobe i institucije koje pokazuju interes za pripadnike Oružanih snaga.

Riječ je, dodaje isti izvor, bilo o osobama i institucijama čiji su prikupljeni podaci, primjerice o akciji “Oluja”, korišteni na suđenjima pred Haaškim sudom, a pokazali su se netočnima te ih sud uopće nije koristio kao dokazni materijal.

Galić je imenovan nakon što je dosadašnja predsjedničina savjetnica Maja Čavlović imenovana za predstojnicu Ureda za nacionalnu sigurnost. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari