Connect with us

Kronika

Tokić: Bošnjaci smo i govorimo bosanskim jezikom

Objavljeno

-

Sejfudin Tokić, predsjednik Bošnjačkog pokreta i koordinator koalicije “Bitno je biti Bošnjak“, reagirao je u nedjelju povodom različitih pokušaja zbunjivanja i dovođenja u lažnu dilemu Bošnjaka, kako je naveo, uoči predstojećeg popisa stanovništva u našoj zemlji.

– Nema sumnje da je glavni centar negiranja identiteta Bošnjaka i bosanskog jezika, sistematskog pokušaja zbunjivanja i stvaranja lažnih dilema bošnjačkom narodu, upravo u Republici Srpskoj.

U ovom dijelu BiH se svakodnevno drastično narušavaju ljudska prava, svjedoci smo napada na vjernike prilikom odlaska u džamije, a slave se i veličaju ratni zločinci i politika genocida, vrši nasilna pravoslavizacija u obrazovnom sistemu i strukturama državne administracije.

Ovih dana je podignuta i optužnica protiv novinara Federalne televizije BiH u čijem radu su navedene istine o načinu nastanka i funkcioniranja spomenutog entiteta. Također, upravo iz ovakve RS mjesecima se negira postojanje Bošnjaka kao naroda, ali pri tome se agresivno istom narodu sugerira da ne postoji bosanski jezik – naveo je, između ostalog, Tokić u današnjem priopćenju.

On smatra da sve ove činjenice ukazuju na dramatičnost situacije u kojoj su Bosna i Bošnjaci.

– Najbolji način da se ojača BiH i stvori pretpostavka za njenu punu integracije i afirmaciju kao matične države svih Bošnjaka, jest odziv na popis – istaknuo je Tokić.

– Bošnjaci su kroz povijest pokazali nebrojeno puta da su najbolji pripadnici svoje države, tj. da su najbolji Bosanci. S tim u vezi, nema dilema za izjašnjavanje pripadnosti bošnjačkom narodu i o tome da govorimo maternjim, bosanskim jezikom.

Nema BiH bez Bošnjaka niti Bošnjaka bez matice BiH. Zato pozivamo sve članove koalicije BBB, sve njene aktiviste da pojačaju rad za pripremu i provođenje povijesno značajnog popisa stanovništva od 1. do 15. listopada 2013. godine – kaže se na kraju priopćenja Tokića.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas