Connect with us

Politika

Plenković: To je politički spin. Učinio je medvjeđu uslugu prof. Đurđević

Objavljeno

-

Nakon što se u srijedu ujutro cijepio AstraZenecom, kako bi pokušao pomoći poljuljanom ugledu tog cjepiva, Andrej Plenković sastao se s ministrima na užem kabinetu prije sjednice Vlade. Potom je izašao pred novinare.

Premijer je rekao kako je Vlada odlučula zadužiti Hrvatski zavod za zapošljavanje da se nastavi s mjerama za očuvanje radnih mjesta i tijekom travnja, odnosno s mjerom 4000 kuna. Nastavlja se i nadoknada fiksnih troškova. Rekao je i kako će se na Banovini nastaviti s nadoknadom troškova električne energije.

“Troškove za travanj će pokriti HEP, a Vlada će pokriti trošak za druge tvrtke koje distribuiraju električnu energiju”, rekao je Plenković. Kazao je i da će Hrvatske autoceste nastaviti s nenaplatom autoceste do Lekenika i tijekom travnja.

Upitan kako se osjeća nakon cijepljenja AstraZenecom, rekao je kako misli da je “ok” i zahvalio na brizi.

“Prof. Đuđević ne može biti predsjendica Vrhovnog suda”

Govorio je o istupu predsjednika Milanovića koji je na Cresu komentirao proceduru oko izbora predsjednika Vrhovnog suda.

“Ne može se pretendirati da će se provesti procedura za izbor čelnika Vrhovnog suda i da će se izabrati protuzakonito, jer neće. To neće proći. Prof. Đurđević je pristala biti dio protuzakonite procedure. Osoba koja ne poštuje pravni poredak ne može biti predsjednica Vrhovnog suda, to jednostavno nije moguće i HDZ ju neće podržati. Pustila se da ju predsjednik Republike provuče kroz blato i time je sebe diskvalificirala, a teza da je Đuro Sessa kandidat HDZ-a je laž. Puste teze da ga mi podržavamo su također netočne”, poručio je Plenković.

Dojam je da prof. Đurđević nije bila prvi izbor predsjednika RH, ali je jedina pristala biti u protuzakonitoj proceduri, kaže Plenković.

“Aktualni predsjednik RH dok je bio saborski zastupnik je 2016. glasao za deset izabranih sudaca Ustavnih sudaca, zato udari na ustavne suce nisu kredibilni”, poručuje premijer.

“Ja ne aludiram ništa, samo pokušavam javnosti objasniti da je Milanović trenutno u jednoj političkoj akciji, ovo nije ispunjavanje dužnosti predsjendika prema Ustavu i Zakonu o sudovima, nego je ovo politički pamflet koji nastoji simplificirati temu stanja u pravosuđu da ćemo pokrenuti reformu tako da ćemo jednu kandidatkinju provući kroz blato. Jedna osoba na čelu Vrhovnog suda ne može predstavljati reformu pravosuđa”, naglašava premijer.

Novinare je pitao pamte li što je korisno Zoran Milanović napravio za reformu pravosuđa.

“To je politički spin. Učinio je medvjeđu uslugu prof. Đurđević, meni je nje žao”, rekao je.

“Neka DORH svaki dan govori što radi”

Dotaknuo se i slučaja Mamić.

“Apsolutno treba tražiti odgovornost svih uključenih, pozvao bih DORH da o tome svaki dan govori da se čuje jasno i glasno što se radi jer se ostvlja dojam da se ne radi ništa, a ne da se postavljaju pitanja izvršnoj vlasti”, rekao je premijer.

“Sud po mom mišljenju treba izreći mjeru zabranu napuštanja zemlje u nekim slučajevima”, kazao je odgovarajući na pitanje o prelasku državne granice za pravomoćno osuđene osobe ododajući kako instrumenti postoje.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas