Pratite nas

Vijesti

Todorić nemirno spava zbog Karamarka

Objavljeno

na

Strah od Karamarka duboko je utemeljen, jer je Todorić upravo s njim prije samo pet godina imao velike političke planove, kada ga je Ivo Sanader nakon ubojstva Ive Pukanića postavio za nestranačkog ministra unutrašnjih poslova. Karamarko je tada imao uvid i kontrolu nad svim velikim istragama, a kako mu je rasla moć tako ga je i Todorić sve više želio imati u svojem interesnom krugu.

Pobjeda HDZ-a i Tomislava Karamarka na idućim parlamentarnim izborima mogla bi ozbiljno uzdrmati poslovno carstvo Ivice Todorića. Kao i sa svim vlastima u zadnjih dvadeset godina, gazda Agrokora je s Kukuriku koalicijom uspio postići pakt o nenapadanju, a Karamarko je, tvrde bolje upućeni, trenutno jedini protagonist domaće političke scene do detalja upoznat s njegovim poslovnim „dealovima“, uključujući i neke potencijalno protuzakonite radnje. Strah od Karamarka duboko je utemeljen, jer je Todorić upravo s njim prije samo pet godina imao velike političke planove, kada ga je Ivo Sanader nakon ubojstva Ive Pukanića postavio za nestranačkog ministra unutrašnjih poslova. Karamarko je tada imao uvid i kontrolu nad svim velikim istragama, a kako mu je rasla moć tako ga je i Todorić sve više želio imati u svojem interesnom krugu. U to vrijeme na vrhuncu popularnosti bio je i guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski, pa je Todorić zamislio da on i Karamarko budu stožerne snage nove stranke, bez čije koalicijske pomoći više nitko ne bi mogao formirati vlast. Oprezni i tašti Rohatinski povremeno je u medije puštao probne balone o mogućem ulasku u HSLS, ali je sebe tamo vidio samo u vodećoj poziciji. To nije odgovaralo predsjedniku stranke Darinku Kosoru, koji je Rohatinskog trebao više kao maskotu koja će liberalima podići rejting i nikako nije bio spreman prepustiti mu predsjedničku fotelju.

Licemjerje prema Rohatinskom

Nakon Rohatinskog, političke križaljke Ivice Todorića uskoro su propale i kod druge velike uzdanice, Tomislava Karamarka. On je na nagovor tadašnje premijerke i predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor ušao u HDZ, ali mu se Todorić nije mogao osvetiti kao što je učinio Rohatinskom. Prema izvorima Objektiva, upravo iz vrha Agrokora i uskog Todorićevog kruga medijima je puštena informacija da je guvernerova supruga Marija Rohatinski za dva milijuna kuna prodala Agrokoru svoju špeditersku tvrtku Romah. Rohatinskom, koji je godinama kotirao kao jedan od najpopularnijih javnih likova u Hrvatskoj, rejting je preko noći pao na najniže grane, posebno nakon otkrića da je tvrtka njegove supruge godinama gomilala gubitke, pa nije bilo nikakve poslovne logike da je Agrokor otkupi za milijunski iznos. I ne samo to. Kako je imovinu Romaha činila i obiteljska kuća u kojoj je stanovao guverner, njegova supruga uspjela je otkupiti od Agrokora po iznimno povoljnoj cijeni, a Rohatinski je tu imovinu „zaboravio“ prijaviti u imovinskoj kartici. Uglavnom, izbijanjem ove afere, Rohatinski se mogao oprostiti s bilo kakvim političkim ambicijama, što je bilo posebno nezgodno, jer mu je uskoro istjecao drugi mandat na čelu Hrvatske narodne banke. Todorić, koji ga je prethodno pokopao, sada mu je odlučio pružiti ruku spasa i zaposliti ga u Agrokoru. Bila je to i svojevrsna gesta zahvale, jer je Rohatinski na čelu HNB-a 12 godina vodio monetarnu politiku koja je najviše išla na ruku Agrokoru: čvrsto je držao tečaj kune što je olakšavalo poslovanje velikim uvoznicima, a među njima najviše Todoriću. Drugog čovjeka iz svoje akcije o novoj političkoj platformi, Tomislava Karamarka, šef Agrokora, međutim, ne drži u šaci i sve govori da mu ne bi odgovarao povratak HDZ-a na vlast. Karamarko je prilič-
no upućen u novčane akrobacije kojima je Todorić spašavao suvlasnika Europapress holdinga Ninoslava Pavića od milijunskih potraživanja odbjeglog tajkuna Miroslava Kutle. Todorić je 2008. godine za 43 milijuna kuna otkupio od Pavićeve tvrtke ComCom kompaniju M start komunikacije koja je tada imala temeljni kapital od dvadeset tisuća kuna i prihod od svega tisuću kuna godišnje! Pavić je nakon toga istim novcem od tvrtke Vilinske poljane otkupio sto posto udjela u firmi Dalta za oko 33 milijuna kuna, kao dio šireg plana preuzimanja vrijednog zagrebačkog zemljišta uništene tekstilne tvrtke Kamensko. Todorić
je, navodno, preko astronomskog skupog preuzimanja realno bezvrijednih M start komunikacija spasio Pavića od Kutline odmazde, ali je time oštetio i svoj Agrokor.
Sve institucije države, od Porezne uprave do Državnog odvjetništva, propustile su to istražiti, ali su cijenu zato platili Agrokorovi dioničari, budući da tvrtka kotira na burzi i bez ikakve sumnje je oštećena gazdinim kombinacijama s Ninom Pavićem, a da se zaštiti Todorić mora imati “odlične” odnose s MUP-om i DORH-om koji su inače vrlo ažurni kada se radi i o puno manjim “spornim” novčanim transakcijama.

Kako vlast žmiri na Todorićeve marifetluke

No, bilo bi dobro kad bi to bio jedini slučaj u kojemu aktualna vlast žmiri na Todorićeve nestašluke. Nitko, naime, već dulje vrijeme ne istražuje protuzakoniti monopol Todorićevog „Tiska“ na tržištu distribucije, jer i tu na ključnim pozicijama ima svoje ljude. Na čelu Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja godinama sjedi Olgica Spevec, čiji suprug je dobro plaćeni me-
nadžer u Todorićevom koncernu, pa je teško očekivati da će ispitivati monopolističku poziciju tvrtke koja joj donosi kruh na obiteljski stol. S očitim sukobom interesa u iznimno važnoj državnoj agenciji nije se usudio obračunati nijedan ministar iz aktualne vlasti. Oni vrlo biranim riječima komuniciraju s Todorićem, pazeći da ga nečim ne razljute. Tako se do danas nisu obračunali sa stalnim Agrokorovim kašnjenjem u plaćanju, čime uništava stotine

tvrtki i kooperanata kojima egzistencija i poslovanje izravno ovise o Agrokoru. Probijanje zakonskih rokova za plaćanje? To je Todorić i za njega vrijede druga pravila! HDZ se u dvije godine vlasti Kukuriku koalicije nije uspio u anketama izjednačiti s SDP-om, iako Milanovićeva Vlada na gospodarskom planu bilježi isključivo neuspjehe, a Linić sada, na zaprepaštenje građana, najavljuje novo povećanje PDV-a. Udar na najjače kapitaliste, koji monopolom guše hrvatsku ekonomiju, stoga je najveća Karamarkova prilika. Upravo Ivica
Todorić simbol je nedodirljivog poslodavca koji se uspijeva dogovoriti sa svakom novom vladajućom garniturom, bez obzira na ideološki profil. Iako je sukob s Todorićem nimalo bezopasna operacija, glasači cijene hrabre, što pokazuje i primjer iz susjedne Srbije. Tamošnji potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić uvjerljivo je najpopularniji političar nakon što je stvorio političke preduvjete za istragu o najvećem srpskom tajkunu Miroslavu Miškoviću, koji je potom završio i u pritvoru. Za razliku od Srbije, u Hrvatskoj i danas ima nedodirljivih. Ivica Todorić, upozoravaju analitičari, realno je moćniji od Vlade, jer je može ucjenjivati desecima tisuća zaposlenih u tvrtkama iz svoga koncerna i činjenicom da bi svaka destabilizacija Agrokora značila i socijalno ključanje u zemlji. Ipak, ni to nije razlog da pred zakonom svi ne budu isti. Zanimljivo bi bilo čuti kakvo mišljenje i planove u tom kontekstu ima Tomislav Karamarko.

izvor: Objektiv

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Uhićenje Hamdije Abdića ‘Tigra’ samo alibi za pogrom hrvatskih branitelja

Objavljeno

na

Objavio

Pravi cilj pogroma hrvatskih branitelja u BiH, posebno sad nakon izricanja presude šestorci i potvrđivanja postojanja udruženog zločinačkog pothvata, je dovesti bh. Hrvate u situaciju da se nema tko pobuniti kad im konačno bude oduzimana konstitutivnost.

Nakon izricanja presude hercegbosanskoj šestorci te u iščekivanju posljedičnog pogroma hrvatskih branitelja u BiH, svjedočili smo trima slučajevima koji bi trebali pokazati navodnu nepristranost bh. pravosuđa, piše Jurica Gudelj Dnevnik.ba

Tako je na području Konjica uhićeno 13 Bošnjaka koji se sumnjiče za ratne zločine počinjene nad Srbima u toj općini, a potom i četvorica Srba za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima Donjeg Vakufa. Jučer je, pak, u Bihaću uhićen Hamdija Abdić zvani Tigar koji se sumnjiči za ubojstvo generala HVO-a Vlade Šantića. Da je riječ o farsi govori činjenica da nije uhićen glavni čovjek tzv. ARBiH u Bihaću, zapovjednik 5. korpusa Atif Dudaković s kojim je general Šantić sjedio prije nego što je „odveden“.

Kako se bliže božićni blagdani, a time se rapidno povećava i mogućnost uhićenja hrvatskih branitelja, čini se kako bh. pravosuđe posljednje poteze vuče kako bi kasnije moglo kazati: „vidite da nismo selektivni, ne hapsimo samo Hrvate, pa priveli smo i 13 Bošnjaka iz Konjica, četvoricu Srba iz Mrkonjić Grada, pa čak i Hamdiju Tigra“.

Perfidna je to igra bh. pravosuđa koje kontroliraju bošnjačke političko-obavještajne strukture.

Pravi cilj pogroma hrvatskih branitelja u BiH, posebno sad nakon izricanja presude šestorci i potvrđivanja postojanja udruženog zločinačkog pothvata, je dovesti bh. Hrvate u situaciju da se nema tko pobuniti kad im konačno bude oduzimana konstitutivnost.

Hrvatima se danas konstitutivnost ne može tek tako oduzeti jer još uvijek postoji veliki broj pojedinaca i organizacija koji bi se tomu žestoko usprotivili. Zbog toga se taj proces i pretvorio u mrcvarenje. No, aktiviranjem stotina optužnica protiv vojnog i političkog rukovodstva bosanskohercegovačkih Hrvata iz posljednjeg rata, doći će do novog (i posljednjeg?) vala odlaska Hrvata iz BiH.

Hrvati s razlogom ne vjeruju bh. pravosuđu koje Hrvate sudi po jednom, strožem, a Bošnjake po drugom, blažem, kaznenom zakonu. To je upravo ono što bošnjačka struktura i želi postići: njima je upravo cilj da Hrvati napuštaju BiH, a ne da im se sudi u BiH. Oni, naime, ne žele da Hrvati odsluže svoje kazne i ostanu u BiH, jer bi tako dobili stotine osoba koje bi se sutra mogle pobuniti protiv velikobošnjačke hegemonije.

Puno je pametnije, rezoniraju bošnjačke strukture, Hrvatima zaprijetiti optužnicama, neke nepravedno osuditi i time poslati poruku svima ostalima: bježite odavde dok još možete!

U cijeloj toj igri Hrvati su potpuno nespremni, ljudi su prepušteni sami sebi, te zbog nepostojanja bilo kakve strukturalne pomoći, radije biraju napuštanje BiH, nego ulazak u kafkijanske procese koji mogu skončati samo onako kako je skončao i proces Slobodana Praljka u Haagu.

Hrvati danas moraju biti organizirani i suglasni oko osnovnih problema s kojima se kao narod suočavaju u BiH: ne smije biti pregovora o konstitutivnosti vlastitoga naroda i ne smije biti kompromisa o procesuiranju branitelja.

Bosna i Hercegovina kakvu danas imamo nije onakva država kakvu želimo. Ako se Hrvati u današnjoj BiH ne osjećaju sigurno i slobodno, čemu onda služi takva BiH? Hoće li Hrvati i dalje nastaviti graditi monstruma koji jede njihove ljude, ili će se možda posvetiti zaštiti vlastitoga naroda, a o BiH neka skrbe oni koji su ju pretvorili u ono što je danas: dvije države pod jednim krovom, jedna za Srbe a druga za Bošnjake u kojoj su Hrvati očigledni višak!

Jurica Gudelj Dnevnik.ba

Hamdija Abdić Tigar uhićen zbog ubojstva generala Vlade Šantića

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

UNATOČ KIŠI: Više od tisuću studenata predalo zahtjeve i tisuće potpisa za Hrvate u BiH!

Objavljeno

na

Objavio

Unatoč jakoj kiši danas je u Zagrebu na prosvjednom skupu u organizaciji hrvatskih studenata iz Hrvatske i BiH bilo prisutno više od 1 000 studenata.

Studenti s drugim građanima okupili su se u utorak 12. prosinca na Trgu bana Josipa Jelačića u 13 sati odakle su krenuli prema Trgu sv. Marka s glavnim transparentnom „S prijezirom odbacujemo vaše podaništvo“.

Nakon okupljanja na Markovom trgu, ispred Hrvatskog sabora, otpjevana je hrvatska himna te je održana minuta šutnje u čast svim poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu te svim žrtvama rata.

Studenti su naglasili kako su se okupili i prije četiri godine na istom mjestu, samo nekoliko dana nakon prvostupanjske presude hercegbosanskoj šestorki, pod geslom „Još nije kasno!“. Ipak, kako su istaknuli, vlasti su zanemarivale vrlo važne činjenice, što je dovelo do smrti „čovjeka koji je s prijezirom odbacio laži, gledao na nepravdu i koji je prezirao nelogičnost i nerad dobrog dijela predstavnika njegovog naroda, za koji je na kraju i život dao!“

Studenti su uspjeli prikupiti preko 6000 potpisa za svoje zahtjeve koje su pročitali na skupu. Naglasili su kako ne žele dozvoliti da se „Hrvatska ponižava zbog sitnih interesa“ te da iznose konkretne zahtjeve kako bi se zaštitili sunarodnjaci u Bosni i Hercegovini, jer je vrijeme da dođe „do oštrog suprotstavljanja onima koji gaze ljudska, politička, ekonomska i sva ustavna prava Hrvata u Bosni i Hercegovini“.

Među potpisnicima našli su se i saborski zastupnici iz kluba zastupnika HDZ-a, Mosta, Hrasta, nezavisni zastupnici, HSS-a,  zastupnici Europskog parlamenta, generali HV-a i HVO-a, mnogi sveučilišni profesori, akademici i javni intelektualci.

Studente je u Hrvatski sabor, gdje je i službeno predana predstavka s potpisima, primilo izaslanstvo HDZ-a na čelu s Božom Ljubićem, Mosta na čelu s Božom Petrovom i drugima,  Hrasta na čelu s Hrvojem Zekanovićem, Neovisnih za Hrvatsku na čelu sa zastupnikom Željkom Glasnovićem te Ivicom Mišićem kao zastupnikom stranke Promijenimo Hrvatsku.

Na sastanku je, kako doznajemo, više puta naglašeno kako je za Hrvate u BiH važan konsenzus političkog Zagreba. Mladi su zastupnicima istaknuli kako žele da se zajedništvom nadiđe dnevna politika po pitanju Hrvata u BiH, a sudeći po podršci iz gotovo svih parlamentarnih stranaka, to su i uspjeli.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari