Pratite nas

Tko, zapravo, najviše radi u Europi?

Objavljeno

na

radniciRumunji i Grci imaju najviše radnih sati u Europi a Hrvati s Bugarima dijele četvrto mjesto, prenose europski mediji rezultate istraživanja koje prkosi uvriježenim stereotipima.

Istraživački institut Coe-Rexecode sa sjedištem u Parizu proveo je istraživanje o broju “stvarnih” radnih sati u zemljama Europske unije u protekle četiri godine, odnosno o vremenu stvarno provedenom na poslu, za razliku od nominalnih sati koji uključuju izostanak s posla zbog bolovanja, brige za djecu, blagdana, štrajkova ili putovanja na posao i nazad.

Utvrđeno je da su prošle godine najviše radnih sati – 2.099 – imali rumunjski radnici s punim radnim vremenom, prenosi informativni portal EUobserver. Drugo je mjesto pripalo Grcima s 2.010 radnih sati, treće Mađarima s 1.969 radnih sati, a četvrto dijele Bugari i Hrvati s po 1.954 radna sata. Slijede Poljaci, Latvijci, Slovaci, Estonci i Turci.

Najmanje su pak po tom istraživanju u 2013. radili finski i francuski radnici, 1.648 odnosno 1.661 sat. Nešto su dulje radili Šveđani, Danci i Belgijanci dok su Britanci i Nijemci bili u sredini, s 1.900 odnosno 1.847 stvarnih radnih sati, s .
Trend između 2010. i 2013. pokazao je da je najviše skraćeno vrijeme provedeno na poslu u Finskoj, Francuskoj, Švedskoj i Italiji.

Britanci i Nijemci također su prošle godine imali manje radnih sati nego 2010., dok je broj radnih sati skočio u Španjolskoj, Nizozemskoj i Portugalu.

Brojke prkose stereotipima iz vremena financijske krize u EU o marljivim sjevernim državama i lijenima na jugu koje traže pomoć, primjećuje EUobserver.

hrt.hr / Kamenjar.com

facebook komentari

BiH

Za čak 11.800 pripadnika Oružanih snaga BiH uskoro se vraća stari iznos mirovine

Objavljeno

na

Objavio

Tri zakona o braniteljima i njihovim obiteljima uskoro bi trebala stupiti na snagu, piše Večernji list BiH. Naime, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potpisao je početkom ovoga tjedna ukaz o proglašenju zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata.

Povoljnije umirovljenje

Iako su sva tri zakona za branitelje i njihove obitelji jednako važna, bitno je naglasiti kako zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju rješava pitanje diskriminacije prema određenom broju branitelja. Dakle, riječ je o 11.800 pripadnika Oružanih snaga koji su otišli u mirovinu po jednoj odluci. Nakon toga im je, pa čak i do 50 posto, bila smanjena mirovina.

– Ovim zakonom u iduće tri godine im u potpunosti vraćamo njihovo stečeno pravo na isplatni koeficijent 1,485. Ovim usvojenim zakonom u Parlamentu je ispravljena diskriminacija prema tim ljudima – kazao je nedavno ministar za pitanja branitelja FBiH Salko Bukvarević.

Registar branitelja

Najviše bure izazvao je Zakon o pravima branitelja i njihovih obitelji s obzirom na to da on predviđa izradu registra branitelja koji je trebao biti javno objavljen. Međutim, zahvaljujući amandmanima zastupnika HDZ-a BiH, odredba koja se odnosila na objavu registra brisana je iz zakona. Tako sada u zakonu stoji kako će se registar branitelja izraditi, ali ne i da će biti objavljen. Do eventualne objave tog registra može doći ako Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donese poseban zakon koji treba uskladiti sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka u BiH jer je Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH na te odredbe dala negativno mišljenje s detaljnim obrazloženjem. Stupanjem na snagu Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji bit će provedena presuda Ustavnog suda FBiH od 7. studenoga 2012. godine kojom je utvrđeno kako članak ovog zakona, kojim je propisan cenzus za korisnike prava na mjesečni novčani dodatak po osnovi ratnog priznanja ili odličja, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH. (večernji.ba)

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

Hrvatska predsjednica poziva na Pantovčak Hrvate iz BiH

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u subotu 2. prosinca će, prvi put, otvoriti vrata Pantovčaka Hrvatima iz Bosne i Hercegovine, objavljeno je na njezinom Facebook profilu.

Povod i razlog za prijam Hrvata iz BiH hrvatska predsjednica nije obznanila, a njezinom službenom Facebook profilu tek je osvanula najava samog događaja:

“U subotu, 2. prosinca 2017. godine Ured predsjednice Republike Hrvatske otvara svoja vrata Hrvatima iz Bosne i Hercegovine.

Zainteresirani svoj dolazak moraju prijaviti putem obrasca koji se nalazi u na internetskoj stranici u prilogu. Popunjeni obrazac potrebno je poslati na e-mail [email protected] ili putem faksa broj 385 1 4565 159 najkasnije do nedjelje, 26. studenoga 2017. godine”.

Kolinda Grabar – Kitarović svoj ured bh Hrvatima otvar svega tri dana nakon izricanja presude herceg-bosanskoj šestorki u Haagu.

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari