Pratite nas

Kolumne

TOMAC: Cijelo političko djelovanje Stjepana Mesića bilo je antihrvatsko

Objavljeno

na

Nema nikakve dvojbe da je Mesić kao čovjek lažov, jedan od najvećih u hrvatskoj politici i da nema nikakvih problema da laže gledajući ljude u oči.

Nema nikakve dvojbe da je bivši dvostruki predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić u svom izlaganju o Jasenovcu rekao neke važne istine koje pridonose rušenju lažnog mita o Jasenovcu da je hrvatski narod genocidan narod i da su Hrvati u tom razdoblju 41.-45. na najmonstruozniji način ubili preko 700 tisuća Srba. Srpski patrijarh Irinej ovih je dana u izmišljotini povećao taj broj na milijun ubijenih, a blaženog kardinala Alojzija Stepinca proglasio je koljačem i krvnikom, a ne samo ustašom.

Kako se i danas, ne samo iz Srbije i Bosne i Hercegovine i dijela inozemstva, i dalje podupiru takve krivotvorine, kako se i dalje otkrivanje istine o Jasenovcu na znanstven način naziva revizionizmom i proglašava ustašlukom i umanjivanjem zločinačkoga karaktera Nezavisne Države Hrvatske. Izjave Stjepana Mesića, počasnog predsjednika antifašista i čovjeka koji kontinuirano već godinama lažno optužuje Tuđmanovu Hrvatsku, ali i današnju Hrvatsku da u njoj jača ustaštvo i fašizam izazvale su veliku pažnju i imaju veliki značaj.

Igor Vukić, publicist i znanstvenik porijeklom Srbin, tako da ga je teško optužiti da je novi ustaša, u svojim člancima, knjigama i javnim istupima vrlo argumentirano ruši lažni komunistički i velikosrpski mit o Jasenovcu i znanstveno potvrđuje Mesićeve izjave iz 1992. Igor Vukić i njegovi kolege već dosada su argumentirano srušili velike dijelove lažnog mita o Jasenovcu tako da je izazvala veliku pažnju činjenica da je te istine o Jasenovcu već u veljači 1992. godine u Novskoj iznio Stjepan Mesić tada objektivno po političkoj snazi i dužnostimakoje je obnašao drugi čovjek HDZ-a i hrvatske države, odmah iza Franje Tuđmana.

Nabrojat ću samo neke istine koje je rekao Stjepan Mesić. On je rekao istinu da Tito nikada nije posjetio Jasenovac. Zatim je ustvrdio da se tada žrtve namjerno napuhivane kako bi se dobila što veća odšteta od Njemačke. Ustvrdio je da je jasenovac prije svega bio radni logor i da tamo nije bilo plinskih komora niti masovnog ubijanja. Rekao je da je najviši broj žrtava koji je moguć 25 tisuća. Opovrgnuo je strašne optužbe da su kozaračka djeca ubijana u Jastrebarskom od časnih sestara te je potvrdio istinu da su one i pod cijenu da se zaraze i umru spašavale tu djecu koji su bolovali od tifusa. I ono što je najvažnije, Mesić je već tada rekao ono što znanstvenici su do sada već utvrdili da je Jasenovac nastavio djelovati kao logor i poslije ′45- te i da je tamo ubijano mnogo ustaša, domobrana i čarkeza.

Dakle, nema nikakve dvojbe da je Mesić već tada kao državni dužnosnik i pripadnik samog vrha HDZ-a iznio neke činjenice zbog kojih mnogi tvrde da je u to vrijeme Mesić bio ustaša. Kao argument da je Mesić tada bio ustaša navode njegov govor nekoliko mjeseci kasnije u Australiji, gdje je veličao NDH i tvrdio da su Hrvati 10. travnja pobijedili i da se ne moraju nikom ispričavati.

Tko je u stvari Stjepan Mesić?

Mesic JugaS obzirom na činjenicu da je Mesić, nakon što se sukobio s Franjom Tuđmanom i izašao iz HDZ-a, postao najveći tužitelj protiv hrvatskog naroda kao navodno fašističkog naroda, što je lažno svjedočio u Haagu, što je kao predsjednik države u inozemstvu optuživao Hrvatsku da je ustaška, što je pokušao na svaki način lažima dokazivati da je ne samo Tuđmanova Hrvatska nego i današnja Hrvatska ustaška i fašistička, te njegove izjave iz ′92. stvorile su pomutnju u javnosti i vrlo različita reagiranja.

Zato je potrebno argumentirano reći tko je u stvari Stjepan Mesić, koji je od stotinu njegovih lica njegovo pravo lice. Treba potražiti odgovor na pitanje kada je lagao, kada je govorio istinu odnosno zašto je u određenim situacijama tako različito nastupao.

Nema nikakve dvojbe da je Mesić kao čovjek lažov, jedan od najvećih u hrvatskoj politici i da nema nikakvih problema da laže gledajući ljude u oči. Poznata je njegova cinična izjava dok je bio svjedok na Haaškom sudu kada su mu rekli suci da o istim stvarima u različitim prilikama potpuno različito govori, kada je bezobrazno odgovorio: Samo moja supruga mi vjeruje da uvijek govorim istinu.

Iako je Mesić u izjavama ′92. godine rekao mnoge istine mora se konstatirati da tadašnji njegovi govori nisu bili u skladu s Tuđmanovom politikom u to vrijeme niti su bili u korist Hrvatske da nisu bili dio Hrvatske promidžbe nego da su bili protuhrvatski govori u korist velikosrpske strategije i svih neprijatelja hrvatske države.

S obzirom da smo u to vrijeme bili optuživani da želimo obnoviti NDH, da provodimo zločinačku ustašku politiku, da stvaramo Hrvatsku na zločinački način etničkim čišćenjem, da smo agresori na Bosnu i Hercegovinu, predsjednik Tuđman i državni vrh vodili su veliku borbu protiv tih lažnih optužbi dokazujući da se borimo za demokratsku, a ne ustašku i fašističku državu.

Zato je pitanje svih pitanja zašto je Stjepan Mesić, tada ne samo u Novskoj nego i u Širokom Brijegu i Australiji držao vatrene ustaške govore, zašto je davao argumente našim neprijateljima da potkrijepe svoje lažne optužbe. Ima više objašnjenja. Prvo objašnjenje je dao Miroslav Tuđman u svojoj knjizi “Vrijeme krivokletnika” gdje je argumentima utvrdio neke neopovrgljive činjenice. Dokazao je da je Stjepan mesić sve do 90- te godine bio suradnik Udbe i da je cinkao Franju Tuđmana i tadašnje vodstvo HDZ-a. Također je dokazano da su Mesić i Manolić ušli u HDZ, prihvatili poziv Tuđmana i da su se izborili da uđu u vrh HDZ-a kako bi kontrolirali Franju Tuđmana i bitno utjecali na političke procese. Čekali su priliku da onemoguće i sruše Tuđmana.

Cinker Udbe i vatreni pobornik hapšenja i progona hrvatskih intelektualaca

Dakle, Stjepan Mesić, koji je bio ne samo cinker Udbe nego i vatreni pobornik hapšenja i progona hrvatskih intelektualaca koji su ′87. tražili da se konstituira hrvatski jezik i da se suprotstavimo srpsko-hrvatskom jeziku, imao je nečistu savjest i u tim prijelomnim vremenima, a kada su Udbaši i Kosovci ocijenili da ide kraj komunizma i Jugoslavije, da treba zauzeti nove pozicije, oni su postali preko noći u svojim govorima najveći Hrvati, najradikalniji Hrvati.

Dakle, Stjepan Mesić kada je govorio da Srbi mogu iznijeti iz Hrvatske onoliko hrvatske zemlje koliko će im biti na prljavim opancima, kada je veličao NDH u Australiji na način kako to nitko nije radio, kada je rehabilitirao Artukovića i rekao istine rušeći mit o Jasenovcu nije to radio iz svojih političkih uvjerenja nego iz karijerističkih razloga. Želio je za sebe stvoriti novu poziciju u vrhu HDZ-a ali imao je i još neke podlije i opasnije namjere. Igrao je dvostruku igru. Želio se lažno prikazati kao tvrdi desničar, nacionalist i veliki Hrvat ali je i svojim govorima i drugim ponašanjem želio naštetiti Hrvatskoj i dati argumente projugoslavenskim i antihrvatskim snagama da ustvari ruše Franju Tuđmana i Hrvatsku i da se očuva Jugoslavija.

Mesić je znao kakva je situacija u to vrijeme bila. Znao je da se ne samo Tuđman i HDZ nego i svi hrvatski političari i sve hrvatske stranke, koje su se na demokratski način borile za samostalnu i suverenu Hrvatsku, proglašavane su ustašama i zločincima.

NDHZbog toga je hrvatska politika u to vrijeme, na čelu s Franjom Tuđmanom i Vladom demokratskog jedinstva, morala voditi tešku borbu protiv velikosrpske propagande, koju su čvrsto podržavali velikosrpski saveznici u svijetu i koji su borbu za samostalnost Hrvatske pokušavali krivotvorinama proglasiti nastavkom ustaške politike i spremanjem novoga genocida nad srpskim narodom, a borbu za stvaranje demokratske i pluralističke Hrvatske, obnovom NDH uz pomoć Njemačke i Vatikana.

Zbog toga je svako ustaštvo u Hrvatskoj u to vrijeme, a osobito od vodećih političara, bio najveća opasnost za Hrvatsku i njezin međunarodni položaj, te nije bilo u korist hrvatskih interesa, nego protiv hrvatskih nacionalnih interesa. Samo su nerazumni ljudi i krajnji ekstremisti, ali i udbaški i kosovski provokatori, držali u to vrijeme ustaške govore, pjevali ustaške pjesme i koristili se ustaškim simbolima, a svaki se takav slučaj napuhavao i koristio protiv Hrvatske i hrvatskoga naroda.

Dakle, ono što je radio u ono vrijeme Stjepan Mesić, kao službeno drugorangirani političar i državnik, nije moglo biti dio hrvatske ratne propagande, jer je to bilo u korist velikosrpske propagande, a protiv hrvatske politike i hrvatskoga naroda. To se ne smije zaboraviti i mora se ponoviti da su svi oni koji su radili ono što je radio Mesić radili u korist velikosrpskoga agresora i njihovih prijatelja, jer je to pomagalo velikosrpskome agresoru da pravednu obranu hrvatskoga naroda od agresije, za slobodu i samostalnost, prikaže kao navodnu obnovu NDH i navodno spremanje novih ustaških zločina nad srpskim narodom.

Stoga, za Mesićevo ponašanje iz toga vremena nema isprike ni opravdanja. Ono nije bilo dio hrvatske ratne propagande, ni dio hrvatske politike. Ono je bilo protiv hrvatske ratne propagande i u korist velikosrpske propagande i Miloševićeve politike.

Očito je da Mesić u to vrijeme nije bio ustaša. Čak nije bio ni ustašoid, za što on i danas, bez argumenata, optužuje mnoge s kojima se ne slaže da bi ih diskvalificirao. Dakle, Mesić je bio uvjeren da će svojim ustašlukom ne samo sakriti svoje grijehe nego i steći popularnost i bodove u borbi za vlast i poziciju na samome vrhu, koji je želio osvojiti. Očito je da “udbaš” Mesić nije preko noći postao “ustaša” Mesić, nego da je njegov ustašluk bio borba za vlast po svaku cijenu. No, ne treba sasvim isključiti i mogućnost da je to bila svjesna provokacija s dalekosežnim ciljevima. Dokaz za takvu mogućnost jest činjenica da danas, dvadeset i pet godina poslije, Stjepan Mesić vrlo često za ustašluk optužuje one koji nemaju nikakve veze s ustašama. Optužuje ih da su ustašoidi, optužuje Franju Tuđmana i mnoge druge da su nastavili “ustašku politiku”.

Optužbe za BiH: Nastavak antihrvatske ratne propagande iz vremena Domovinskoga rata

Jer, nisu li optuživanje Franje Tuđmana i državnoga i vojnoga vodstva Hrvatske da su zločinačkim pothvatom etnički očistili Hrvatsku i napali Bosnu i Hercegovinu, gdje su, opet zločinačkim pothvatom, navodno, pokušali etnički očistiti Bosnu i Hercegovinu od muslimana i pripojiti taj dio Hrvatskoj, nastavak antihrvatske ratne propagande iz vremena Domovinskoga rata, sada prilagođen novim uvjetima i novim okolnostima?

Dakle, Stjepan Mesić cijelo vrijeme optužuje druge za ono što je sam radio, a sebe proglašava najvažnijim i ključnim čovjekom koji je obranio antifašizam od nasrtaja ustašluka. Ali, to jednostavno nije istina. To je daleko od istine. To je novi povijesni falsifikat. Ključni čovjek koji je obranio hrvatski antifašizam i koji je omogućio da se antifašizam ugradi u temelj ove Hrvatske bio je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. Dok je Mesić držao ustaške govore i pjevao ustaške pjesme, Franjo Tuđman je, gotovo sam protiv svih, ustavnim promjenama definitivno odbacio svaki pokušaj da se borba za demokratsku suverenu Hrvatsku na bilo koji način osloni na rehabilitaciju ustaštva odnosno da se na bilo koji način veže za NDH.

Međutim, Tuđman je u isto vrijeme vrlo jasno utvrdio da se većina hrvatskog naroda za vrijeme NDH nije borila za fašizam nego da su vidjeli povijesnu priliku da se u velikim promjenama koje su nastupile u II. svjetskom ratu otvori mogućnost za stvaranje samostalne i suverene Hrvatske. Tuđman je kao povjesničar, kada je krenuo u ostvarivanu svoje povijesne misije stvaranje suverene i samostalne hrvatske države, smatrao da bez utvrđivanja istine i o hrvatskoj povijesti bez rušenja lažnih mitova o Jasenovcu i navodnoj genocidnosti hrvatskog naroda bez utvrđivanja istine o razlikovanju ustaškog režima od povijesnih težnji hrvatskog naroda za vlastitim državom neće imati prilike u slomu komunizma, koji je bio na vidiku, stvoriti samostalnu hrvatsku državu.

Franjo Tuđman imao je ne samo jasnu viziju stvaranja suverene hrvatske države nego je bio uvjeren da mu je Božja providnost odredila i povjerila povijesnu ulogu biti na čelu hrvatskog naroda u obnovi i obrani samostalne Hrvatske. Tuđman je u ostvarivanju te svoje vizije znao u pravo vrijeme i na pravi način povlačiti prave i riskantne državničke poteze u ostvarivanju te vizije. Zato je Franjo Tuđman jedan od najvećih u hrvatskoj povijesti, zato je on jedini državnik među hrvatskim političarima.

Uloga Stjepana Mesića bila je protuhrvatska uvijek, čak i onda kada je govorio istinu o Jasenovcu jer je on to govorio da napravi probleme i ospori Tuđmanovu viziju i plan.

Trule jabuke u vrhu HDZ-a

Dakle, i onda kada je Stjepan Mesić govorio istinu, kada se prikazivao kao veliki Hrvat on to nije bio. Stjepan Mesić i Josip Manolić su se sa podlim namjerama priključili Franji Tuđmanu i HDZ-u. Oni su pod početka bili trule jabuke u vrhu HDZ-ovske i hrvatske vlasti, jer su pristupili Tuđmanu i HDZ-u ne zato što su iskreno podupirali njegovu viziju stvaranja samostalne i suverene hrvatske države kao nacionalne države hrvatskog naroda i raskidanje federalnih odnosa u Hrvatskoj, bilo kakvih oblika udruživanja i povezivanja Hrvatske u novu jugoslavensku i balkansku integraciju.

Oni su cijelo vrijeme čekali svoju priliku da sruše Tuđmana. Kada u tome nisu uspjeli za života Tuđmana, kada im je propao puč u Saboru oni su preko Haaškog suda, kao krivokletnici i ključni svjedoci optužbe, pokušali srušiti i diskreditirati mrtvog Tuđmana.

Vrijeme je da se utvrdi istina i o Mesićevoj dvostrukoj politici za vrijeme njegova boravka u Beogradu kao predstavnika Hrvatske u Predsjedništvu SFRJ. Nizom argumenata i proučavanjem transkripata sa raznih sastanaka u Predsjedništvu Jugoslavije dokazno je da je Mesić vodio dvostruku politiku, da je do posljednjeg trenutka bio spreman žrtvovati Tuđmana i hrvatsko državno vodstvo, ako bi procijenio da su JNA i projugoslavenske snage jače i da će dobiti podršku Međunarodne zajednice u rušenju pa i hapšenju Tuđmana i državnog vodstva Hrvatske.

Zanimljiva je činjenica kako je Mesić zatražio, ako dođe do hapšenja državnog vodstva Hrvatske, da se napravi izuzetak da se ne hapse njegovi prijatelji Boljkovac i Špegelj. Ne smije se zaboraviti niti lažno svjedočenje Stjepana Mesića u Haagu gdje je Mesić lažno teško optužio svoju domovinu i predsjednika Tuđmana.

Cijelo političko djelovanje Stjepana Mesića bilo je antihrvatsko. To se najbolje može vidjeti ako se pročita obrazloženje presude Hrvatskog nacionalnog etičkog sudišta, koje je Mesića vrlo argumentirano osudilo za moralnu veleizdaju hrvatskog naroda.

Međutim, usprkos činjenice da je cijelo Mesićevo djelovanje bilo antihrvatsko ne treba osporiti veliko značenje objavljenog govora Mesića iz ′92. godine u kojem je on rekao neke istine o Jasenovcu i rušenju lažnog mita, koje su danas već u velikoj mjeri radom niza znanstvenika dokazani. Iako je Mesić lažov i prevarant, neiskren čovjek, karijerist, koji je imao stotinu lica i koji je uvijek nastupao samo u svoju korist treba koristiti te njegove izjave kao krunski dokaz u borbi za istinu o Jasenovcu i novijoj hrvatskoj povijesti. Te izjave imaju težinu jer je Mesić počasni predsjednik antifašista, jer je Mesić godinama ključni čovjek koji lažno optužuje hrvatski narod da je ustaški. Jer je Mesić ključni čovjek koji se suprotstavlja istini o komunističkim zločinima i genocidu nad hrvatskim narodom koji je učinjen pod Titovim vodstvom. Zato njegove riječi i govori iz ′92. godine, bez obzira na namjere, bez obzira što nisu izrečene u korist tadašnje borbe na život ili smrt hrvatskog naroda mogu korisno poslužiti da se raskrinkaju lažni antifašisti u nas, koji svaki pokušaj utvrđivanja istine proglašavaju revizionizmom, ali ne samo revizionizmom nego i navodnim povratkom na ustašku i fašističku politiku, kako kažu, ustašizaciju i fašizaciju Hrvatske.

prof. dr. sc. Zdravko Tomac/hkv

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Kolumne

KAKO SE “ISTRAŽUJE” – Mladićev Žurnal info

Objavljeno

na

Objavio

Mladićev Žurnal.info

Doživotna presuda Ratku Mladiću je samo uvertira. Medijski pokus za ono što će se dogoditi 29. studenog. Niti jedno izvješće o presudi Mladiću nije prošlo bez da se spomene kako je „Mladić dobio što je zaslužio, ali ono pravo tek dolazi“. Ponajbolji dokaz tome je analiza Mladićevih dnevnika koju je uradio portal Žurnal.info.

Analizira Žurnal Mladićeve memoare, plaćeno ga reklamira na društvenim mrežama, a brojni mediji prenose. Prenosi Žurnal „zvanični stenogram Mladićevih dnevnika“. Uzima kao nepobitno da su u jeku najžešćih sukoba trajali sastanci između vodstva HZHB, gdje se dogovarala trgovina i licitiralo ljudskim životima. Tako „analiza“ iznosi izjavu Milivoja Petkovića „neka ginu Hrvati Travnika, svakako nisu ratovali“, datiranu 8. srpnja 1993., i niz drugih koji navodno „bacaju novo svjetlo na cijelu priču“ o ratu u BiH.

Red je zato o istoj potrošiti par redaka. Što Žurnal ne spominje.

Filmsko pronalaženje dnevnika

Krajem veljače 2010. Ratko Mladić je još uvijek bio bjegunac. Srbiji se sa svih strana žestoko prijeti sankcijama, jer ne poštuje odluku o izručenju ratnih zločinaca haškom sudu. Obitelj Ratka Mladića službeno pokreće proces proglašavanja njega mrtvim (zakon dopušta ukoliko je osoba od 70 godina i više nestala dulje od 5 godina, da ju se proglasi mrtvom). Serge Brammertz najavljuje strogo izvješće Vijeću sigurnosti UN-a koje će vrlo vjerojatno biti okidač za spomenute sankcije. Kao u filmovima Michaela Baya, kad se mislilo da je sve izgubljeno događa se veliki obrat za „dobre momke“: pronalazi se 30-ak svezaka Mladićevih memoara, na preko 5000 stranica. Gdje se pronalaze? Na tavanu bezbroj puta pretražene kuće Ratka Mladića, samo su ovaj put koristili „specijalne mašine“, pa je 30 svezaka sa oko 5000 stranica pronađeno.

Zanimljiva je dinamika nakon pronalaženja stranica. Nisu ni prelistane, a srpski mediji poput „Politike“ objavljuju dijelove dnevnika, proglašavaju ih autentičnim i donose analizu svih 5000 stranica. Samo skeniranje stranica je trajalo nekoliko mjeseci. Dana 11. svibnja 2010. dolaze u Haag. Brammerz ih već u lipnju iste godine prezentira Vijeću sigurnosti kao „fenomenalan dokument“, a u kolovozu Sudsko vijeće 18 svezaka sa preko 3400 stranica memoara prihvaća kao relevantan dokazni materijal na suđenju Radovanu Karadžiću, koji je s radošću primio vijest o pronalasku istih, budući da je njegov odvjetnik Peter Robinson rekao kako sadrže „oslobađajuće dokaze“. Sve u nepunih pola godine. Od pronalaska na tavanu, analize, do radosti Radovana Karadžića što ih je Haag priznao.

Analiza Mladićeve poezije i proze

„Potvrdu“ autentičnosti memoara dao je u Haagu pukovnik JNA Manojlo Milovanović u poništenom procesu Stanišiću i Simatoviću. Na pitanje tužiteljstva, Milovanović je izjavio kako se „u globalu“ radi o rukopisu Ratka Mladića. No, da se uistinu radi o njegovom rukopisu nikada nije ni bilo sporno. Sporna je bila autentičnost. Hrvatski tjednik Globus je angažirao skupinu grafologa sudskih vještaka iz Hrvatske i Srbije koji su se složili u jednome: autentičnost dnevnika je više nego upitna.

Prepoznavanje rukopisa je jedno, sudsko vještačenje je nešto sasvim drugo, jer u to ulazi i pojam autentičnosti rukopisa“, pojasnio je tada Marijan Krajina, angažirani vještak, čovjek koji je sudski vještačio na tisuće i tisuće predmeta, a što su potvrdili i sudski vještaci u Srbiji. Došlo se do zaključka kako je moguće da se radi o rukopisu Ratka Mladića, ali grafološki nalaz pokazuje kako ne postoji nijedna indicija da su autentični.

Prvo iz razloga što rukopis pokazuje kako je pisan „kao da je netko diktirao piscu“ i drugo pokazuje da je pisan odjednom, odnosno, da nije pisan periodično, ili „dan za dan“, kako sam pojam dnevnika nalaže.

Drugim riječima, Ratko Mladić je sjeo i pisao 5000 stranica dok ih nije napisao. Ovo zadnje nalaže i sami zdrav razum. Naime, teško je zamisliti kako Ratko Mladić koordinira masakrima od Škabrnje, preko Srebrenice, pa do logora i sabirnih centara, između jedne i druge naredbe piše poeziju na više stranica, i to savršeno urednim rukopisom. Sudeći po sadržaju ispisanih stranica, u jeku najžešćih sukoba, masakriranja, zločina protiv čovječnosti i genocida, Ratku Mladiću su prioriteti bili trgovina gorivom u Tesliću, obračuni u beogradskom podzemlju i nabavka bidona za gorivo. No vratimo se Žurnalu.

Razgovori sa zapovjedništvom HZHB

Mladićevi memoari dobivaju na snazi tek kada na površinu isplivaju navodni dijalozi sa sastanaka sa vodstvom HZHB. Mladić memoare piše poput dijaloga u filmu. Sjeća se svih upadica, tko je što rekao u danom trenutku, kao da je njegova uloga na sastanku bila vođenje stenograma, a ne sama rasprava. Tako navodi kako je 8. srpnja 1993. Milivoj Petković izjavio: „Neka ginu Hrvati Travnika, svakako nisu ratovali“.

Dakle, to je izjavio Petković, točno mjesec dana nakon najvećeg stradanja hrvatskog naroda Travnika. Naime, 8. lipnja 1993. postrojbe Armije BiH započele su žestoko protjerivanje hrvatskog stanovništva iz Travnika, uništavajući im imovinu. Žene i djecu su odvodili kao taoce u Mehuriće, gdje su bili stacionirani i mudžahedini. U selu Bikošama, u zaseoku Maljine, strijeljano je i ritualno ubijeno 30 hrvatskih civila. Do 10. lipnja 1993. Armija BiH je iz Travnika protjerala 19.000 ljudi. Mjesec dana nakon protjerivanja Hrvata da Petković izjavljuje „neka ginu“?

Ono što je još zanimljivije jeste činjenica da baš u srpnju 1993., po svjedočenju komandanta 8. motorizirane nevesinjske brigade Novice Gušića dolazi do razgovora između VRS-a i Armije BiH, uz suglasnost Arifa Pašalića.

O tome je javno svjedočio i tadašnji pomoćnik za bezbjednost komandanta 4. korpusa ARBiH Šefkija Džiho koji je sudjelovao u razgovorima. Zanimljivo, Žurnalova analiza ovo ne spominje, kao ni, makar u javnosti, objavljeni listovi Mladićevog dnevnika, iako je on sam 16. srpnja 1993. za Tanjug izjavio “Bespoštedni muslimansko-hrvatski obračuni, koji na prostorima bivše BiH traju više od dva mjeseca, nastavljaju se svom žestinom, a muslimanske snage su zamolile srpsku vojsku za pomoć“.

„Rupe“ u Mladićevom i Žurnalovom sjećanju

Zanimljivo kako „memoari Ratka Mladića“ ovo ne spominju, iako je suradnja trajala skoro dvije godine, tijekom kojih je VRS-a granatirala položaje HVO-a po narudžbi zapovjednika ABiH. Nema ih u „dnevnicima“, ali ima u brojnim intervjuima koje je Ratko Mladić dao kasnije, poput onog kojeg je dao srpskom časopisu „Princip“ gdje je prepričao kako je tekao sastanak sa delegacijom ABiH na čelu koje je bio Safet Oručević:

„Odjeven u maskirnu uniformu, Oručević je iskoračio i pružio ruku govorećiČast mi je upoznati se s Vama, gospodine generale. Znam mnogo o Vama i žao mi je što nismo na istim stranama. na što sam ja rekao: Znam i ja o tebi mladiću mnogo više nego što misliš. Čak više od Silajdžićeve supruge!“ na što je ovaj zanijemio, a dalje razgovore je preuzela Fatima Leho“ objavio je početkom 2004. časopis za srpska pitanja „Princip“.

Žurnalova analiza, kao i Mladićeva poezija ne spominje ove razgovore, iako ih je sami Mladić potvrdio i posvjedočio o njima. Ono što, s druge strane, Haški sud nije osigurao kada su u pitanju listovi koje su prihvatili kao dokaz tužiteljstva. Samo je on mogao posvjedočiti o autentičnosti, što je tražio i general Praljak. On je tražio također da svjedoči o tvrdnjama koje njega spominju kao aktera u dnevnicima. Naime, u dnevnicima se navodi kako je on odlučivao o cijelom nizu više političkih pitanja, nego vojnih. U trenutku objave ovog dijela Mladićevih memoara je svojevremeno govorio jedan od najbližih suradnika Franje Tuđmana Andrija Hebrang:

Strateški planovi su se dogovarali u Vrhovnom zapovjedništvu, a nijedan general nije imao ovlasti na terenu mijenjati političke zapovijedi“.

Sudeći po poeziji Ratka Mladića, „odmetnuo“ se general koji je od prvog dana rata u Hrvatskoj dragovoljno pristupio obrani, koji je kada je u Uskoplju počela popuštati crta obrane, u Prozoru se popeo na tenk i rekao vojnicima da krenu za njim u pomoć Uskoplju, koji je isto je napravio u Čitluku kada se nije htjelo propustiti humanitarnu pomoć koja je išla bošnjačkom narodu, koji je nakon što je dragovoljno sišao sa zapovjedne funkcije, uzeo pušku i otišao na prvu crtu.

Žurnalova objektivnost

Srbija je ovih dana proglasila državnom tajnom proces protiv zaštitnika Ratka Mladića dok je bio na slobodi. S jedne strane, dakle, imamo ustupanje javnosti 5000 listova „intimnih ispovijesti Ratka Mladića“, od kojih preko 3400 ulazi kao „dokaz“, a s druge strane se proglašava tajnom tko mu je i kako pomagao.

Isto tako ne smije se zanemariti činjenica kako autentičnost memoara nikada nije potvrdio Ratko Mladić, nego uvijek neki drugi ljudi poput pukovnika Milovanovića  ili odvjetnika Radovana Karadžića.

Zašto je ovo što je „srpska policija“ filmski pronašla memoare čija se autentičnost dokazala, gle slučaja, na suđenju Simatoviću i Stanišiću? Kada se vidi presuda Ratku Mladiću, sve je jasno: nitko ne spominje više agresiju i ulogu Srbije u ratu, nego se sva krivica prebacila na srpski narod u BiH. Postoji nevjerojatna mogućnost da će 29.11. jedinim agresorom biti proglašen onaj koji je agresora i zaustavio: Republika Hrvatska!

Prema tome, za objektivne i istinoljubive medije, pogotovo one koji sebe zovu „istraživačkim“ postoji više nego jedna indicija kako bi se prije „neoborivog“ zaključka da su zapovjednici HZHB trgovali da „ginu Hrvati iz Travnika, svakako nisu ratovali“ i plaćanja oglasa s tim naslovom, ipak valjalo priupitati o vjerodostojnosti istih.

Slaven Raguž/Dnevnik.ba

facebook komentari

Nastavi čitati

Analiza

Od 3. siječnja 2000., Hrvatsku drže u psihozi latentnog “građanskog rata”

Objavljeno

na

Objavio

Kad je agresija, a kad građanski rat?

Nasuprot rasprostranjenom mišljenju kako je Srbija zadnja od bivših jugoslavenskih republika postala samostalnom državom, i to pomalo nevoljko i pokislo, napuštena od svih, stoji jedna zanemarena činjenica – Srbija se zapravo prva osamostalila od zajedničke savezne države.

Učinila je to, doduše, bez pompe i narodnog slavlja pa i nije tako neobično što je to mnogima promaklo. Išuljala se onako zaplotnjački, u tišini, samo kako bi osigurala pogodan položaj za ostvarenje pomno planiranog nacionalnog cilja – što veće Srbije!

Naime, poslovično najglasnija jugo-republika je dana 28.9.1990., dakle gotovo tri mjeseca prije Hrvatske, donijela Ustav kojim se odredila suverenom i neovisnom državom koja prema federaciji nema nikakve dužnosti. Štoviše, taj je Ustav omogućio Srbiji da poštuje savezne zakone samo ako su u njezinom interesu. A u interesu joj je bilo sudjelovati u radu Predsjedništva države čije zakone više nije priznavala i preko njega zadržati nadzor nad vojskom. Ali i kriti se iza imena Jugoslavije, koristiti njezin još uvijek postojeći međunarodni subjektivitet i pred svijetom se, koji je strepio od njezinog raspada, himbeno zalagati za teritorijalni integritet Jugoslavije, a u konačnici i polagati pravo na savezna proračunska sredstva. Time što je Srbija u slučaju spora davala prednost republičkoj vlasti u odnosu na saveznu, federativna Jugoslavija postaje ne samo ustavno-pravno nego i elementarno logičko proturječje, bez obzira što će preko saveznih aparatčika bez izbornog legitimiteta još neko vrijeme figurirati na međunarodnoj sceni.

Da su temeljni funkcionalni elementi jugoslavenske federacije bile republike, potvrđuju i prvi višestranački izbori, održani upravo na republičkoj razini. Vodstva republika su tada po prvi put izabrana voljom naroda a ne u ime njega, dok predstavnici u saveznim tijelima nisu izravno birani na slobodnim izborima, već su ih posredno delegirale republike i pokrajine. Značaj republika pokazuju i pregovori o raspletu jugoslavenske krize (preustroju ili razdruživanju) koje su vodili predsjednici (predsjedništava) republika. S druge strane, nitko ispred Jugoslavije, savezne razine, ne pregovara o njezinoj sudbini, čak ni premijer Ante Marković. Navedeno pokazuje da su jedino republike, iako međunarodno nepriznate kao države, bile subjekti s pravom suverenog odlučivanja o ključnim političkim pitanjima.

Do mirnog raspleta nije došlo uslijed nepomirljivih gledišta između zapadnih republika (Slovenija i Hrvatska), koje su smatrale da su nositelji suvereniteta republike, i Srbije i Crne Gore, koje su držale da su to narodi (Makedonija i BiH su bile nesklone izrijekom se izjasniti). Potonje, u praksi teško provedivo stajalište nije priznavalo granice republika, tek ih je trebalo odrediti ili, kako se još spominjalo, platiti cijenu izlaska iz Jugoslavije. S obzirom da su im postojeće granice bile pretijesne, princip kojeg su zagovarale Srbija i Crna Gora nije se mogao nametnuti i provesti drukčije nego ratom. U tome ih je ohrabrivala spoznaja kako u ratu prednost ima onaj koji može računati na vojsku na svojoj strani, još i veću ako je to jedina raspoloživa vojska.

Povlačenjem iz Slovenije nakon upadljivo kratkotrajnog oružanog sukoba i Jugoslavenska narodna armija priznaje nestanak Jugoslavije. Povukavši se praktično bez borbe iz dijela države čijih je granica prema Ustavu SFRJ bila čuvarica, JNA pokazuje kako je svjesna da je izgubila državu (tj. da Jugoslavije više nema). No, nije joj trebalo dugo da pronađe novu, budući da povlačenjem na pričuvni položaj jugo-vojska pristaje uz politiku vodstva Srbije. Dojučerašnja zaštitnica Jugoslavije postaje zaštitnicom samo jednog naroda – srpskog! Naoružava samo jedan narod (druge razoružava), povlači se na teritorij naseljen pretežno ili u znatnoj mjeri tim narodom, borbeno djeluje koordinirano s paravojnim postrojbama samo tog naroda, žmiri na zločine tog naroda, štoviše katkad ih i organizira i prikriva im tragove. Primijetit će to i Međunarodni sud pravde u Haagu koji u presudi u predmetu tužbe Hrvatske protiv Srbije za genocid utvrđuje da su JNA i srpske postrojbe odgovorne za obrazac genocidnih čina počinjenih diljem Hrvatske s ciljem stvaranja etnički homogene srpske države, što ne ostavlja dvojbe oko napadačkog karaktera rata kojeg su vodile. Osim JNA u tom će udruženom zločinačkom pothvatu aktivno sudjelovati i MUP suverene i neovisne države Srbije (takvom se Ustavom proglasila) osiguravajući logističku, materijalnu i organizacijsku potporu srpskim paravojnim postrojbama na području Hrvatske, o čemu se u Haagu još uvijek vodi iznimno važan sudski proces Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću.

Kako u vrijeme rata u Hrvatskoj Jugoslavija više ne postoji – što su već prije, svaka na svoj način, utvrdile i Srbija i JNA – nije ga nikako moguće okvalificirati građanskim ratom u Jugoslaviji. No, kako bi se stvari izbjeglo nazvati pravim imenom, tomu se pokušalo doskočiti nakaradnom kovanicom o “građanskom ratu u bivšoj Jugoslaviji”, dakle građanskom ratu u nečem čega više nema. Time se zamagljivala činjenica da se rat u to vrijeme odvijao isključivo na teritoriju Hrvatske što uz karakter djelovanja JNA i srpskih snaga, kojeg je utvrdio Međunarodni sud pravde u Haagu, nedvojbeno upućuje na zaključak da je Hrvatska napadnuta, dok smjer kretanja i područje novačenja postrojbi JNA zorno pokazuju i odakle je napadnuta. Arhitekti rata nisu taj rat poveli kako bi izgradili drukčiju Hrvatsku, niti su svoju viziju ponudili na slobodnim izborima u Hrvatskoj, nego su ga pokrenuli protiv narodnom voljom izabranog vodstva kako bi Hrvatskoj oteli dio teritorija. Stoga ga se nipošto ne može smatrati niti građanskim ratom u Hrvatskoj. Javno deklarirani ratni cilj prisvajanja dijela teritorija Hrvatske (upakiranog u ostajanje u već nepostojećoj Jugoslaviji), te narav djelovanja njegovih provoditelja nedvojbeno ukazuju kako je riječ o agresiji. Pri tom je važno primijetiti kako opće pojmove poput agresije i građanskog rata određuje postupanje organiziranih struktura i zakonitih predstavnika uključenih skupina, a ne držanje pojedinaca. To nije stvar nečijeg mišljenja, nego jednostavno pitanje zdravog razuma.

Rjeđe se spominje da je osim Srbije, i uz njezinu politiku pristalih Crne Gore i JNA, u agresiji na Hrvatsku aktivno sudjelovala još jedna republika – Bosna i Hercegovina. Ne samo kao logistička baza, ne samo zato što su postrojbe JNA u Hrvatsku ulazile uglavnom iz te republike, niti samo zbog borbenog djelovanja agresora s njezinog teritorija, nego i zato što su naknade za pripadnike Teritorijalne obrane BiH, angažirane na zapadnoslavonskom i dubrovačkom ratištu, isplaćivane iz proračuna BiH. Bilo je to vrijeme kad to još nije bio rat Alije Izetbegovića, iako su i u BiH već ginuli ljudi i gorjela sela. Ali nisu to bili Alijini ljudi, niti su to bila njegova sela.

Taj izabrani predstavnik tek jednog od tri konstitutivna naroda u BiH uočio je znatne poteškoće s kojima se Hrvatska suočavala kako bi međunarodna zajednica, po naravi podložna inerciji, ali i izložena višegodišnjoj ustrajnoj promidžbi prosrpske jugo-diplomacije, jasno i glasno prepoznala školski primjer agresije kao agresiju, a ne kao građanski rat u bivšoj Jugoslaviji. Stoga zaključuje kako najprije treba ishoditi međunarodno priznanje BiH ili kako se izrazio – prvo treba staviti obruče oko Bosne, jer poslije priznanja je agresija, a prije priznanja je građanski rat. Poslužio se pritom i klasičnom prijevarom orijentalnog tipa na osebujan način koristeći pojmove taktike i strategije. Prijetvorno prihvaćanje plana Europske Unije poznatog kao Cutileirov plan – koji je predviđao unutarnji preustroj BiH na tri područja temeljem etničkog načela, a što je ujedno predstavljalo i preduvjet za priznanje BiH – naziva taktikom, a kasnije povlačenje pristanka – strategijom.

Dogovor je minirao samo kako bi stavio “obruče oko Bosne” i tako stvorio preduvjete da uzurpira položaj jedinog legitimnog predstavnika BiH. To, međutim, rat nije spriječilo, nego je i ono malo izgleda da ga se izbjegne svelo na nulu. Srbi u BiH su, baš kao i sunarodnjaci im u Hrvatskoj, počinili agresiju već zbog ratnog cilja – izdvajanja iz BiH i rušenja njezinog teritorijalnog integriteta (dakle njih nije zanimala drukčija BiH) – ali i zbog genocidnih čina provedenih s ciljem stvaranja etnički homogene srpske države. Karakterizaciji građanskog rata najbliži je rat između Hrvata i Bošnjaka, budući je prijepor nastao po pitanju unutarnjeg ustroja države. Hrvati su težili (kon)federalnoj BiH, uspostavljenoj na unutarnjoj teritorijalnoj podjeli temeljenoj na etničkim načelima, što su njihovi predstavnici u tri navrata potvrdili prihvaćanjem upravo takvih prijedloga međunarodne zajednice, dok su Bošnjaci inzistirali na unitarnoj ili građanskoj BiH, koja ne bi uvažavala interese konstitutivnih naroda nego samo građana-pojedinaca. Ipak, nije zgoreg primijetiti kako je i u ovom ratu uočljivo znatno više napadačkih elemenata s bošnjačke strane i obrambenih s hrvatske, nego obrnuto – toliko više da to, posebice uzme li se u obzir i način provedbe, ostavlja prostor i za drukčiju karakterizaciju tog rata.

U nedostatku ozbiljnih argumenata, a lako moguće i po onoj “drž’te lopova”, bošnjačka strana optužuje Republiku Hrvatsku za agresiju zbog angažmana Hrvatske vojske u ratu između Hrvata i Bošnjaka u BiH. No, brojnost tih postrojbi koje ni u jednom trenutku nisu prelazile snagu lake pješačke brigade (manje od dvije tisuće ljudi), kao i njihov prostorni raspored (raspršenost na dugačkoj bojišnici) jasno upućuju na taktički (i to obrambeni) karakter te intervencije, a ne na strateški (napadački, agresivni) s ciljem zauzimanja teritorija.

Drugi krak prikaza Hrvatske i Hrvata u BiH kao agresora od strane bošnjačke vrhuške temelji se na telepatskim sposobnostima čitanja tuđih misli i intimnih želja, a ne na vrednovanju djela. Prema takvom viđenju Hrvatska je kriva jer je željela pripojiti dio BiH, a Hrvati iz BiH zato jer su čeznuli priključiti joj se. Ako je to i bila prirodna želja, kako predsjednika Tuđmana, tako i ogromne većine Hrvata u BiH, u realnom vođenju politike izraženom kroz odigrane političke poteze nema naznaka koje bi ukazivale da se takvo što provodilo u djelo. Tome svjedoče uređenje i definicija Herceg Bosne, prvo zajednice a potom i republike, bezuvjetno prihvaćanje mirovnih planova međunarodne zajednice, sudjelovanje na referendumu o neovisnosti BiH, ali i njezino brzo priznanje od strane Hrvatske (Srbija ju je priznala tek 1995.). Slično bi se, primjerice, moglo optužiti Aliju Izetbegovića kako je stvarao, a ne samo sanjao islamističku BiH. Iako se to iz konkretnih političkih poteza bošnjačkog ratnog lidera ne vidi, iz autorskog mu spisa “Islamska deklaracija” očito je kako mu je srce kucalo. Jako ga je žuljala odvojenost vjerskih i svjetovnih zakona, toliko da se ne bi odveć protivio primjeni šerijata. Kad bismo tjerali mak na konac, nije li i postrojavanje odreda mudžahedina El Mudžahid u sastavu Armije BiH predstavljalo puno ozbiljniji znak potpore takvim stremljenjima od bilo kojeg dokumentiranog poteza Hrvatske i BiH Hrvata u smjeru odvajanja dijela teritorija BiH?

No, ni u Hrvatskoj ne manjka onih koji rado čube na glavi pa vide sve naopako. Ukotvljeni u toj pozi rat u Hrvatskoj nazivaju građanskim, dok građanski rat između Hrvata i Bošnjaka vide agresijom Hrvatske na susjednu zemlju. Još je više naopako što mnoge od njih zauzvrat izdržava država spram koje su spremni učiniti sve kako bi joj napakostili. Nađe se među njima nositelja istaknutih političkih funkcija (ipak sve manje) i u politiku zalutalih diletanata (sve više), odvjetnika, sudaca i tužitelja, sveučilišnih profesora i političkih analitičara…, a tu su i neizbježne pomoćne postrojbe – buljuk novinara, horde tzv. kulturnjaka, konačno, kao srp i čekić na petokraku, i nevladini a zapravo vladini aktivisti, naravno u službi stranih vlada… To su oni koji ne podnose pobjedničku Hrvatsku i Hrvate u BiH kao kamen joj zaglavni pa, posebno intenzivno i invazivno od 3. siječnja 2000., Hrvatsku drže u psihozi latentnog “građanskog rata”, boreći se za neku drugu Hrvatsku ili njihovim rječnikom rečeno – “ovu zemlju”. Hrvatska je to koja će biti sve samo ne hrvatska, zemlja bez okusa, boje i mirisa, bez narodnog pozdrava i ponosa, sa zastavom vazda na pola koplja i naposljetku bez ljudi,…, hrvatskih ljudi koje tako zdušno potiču na odlazak iz domovine uvjeravajući ih kako je ovdje sve loše i ništa nema smisla (samo nikako da to pokažu i vlastitim primjerom iz čega bi se moglo zaključiti kako njima izgleda i nije tako loše, a to je posebno porazno, jer ako njima nije loše, Hrvatskoj mora biti loše). Ukratko, bore se za Hrvatsku upravo po mjeri agresora iz devedesetih. Dijeleći s njim istinu o prošlosti i danas provode ciljeve agresije iz devedesetih, samo sada drugim sredstvima. I zato je za taj podmukli “građanski rat” u ovoj, po toj pojavi endemičnoj državi, “unutarnja agresija” sasvim prikladan izraz. No, ako je već vanjski agresor izbjegao sudu za svoja zlodjela, može li si Hrvatska priuštiti luksuz da takav epilog mimoiđe i ove unutarnje mu pobratime? Toliko ih je, doduše, da bi procesuiranje iz posve praktičnih razloga zahtijevalo ubrzani, da ne kažemo kratki postupak. Jer ne pomažu tu ni ograđivanja, ni suspenzije, pa čak ni otkazi… Najmanje što Hrvatska može učiniti za njih je uskratiti im državljanstvo države koja im toliko ide na jetra.

Grgur S./Kamenjar.com

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari