Connect with us

Analiza

‘Tko tu protiv koga ratuje?’

Objavljeno

-

Razvoj situacije u Ukrajini i rusiji je zaslužio jedan mali osvrt i analizu. Vidim da je dio ljudi još uvijek pomalo zbunjen svim ovim što se događa, od pitanja “tko tu protiv koga ratuje” i “kada će ofanziva”, pa ću pokušati ponešto pojasniti.

Operacija koju ću nazvati “pogranične ruske regije” je sastavni dio Ukrajinskog plana provedbe oslobođenja zemlje od ruskih osvajača.

Naravno da akcije i napade na teritoriju rusije izvode isključivo ruski državljani, vojnici Legije “Slobodna Rusija” i pripadnici “RDK – Ruskog Dragovoljačkog korpusa”.

U rusiji se događa “građanski rat” ili bolje rečeno rat između Putinove vojske i ovih dviju pomenutih “vojski”. Sve su to ruske vojske i ratuju isključivo rusi protiv rusa. To su zvanične činjenice, zakulisne igre koje se vode su neka druga priča.

Kada je prije nekog vremena Zalužni objavio a Zelenski potvrdio početak ofanzive Ukrajinskih snaga, ona se “dogodila” u dva “smjera”.

Jedan od njih je bio pojačanje izvidničkih i napadačkih aktivnosti Ukrajinske vojske na teritoriju Ukrajine a drugi je bio “podrška” ruskim postrojbama u napadu na “svoju zemlju”-rusiju.

Zamjetno je da su Ukrajinci podigli stupanj pritiska na okupatore u Ukrajini, prebacili su u “treću brzinu”, od recimo pet koliko ih ja osobno očekujem. Strpljivo su čekali Storm Shadows-e i drugu opremu koju sada vrlo efikasno koriste u dubinskim napadima na ruske baze, zapovjedništva, tehniku i skladišta streljiva u dubini okupiranog teritorija.

Krenuli su sa ciljanim pojačanjem napada na rusku tehniku, tj. topništvo, vrše se noćna razminiranja mogućih pravaca napada, vrše se probe sa ograničenim napadima. Iz dana u dan. Da, dobro ste pročitali, Ukrajinci noću razminiraju tisuće mina na mogućim pravcima napada. Tiho i detaljno.

Stanje oko Bahmuta je stabilno, napreduje se po bokovima jako sporo i kako sam jednom davno napisao, smatram da je to dio plana Ukrajinaca. Prebrzo okruživanje Bahmuta nije usklađeno sa drugim aktivnostima i planovima za ofanzivu. Radi se po točkama u zaleđu Bahmuta i drži se ruse u njemu u strahu od gubitaka snaga prilikom izvlačenja iz grada.

Prigožin nije povukao sve svoje Wagnerovce iz grada kako je najavio, sukob između njega i Kadirova neće eskalirati. Usprkos različitim stavovima i prozivanju na mrežama, oni su ipak “profesionalni plaćenici” koji znaju da je međusobni sukob čisto bacanje novca i resursa.

Ukrajinci rade na cijeloj dužini bojišnice, napadaju od Luganska do Khersona i Krima. Ne pružaju mogućnost rusima da otkriju glavni pravac/pravce udara.

Tisuću je faktora koji ga diktiraju i pripremaju. Od planiranih, uračunatih i pripremljenih pa do onih dnevnih, trenutnih koji se mogu stvoriti prilikom “sondiranja” terena i otkrivanja slabosti obrane neprijatelja. Kada se zapovijedi donose “u trenutku”.

Da rezimiram Ukrajinu……ofanziva “vozi u trećoj brzini”, glavno stiskanje gasa još nije na vidiku.

Očekujem da uskoro SAD ipak pristane isporučiti ATACMS rakete Ukrajincima, kao i Nijemci TAURUS. Nakon dugog natezanja smatram da će uskoro doći i taj trenutak, kao i isporuka F16 za koji mjesec….. a sve se to itekako isplati čekati…..dosadilo je Ukrajincima “prositi i moliti” a i saveznici neće željeti preuzeti na sebe eventualni rizik od mogućeg “neuspjeha ofenzive” kada bi ih čitav demokratski svijet mogao optužiti za kalkulantstvo i licemjerje. I dovesti u pitanje cijeli svjetski poredak i odnos snaga.

Strah od ludog psihopate i njegove moguće reakcije će na kraju ipak biti pobijeđen. Dugotrajno, sporo, proračunato i iscrpljujuće dosadašnje odugovlačenje….kako to i inače rade “prodavači magle” u svjetskoj politici je pri samom kraju.

Vratimo se “drugom kraku” ofanzive, koja je kako sam i ranije pretpostavio, polučila početne rezultate. Vezivanje ruskih vojnih efektiva u matičnoj državi.

Sve priče o “čišćenju” i protjerivanju “gerilaca” iz rusije su se pokazale netočne i lažne. Tek sada na vidjelo saveznicima a i ruskoj javnosti izlazi na vidjelo i pred oči u kakvoj su oni “banani”.

Zamislite da vam je netko prije godinu dana rekao da je u rusiju “upala grupa terorista”, njih stotinjak i napadaju pogranične gradove? Što biste očekivali? Bojnu SPECNAZ-a ili policije i “stvar riješena” za jedan dan, zar ne?

Rusi jednostavno više nemaju resursa a to situacija u pograničnim oblastima zorno pokazuje. Granica se prolazi kako i gdje tko hoće, dijelovi cijelih regija su postali sive zone u kojima se ne zna tko “vlada”, rusi bjesomučno granatiraju svoje gradove i sela.

Onako kako to inače i znaju, po civilima i civilnim objektima, jer “pretpostavljaju” da su pripadnici Legije ili RDK u tim gradovima.

Sive zone su sve šire, usprkos svim pojačanjima koje su rusi poslali u međuvremenu a novi sukobi otvaraju se svakodnevno. Ma kako to sada izgledalo sumanuto i nemoguće, ne bi me začudio val sličnih događanja ili barem osjetno pojačanje gerilskog djelovanja diljem rusije.

Sve ovo čini glavnu zadaću Ukrajinske ofanzive. Pobijediti ruse na vojnom polju u Ukrajini i potaknuti procese u rusiji koji bi mogli dovesti do pada režima u Moskvi. Mirnim putem ili nasilno.

Definitivno, osnovne karike i simboli moći rusije su ozbiljno poljuljani. Putin i vojska.

To su dva simbola u koje rusi tradicionalno vjeruju i klanjaju se pred njima. Vojska je u rasulu, napadana od strane samih njenih pripadnika pa do medijske zvijezde Prigožina.

Napisao sam jučer da je smjena Šojgua vrlo izvjesna. Ne samo njega već i cijelog vojnog vrha, jer će to zasigurno učiniti onaj kojega Putin imenuje.

Osjećaj straha i nestabilnosti unutar same rusije i budućih poraza na bojišnicama Ukrajine ne nose Putinu ugodne vijesti i budućnost.

Veliki car nije uspio “očistiti” šačicu gerilaca u rusiji, kako li će tek “do zuba naoružane” i od “trulog zapada naoružane zvijeri u Ukrajini!?

Vrijeme prolazi, čekanje napada jako nervira ruse, malo manje vas koji pratite a još najmanje Ukrajince. Nisu ni oni toliko “hladni” ali procesi se moraju završiti, naoružanje dobiti, Kremlj poljuljati…..a za to treba mnogo pameti, hladnokrvnosti i strpljivosti…..

Domagoj Franić

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari