Pratite nas

Tko su kandidati za Predsjedništvo BiH?

Objavljeno

na

Politički subjekti do 14. srpnja moraju podnijeti kandidatske liste za predstojeće opće izbore u BiH. Do danas ih još nitko nije podnio Centralnoj izbornoj komisiji BiH, a i na prethodnim izborima su to obično činili posljednjih dana pred istek roka.

Ono što je za sada poznato je to kako će iz reda bošnjačkog naroda kandidati za člana Predsjedništva BiH biti Bakir Izetbegović, nezavisni kandidati Mustafa Cerić, Adil Žigić, Mirsad Kebo i Halil Tuzlić.
Kandidat
Socijaldemokratska partije BiH (SDP) će u narednih nekoliko dana donijeti odluku o kandidatu ili kandidatkinji za člana    Predsjedništva. U SDP-u još uvijek nisu priopćili hoće li imati kandidata za bošnjačkog ili hrvatskog člana, a među potencijalnim kandidatima su se spominjali Nermin Nikšić, Lidija Korać i Denis Bećirović te još neki, poput Ante Domazeta. Kandidat ili kandidatkinja za člana Predsjedništva iz SDP-a već se nalazi na nekoj od listi za parlamente, ali će i to naknadno biti korigirani nakon što SDP donese konačnu odluku o kandidatu.

Kandidati-SDP-300x160U Stranci za BiH su, kako je poznato od ranije, najavili da će i oni imati svog kandidata za Predsjedništvo, a kako je Klix.ba ranije objavio, to bi mogla biti sadašnja zastupnica u Zastupničkom domu BiH Azra Hadžiahmetović. Savez za bolju budućnost (SBB) će također imati kandidata za Predsjedništvo, a tko će to biti, kao i to tko su kandidati stranke na listama za različite nivoe vlasti, bit će vjerojatno poznato tijekom ovog tjedna.

Kada je u pitanju kandidat za srpskog člana Predsjedništva, najavljeno je kako će koalicija koju čine Socijalistička partija (SP), Demokratski narodni savez (DNS) i vodeća partija u RS-u Savez nezavisnih socijaldemokrata-Milorad Dodik imati zajedničkog kandidata. Kako je ranije najavljeno, a sutra bi trebalo biti potvrđeno, kandidat ove koalicije bi mogao biti Petar Đokić, aktuelni ministar za boračka pitanja u Vladi RS-a i predsjednik SP-a, dok će se Milorad Dodik ponovno kandidirati za predsjednika tog bh. entiteta.
bosic u predsjednistvo4
Opozicioni blok u RS-u, Savez za promjene, još nije ponudio kandidata za Predsjedništvo BiH. Partija demokratskog progresa, odnosno Mladen Ivanić, insistira da to bude on te ukoliko se Srpska demokratska stranka (SDS) i Narodni depokratski pokret (NDP) Dragana Čavića s tim ne slože, mogao bi napustiti koaliciju. SDS-ov kandidat za predsjednika RS-a će vjerovatno biti Ognjen Tadić te će u tom slučaju predsjednik SDS Mleden Bosić biti kandidat za premijera vlade RS-a, u zavisnosti od izbornih rezultata. Predsjednik NDP-a Čavića interesira pozicije predsjednika Narodne skupštine RS-a. Međutim, ovo su samo trenutne pretpostavke, a konačni dogovor bi trebao biti ubrzo priopćen.

Stranke pravedne politike je danas donijela odluku da kandiduje Dragomira Jovičića za predsjednika Republike Srpske i Gorana Zmijanjca za člana Predsjedništva BiH iz RS.

Koalicija Domovina, kao i SDP, će također imati kandidate za predsjednika/potpredsjednika RS-a. Već je poznato da će SDA, odnosno Domovina, kandidirati Ramiza Salkića na tu funkciju iz reda Bošnjaka, a DF bi trebala ponuditi kandidata iz reda Hrvata.

KandidatiMartin Raguž je već potvrdio kandidaturu za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, a očekuje se da će mu “na crtu” Dragan Čović, kandidat HDZ-a, odnosno nekolicine stranaka okupljenih u Hrvatski narodni sabor. Na danas održanoj sjednici Predsjedništva HDZ-a načelno je dogovoren koncept rada u narednih nekoliko dana, kandidatske liste moraju biti gotove do četvrtka, a iduća sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH dogovorena je za petak, kada će se potvrditi konačne liste za sve razine vlasti, i kandidat za člana Predsjedništva BiH, piše Klix.ba.

Kandidata za Predsjedništvo BiH, iz reda hrvatskog naroda, će imati i Demokratska fronta-Željko Komšić, ali još uvijek nije priopćeno tko će to biti. Spominjalo se čak i ime Damira Marjanovića, bivšeg ministra obrazovanja u Vladi SŽ, a tu je i Stranka pravde i povjerenja trenutnog  predsjednika FBiH Živka Budimira.

Kandidate za Predsjedništvo će ponuditi još i Stranka dijaspore, BPS-Sefer Halilović, Kongresna narodna stranka zaštite prava boraca, pravde i morala…

pogled.ba/klix.ba/kamenjar.com

facebook komentari

Hrvatska

VELIKO FINALE: Državni vrh zasad skloniji izraelskom F-16, ali Gripen spušta cijenu

Objavljeno

na

Objavio

Amerikanci i Grci otpali – Izraelci i Šveđani ostali u užem izboru na natječaju za kupnju hrvatske borbene eskadrile

Švedski proizvođač SAAB uz potporu švedske vlade odlučio se na završno lobiranje i uvjeravanje hrvatske strane da je izbor njihova Gripena JAS 39 C/D za novu borbenu eskadrilu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) jedini racionalan izbor.

Pa je, na prilično iznenađenje, “u zadnji čas” na studijsko putovanje u Švedsku pozvao i novinare desetak hrvatskih redakcija koje je potom primio sam vrh kompanije, čak i vlasnik iz moćne obitelji Wallenberg te ministar obrane Peter Hultqvist, piše Večernji list

Prošlo je mjesec i pol dana od kako su u Ministarstvu obrane otvorili četiri pristigle ponude, a prema najavama, vrednovanje tih ponuda, posao koji rade razna stručna povjerenstva u MORH-u, trebao bi biti završen do 30. studenog, kada bi trebalo biti objavljeno čija je ponuda najbolja za Hrvatsku.

Premda se detalji još ne mogu saznati, neke su se informacije u proteklim tjednima počele probijati u stručniju javnost tako da se brzo saznalo kako su dvije ponude – ona najskuplja iz SAD-a, koji je ponudio potpuno nove lovce F-16 blok 70/72 koji su samo korak do aviona 5. generacije, te ponuda iz Grčke koja nudi već islužene F-16 blok 30 – pale u drugi plan.

Američka je ponuda navodno skupa, a Grčke rabljene F-16, premda su navodno najjeftiniji, trebalo bi još modernizirati.

Ostaju u finalu, ako je vjerovati “dobro upućenima”, dvije ponude, ona izraelska, za njihove ponajbolje rabljene lovce F-16 Barak, te švedska koja nudi potpuno nove Gripene Jas 39 C/D.

>>> Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od ponedjeljka

Što će u novu eskadrilu: F-16 Barak ili Gripen?

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Velimir Bujanec: “DOBAR SRBIN I LOŠ SRBIN”

Objavljeno

na

Objavio

DOBAR SRBIN I LOŠ SRBIN…

Dobar Srbin je branio Hrvatsku i zna da je Srbija, uz pomoć jugo-komunističke JNA i paravojnih terorističkih postrojbi (četnika) izvršila agresiju na Hrvatsku državu.

Loš Srbin već dulje vrijeme na našoj nacionalnoj televiziji napada sve što je hrvatsko, a sada bi mijenjao i karakter obrambenog Domovinskog rata.

Dobar Srbin se sa lošim Srbinom nije upuštao u detaljnije rasprave; čovjek je od velikosrpske agresije branio hrvatski Vukovar i stao je na stranu DOBRA – protiv ZLA. Pa čak i u vlastitoj obitelji.

Loš Srbin bi trebao znati da je nad Hrvatskom izvršena krvava agresija, da su sve zapovijedi tijekom te agresije stizale iz Beograda i da je to u konačnici, potvrdio – Međunarodni sud pravde u Haagu.

Međutim, loš Srbin namjerno manipulira, iako možda zna koliko je tisuća Srbijanaca u Srbiji mobilizirano za sudjelovanje u agresiji na Hrvatsku, kasnije i BiH. Najvjerojatnije ne zna koliko Srbijanaca u Srbiji danas prima invalidnine i mirovine za sudjelovanje u agresorskim ratovima.

Lošeg Srbina svakako se ne može nazivati četnikom, ali moglo bi se reći da spada u skupinu nekadašnjih jugoslavena, sada jugonostalgičara… I zato je on loš Srbin čak i za mnoge Srbe!

Država lošeg Srbina je krepala 1990. godine – a onda je krenula agresija kojoj su se priključili mnogi loši Srbi; htjeli su živjeti u jednoj državi – zvala se ona ‘Velika Srbija’ ili ‘Jugoslavija’, svejedno.

Uglavnom, dobri Srbi su branili svoju Hrvatsku, kao hrvatski branitelji – od loših Srba svih vrsta. Izjava lošeg Srbina da se u Hrvatskoj “vodio građanski rat” slično je uvredljiva kao i izjava jednog političkog klauna da se u Vukovaru “nije dogodio genocid”… Politički klaun izjavu kojom je negirao genocid dao je lani, a loš Srbin je negirao agresiju baš danas, na dan pada Borova Naselja.

U svakom slučaju, danas je jedan dobar Srbin pokazao lošem Srbinu da je prije svega – loš voditelj!

Vrijeme je da se kaže DOSTA!!

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari